1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Zanimljivost dana: Lično iskustvo – gume rekorderi (155.000 km)
Zanimljivost dana: Lično iskustvo – gume rekorderi (155.000 km)

Zanimljivost dana: Lično iskustvo – gume rekorderi (155.000 km)

7.89K
81
Podelite sa prijateljima:

Da, dobro ste pročitali. Moja Toyota Yaris iz 2015. godine sa 97.000 milja na satu (oko 155.000 km) još uvek ima iste gume na kojima je stigla iz fabrike. Doduše samo one zadnje dok su prednje zamenjene posle 70.000 milja (112.000 km).

Koja je „tajna mog uspeha“? Pa ako pitate moju suprugu, onda će vam već reći da sam ono što ovde u Americi zovu „cheap“ to jest neko ko ne voli da troši novac na stvari. Njena kolekcija obuće i moja kolekcija maketa automobila od nekoliko hiljada primeraka govori suprotno, ali kada je reč o automobilima zaista ne volim da trošim novac osim ako je neophodno. Štaviše, najviše mrzim da trošim novac na gorivo, popravke i održavanje, pa zato vozim Toyotu koja malo troši, ne kvari se i zahteva minimalno održavanje.

Smatram da su svi današnji automobili previše plastični i bezlični pa tako za svakodnevnu vožnju koristim jeftinu Yaris. Za sada, plan se pokazao veoma uspešnim, pa u ovih 155.000 kilometara je sve što je ovom „Japancu“ bilo potrebno, bila zamena ulja i filtera na svakih 5.000 milja (8.000 km), spomenute prednje gume, a pre nekoliko dana sam zamenio i ulje u menjaču.

Osim toga automobil je, što bi rekli naši oglasi, kao „NOV, NOV, NOV“ i nemam u planu da ga menjam, a za hobi, ako Bog da, jednog dana u garaži će stajati crni Dodge Charger iz 1968. godine (da, baš onakav kakav je Stiv Mekvin jurio u „Bullitt“-u).

Ali ok, vratimo se gumama. Yaris je stigao sa fabričkim pneumaticima Goodyear 205/65 R15 namenjenim vožnji za sve sezone. Sjedinjene Američke Države ne zahtevaju zimske gume tokom snežnog vremena pa samim tim ovo su jedini pneumatici koji su na automobilu 365 dana u godini. One takođe nisu ni preterano skupe i prodaju se za oko 70 dolara u lokalnim prodavnicama.

Na moje veliko iznenađenje, Yaris zaista zahteva minimalno održavanje. Primera radi, pre nekoliko meseci sam ostavio automobil kod lokalnog mehaničara da mi se zameni ulje u motoru i pločice za kočnice dok sam bio u Evropi. Kada sam se vratio mehaničar mi je saopštio da pločice još uvek nije potrebno menjati i da su one fabričke na svega 50%.

Slična situacija je i sa gumama. Kada sam primetio da automobil proklizava onda sam zamenio prednje, ali sam smatrao da su one zadnje još uvek u relativno dobrom stanju. I nisam imao nikakvih problema tokom protekle zime, iako savezna država Viskonsin ima jednu od najvećih stopa snega i leda u Americi.

Tu naravno dolazimo do podatka da određene stvari vremenom treba zameniti ako ni zbog čega drugog, onda zbog samih godina starosti komponente, pa će Yaris pre zime verovatno kod vulkanizera po novi par pneumatika. I to samo zadnjih pošto na prednjima ima tek 43.000 kilometara.

Zoran Tomasović

(7891)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

81 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mile

Kako ovo racunati kad je vozio gume do celavosti „poceo da mi proklizava“ pa menjao gume. Glupost.

moron

Mislim da su gume potpuno „pogrešna pozicija“ za uštedu i ne bih rekao da je baš potpuno bezbedno voziti gume na kojima ima ispod 4 mm dubine profila (kod nas je to i zabranjeno za „zimske“). Takodje, ne podržavam ni držanje kočionih disk pločica „do iznemoglosti“ (uostaom, kočioni klipovi su tako više „izvučeni“ i vremenom više skloni korodiranju i onda prave probleme kada se stave nove pločice ). Ako je „do uštede“, pošto je to atmosferski motor, MNOGO više se tu moglo uštedeti nekim razumnim servisnim intervalom, jer je zamena ulja na svakih 8.000 km za atmosf. benzinca suviše kratko,… Pročitaj više »

Dušan

Zašto je nebezbedno ispod 4 mm? OK za zimske, ali i zimske mogu ispod 4mm ako nema snega. Na mojim zimskim Michelin Alpin 5 gumama je i sama fabrika stavila obeleživače u šari na 4 mm i na 1,5 mm.

