1. Home
  2. Vesti
  3. Fabijo drž’ se: Dacia Sandero debituje sa motorom od 110 „konja“
Fabijo drž’ se: Dacia Sandero debituje sa motorom od 110 „konja“
11

Fabijo drž’ se: Dacia Sandero debituje sa motorom od 110 „konja“

670
11
Podelite sa prijateljima:

Borba za dominaciju na tržištu jeftinih automobila se intenzivira zbog problema koji muče automobilsku industriju. Dacia je jedan od referentnih brendova, a Sandero je njegov poseban model u toj kategoriji. Model koji je u poslednje vreme morao da se suoči ne samo sa Škodom Fabijom, već se mora nositi i sa drugim zanimljivim modelima kojima se u sadašnjoj generaciji cenovno približio.

Pod pretpostavkom da se još više poveća prodaja Sandera i da on takođe može da napadne vozila sa vrha klase kao što su Seat Ibiza ili Volkswagen Polo, u ponudu je uvedena veoma relevantna novina. Dacia Sandero je dobila benzinski motor od 110 konjskih snaga. To je motor kojim će izvršiti još veći pritisak na svoje glavne rivale.

Dacia se odlučila da proširi ponudu motora Sandera sa trocilindričnim jednolitarskim benzinskim TCe motorom koji razvija snagu od 110 „konja“ i 200 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Blok je isključivo povezan sa šestostepenim manuelnim menjačem i sistemom pogona na prednje točkove. Ovu verziju motora već koristi Dacia Jogger.

Sa ovim motorom Sandero može dostići maksimalnu brzinu od 180 km/h. Deklariše prosečnu potrošnju goriva od 5,5 litara na 100 kilometara i emisiju CO2 od 110 g/km prema ciklusu WLTP.

U ovom trenutku Sandero od 110 „konja“ nije dostupan na svim tržištima. Navedeni motor se može naći u Rumuniji, zemlji u kojoj se nudi samo za verziju Stepway i u bilo kojoj od njegovih nivoa opreme. Najsnažniji Sandero koji se danas može kupiti na većini tržišta je model ECO-G 100 sa tehnologijom „bifuel“, koja pored benzina omogućava korišćenje i tečnog naftnog gasa (TNG).

AutoRepublika

(670)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

E, ovo je već veoma primerena motorizacija i nadamo se Pekijevom skorom testu.
Bravo za Daciju.

BB

Baš me zanima kakve instrumente treba da imaš da bi detektovao tu razliku od 10 konja 😉

nenad

Na tu masu vozila,lepo se primeti

TheStig

Iste instrumente koje imaš kad primjetiš razliku da ti auto slabije vuče kad upališ klimu na autu od 100 ks 😀

moron

Šteta je što Dacia ostaje na LP ( low performance ) verziji platforme ( CMF-B), tako da će i ovaj moćni Sandero ostati uskraćen za mogućnost da dobije i neke napredne sisteme, koji su dostupni kod HP verzije (koju koristi Clio ).

peki

Prava stvar bi bio cetvorocilindarski 1.3 TCi od recimo 110-120 ks…

J4ZZ3R

VW Polo i Seat Ibiza su na vrhu klase?

igi

Eh, još kad bi mu ubacili onaj prethodni dizel, makar i sa 95KS… A tek pojačan na 110KS – ne bi stigli da ih proizvedu.

YugoFlorida

Good news, što bi rekao James May. Definitivno je uvođenje ovog motora korak u pravom smeru.

moron

Vidim da je u Francuskoj skuplji za 750 evra u odnosu na TCE 90 ( 16.650 / 15.900 ), odnosno, da sa ovim TCe 110 košta isto kao i sa ECO G 100.