1. Home
  2. Vesti
  3. Direktor marke najavio restilizaciju Lamborgnihija Urusa i još svašta nešto
Direktor marke najavio restilizaciju Lamborgnihija Urusa i još svašta nešto
1

Direktor marke najavio restilizaciju Lamborgnihija Urusa i još svašta nešto

168
1
Podelite sa prijateljima:

Glavnokomandujući kompanije Lamborghini, one koja proizvodi egzotične automobile a igra za tim grupacije Volkswagen, Stefan Vinkelman se otvorio u razgovoru s italijanskim novinarima na temu budućnosti krosovera s imenom Urus. Jedini krosover u paleti apeninske marke je debitovao u decembru 2017. godine i veoma brzo je postao bestseler brenda.

Evo konkretnih brojki: prošle godine je isporučeno 5.021 primeraka Urusa, što je 60% od ukupnog broja prodatih Lamborghinija u tom dvanaestomesečnom periodu. Uskoro bi trebalo očekivati i premijeru modernizovanog  Lamborghinija Urusa, a kao mesto za ovu zgodu je izabran divan skup nazvan Pebble Beach Contest of Elegance.

Poznajući kalendar zbivanja u automobilskoj industriji biva nam jasno da ćemo na novitet zategnutih bora morati da pričekamo do avgusta, ali kada dođe taj čas, onda ćemo, po Vinkelmanovim rečima, svedočiti promociji vozila čija će snaga premašiti (aktuelnih) 650 „konja“, ali uz najavljeno simultano smanjenje mase koja sada iznosi (u netu) 2.200 kilograma.

Sledeći evolutivni pomak u životu Urusa je najavljen od strane šefa kompanije, za 2024. godinu, onda kada bi Urus trebalo da postane dopunjivi hibrid. Još uvek nema pojedinosti u vezi s ovim navodima, ali je najverovatnije da će Urus tada podeliti pogonski sklop s bratskim modelom Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid. S njim uostalom deli i arhitekturu.

Poseduje biturbo motor u rasporedu V8, pa iz 4.0 litre zapremine i uz pomoć električnog motora razvija ukupnu vatrenu moć od 680 konjskih snaga. Da ne bude zabune, reč je o pogonskom sklopu navedene alteranative Porschea, dok bi kod Urusa ti parametri morali da budu još više impresivni.

Daljim planovima je predviđeno da grdosija Lamborghini Urus u narendom pokolenju postane čistokrvni električni model, ali bi to trebalo da se dogodi tek 2029. godine, mada je to pomalo provizorna ideja, odnosno podložna promeni. Prvorođeni električni model Lamborghinija stiže godinu dana ranije, što će reći da će Urus biti drugi baterijski Lambo. Pionir bi trebalo da bude potpuno nov superautomobil u neobičnom formatu za italijanski brend. Veoma je moguće da će promovisati formulu sedenja 2 + 2.

Dodatno je bitno pomenuti da Stefan Vinkelman izneo još jednu čudnu najavu. Naime, čovek kaže da će pre isteka ove decenije Lamborghini posedovati sistem autonomne vožnje četvrtog nivoa! Direktor je pojasnio da vozila italijanske marke neće biti lišena volana i papučica, i da će vlasnici Lamborghinija i dalje moći da upravljaju svojim čedom na točkovima. Međutim, podsetio je i naglasio kako će primena nove tehnologije omogućiti relaksiraniju eksploataciju automobila u saobraćajnim gužvama i u urbanim uslovima. Shodno tome, on smatra i biće da je u pravu, da bi bilo „truba“ da egzotični Lamborghini ne ponudi ono što će u to doba imati i vozila radničkih brendova.

AutoRepublika

(168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Urus nije neki lepotan ali je SUV i donosi dobar prihod. Urus je dovoljno veliki da primi celu familiju Lamborghinijevih motora: V10 iz Huracana i V12 iz Aventadora. Sa ovim motorima bio bi za kupce jos interesantniji i profitabilniji. Povecana CO2 emisija ovih motora mogla bi da se pokrije e-modelima iz celog VW koncerna.