1. Home
  2. Prezentacije
  3. MG Mulan: „Dobar kao VW ID.3, samo po drastično nižoj ceni“
MG Mulan: „Dobar kao VW ID.3, samo po drastično nižoj ceni“
0

MG Mulan: „Dobar kao VW ID.3, samo po drastično nižoj ceni“

1.84K
0
Podelite sa prijateljima:

Kineski koncern SAIC je već učinio toliko toga na temu međunarodne promocije nekada čuvene ostrvske marke MG. Sada je taj brend predstavljen u osamdeset zemalja sveta, dok je prošle godine u Evropi prodato 52 hiljade primeraka vozila s ovim logotipom na haubi, pri čemu je važno napomenuti da je verovatno najvažnije tržište marke na našem kontinentu, ono istorijisko, to jest britansko.

Sada je zasigurno u glavama uprave koncerna SAIC ideja o daljem proboju na tržište Starog kontinenta pa su u tom duhu i predstavili novi električni automobil nazvan MG Mulan. Deluje da su pri konstrukciji ovog vozila, Kinezi na umu imali ukus prosečnog evropskog kupca.

Britanska divizija koncerna SAIC je bila uključena u postupak razvoja noviteta, dok razvojni tim ni ne krije činjenicu da je vozilo osmišljeno s Volkswagenovim hečom ID.3 na umu. Dakle, nemački model im je bio uzor i zamišljeni rival.

I zaista, Mulan poseduje sličan oblik pomenutom baterijskom heču iz Germanije, pa su slične i dimenzije oba vozila. Kineski adut je dug 4.287 milimetara, širok je 1.836 mm, dok je visina na nivou od 1.516 mm. Novi heč „fura“ LED farove i stakleni krov, dok se sličnost s porodicom modela ID može pronaći i na nivou analize upotrebljene arhitekture u proizvodnji automobila.

MG Mulan je prvi model utemeljen na novoj modularnoj platformi Nebula, a koju je SAIC razvio za širok spektar velikoserijskih električnih modela. Kao što je to slučaj i kod nemačke arhitekture MEB, osnovni pogonski točkovi su i ovde zadnji, dok je na toj osovini instalirano vešanje su pet tačaka) iako su takođe obezbeđene opcije sa dva motora i s pogonom na sva četiri točka.

Mulan nudi međuosovinsko rastojanje od 2.705 millimetara, ali platforma omogućava da se taj međuprostor rastegne i do 3.100 mm. Impresivan ugao zakretanja prednjih točkova daje dobru upravljivost: krug okretanja je 10,6 metara, iako ID.3 ima još i manji radijus od 10,2 metara.

Još je jedna karakteristika platforme Nebula, a koja je važna. Pričamo o smanjenoj debljini litijum-jonske trakcione baterije, pa je ona sada debela 110 milimetara kada je u osnovnoj verziji, ali su pride obezbeđene i modifikacije s debljinom pakovanja baterija od 125 ili 137 mm.

Ćelije u njemu nisu raspoređene vertikalno, kao što je to slučaj kod većine električnih vozila, već horizontalno. Baterija nije integrisana u strukturu karoserije, jer je moguće brzo zameniti istrošenu bateriju napunjenom. A da ne bi naduvali asortiman, svi modeli na platformi Nebula će posedovati baterije dužine 1.690 milimetara, širine 1.300 mm i sa istim rasporedom nosača.

Debitantska verzija hečbeka nazvanog MG Mulan promoviše pogon na zadnje točkove, dakle sa instaliranim jednim elektromotorom. Njegova moć dobacuje do 204 konjskih snaga, ali kasnije će biti ponuđena i modifikacija sa pogonom na sve točkove, ona koja može da ubrza do „stotke“ za 3,8 sekundi.

Ostali parametri još nisu objavljeni, kao što nisu ni slike unutrašnjosti. Navodi se da će Mulan moći da zaradi maksimalnih pet zvezdica u programu Euro NCAP-a. Na kineskom tržištu ovi hečbekovi će se pojaviti na jesen i koštaće manje od 30 hiljada dolara. MG Mulan stiže u Evropu sledeće godine.

AutoRepublika

(1840)

Podelite sa prijateljima: