1. Home
  2. Life
  3. Istraživanje: Proizvođači previše zadiru u intimu kupaca automobila
Istraživanje: Proizvođači previše zadiru u intimu kupaca automobila

Istraživanje: Proizvođači previše zadiru u intimu kupaca automobila

415
1
Podelite sa prijateljima:

Fondacija Mozzila koja posluje kao nedobitna organizacija je sprovela istraživanje koje je nazvala „Privatnost isključena“ (Privacy Not Included – PNI). Rezultat iskazane znatiželje angažovanih na ovom projektu se može sublimirati kroz zaključak da se u vozilima prikuplja preširok obim podataka, koje mnoge marke potom dele s javnošću, dok nije retkost ni da ih prodaju trećim stranama.

Odgovorni u organizaciji Mozilla Foundation su predstavili izveštaj koji sadrži nalaze istraživanja. Kažu da su se bavili radom na ovu temu 25 vodećih proizvođača automobila. Ta vozila su prikupljala više podataka o korisnicima nego što to čine, inače ozloglašeni pametni telefoni ili pametne kuće. Mnogi proizvođači su čak iskazali totalnu nezainteresovanost za privatnost korisnika automobila.

U izveštaju fondacije Mozilla stoji podatak da čak 84% proizvođača automobila prenosi prikupljene podatke trećim stranama, dok još 56% iskazuju volju da sabrane informacije podele s vladinim telima – čak i kao odgovor na „neformalne zahteve“. Vlasnici automobila nisu mogli da utiču na takav razvoj događaja čak i da su hteli u neverovatnih 92% situacija.

Mnogi proizvođači tvrde da informacije koje prikupljaju, isključivo služe poboljšanju kvaliteta i bezbednosti. Međutim, mašine prikupljaju i prenose i druge podatke – medicinske, genetske, o rutama i pesmama, o finansijama, imigracionom statusu, pa čak i o intimnom životu.

Negativni junaci po ovom pitanju su Tesla, Nissan i Hyundai, dok su se najdiskretnijim pokazali Renault, Dacia i BMW. Programski direktor PNI-ja, Džen Kaltrajder, je nove mašine nazvao „noćnom morom“ na točkovima, onom koja može da prenosi intimne informacije o korisniku bez njegovog znanja. Potpuno je bespredmetno nove automobile doživljavati kao lični prostor i tvrđavicu u koju okruženje ne može da prodre, dodao je on.

Ovde je interesantno podsetiti na reakciju kineskih vlasti na automobile marke Tesla gde su američka vozila baš iz opisanih razloga došla u nemilost vladinih tela, a isto tako možemo da navedemo da je zaposlenima u ruskom Kamazu bilo zabranjeno da koriste Appleove proizvode u službene svrhe.

Ne radi se samo o iPhoneovim uređajima: oni takođe moraju da ostave satove, tablete i laptopove kod kuće. Kako je menadžment Kamaza objasnio u korporativnim novinama, američki uređaji „nisu dovoljno pouzdani sa stanovišta bezbednosti informacija“.

AutoRepublika

(415)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Sve je krenulo pod izgovorom da se prati tehnika u automobilu, u cilju njenog poboljsanja i pomoci vlasnicima. Sve se pretvorilo u trgovinu informacijama i spijunazu! Ovo je otvoreno trziste za IT specijaliste koji bi uz naknadu mogli svakom vlaniku vozila da omoguce absolutnu privatnost poseda nad vozilom, ukidanjem veze sa proizvodjacem. Na ovom podrucju najgori je Tesla, koji ne samo da prati vozilo vec i trguje dodatnim funkcijama koje su vec placene i programirane u vozilu! To je jedan od razloga zbog cega nikada ne bih kupio auto marke Tesla, i ako nosi ime naseg velikana!