1. Home
  2. Vesti
  3. Seat el-Born sledi i kopira Volkswagen ID
Seat el-Born sledi i kopira Volkswagen ID
0

Seat el-Born sledi i kopira Volkswagen ID

189
0
Podelite sa prijateljima:

Prvi serijski model nemačke grupacije koji će koristiti MEB platformu za električna vozila, koju je razvila Volkswagen grupa, biće model istoimene marke hedžbek Volkswagen ID. Već postoji nekoliko kandidata koji će zauzeti drugo mesto na promotivnoj traci čisto električnih vozila VW-a.

Među njima se nalaze vozila marki Škoda i Audi, ali je rukovodstvo koncerna na kraju odložilo njihove premijere, pa je tako ta čast pripala svežem elektromobilu španske marke, Seatu el-Bornu. Debi ovog hedžbeka sledi početkom sledeće nedelje na Salonu automobila u Ženevi.

Za sada, hedžbek ima status konceptnog vozila, ali čak i sa fotografija je vidljivo da je automobil spreman za serijsku proizvodnju. Zaista, suštinski, Seat el-Born je rebrendirani Volkswagen ID. Dva modela, ne samo što dele platformu, već im je i karoserija identična. Uzgred, Seat je zadržao geografski princip izbora naziva za svoje modele, pa je tako el-Born ekskluzivni kvart Barselone lociran u centru grada.

Na novitetu su primenjeni stilski detalji svojstveni vozilima iz game marke Seat. Dimenzije točkova već na ulaznoj varijanti iznose velikih 20 inča, a sudeći po FR nalepnici na fotografisanom primerku, izgleda da se radi o verziji sa najviše sportskog duha, koja ujedno i košta najviše.

Unutrašnjost krasi virtuelna instrumentacija, multimedijalni sistem sa ekranom dijagonale deset inča, i što je najvažnije obilje prostora zbog pozicioniranosti motora nazad. Uzgred, potpuno identičan izgled će imati i blizanac iz Volkswagena, uz poneke detalje svojstvene brendu.

Elektromotor raspolaže sa 204 konjske snage a instaliran je, kao što rekosmo, na zadnjoj osovini. Baterijske jedinice poseduju kapacitet od 62 kW/h a smeštene su ispod poda putničke kabine. Deklarisana autonomija iznosi 420 kilometara, dok se punjenje, na uređaju kapaciteta 100 kilovata, može obaviti za 47 minuta.

Naravno, novajliju možete “tankovati” i na kućnom priključku, ali će to dramatično produžiti vreme neophodno za dopunu baterija. Za ubrzanje iz stanja mirovanja do “stotke”, potrebno je potrošiti 7,5 sekundi. Proizvođač sa liste opreme posebno izdvaja adaptivni tempomat.

Seat el-Born će silaziti sa istih proizvodnih traka sa kojih će to činiti i blizanac sa VW oznakama. Za taj zadatak, čelnici Volkswagena su izabrali fabriku u nemačkom gradu Cvikau. Prvi primerci španskog elektromobila će ukrasiti izložbeno prodajne salone tokom naredne godine.

AutoRepublika

(189)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments