1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota Highlander prolazi kroz zatezanje bora i dobija novi turbo motor
Toyota Highlander prolazi kroz zatezanje bora i dobija novi turbo motor
2

Toyota Highlander prolazi kroz zatezanje bora i dobija novi turbo motor

221
2
Podelite sa prijateljima:

Nekoliko meseci nakon što je najavila ažuriranja za narednu modelnu godinu Toyote Highlander u Americi, Toyota sprema slične nadogradnje za evropsku verziju SUV-a. Dakle, Highlander u specifikaciji za EU ima koristi od nove tehnologije, novih opcija boja i dodatka 2,4-litarskog motora sa turbopunjačem koji je ekskluzivno dostupan na tržištima istočne Evrope.

Podsećamo vas da je Toyota Highlander stigla do evropskih obala 2021. godine, tako da je relativno nov model u portfoliju japanske marke. Za 2023. godinu, evropski kupci dobijaju opciju metalik boje Cypress Green za spoljašnjost i novi set alu felni prečnika 20 inča u sjajnoj crnoj boji. U unutrašnjosti je Toyota dodala bež i oker nijanse za kožne presvlake.

Što je još važnije, Highlander je dobio novu podesivu digitalnu instrument tablu od 12,3 inča (sa opcijama Casual, Smart, Tough i Sport) zajedno sa većim ekranom osetljivim na dodir od 12,3 inča na centralnoj konzoli koji integriše Toyotin najnoviji multimedijalni sistem. Dakle, SUV sada nudi navigaciju zasnovanu na Cloudu, poboljšani glasovni agent, bežično povezivanje preko Apple CarPlay-a i žičano preko Android Auta i daljinske funkcije preko pametnog telefona vozača. Štaviše, Toyota Smart Connect+ donosi 3D mapiranje grada, prepoznavanje putnih znakova i informacije o lokaciji fiksne kamere za merenje brzine. Takođe je tu podloga za bežično punjenje koja je izmeštena radi lakšeg pristupa kao u nedavno ažuriranom Lexusu ES-u.

U istočnoj Evropi, Highlander je sada dostupan sa novim 2,4-litarskim četvorocilindričnim benzinskim motorom sa turbo punjenjem. Mašina oslobađa 269 „konja“ (198 kW) i 418 Nm obrtnog momenta. Ove brojke ga čine manje moćnim od 3,5-litarskog V6 motora koji zamenjuje. Ipak, novi motor donosi poboljšanu potrošnju goriva i nižu emisiju CO2. U zapadnoj Evropi, SUV zadržava svoj hibridni sistem sa samopunjenjem sa atmosferskim motorom od 2,5 litara i dva električna motora koji proizvode kombinovanu snagu od 248 konjskih snaga (182 kW), što je očigledno najefikasniji pogonski sklop u klasi.

Restilizovana Toyota Highlander je već dostupna za naručivanje u Evropi, a prve isporuke su zakazane za četvrti kvartal 2022. godine.

Za kraj, rekli bismo da, što se Srbije tiče, turbo benzinac neće imati neki uspeh jer kod nas se i dalje oporezuju automobili na osnovu radne zapremine, a hibrid sa svojih 2,5 litara zapremine ne podleže (trenutno) porezu jer važi uredba da svaka vrsta hibridizacije oslobađa od poreza.

AutoRepublika

(221)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Gde u „Istočnoj Evropi“ oni ovo misle da nude ?

S mile

Nesto se u poslednjih 120 dana ta „istocna evropa“ bitno smanjila 🤣