Balkanboj

Nebezbedno je i sa letnjim i sa zimskim ispod 4mm. Guma ne poseduje više sposobnost odvodjenja vode kad je kiša, lošije je kočenje (duži put kočenja). Ima dosta uporedih testova za isti tip gume, različitog stepena istrošenosti. (slobodno pretražiti youtube).
Takvi što voze na 3mm i manje su oni isti koji će se zabiti meni u gepek pri kočenju jer nemaju niti gume, niti dobre kočnice.
Prvo što sebe ugrožavaju, drugo ugrožavaju mene i moju porodicu a na to nemaju pravo.
Neznanje je najveća opasnost.

Dušan

Kad bi auto mogo da se zakuca u mesto čim pipneš kočnicu, bilo bi najbolje. 🙂
Dok fabrika i Zakon kažu da može do 1,6 mm, voziću dok šara ne dođe na 1,6 mm.

moron

Znaš kako, guma je suviše važna za bezbednost, a danas suviše jeftina, da bih na njoj štedeo (mada znam da će neki reći da sam i „cicija“ i „budala“ što sam nedavno (pre godinu dana) kupio AllSeasson iz kuće Michelin). Bio je prošle godine u AB test za AllSeasson i baš su poredili samo kakva je guma kada je nova, kakva je sa 4 mm i kakva je sa 2 mm. Moram da priznam da je mene malo iznenadilo i očekivao sam da sa 2 mm guma ima veoma loše rezultate, ali, to, izgleda, zavisi i dosta od brenda i… Pročitaj više »

Dušan

Mnogo sigurnije je kad ja na starim gumama vožnju prilagodim uslovima na putu, kao što i sam Zakon kaže, nego kad „divljam“ sa novim gumama.

Balkanboj

Dokle god ima takvih vozača, ja imam kome prodati svoje polovne na 5mm i svake dve godine voziti na svežim gumama.
?

Dušan

Meni nećeš. Uvek kupujem nove i vozim ih dok zakonski mogu da se voze.

Mad Max

Mene kod tih „taze savremenih“ guma, zaprepašćuje činjenica da ni jednima bokovi ne mogu da izdrže moju vožnju (bez rupa i trotoara ako je neko na to mislio), kao i da ne mogu valjano da izdže ni 40 000 km.
Ja bi se rado vratio nekadašnjim pravim gumenim Mišelinima MXT, pa i MXL, za razlku od ovih ekoloških (koje se prave od raznih otpada i sintetike). Sad da kupujem gumu ne znam koje bi izabrao. Naravno, testovi maste i hvale……

moron

Testovi guma jesu relativni, ali, neke „discipline“ bi trebalo da su objektivne, kao što je dužina zaustavnog puta ( na suvom i mokrom, ili još bolje, zbir oba zaustavna puta ), i te discipline znaju da prikažu veoma velike ( „dramatične“ ) razlike. Dakle, može da bude neka sitnija „igranka“ pri rangiranju, oko nekih delom možda i relativnih „finesa“, ali, „na kočenju“, razlike ne bi trebalo da su namešaljka. I kada ti na uporednom testu za 50 pneumatika, nadješ neki na 45. mestu (da ga sada ne navodim koji je, a „naš je“ ) i da mu je „u zbiru“… Pročitaj više »

Mad Max

Питање је у коме периоду тестирају гуме. Нове, после 5, 12, 15, 20 000 км ?. Ствари су полуфиктивне. Рецимо нова гума ако није увозана на ауту, може да има значајно дужи зауставни пут. Нити могу гуме бити много горе или боље, наредном генерацијом . Разлике могу бити веће код јефтинијих брендова.
Чак, брендиране гуме најбоље држе са дубином шаре између 4 и 6 мм. Ове но наме као Тигар и сл, кад ољуште прва 2 мм, су за бацање.

Dušan

Novije Michelinke su dobre. Ja imam dobra iskustva sa njima. Jedino što kod letnjih, kao i kod drugih prozvođača, šara je prilagođena samo za odvod vode. Ako upadneš u blato ili, ne daj Bože, sneg, nema ti spasa. Michelin MXT, koji pominješ, je recimo imao one sitne zatvorene cik-cak kanale, tipične za zimsku gumu i sa njima si bio siguran u blatu, pa i na snegu koliko-toliko iako su letnje.

Sssr27

Pa gume traju na dobrom autoputu 150000 a da li mogu trajati na magistrali poput dinarskih planina minimum 50000

Balkanboj

Evo ne znam sta bih pametno rekao za tekst, osim saveta: – nikada ne činiti tako nešto.

Ja sam davno platio školu za takav vid razmišljanja. Hauba, oba krila, farovi, vrata, branik, hladnjak, zadnja torzija, felne, gume i farbanje kompletnog automobila… Glava srećom ostala nepovredjena.
Od tada, isključivo nove gume, kad sidju na 5mm, ili 3 godine starosti (koji uslov prvi) idu sa auta. I amortizeri uvek u top stanju.

Renault Terminator

Da nije Peugeot??

Balkanboj

Fiesta.

Ercegovac

Накупац са Зелењака 🙂

Mad Max

Ja bi da se izvinem na primedbi, ali gume na fotkama su GoodYear…. Drugo, voziti ovakve zadnje ćelastonke po snegu je nemoguće „brz problema“. Zaista su došle do kraja. Preći sa prednjim gumama 100 000 km, je moguće za puteve koji nisu zahtevni, za vozače koji „sire“ vožnju, za vozilo sa dobrim trapom, i za vozila koja su nežna prema gumama. Im mnogo slučajeva gde su Mišelinke lako dolazile na 100 000km. Ako ćete moje iskustvo, mogu vam navesti da kod mene gume ponekad (prednje) mogu da pređu 2 cela vikenda. Recimo nova Fulda, izdrži manje od 2000 km. Pred… Pročitaj više »

moron

Da, ja sam sa jednim setom Energy Saver prešao 100 kkm pre nego sam ih „skinuo“ (na oko 4 mm), ali ja uglavnom i vozim „kao baba sa kraćom desnom nogom, samo nedeljom i samo do pijace“. Ali, po svim uporednim testovima, to je jako loša guma, koja „slabo drži“ (kao i sve „eko izvedbe“ )

Dušan

Moj otac je sa fabričkim Continental gumama na Renault 5 prešao 100k km. Kaže da je tad i prednje pločice prvi put menjao. I nisu bile do samog kraja ni gume ni pločice.
Da vidim danas neku Continentalku koja će toliko da pređe. Ne može ni pola od toga.

Renault Terminator

„Štaviše, najviše mrzim da trošim novac na gorivo, popravke i održavanje…“ Jesi ti neka stipsa bre Mile hebemu patka?..nisam to ocekivao od tebe kada su automobili u pitanju.Dijelovao si mi od onih kod kojih je sve po PS-u.A on skrtari… Skidaj ovo sa auta nemoj biti lud,ne cekaj snijeg i led sa njima zavrsices u „dicu“?. Sa takvim gumam u Austriji ti ne bi prosao tehnicki,kako oni zovu Pikel.Nebi te pustili ni da izadjes autom iz servisa do parkinga?.. Pogledaj zasto moj Clio nije prosao tehnicki,znaci sve je u perfektnom stanju,auto 2003 godiste,ali zbog pregorele sijalice ispod zadnje registarske tablice… Pročitaj više »

Yankee

Zato kupis Toyotu i nema brige (ali samo kod auta – kod pikapa je druga prica). 🙂
Nego, sta ces ti kod tih nacista? 🙂

Mad Max

Невероватно је шта све у САД и дан данас постоји, шта се вози, какви су стандарди становања, путева, улица, инсталација….. Рекао би све у каубојском стилу. Само кад видим оне бензинске пумпе на макадаму и прашини.

Yankee

Previse filmova gledas. 🙂
Ima i takvih predela, ali samo na zapadnoj strani gde ima dosta pustinja.

