1. Home
  2. Prezentacije
  3. Maserati konačno predstavio GT sa V6 motorom – GranTurismo  
Maserati konačno predstavio GT sa V6 motorom – GranTurismo  
1

Maserati konačno predstavio GT sa V6 motorom – GranTurismo  

249
1
Podelite sa prijateljima:

Posle električne varijante Folgore, Maserati ovog puta predstavlja novi GranTurismo u termičkoj verziji i bez ikakve kamuflaže. Kupe preuzima Nettuno V6 od MC20. Najavljen je za 2023. godinu.

Zaboravite tizere i fotografije polumaskiranih automobila, Maserati konačno otkriva novi GranTurismo. Kupe prikazuje tradicionalne proporcije GT-a i trezvene sportske linije, fokusirajući se više na eleganciju nego na vizuelnu agresivnost, kao i njegov prethodnik. Sa ovim prvim fotografijama koje nisu maskirne, Maserati slavi 75 godina svog prvog drumskog modela, takođe GT – A6 1500 iz 1947. godine.

Sa obe strane još uvek niske „njuške“, svetla u obliku badema GranTurisma, postavljena vertikalno, veoma su slična svetlima superautomobila Maseratija MC20. Rešetka je istaknuta velikim usisnikom vazduha koji zauzima štit. U njegovom centru se nalazi veliki trozubac koji odslikava logo brenda koji je postavljen odmah iznad. Hauba je izdubljena da evakuiše neželjeni vazduh koji juri u prednji ventilacioni otvor i tako smanjuje aerodinamički otpor.

Krov se lagano proteže do spojlera integrisanog u prtljažnik. Potonji dominira horizontalnim svetlima koja se sužavaju prema krilima, na koja se prelivaju. Dve duple izduvne cevi uokviruju difuzor, koji takođe ostaje relativno skromnih dimenzija. Finoća je neophodna u dizajnu GT-a, koji bi trebalo da oduševi ljubitelje prethodne generacije. Maserati najavljuje verzije Modena i Trofeo; drugi zamišljamo mišićavijim od prvog, ali ovo ostaje da se potvrdi.

Maserati se drži toga da detalje daje na kašičicu pa još uvek ne otkriva unutrašnjost novog GranTurisma, niti njegovu tehničke podatke. Italijanski proizvođač ipak potvrđuje da termičku verziju sportskog automobila pokreće novi V6 motor pod nazivom Nettuno. Ovu mašinu je inaugurisao MC20 u biturbo konfiguraciji od 3,0 litra zapremine i 630 konjskih snaga, zamenivši atmosferski V8 poreklom iz Ferrarija. Ali snaga novog termičkog GT-a još nije otkrivena.

Zapamtite da će novi GranTurismo biti prvi Maserati koji će biti dostupan u potpuno električnoj verziji. Imaće sufiks Folgore i izvući će „više od“ 1.200 „konja“ iz svoja tri motora. Do 2025. godine, svi modeli brenda će biti ponuđeni u varijanti sa „nultom emisijom“. Termički motori će nestati iz evropskog kataloga kompanije 2030. godine.

Novi Maserati GranTurismo biće plasiran na tržište 2023. i proizveden u Mirafjoriju, Italija. Ubrzo će ga pratiti njegova dostupna alternativa GranCabrio.

AutoRepublika

(249)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Dobro da je i šestak 😊