1. Home
  2. Vesti
  3. Naslednik Audija R8 će biti električni automobil
Naslednik Audija R8 će biti električni automobil
1

Naslednik Audija R8 će biti električni automobil

114
1
Podelite sa prijateljima:

Električni naslednik superautomobila Audija R8 zasnovan na platformi Porschea biće spreman za lansiranje do sredine decenije, izvestio je Autocar u ponedeljak.

Pozivajući se na Audijeve insajdere, britanski medij je objavio da novi automobil neće biti direktan naslednik R8 i kao rezultat toga će imati novo ime. Što se tiče R8, on će, kako se izveštava, otići u penziju sledeće godine, u velikom stilu specijalnim izdanjem.

Autocar je izvestio da će Audi verovatno izaći sa jednom od dve platforme koje je razvio Porsche za naslednika R8. Jedna od opcija je platforma za električni sportski automobil koja se razvija za Porscheov električni 718, koji takođe treba da dođe sredinom decenije.

Alternativa bi mogla biti sportsko fokusirana verzija predstojeće platforme SSP Volkswagen grupe. Dok će platformu SSP koristiti brojni modeli širom portfolija brendova VW grupe, Porsche je dobio zadatak da razvije specifičnu verziju za modele visokih performansi.

Vesti o električnom nasledniku R8 teško da su iznenađenje. U prošlogodišnjem intervjuu za Roadshow, Linda Kurc, šef marketinga za Audi Sport, odeljenje odgovorno za automobile sa oznakom R8 i RS, rekla je da će budući automobili sa oznakom R biti električni.

Audi je posvećen lansiranju samo električnih vozila od 2026. godine, a ta obaveza se proteže i na diviziju Audi Sport.

Audi je takođe dao nekoliko jakih nagoveštaja da će R8, ili bilo koji budući proizvod poput R8, krenuti električnim putem. Audi je prvi put nagovestio električni R8 još 2009. godine, kada je predstavio konceptni automobil R8 E-Tron zasnovan na originalnoj platformi R8.

Bilo je nekoliko kasnijih koncepata R8 E-Tron, a Audi čak tvrdi da je prodao pregršt R8 E-Tron zasnovanih na platformi R8 trenutne generacije. Automobil je nakratko ponuđen 2015. sa  sedmocifrenom cenom, ali sa performansama koje su nadmašile Tesle. Nije iznenađujuće što je brzo povučen sa tržišta.

Možda najbolji prikaz toga kakav bi mogao biti električni naslednik R8 je koncept Audi PB18 E-Tron koji je predstavljen 2018. godine. Koncept je sadržao čvrste baterije, koje su lakše od trenutnih baterija tečnog tipa i brže se pune. To je tehnologija koju VW grupa priprema za drugu polovinu decenije.

AutoRepublika

(114)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

🤮🤮🤮