1. Home
  2. Vesti
  3. VW T-Roc Cabrio neće doživeti drugu iteraciju
VW T-Roc Cabrio neće doživeti drugu iteraciju
7

VW T-Roc Cabrio neće doživeti drugu iteraciju

113
7
Podelite sa prijateljima:

S vremena na vreme se desi da neki proizvođač izađe iz regularnih okvira i ponudi nešto neuobičajeno. Jedna od takvih pojava je SUV/krosover sa pokretnim sklapajućim krovom iliti kabriolet. Prvi takav u novije vreme je bio Nissan Murano Cabrio i nije se proslavio, a nešto bolje je prošao Land Rover sa modelom Range Rover Evoque Cabrio.

Volkswagen je iznenadio javnost sa T-Roc Cabriom koji je lansiran 2020.  i može se reći da nije pogrešio. Sklapan u nemačkim pogonima u Osnabriku, specijalizovanim za konvertibilne modele grupe, šef razvoja novih modela nemačke kompanije potvrdio je da neće preuzimati novu generaciju krosoevera čiji je razvoj u toku.

U izjavi tokom CES-a 2024, Kai Grunic je bio škrt na rečima, ali dovoljno jasan da se razume pozadina, ističući da „postoji samo veoma mala grupa kupaca za kabriolete“. T-Roc Cabrio stoga neće biti prisutan u asortimanu budućeg modela, jer se ova vrsta karoserije se ne isplati zato što je broj kupaca mali.

Ali ono što je stvarna činjenica jeste da je Volkswagen uspeo da izvuče maksimum iz toga i ostvari značajan profit jer je tokom prvih jedanaest meseci prošle godine prodao 11.693 vozila, što ga čini drugim najprodavanijim kabrioletom u Evropi nakon Minija Cabrija. Čak je i nadmašio jednog od kraljeva tržišta, Mazdu MX-5, po prodaji. Obični T-Roc, uprkos tome što je bio nešto skuplji nakon fejsliftinga, takođe nije prošao loše, prodavši se u 191.015 primeraka u istom periodu.

Budući VW T-Roc stiže 2025. godine. Brend je već potvrdio da će to biti poslednji model opremljen motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, nastaviće da koristi Golfovu modularnu šemu i stoga će imati pogon na sve točkove, pa čak i novu generaciju hibridne verzije. Takođe će i dalje biti jedina „zvezda“ proizvedena u portugalskim pogonima AutoEuropa.

AutoRepublika

(113)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Mene čudi da je postojala i prva generacija. SUV Cabrio ? Nema tu vizuelnog sklada koji se očekuje od jednog kabrioleta.
Ako već hoćeš otvoreni terenac, uzmi Wrangler. Ili UAZ kabriolet. Ali, ne i ovako nešto, gde spada i Evoque kabrio.

Matija

U poredjenju sa drugim poznatim kabrioletima, T-Roc kabrio ostvario je dobre prodajne rezultate – vidi tekst. Proizvodnja se ipak zustavlja jer ne donosi dovoljno profita. Ovo nije prvi put kod VWa da se ukidaju modeli koji imaju sasvim pristojnu prodaju. Nedovoljan profit je posledica visokih proizvodnih troskova: – Karoserija sa dvoja vrata konstruisana je samo za kabriolet. – Karoserija kabrioleta mora da bude ojacana zbog nedostatka krova, sto znaci uvodjenje citavog niza novih elemenata karoserije u podu. – Smestaj kabrio-krova zahteva prostor, zbog toga se vrse izmene karoserije u prostoru zadnjih sedista: sirina zadnjih sedista je manja i pomerena su… Pročitaj više »

BB

Nekada mi se sviđao tip kabrioleta kod kratkih terenaca, Samurai, Pajero, Wrangler itd… A taj tip kabrioleta nema svih ovih problema koje si nabrojao. Da, i danas mi se sviđa taj tip kabrioleta 😉

Matija

Ovaj kabriolet nece nikada izumreti! 🙂

comment image

MRN

Prelep. Ali, jedini kabriolet u koji ne mogu da sednem (na mestu vozača) – jer mi je nisko 😊
Naime, ako bi se ovo vozilo posmatralo sa neba, poprečni rol bar (koji se na ovoj fotografiji ne vidi, ali, može da se nasluti njegova tačna lokacija), je postavljen par cm ispred naslona za glavu – taman tamo gde mi je vrh glave. I nisko mi je …

Matija

Jesi li probao da spustis sediste? 🙂
Salu na stranu, znaju oni sta rade – poprecni B nosac pomeren je unazad, iza naslona za glavu. Vidi sliku.

comment image

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Matija
S mile

Fantasticno pozeljno avanturisticko vozilo 👍