1. Home
  2. Vesti
  3. Povratak korenima… Navodno – stiže Nissan Pathfinder Rock Creek
Povratak korenima… Navodno – stiže Nissan Pathfinder Rock Creek
1

Povratak korenima… Navodno – stiže Nissan Pathfinder Rock Creek

728
1
Podelite sa prijateljima:

Ne znam za vas, ali za mene je postojao jedan period kada sam smatrao da je Nissan Pathfinder najprivlačniji terenac na svetu. Pričamo o prvoj generaciji pod kodnom oznakom WD21/GD21, koja se proizvodila od 1985. do 1995. godine, a u ostatku sveta smo ga mogli videti i pod imenima Terrano i Terramax.

Naslednici su bili manje impresivni i japanski proizvođač vozila je prepustio ulogu ekstremnog terenca nekim drugim modelima.

Ukoliko danas želite neki Nissan da provozate na neasfaltiranim podlogama, izbor je zapravo veoma mali. Da, tu je Patrol/Armada, ali previše je velik i skup da bi ga prosečan građanin mogao priuštiti.

Nissan tvrdi da želi da se vrati svojim korenima i kao rezultat nam stiže novo izdanje Pathfindera nazvano Rock Creek. Potrebno je spomenuti da je današnji Pathfinder zapravo krosover, sa samonosećom karoserijom i standardnim pogonom na prednje točkove, ali Japanci i dalje smatraju da od njega mogu da naprave ekstreman terenac.

I šta nam onda Rock Creek donosi toliko specijalno? Pa zapravo ništa i većinu njegovih modifikacija je moguće kupiti kao individualne delove od strane firmi koje se bave izradom svega onoga šta je zanimljivo ljubiteljima vožnje izvan asfalta.

Visina vozila je povećana za 1,59 centimetar, možemo da uočimo i 18-inčne felne, a nosač na krovu je u stanju da ponese terete sa masom koja ne prevazilazi kotu od sto kilograma.

Rock Creek se takođe razlikuje od standardnog Pathfindera po agresivnije stilizovanim branicima i luksuznijem enterijeru. To se odnosi na 10,8-inčni monitor i on je deo standardne opreme, dok one jeftinije konfiguracije kao što su S, SV i SL dobijaju samo onaj veličine 8,0 inča.

U prevodu na neki jednostavniji jezik, Nissan bi da vam naplati podosta dodatnog novca za par jeftinih sitnih mehaničkih modifikacija koje svaki „majstor Mujo“ može da ugradi u svojoj garaži. Iznad spomenutog Rock Creeka se nalazi Platinum i već ulazi u teritoriju luksuznog Infinitija pošto je za njega potrebno izdvojiti čak 51.165 američkih dolara.


Nissan je posebno ponosan na bezbednosne mere i kaže da niti jedan drugi model u svojoj klasi nema toliko opreme koja se bavi sigurnošću vozača i putnika. Reč je o već viđenoj tehnologiji kao što su silna upozorenja na dešavanja na putu i automatsko kočenje u slučaju opasnosti.

Kao i u prošlosti, samo jedan motor je u izboru, a reč je o proverenom 3,5-litarskom benzincu sa šest cilindara s 284 konjske snage i maksimalnih 350 Nm obrtnog momenta. U izboru je i jedan menjač i to devetostepeni automatski sa pogonom na prednje ili sva četiri točka, sa izuzetkom Rock Creeka gde je ova druga konfiguracija standardna. Za one kojima je to previše, Nissan će vam prodati bazni Pathfinder S po ceni od 36.295 „zelembaća“.

I šta da kažemo o navodnom „povratku korenima“? Ništa osim da je reč o lažnom obećanju datom s ciljem da se privuku po koji nostalgični kupci. Sumnjamo da je neko iznenađen što je prošle godine isporučeno samo 41.324 primerka, što je najlošija prodajna godina još od one recesije zabeležene pre nekih petanestak godina…

AutoRepublika

(728)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Kao što ja stalno trubim: pravi terenac ne smije da pretjera u cijeni. Ili u prevodu: Neš’ se ti najest’ ‘leba od pevanja… 😜