Mad Max

Свега у „Америкама“ има. Не би тамо могао да проведем више од годишњег одмора.
Причамо о екологији, Еуро нормама, а Амери још гањају трулекс камионете из времена Југа.
Све је тамо за моје стандардне „дебилно“, почев од шерифа, преко судова, оних смешних аутобуса, смешних путева, инсталација као паукова мрежа где год бациш поглед. А Трамп му дође оличење свега што наведох….

Yankee

Vodeci se tom logikom gura i Evropa jos Golf 2 dizel koji ostavlja oblak dima iza sebe, cak ni moderni euro dizeli ne mogu da zadovolje americke ekoloske forme. Nisam siguran sta je smesno kod serifa, autobusa, sudova, puteva, itd.
Ali razumem zasto neko sa Balkana ne bi mogao vise provesti u Americi od godisnjeg – ipak ovde vlada red i mir koji ne mozes da krsis tako sto ces panduru gurnuti 20 evra u dzep. 🙂

Mad Max

Ja koliko znam, u SAD postoji realna priča, da panduru pred penzijom se omogućava da se bavi teškim kriminalom (dilovanja, ucene, mito) da bi skupio sredstava i preživeo, jer se sa penzijom ne može opstati…… Drugo, čak i u Srbiji, Golf 2 praktično ne postoji, ili ga voze stariji seljaci, penzioneri i sl, koji za drugo i nisu. Pogledaj ovu temu. Sa onakvim gumama, nećeš nikada naći ni tog Golfa 2, koga pominješ. U SAD idu oni koji izgube volju za život i ne vide perspektivu. Tamo spavaju u iznajmljenim budžacima, žene se sa propalitet ženama, ardi radne dozvole i… Pročitaj više »

Yankee

Hehehe, gde si zivota ti cuo tu „realnu pricu“? Znaci oni panduri koji se ne bave kriminalom ne mogu da prezive? Jesi li to video u Breaking Bad? U SAD idu oni koji postenim radom mogu doci do postenog uspeha i postenog normalnog zivota. Pa niko nije otisao u Ameriku zato sto mu je bilo lepo kod kuce. A sta ces posle toga postici u Americi vec zavisi od tebe samog. Postoje oni koji su mislili da ce minimalnim radom zaraditi milione, a nisu se potrudili ni da nauce engleski. A postoje oni koji su prvo naucili engleski, pa upisali… Pročitaj više »

Renault Terminator

“ Mogu zamisliti kakva ce reakcija biti kada mu neki Austrijanac kaze da je „Srpski terorista“ izazvao Prvi svetski rat …“

Nece mi to reci jer to nije tacno.Uzroci tog rata su mnogo dublji od ubistva u Sarajevu.

Yankee

Slazem se ja sa tim da je to igralo najmanju ulogu u pocetku rata i da bi se rat desio i tako i tako – ali kao sto znas na zapadu istoriju gledaju malo drugacije. Tako da bilo tacno ili ne – njih uce u skolama da je „teroristicki akt Srbije“ na njihovu neduznu Austro-Ugarsku izazvao rat.

Renault Terminator

Gdje si izvukao tu informaciju da Austrijanci kazu/uce da je ubistvo Ferdinanda „teroristicki akt Srbije“?
To sigurno pise u hrvatskim udzbenicima istorije ovde cisto sumnjam.

Yankee

Imam par rodjaka koji su odrasli i zive u Nemackoj.

Dušan

Za Gavrila Principa ili baš za Srbiju?

Yankee

Oboje, Princip „radeci“ za Srbiju

Renault Terminator

Austrija i Njemacka….nebo i zemlja moj Mile.

Yankee

Sto bi rekao moj cale, „nije govno vec se pas posrao“. 😉

Renault Terminator

Dodji ovde u Austriju pa reci AUSTRIJANCU da je Njemac/Svabo..Ima da te stavi u top momentalno.

Yankee

Hitler se nije zalio. 🙂

Renault Terminator

Yaris je dobar auticak nema sta. Dosao da zaradim penziju?..pisao sam ti i ranije da se „lomim“ da odem,da ima dobrih ponuda..i ispade ovo za Austriju gdje bi stvarno bio idiot da sam odbio.Za sad je onako kako je i dogovoreno,ne zalim se,mada mi nije cilj ostati na kamionu ali moram voziti kamion 10-ak mjeseci dok ne dobijem otvorenu radnu dozvolu i onda cu se prebaciti na autobus a onda ce biti jos bolje.I druga stvar,od Beograda sam 750-780km,u Petak zavrsim sa poslom i vec sam navece ili tamo poslije ponoci u Beogradu.Mada evo 3 mjeseca nisam bio u Beogradu,ne… Pročitaj više »

Yankee

Znaci na kraju se ispostavi da ipak jeste sve u parama. 🙂 Malo drugacije nego sto si ranije pisao, ali dobro …

Renault Terminator

Dali su pare bitne – jesu.Da li je sve u parama – nije.

Yankee

Ostavi ti bajnu Srbiju zbog novca … opet. 😉

Renault Terminator

Ja sam u Srbiji svaki vikend…ako pozelim?.
A da mi je stalo samo do para,(tamo nema niceg sem toga) otisao bi nazad za Canadu a i u ovom trenutku mogu da odem ako zelim,ali nije sve u parama,kao sto rekoh.

Yankee

U tome i jeste poenta – prodje 3 meseca, a ti i dalje ne zelis. 😉 Vremenom ce biti i 3 godine … Ne znam da li je familija sa tobom, ali ako jeste tek onda neces imati zelju da ided.

Renault Terminator

Evo idem sad prva sedmica Decembra,ne smijem koljevinu da propustim,ja sam oko cvaraka glavni operativac,mora se tu dobro mijesati da ne zagore,ako zagore onda ne valjaju ni cemu,ode mast u propast?…pa cu u Januara za nas Bozic biti 10-ak dana…
Eto,poslije 3 mjeseca..eto me dva mjeseca za redom?.
Da sam u USA ili Canadi ne bi me bilo 3 godine,za to si pogodio.Austrija je komsiluk..da sam malo mladji i kondiciono jaci dosao bi biciklom kuci i nazad?..

Yankee

Najteze je ziveti na 2 mesta, kad si fizicki u jednoj drzavi, a psihicki u drugoj. Ja sam i zbog toga prestao cesto dolaziti.

Renault Terminator

To je neizvodivo.Za sada se „vidim“ ovde,za razliku od npr. Canade gdje se nisam „video“ vec poslije 2-3 sedmice ali sam gurao na silu jer sam morao. Ovde ne moram nista,nemam taj pritisak na ledjima,jednostavno ladovina i uzivam za sebe i dok je tako bicu ovde.Kako vrijeme odmice,shvatam da ovde u Austriji nadoknadjujem sve ono sto sam planirao u Canadi. Moj najveci problem ovde je jezik,ne znam njemacki ili ga znam jako malo,mizerno.Spasava me engleski,ali opet koliko me „spasava“ toliko me i sputava.Krenem,pokusam na njemackom,trt-mrt,ruke,noge,mimika i ostala pomagala i na kraju kad vidim da ne vrijedi,niti ja razumijem Austrijanca niti… Pročitaj više »

Balkanboj

A ti se Marice stvarno ne razumeš u kriv ….??

Ako sam negde uzaludno utrošio zadnjih 15 godina to je onda bilo traženje dobrih guma za ovo automobila što prodje kroz kuću. Što zimskih, što letnjih, a probao sam i allseason.

Rikošet

U ovoj priči je mi je interesantno što je vožnja guma do žica lični izbor autora teksta, a ne nužno zlo i proizvod besparice kako je to kod na nas najčešće slučaj… Ne bih da pametujem, ali osim lične motivisanosti da što više uštedite na održavanju vozila trebali bi i malo da razmislite i o ostalim učenicima u soabraćaju, koje možete da ugrozite zbog takvog stava… Poštujem Vaš izbor da vozite na ćelavim gumama, ali bi mi to bilo uredu kada biste se vozili isključivo oko svoje kuće. Na javnom putu predstavljate opasnost, mada toga očigledno niste svjesni. Ovakva izlizana… Pročitaj više »

Yankee

Ajde da ovako odgovorim na pitanje: u toku sneznih oluja vecinu vozila koje vidim u jarku pored puta su veliki pikapi i terenci sa 4×4. Nadam se da mozete napraviti paralelu.

Rikošet

Mislim da je u toku sniježnih oluja puno bitnije gledati na one koji su ostali na putu i pitati se kako su u tome uspjeli, a puno manje one koji su u kanalu… U kanalu se obično završava zbog dva razloga – neprilagođene brzine ili loših guma… Iz mog ličnog iskustva vozači terenaca najčešće ignorišu obe ove stavke i uzdaju se u 4×4 pogon, koji je dodatak sigurnosti, ali nije svemoguć kada se pređu granice fizike… Osim toga Amerika je poznata kao zemlja sa najviše SUV, Pick up i sličnih terenskih vozila pa se i u toj činjenici može tražiti… Pročitaj više »

Dušan

Ajde što ima onih koji misle da je 4×4 svemoćan, nego ima i onih koji misle da su zimske gume svemoćne…

Mad Max

U SAD još ima monogo lamparija sa automatskim menjačima sa 3 brzine, i XXXX kubika. To su vozila slomivrat na snegu i ledu. Ja se za Amere ne brinem, svaki u kamionetu ima po pušku, mitraljez, ili kolt u najmanju ruku, pa će da ubije sneg i led…. Šalu na stranu, vi ste suviše napali autora teksta. On čovek prenosi iskustva iz SAD. Verovatno suviše gledate Alvirka, i slušate pravnika Damira Okanovića….. U SAD je preče sprečiti masovne ubice da rade, a u Srbiji je nekad teži prekršaj prekoračenje brzine, nego ubistvo u afektu…. Zakon ZOBS lepo kaže, prilagoditi vožnju… Pročitaj više »

moron

Na neki način, i ja mislim da „nepotrebno“ i previše „napadamo“ autora teksta.
Ako je čovek svestan da vozi „ćelave“ gume i prilagodi brzinu i uopšte ponašanje u saobraćaju toj činjenici, nije on potencijalno toliko opasan za sebe i ostale.

Rikošet

Da li na isti način mišliš da djeca pred automobile izleću duboko svjesna stanja njihovih guma, njihove brzine i činjenice da neko obara rekorde ekonomičnosti? Nije autor Terminator i siguran sam da je u cijelu priču krenuo bez loše namjere, ali ipak bi trebao znati da ovakve stvari treba izbjegavati posebno ako ima para da sebi priušti kvalitetnije gume… Prvo zbog sebe pa onda zbog ostalih…

moron

Ako si pažljivo pročitao i vest i sve komentare, uočio sam da sam „osudio“ ovakav pristup pitanju pneumatika. Sa druge strane, čak i uz najbolje pneumatike, ali bez istovremeno potrebnog nivoa svesti vozača, i njegovog odgovornog pristupa „temi vožnje“, svi smo jednako ugroženi. U tom smislu, ako je ta svest prisutna, prilagodjenom brzinom vožnje i generalno povećanim oprezom, moguće je u velikoj meri ( ali, možda i ne uvek, u svim nepredvidjenim situacijama ) kompenzovati loše efekte koje sa sobom nose pneumatici kojima je životni vek pri kraju. Dakle, nisam za to da se autor ovde „razapinje na krst“ kao… Pročitaj više »

Rikošet

Mad Max Proširuješ temu u pravcu u kojem to vjerovatno niko ne želi. Sve te likove koje si spomenuo si sam uvukao u priču, koja nema ama baš nikakve veze sa njima… Zbog ovakve „štedljive“ vožnje se gine i nije mi problem napisati čovjeku da porazmisli malo o svojim stavovima i da ih pokuša sagledati iz malo drugačijeg ugla. Guma je po meni jedan od najbitnijih potrošnih dijelova automobila kao cjeline i sa nekim smislom je napravljena da se troši. U suprotnom bi bila od čelika i nadživjela bi vozilo… Čovjek je uvjeren da je ono što je postigao veliki… Pročitaj više »

Mad Max

Ti smatraš, da ako si nabavio 4 nove Tigrice, si bezbedan…… Bezbedan si samo onda kad uzmeš u obzir sve parametre, to jeste prvo tvoje sposobnosti, put, okolinu, i vozilo…. A ti smatraš, imaš Wintere i bezbedan si…. E to tako ne ide. Voše verujem ovom sa Tojotom, koja izgleda kao nova, a na jednim gumama je prešao 155 000….. Malo više treba edukacije. To jeste, ako nisi siguran i ne znaš granice mogućnosti u saobraćaju, nisi bezbedan. Granice je teško osetiti, i znati. Zato plako i bezbedno iako imaš tigrice (nove). One u nekim uslovima mogu biti gore od… Pročitaj više »

Rikošet

Razumio sam da imaš dobru namjeru da mi objasniš kako ću sa novim Tigrovim gumama biti rizičniji učesnik u saobraćaju od nekog sa ćelavim, ali ipak nisam dokučio poentu… Posebno mi nije jasno šta znači ovo garantujem?

