1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: Koji polovnjak je najpouzdaniji (VIDEO)
Istraživanje: Koji polovnjak je najpouzdaniji (VIDEO)

Istraživanje: Koji polovnjak je najpouzdaniji (VIDEO)

7.57K
82
Podelite sa prijateljima:

Jedna od legitimnih želja svakog kupca automobila, novog ili polovnog, jeste da se taj automobil što ređe kvari, a kada se to i dešava, da je vlasnik s tim u vezi izložen što manjim troškovima, pri čemu posebno mislimo na period kada istekne fabrička ili produžena garancija proizvodjača (pre toga bi trebalo da vas pokriva garancija, ali, u uslovima tih garancija je uglavnom mnogo sitnih slova i nikada ni kao kupac novog vozila ne možete unapred biti siguran da je zaštićen od rizika nastanka neplaniranog troška).

Stoga je i logično da ako tragate i za polovnjacima, da tražite neki model koji u eksploataciji navodno slovi za “pouzdan i zahvalan”. Samo, sa svih strana smo gotovo konstantno bombardovani raznim statistikama pouzdanosti, koje nude razni “autoriteti”, tako da je veoma teško proceniti šta je od tih statistika relavantno i uopšte primenjivo za dileme koje muče svakog pojedinačnog kupca polovnjaka.

Tek, prema prilogu koji je na tu temu u svom kanalu društvene mreže YouTube nedavno objavio Carwow, jedan od “autoriteta” koji nudi neko svoje vidjenje tog pitanja, jeste i britanska kompanija “Warrantywise”.

Ta firma inače nudi uslugu produžene garancije u Velikoj Britaniji, a objavila je rezultate svog istraživanja pouzdanosti polovnjaka mlađih od deset godina (kojima je istekla fabrička garancija), sve na bazi ankete u kojoj je navodno učestvovalo 131 hiljada vozača. Na tih svojim istraživanja i dugogodišnjeg iskustva, navedena kompanija je kreirala Warrantywise Reliability Index, koji uključuje brojne faktore koji utiču na pouzdanost vozila.

Prema pomenutom istraživanju najpouzdaniji polovnjak je Honda Jazz prethodne generacije 2012. do 2020. godine, koji je od mogućih 100 poena, osvojio 93,7.

Ostatak TOP 10 liste glasi: 2. mesto je zauzela Mazda 2 2012-2022 ( 89,9% bodova ), na 3. poziciji je Toyota Auris 2012-2018 ( 89,7 bodova ), na 4. mestu je Mazda MX-5 2012-2015 ( 86,5 bodova ), na 5. mestu Toyota Aygo 2012-2022 ( 85,5 bodova ), na 6. mestu Kia Ceed 2012-2018 ( 85 bodova ), na 7. mestu Kia Rio 2012-2017 ( 84,9 ) , na 8. poziciji Suzuki Alto 2012-2015 ( 83,9 ), na 9. mestu Hyundai i20 2012-2017 ( 82,5 ), a na desetoj je Peugeot 107 2012-2014. ( 81,6 ). I tako redom…

A ukoliko pogledate barem prvi minut pomenutog video materijala, možda se iznenadite ili ne iznenadite činjenicom koje vozilo je zauzelo poslednju, odnosno 15. poziciju liste TOP 15, sa indeksom pouzdanosti 78,7…

Tek po ovoj britanskoj listi deluje da su azijska vozila kao polovnjaci statistički navodno najpouzdanija. Mada, na kraju krajeva, za već realizovanog kupca je bitno samo koliko je pouzdano to jedno vozilo koje on poseduje, a ne šta je u vezi toga govori neki statistički prosek ili zakon velikih brojeva. Jer, “slučaj škodi onom koga zgodi.”

Pogledajte video prilog.

AutoRepublika

(7565)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

82 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zsphere

Najpouzdanija vozila bi trebala biti jednostavnija vozila kupljena od prvog vlasnika, bar kod nas.

BB

Da li se meni čini ili ovo što su bolje rangirani imaju sve skuplje popravke …

J4ZZ3R

Čini ti se

BB

Nisam mislio na prvog 😝

J4ZZ3R

Ne volim kad si neprecizan 🙂

TheStig

Hahahaha nigdje nijednog wagena 😀 MMovci u žalosti i nevjerici. Još jedna potvrda da je Japan izmislio modernu autoindustriju, a Koreja prepisala recept samo 🙂

BB

To će biti u kategoriji konjskih kola 😂🤣

moron

Četiri Toyote i po dve Mazde, Honde i Kie u TOP 15.

Tri vozila C segmenta, jedan SUV i MPV, većina čini mi se B segmenta.

Daleko je veća bodovna
razlika između prvoplasiranog Jazz-a i mazde 2 na 2. mestu, nego što je razlika u bodovima između Yarisa, RAV-a I Fiata 500L na pozicijama 13, 14 i 15. A opšteprihvaćeno mišljenje je da je yaris veoma zahvalan kao polovnjak.

J4ZZ3R

Mogao si navesti još one plasirane između 11.og i 15.og mesta, ili ti je nestalo mastila 🙂

moron

11. mesto Honda Civic „2012-2021“, devetka i desetka zajedno, ali, desetka za period van garancije ( 80,7 bodova )
12. mesto Renault Kangoo 2012-2020 ( 80,1 bodova )
13. mesto Toyota Yaris 2012-2020 ( 79,8 bodova )
14. mesto Toyota RAV4 2013-2019 ( 79,2 bodova )
15. mesto Fiat 500L 2012-2018 ( 78,7 bodova ).

Bodovno posmatrano, 500L na 15. mestu manje zaostaje za civicom na 11. mestu (pa i za pežoom 107. na 10. mestu ), nego li mazda 2 na 2. mestu u odnosu na Jazz na 1.mestu.

Eto kakav je „đubar“ 500L 😊

J4ZZ3R

Eto ja se ogreših prema Renou. Btw bravo za 500l i srbijansku šrafciger industriju!

moron

Dobra je i pozicija za sam civic, jer mislim da je na toj listi desetka ( u vangaratnom periodu, kao relevantnom za ovo „istraživanje“ ) najbolje pozicioniran automobil sa benzinskim turbomotorom (neka me neko ispravi ako se sam se ogrešio o neki drugi model sa liste ), pri čemu je civic 1,0T i od ranije veoma preporučena Honda u Britaniji kao novo vozilo koje je „dobra kupovina“.

J4ZZ3R

Ova lista verno odgovara mom ličnom iskustvu sa Hondama. Jazz sam vozio 9 i po godina, a sadašnji vlasnik ga vozi 5 godina i nikada se ništa nije pokvarilo. Istina, podne tekstilne obloge su bile upitnog kvaliteta i jednom se užuljao kabl ispod sedišta pa je žuta lampica za jastuke svetlela na instrument tabli. Što se tiče Civica na 11.om mestu evo u petoj godini vlasništva imam tri redovna opoziva (prednja maska zamenjena jer je napravljena od nekog materijala koji smeta parking senzorima na kiši, zatim je obloga sedišta zamenjena zato što su se grejači lepili za tekstil i sad… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
BB

Dok sam vozio Accord isto sam imao debelih problema sa klimom (nisam je faktučki ni imao, zaribao kompresor)

J4ZZ3R

Opa vozio si Accord? I sad voziš Berlingo? Forrest Gump jesi li to ti 😛

Šalim se naravmo, ja sam veliki fan Berlinga, hteo sam još prvu generaciju da kupim, ali mami i bratu smetao dizajn. Meni baš bio simpa, mada me nervira kvalitet plastike kod aktuelnog modela. Prst da slomiš prilikom pipanja, ali znam da ne može jare i pare.

Je li tvoj Berlingo 1.5 hdi ili 1.2 benz?

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
BB

Berlingo je prethodna generacija, kraj… Tj. 1.6 motor dizel sa 100 konja i 5 brzina.

Jeste plastika malo tvrđa ali iz tog razloga ne sjedim na njoj već na sjedištu 😉

Iznogud Časni

Nabasa na baic d20 faw Bestune t77 pro 23880€…Kinez, cuclao kraljevski ali tako i izgleda (na prvu loptu). Nisam do sada vidio ovo čudo….šteta cijene

moron

Honda je znala da ti živiš u severnom umerenom toplotnom pojasu i da tebi klima uredjaj za accorda ne treba … 😊😊😊

BB

Sa temperaturom koja zna da skoči do 42 😉

moron

Ne kažem ja bez razloga da sam za preko tri decenije vozačkog i vlasničkog staža najprijatnija „korisnička iskustva“ imao baš sa 500L ( koga „držim“ već preko 7 godina što je verovatno dovoljan period da vozilo pokaže barem neke značajnije falinke ). Ne mislim da je Honda loša po pitanju pouzdanosti i tačno je da mi ni ona iz džepa do sada nije izbila ni jedan dinar, ali, sačekao bih još barem 5-6 godina da bih dao neko ( lično ) reprezentativnije mišljenje na tu temu. Naravno, tada će to biti potpuno nebitno za nekoga ko danas možda razmišlja o… Pročitaj više »

