1. Home
  2. Vesti
  3. Korejskim problemima nikada kraja – tuže ih i osiguravajuće kompanije (VIDEO)
Korejskim problemima nikada kraja – tuže ih i osiguravajuće kompanije (VIDEO)
5

Korejskim problemima nikada kraja – tuže ih i osiguravajuće kompanije (VIDEO)

4.60K
5
Podelite sa prijateljima:

Jedna od glavnih tema automobilske industije u Sjedinjenim Američkim Državama tokom prethodnih godina je koliko je lako ukrasti neki model napravljen od strane Hyundaija ili Kije. Ruku na srce, krađu ne obavljaju ozbiljni kriminalci, već u većini slučajeva mlađarija koja želi automobil, kako bi se provozala na nekoliko sati i onda ga ostavila u jarku, pre nego što vlasnik uopšte i primeti krađu.

Oni uglavnom biraju modele napravljene od strane korporacije Hyundai-Kia tokom poslednjih desetak godina jer ih je neviđeno lako ukrasti.

U većini slučajeva je dovoljno razbiti staklo i obiti bravu, a nakon toga kriminalac pali vozilo običnim USB kablom. Štaviše, na društvenim mrežama je moguće pronaći instrukcije, što nam pokazuje ovaj video snimak sa kanala „YouTube“.

Korejci su nešto kao popravljali probleme, ali i dalje na listi najkradenijih vozila u bilo kojoj metropoli ćete obavezno naći Hyundai Elantru, Kiju Soul ili neki sličan model. To je naravno pokrenulo i seriju tužbi. Prvo su političari tih gradova tražili od firme da plati prekovremeni rad koji ulažu policijske snage da bi ušle u trag kriminalcima, a onda su i osiguravajuće kompanije prestale da nude svoje usluge vlasnicima spornih četovotočkaša.

A ako je verovati pisanjima kolega sa sajta Automotive News, Korejce čeka još jedna tužba. Ovaj put se ponovo odnosi na osiguravajuće kuće i one tvrde da je Hyundai-Kia krivac zato što su morali da isplate više od 190 miliona američkih dolara vlasnicima ukradenih automobila. To zapravo nije kraj, pošto oni tvrde da je na listi čak 8,3 miliona vozila (3,8 miliona sa značkom Hyundaija i još 4,5 miliona Kija) koja bi mogla da budu potencijalno ukradena zbog već spomenutog propusta inženjera.

Tužba je pokrenuta proteklog meseca u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, a na listi se nalaze neke od najvećih imena. Pričamo o osiguravajućim kućama kao što su Liberty Mutual, Nationwide, American Family i još njih 65. Oni tvrde da su primorani da isplate oko tri hiljade američkih dolara čak i za one osnovne popravke tokom krađa, kao što su razbijeno staklo i zamena brave.

Kada se pritom doda da vozilo obično bude dodatno oštećeno tokom vožnje, isplaćena šteta na kraju iznosi više od deset hiljada dolara, a u nekim slučajevima i preko dvadeset hiljada „zelembaća“. Veliki broj njih nije vredan popravljanja, pa vlasnicima bude samo isplaćena vrednost automobila, a on zatim završi na otpadu i biva prodat za delove.

Korporacija Hyundai-Kia tvrdi da je problem rešen na modelima napravljenim posle 2021. godine, a za one koji su fabrike napustili ranije, postoje određeni softveri, lansirani s ciljem da „krađu učine težim poduhvatom“. To očigledno nije dalo rezultate, pa je pred Korejcima težak posao…

AutoRepublika

(4595)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Korejski đubar.50-60 godina mora proći dok nauče da prave automobile.

moron

Vrlo interesantna problematika. Iz više uglova posmatranja.

s mile

win win kombinacija za osiguravajuća društva, uzmu pare od vlasnika vozila, a posle i od proizvođača….milina

Rade

Svaki auto se moze otvoriti i pokrenuti na taj nacin…nema zastite. U CG su otvarani i Mercedesi sa GPS zastitom i blokadom…

Yankee

Mercedesa ne moze da ukrade 14-godisnji klinac uz pomoc kamena i USB kabla kao sto je slucaj sa Hyundai/Kia.