Yankee

Bez uvrede Rikoset, ali mnogo brate dramis … Cak i da pukne guma pri gradskoj voznji od 35 mph nece se desiti nista cime cu ugroziti tebe i tvoju familiju.

Rikošet

Bolje je da ja dramim, a da ti nikad ne saznaš kako je to kad ti guma pukne iznenada u vožnji… Tvoj Yaris ima oko 900 Kg. Nija lako kada pri brzini koju navodiš tolika masa izgubi ravnotežu i kad sile fizike počnu da divljaju. Uostalom pogledaj na internetu šta se dešava u takvim situacijama ima puno upečatljivih video sadržaja… Da se razumijemo želim ti još puno ugodno prevezenih kilometara, ali molim te nemoj više da ih ganjaš sa ćelavim gumama. To je čisto izazivanje sudbine i ne treba ti takav vid avanturizma u saobraćaju posebno, jer imaš tih nekoliko… Pročitaj više »

Yankee

Pa igrom slucaja mi se desilo bas prosle sedmice da mi pukne prednja guma pri gradskoj voznji. Nije se desilo bas nista – lepo usporio i stao pored puta i zamenio gumu. Niti sam udario u druge aute na ulici niti sam izgubio kontrolu nad autom.

Rikošet

Svako ima svoje argumente i neka tako i ostane. Ne bih volio da vidiš kako vozač i putnici ispadaju iz automobila na kojem je prethodno u krivini pukla zadnja lijeva guma, a još manje kako malo dijete plače u tom kršu i lomu. Po starom srpskom običaju niko nije bio vezan, što se u ovom slučaju ispostavilo kao dobra stvar, jer je od automobila nakon nekoliko bočnih prevrtanja ostala samo šaka jada. To nikako ne znači da se ne treba vezati već da treba imati tehnički ispravan automobil i sjedalicu za dijete… To je scena koja ti se duboko ureže… Pročitaj više »

moron

„Po starom srpskom običaju niko nije bio vezan, što se u ovom slučaju ispostavilo kao dobra stvar, “
Iznenadjuje me od tebe takva izjava (nije „na liniji“ bezbednosti koju zastupaš, i sa kojom se slažem). Pojas (po meni) treba vezati uvek. Ja ga vežem bez izuzetka već skoro 40 godina.

Inače, što se tiče „pucanja gume“, ja sam 2014. godine na auto putu neleteo na šraf šelne kamionskog auspuha. I zadnja guma mi je „pukla“ kao bomba. U toj situaciji, recimo, dubina profila gume nije imala veze sa posledicom:)

Rikošet

Počeo si da „citiraš“ kao političari, samo dijelove, a kontekst ko šiša 🙂 Znaš dobro da je poenta drugačija i da nigdje nisam napisao „ne vežite pojas ako imate ćelave gume, niti ću ikada…“ Opisao sam konkretnu situacije u kojoj se nevezanje pojasa ispostavilo kao „srećna okolnost“ jer su učesnici nesreće poispadali iz automobila i tako je šteta zahvaljujući „njihovoj vjeri, bogu, sudbini, čemu god…“ bila sigurno manja nego da su ostali i bili uništeni sa njim… Ovdje je poenta da su u takvu situaciji došli zbog loših guma, a ne činjenice da su ili nisu bili vezani… Vežem se… Pročitaj više »

moron

Onda smo u svemu saglasni 🙂

Rikošet

Ova tema je iscrpljena, daj novu 🙂

moron

Nije tema isrpljena:) Neki su ovde „prozvali“ all seasson.
Kod je tu u pravu, sveti Petar neka zna ( ja pojma nemam):
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2018-AZ-Summer-AND-All-Season-Tyre-Test.htm