Iznogud Časni

pa fiat je za hondu mercedes 😀

J4ZZ3R

Nemo’ se vređamo 🙂

S mile

Zavisi kako te „potrefi“, ali i zavisi kako se odnosis ka vozilu. Tj, kako ga vozis, dal ga „akaš“, i odrzavas…

moron

Vidi, nije problem ni nakovanj pokvariti …

Iznogud Časni

🤔😁😁😁🤣

J4ZZ3R

Nego đe je ovde Reno i Dačija 🙂 …kuku nema ni Volkswagena i Škode?
Šta nam rade Britanci i MI6, pogrešno nas informišu i navode na pogrešan put kako bi napakostili Nemcima i EU, a pomogli Japan i Koreju

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
Iznogud Časni

Ja sad išao do jednog tuv rheilanda ne bi li tamo kupio TÜV Report, al kuki, kao nema. Bio tamo neki poderan primjerak, ne pitah lika da mi to da, nego sam slikao jebga. Reno i Dacija su gore od Fiata, sve im se u tablici crveni i to nebitno koliko su stari. Znači, bježi od te gamadi što dalje. A baš mi nude neke senice, Talismane, Megane. Šteta. Da naglasim, ono dje ovde pada na tehničkom, kod nas ne uzimaju za ozbiljno. Tako da, pogledam tablicu i bježim od modela. Golf 7 Sportvan kažu da je pouzdan. Moja klada… Pročitaj više »

moron

Od svega toga što si pobrojao, ja bih izabrao taj „i30 karavan sa dosta opreme i samo 20k km ali 110 ks dizel (+- koja ks) iz 2019“.

Najmladji je, najmanje kilomatara i trebalo bi da si u dogledno vreme u najmanjem riziku od mogućih problema i troškova opravki.

Iznogud Časni

tako i ja mislim…no, ipak je to hjundai…s konja na magarca…ko ce skulu vozat po selu…aj bumo vidjeli ako sjedne lova…koliko cu imat feninga…na kraju cu juga ganjat da kupim kmee

moron

A pošto voliš alfu, a alfa je fiat, da nema negde u ponudi neki polovan 500L sa 1,6 Mj od 120 ks ( iz perioda posle fejslifta ) ?
I tako imaš Alfu 😊

Iznogud Časni

Odlična logika.

J4ZZ3R

Makar KIU da kupiš, puno više šmeka od Hyundaia, kad već nečeš Civic / Mazda 3.
Što ne poglegas Civic IX generacije, još karavan, imap one strava klasične atmo 1 8 sa 140ks koji će te voziti dok Hajduk ne uzme titulu ili opet igra četvrtfinale LŠ tj za tvog života sigurno 🙂

Iznogud Časni

hehehe..evo nudi mi komsija, kako ono bjese…a, da, Hrvoja…1.6 dizel sa 50 k km…za 15500…elegance, navi…2015. kaze, uzmi to, malo trosi, ima mjesta…i onda se prikljucis onoh dvojici hondasa koji kazu da je fiat bolji od honde. samo auto u Neumünsteru. Valja do tamo jahat…

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
J4ZZ3R

Jbt ljubitelj Alfe i sportske vožnje koji kupuje Hyundai!? Malo sam razočaran, kao čovek, Hondaš, BBB 🙂

Iznogud Časni

BBB? Uh, dje me nadje. Ne kupujem, ja samo dobijam ponude. Al nemam vremena za odluku, evo daju mi c kladu, 1.6 motor 136 ks, jel to Reno? Mislim da je i mecka imala 1.6….dobio sam i djuliju,19k., Ima nekih ogrebotina, 100k km, iz Luksemburga pa ti provjeri,dakle nemaš pojma jel to to, pitam likove za remen, samo napiše servis na 90 k km uradjen…a ne kaže šta je radjeno. Da kupim, moram mijenjat remen 1200€+ulje u mjenjaču 600€, brat bratu 2000€ mi ne gine…i tako svake dvije godine. A jebiga, nije do auta, do mene je. Nema se….

moron

Ne postoji vozilo i motor na kome se set razvoda ( sa zupčastim kaišom ) menja svake dve godine. Svake četiri – da, ali, svake dve – ne.

Iznogud Časni

svakih 70 k km…ili 4 godine…a kako prijedjem 35 na godinu…jebga.

moron

Onda ipak i30 SW 1,6 CRDI, jer, em je dizel ( a mnogo prelaziš ), em ima set razvoda sa lanacem.

