1. Home
  2. Vesti
  3. Automobilsko tržište u Italiji pokazuje prve znake oporavka
Automobilsko tržište u Italiji pokazuje prve znake oporavka
1

Automobilsko tržište u Italiji pokazuje prve znake oporavka

244
1
Podelite sa prijateljima:

Nakon tromesečnog strmoglavog pada prodaje, Italija je u junu ostvarila nešto bolji rezultat, odnosno umereniji pad. 

Tako je u prethodnom mesecu u Italiji prodato 132.000 automobila, što je za 23,1% manje nego u istom mesecu prošle godine. U šestom mesecu 2019. godine u ovoj zemlji prodato je nešto više od 172.000 vozila, te je razlika u isporukama 40.000 jedinica.

Za šest meseci 2020. godine na Apeninskom poluostrvu dostavljeno je 46% manje automobila nego lane, a prevedeno u brojke, u Italiji je prodato 583.960 novih četvorotočkaša, dok je prošle godine u istom referentnom periodu isporučeno 1.083.184 vozila.

Ubeleženo je i da raste potražnja za elektrifikovanim modelima. U junu je dostavljeno 84,4% više hibrida nego lane (+17% za celu godinu), dok je prodaja EV modela porasla za 53,2% u prethodnom mesecu, dok je u prvom polugođu rast iznosio neverovatnih 99,9%.

FCA je i dalje lider na italijanskom tržištu. Tokom juna prodali su 29.185 automobila (-25%), dok je na drugoj poziciji VW grupacija sa 22.133 registrovana nova vozila (-20%). Trećeplasirana je PSA grupa koja je u prethodnom mesecu u Italiji prodala 18.121 automobil (-29%), dok je na četvrtom mestu Renault koji je stigao do 16.010 novih kupaca. Jedina dva brenda koja su tokom juna ostvarili rast prodaje u Italiji jesu Ferrari (+54,17%) i Volvo (+12,64%).

Kada je reč o najpopularnijim modelima, u junu je ubedljivo najprodavanija bila, naravno, Fiatova Panda sa 9.147 primeraka, na drugoj poziciji našao se Renault Clio sa 3.805 jedinica, dok je trećeplasirana Lancia Ypsilon sa 3.508 prodatih automobila.

Ipak, jedna italijanska marka i dalje beleži izuzetno loše rezultate na domaćem tržištu – u pitanju je Alfa Romeo. Alfa je tokom juna prodala u Italiji samo 1.525 vozila, dakle manje nego što je to učinila Lancia sa samo jednim modelom u ponudi.

AutoRepublika 

(244)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Drago mi je da se oporavljaju.
I bravo Panda 🙂