Mad Max

Kad čovek zna granice i mogućnosti (sebe, vozila) u zavisnosti od uslova puta i sredine, sve je prihvatljivo. Problem i jeste u tome, što vozači ne znaju koliko ne znaju. A misle da sve znaju. Zato i postoji ZOBS. Ali opet tamo i pored stotina drugih članova, je naveden ključni član, da je vozač dužan da vožnju prilagodi uslovima na putu…….. Tako da i ALL Season gume služe da nekome naprave dobru opciju i daju veće mogućnosti u odnosu na letnje pneumatike, a nekome da izigra Zakon. Tek, ako mene neko pita, najviše volim slik gume, i na njima sam… Pročitaj više »

Dušan

Ko se plaši pucanja gume i ko ne želi da ugrožava svoj i tuđe živote, nek uzme Citroena sa hidropneumatskim ogibljenjem.
https://www.youtube.com/watch?v=l91xaoQyJQg

Esprimo

Stipsa, stedi na gumama a to sto glava moze da ode to nije bitno, bitno samo da je cheap. Kompleks balkanca da postane veci amer od njih samih.

Yankee

Vodeci se logikom „glava MOZE da ode“ – onda nikada ne bi ni izasao iz kuce (mada cak i tada glava MOZE da ode). Glava moze da ode i u najsigurnijem autu sa potpuno novim najboljim gumama, zar ne? Obicno takvi i najcesce stradaju jer im daje laznu veru da njihove vozacke (ne)mogucnosti moze spreciti nesto drugo.

moron

Može li autor teksta da nam pojasni šta u Americi u pogledu guma znači „all season“? Ja ne mogu da verujem da neka guma, koja se u Evropi tretira kao klasična letnja ( poput Michelin Energy Saver ), u Americi može da se deklariše kao „all season“? Evo ga (američki) link za Energy Saver: https://tiresize.com/tires/Michelin/Energy-Saver-AS-205-55R16.htm A videh na raznim (USA) sajtovima niz klasičnih letnjih guma, koje su tamo deklarisane kao „all season“ ( iako to nisu ). Da ne govorim o tome da se „tamo“ još uvek prodaju i neke gume kojih „ovde“ ( u Evropi) nema duže od decenije,… Pročitaj više »

Yankee

To sto vi zovete letnje je kod nas verovatno all season. Jer ovde koliko znam ne postoje summer gume. 🙂

moron

Da, i ja mislim da u USA ne postoje „letnje“, već da ih „Vi“ zovete „all season“.
Ali, onda zbog različitog kategorisanja guma neki „američki sajt“ napravi uporedni test navodnih „all season“ i „zimskih“ guma i dobiješ „ovo“:
https://www.youtube.com/watch?v=HaL6GHkTBBk&feature=youtu.be
A zapravo se ( 99,99% ) radi o uporednom testu „letnjih“ i „zimskih“ 🙂
Zbuniš ljude 🙂

Mad Max

Ja sam počeo da vozim na djagonalnim gumama. Negde u to vreme su se pojavile radijalne, kao veliko otkrovenje i napredak. Ujedno su se smatrale i kao „zimske gume“.
Mislim da su Amerikaneri na tom nivou sada 🙂

moron

Mislim da se prva Savina „radijalna“ guma zvala SAVA RADIAL JET. Jednom sam kao klinac u Savinoj radnji dobio brdo nalepnica sa reklamom za tu gumu, koje sam posle kao neki narkoman svuda lepio …

Don

2×280$=560, ako uzmemo da sa jednim setom prijeđe 50k km, i neka godišnje prebaci tih 50k km, ispada da je u 48 mjeseci uštedio navedeni iznos, to je nekih 12$ mjesečno. al ti je ušteda, brale. Tebi bi trebalo oduzet vozačku dozvolu. Zar u toj vukoj#bini ne postoje tehnički pregledi auta? Na cigarete spi#ka dnevno 10$, na alkohol mozda nesto manje, pa eto tu uštedi,a ne na gumama, jer si sa njima opasnost po ostale sudionike u prometu, ako se tebi ne živi, živi se drugima, i nadji brale drugi način da se ubiješ a ne vozeći auto sa takvim… Pročitaj više »

Yankee

I koliko ljudi sam ubio tokom 20-ak godina voznje? Cisto da znam …