Merkurac

Kakve su novije Honde sa zvučnom izolacijom? Vozio sam najnovije Korole i Aurise (službene, tačnije rent-a-car ali mlađe od godinu dana i manje od 20.000 km) na autoputu i ono je j e z i v o (a na papiru su čak i tiše od Civica, koji je skoro 70dB na 130km/h). I onda sam, prirodno, zabrinut koliko bi se tek čuo Civic… A istina je da što ga više gledam, sve mi je manje ružan…

Iznogud Časni

Glista je loša, reko moron. C i v i c ? Pitaj jezzera.

moron

Ja za pitanje buke sam napisao sta sam napisao, ali, nedavno sam gledao jedan uporedni test za 10 ili 12 modela SUV C segmenta i za CRV-a su posebno pohvaliti dve stvari – odličnu ponudu prostora i zvučnu izolaciju.
Tek, sve je to često i dosta subjektivno, pri čemu ti kod dizela ( zbog vrste i nivoa buke samog motora ) možda i ne možeš pod nekim okolnostima da čuješ neke vrste buke ili šumove u istoj meri kao što to možeš kod benzinca.

J4ZZ3R

Od novijih Hondi najviše je za kvalitet zvučne izolacije pohvaljen najnoviji Jazz (4. generacija). Moj Civic X generacije ima prosečnu zvučni izolaciju, poredio sam ga sa Golfom VII, koji sam dugo imao u porodici i mislim da je jedina razlika buka iz zadnjih koševa tj. buka zadnjih guma. Zapravo buka se razlikuje u zavisnosti od kvaliteta podloge. Ona hrapava asfaltna podloga se čuje, dok se sitno granulirana glatka gotovo uopšte ne čuje. Nisam vozio Toyotu, ali ne bih apsolutno izolaciju Civica X nazvao problematičnom… Što se tiče izgleda meni je bio baš ružan od 2017. do 2018. , a sad… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Čuj, ja sam vozio dizel, karavana 9 generacije, nisam imao zamjerke na izolaciju, valjda su sa dizel motorima bolje riješili taj problem. Doduše, nisam ni imao neke prilike da vozim po lošim cestama, stalno autoput. Ali nije da me je auto oduševilo, to, Kia, hjundai, meni isti kuki…ne vidim uopće razliku izmedju njih. Jedino Type R vidjeh ga juče..al to je druga priča.
Još sam gledao i40, ko za inat bio prek puta, kad uleti neki Egipćanin (pošlo ga prodavač Honde )…eee, matori, os prodat kladu? Ocu….daj 10 i vozi…uh, skupo…Skupo kuki moj…aj, mrs sad.

J4ZZ3R

Ogibljenje je ZNATNO lošije na 9. generaciji u odnosu na 10. Kako udobnost, tako i vozme osobine. Meni se ne dopada mi enterijer na 9. generaciji

Iznogud Časni

Zbog te izolacije ste me sad zaje…a nameracio sam se na hrv, mada vidiš da su vrata nekak jadno napravili..nije ptemijum ko klada…hahaha…neg, kad smo kod toga, nabasam na Kinez, Biac il’ tako nekako, jeo majku, na bazi klade radjen. Veli, mitsubishijev motor unutra, što nije kladin? Koji će mi kuki 12 litara troši..17k e nov..koji je to kinesko/švapski kuki..dale Švabe kinezima da se uče kopirati, šta li.

J4ZZ3R

HRV ti je odlična varijanta sa aspekta praktičnosti i pouzdanosti, mada nije za krivine i uzbuđenje

Hitno

Očajne. Barem Jazz. Kad uključi VTEC još, još, do tada bezveze.

moron

Sedni u novi Jazz pa ćeš da vidiš šta je to odlična zvučna izolacija.

Balkanboj

Uzmi BMW. Ja nemam pojma šta je to buka točkova, podvozja. Čak i sa krovnim nosačima i koferom nema šumova na krovu i zviždanja.

Renault Terminator

Pogotovo benzinac.Mir i tišina.Još su kod mene Michelin Pilot Sport gume koje važe za malo bučnije ali ništa živo do putnika ne dolazi koliko god da ga cepaš.

moron

Šanse nema da krovni nosači ne prave dodatnu buku.
Drugo je pitanje da li ti to čuješ i da li ti je ta buka zamaskirana nečim drugim.
Nakon upotrebe uvek odmah skidam nosače, baš zbog toga.

BB

Ma to su BMW nosači oni su svemoćni 😉
pogotovo kad je u autu BMW ozvučenje 😀

moron

Ja nedavno krenuo sam put mora , sa namerom da istinski uživam u vožnji i ubrzo shvatih da su mi omaškom na krovu ostali (OEM) nosači. Možda je to „huk“ koji pri većoj brzini kao psihopata samo ja čujem ( ili zato jer u kolima nije bilo supruge da „priča“) , ali, u dolini Drine, između Visegrada i Ustiprače ( kod skretanja za Rudo ) stadoh, demontirah nosače i ubacih ih u gepek. I uživanje je napokon moglo da počne 😃

Balkanboj

Ako ne prodam BMW a do zime, dobijaš test vožnju
Znam da zvuči nerealno, ali izolacija krova, vrata i generalno svega ostaloga je na visokom nivou.

Kao fol, zbog manje buke je većina proizvođača stavila spoljne retrovizore ispod stakla. A BMW?

moron

Što se položaja ( tačke pričvršćivanja za vrata ) spoljnih retrovizora tiče, to je jedna od razlika između 307 i 308 mk1. Ali, ja u vezi sa time nisam uočavao razliku akustike na mestu vozača. Krovne nosače sam nekada znao jako dugo držati na kolima, verujem da je bilo perioda da ih i po dve godine nisam skidao sa pežoa ili fiata, ali, odavno sam počeo da ih na kolima držim isključivo onda kada ih i koristim. I to najviše zbog akustike. Ne podnosim bilo kakvu dodatnu buku i stalno nešto osluškujem 😃 A i teže mi je krov (… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Sad i ti vozis BMW? Sta sam to propustio

Balkanboj

Ti se druže ozbiljno drogiraš.

Evo koliko ovde provodiš vremena mogao si do sad da pohvataš ko otprilike gde živi i šta vozi.

Iznogud Časni

Šta ćeš, dobra droga.

J4ZZ3R

On ne da vozi BMW nego ima dva BMWa pri čemu je jedan prelepa crvena kockica.
E sad mene malo nije logično što vozi BMW-a, a hvali Opel 🙂

Balkanboj

U zbiru prevezenih kilometara Opel je pouzdaniji. Jbg. Surovo.

J4ZZ3R

Ma znam čoveka, moraš za stolom da mu se približiš da te čuje 🙂

moron

😊

Balkanboj

Ahahaha…. Ne čuje baba sinko…

J4ZZ3R

Gume se BAš čuju na BMWu

Yankee

Moj brat je imao 2009 Hondu Fit ili kako je u ostatku sveta poznatiji kao Jazz. Nije los gradski auto, on je prodao sa cini mi se 110.000 milja, ali je definitivno uvek imao sitne „gremline“. Posebno po pitanju elektronike. Mehanicki auto nije imao nikakvih problema, ali su uvek odlazile neke sitnice po pitanju elektronike.

Iznogud Časni

Znači, samo Toyota

Yankee

Kako koji. Moj Yaris i posle 180.000 milja i dalje ide bez ikakvih problema. A kevin RAV4 evo na 50.000 milja otisao lezaj.

Iznogud Časni

Jurkovica srce strefilo kad je ovo čuo.

J4ZZ3R

Bolje srce da mu ode nego ležaj 🙂

moron

Ma, samo da je ležaj radilice, a ne točka 😊

J4ZZ3R

Nemoj da dozvoliš Toyotašu da te zavede 🙂

Iznogud Časni

Evo me sjedim u novom ci vi cu, nije los, čudna žičana membrana u unutrašnjosti m, pozadi jedva nekako sjedoh (nema mjesta za glavu, dok za noge ima). Info sistem od Honde sad je ok, za razliku od starog kojeg recimo vidjeh u hrv iz 2017. 37480€ 184 ks iz 2 litre , mjenjač automatik ecvt na dugmad.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
J4ZZ3R

Koliko si visok?

Iznogud Časni

Pun k…, Pozadi ti stane osoba do bar nekih 1.80 , onak odokativno,prodavač sa svojih 1.93 i 110kg kaže meni da kud sam krenuo, ja ne stanem pozadi a da ćeš ti…rekoh, ja bih samo da vidim…pošto sam ko dijete iz vrtića…samo majo, čiko, ako smijem…abam ti …šta ga boli pipa dje idem, idem …al do ramena, dalje neće….

J4ZZ3R

Stojko Vrankoviču tij li si 🙂

Iznogud Časni

Još mi daj te pare pa da kupim…

moron

Sa ili bez onih 90 evra?

😃

J4ZZ3R

Ma samo 90 ti je tražio, budi drug 🙂

moron

😊

Laki

Dali je rezultat mogao biti drugačiji?