1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi Nio ES7 postao najmoćniji krosover kineske marke
Novi Nio ES7 postao najmoćniji krosover kineske marke
0

Novi Nio ES7 postao najmoćniji krosover kineske marke

741
0
Podelite sa prijateljima:

Nio je pokrenuo proizvodnju električnih vozila pre samo četiri godine i firma je već puna uspeha. Prošle godine su isporučili 91 hiljadu automobila na kineskom tržištu, što je dvostruko veći tiraž od onog ostvarenog u godini koja je prethodila 2021. Trebalo bi naglasiti da su isporuke na Starom kontinentu otpočele tokom leta, iako je samo oko 600 njihovih vozila od tada, pa do kraja godine prodato u Evropi.

Kako bilo, asortiman Nija se điri pa je u martu među kupcima debitovao perjanični sedan Nio ET7, dok je mlađi brat s oznakom Nio ET5 tek na putu. Sada je debitovao još jedan novi model, a u pitanju je krosover nazvan nimalo prozaično, ali u duhu s ostatkom palete: Nio ES7.

Novi krosover je već četvrti model s povišenim odstojanjem od tla u gami Nija, što će reći da su već lansirani modeli ES8, ES6 i EC6, ali je u isto vreme prvi kreiran na drugoj generaciji platforme NT2. Do sada su na ovu arhitekturu mogli biti postavljeni samo sedani azijske marke.

Međutim, u smislu hardvera, možemo reći da i nema nekih velikih razlika u odnosu na ranu verziju platforme, a one se uglavnom svode na elektroniku. Nio ET7 pruža vazdušno oslanjanje s prilagodljivim amortizerima. Napred su dvostruka poprečna ramena a na zadnjoj osovini je multilink.

Novajlija je u gabaritnom smislu ispisnik bavarskog krosovera zvanog BMW iX. Dakle, Nio je dug 4.912 milimetara, širok je 1.987 mm a visok 1.720 mm. Između osovina se nalazi prostranstvo od 2.960 mm. Karoserija je izvedena od čelika visoke čvrstoće i aluminijuma, postoje zatvarači za sva vrata, dok naplaci dobacuju do prečnika od 21 inča.

Na krovu se nalaze pečurkice u vidu lidara s talasnom dužinom od 1.550 nm, dok su kamere takođe neophodne kako bi funkcionisao sistem autopilota nazvan NAD (Nio Autonomous Driving).

Za potrebe obrade podataka je instaliran računar Adam. Taj kompjuter poseduje četiri procesora zvanih Nvidia Orin X sa ukupnim performansama od 1016 topova (triliona operacija u sekundi). Navodi se da će NAD ispuniti treći nivo autonomije, ali sertifikacija bi tek trebalo da usledi.

U međuvremenu, sve mašine će imati u sebi neophodnu opremu (hardver) koja će moći u potpunosti da funkcioniše nakon ažuriranja softvera, što će se dogoditi u najranijem mogućem momentu.

Nio ES7 će ponuditi mogućnost transporta do pet putnika i samo jedan paket opreme. Uključuje panoramski krov, grejana i ventilisana prednja sedišta, muzički sistem čijih 23 zvučnika gruva do hiljadu vati, presvlake od kože tipa nappa, kao i umetke izrađene od drvne mase.

Instrumentacioni displej koji po dijagonali nudi 10,2 inča je instaliran pred očima vozača, u skladu s dobrom tradicijom, dok je ekran AMOLED (12,8 cila) zadužen za projekciju multimedijalnog sadržaja. Povrh sveta, iznad je instaliran animirani „pokemon“ koji personalizuje glasovnu ispomoć.

Krosover je predstavljen samo kao varijanta s duetom električnih motora i pogonom na točkove obe osovine. U tehničkom smislu je objedinjen sa sedanom zvanim Nio ET7, i to u potpunosti. Električni motor kapaciteta od 245 konjskih snaga je instaliran na prednjo osovini, dok je nazad „kolega“ s 408 „grla“. U zbiru dobijamo 653 „konja“ i 850 Nm obrtnog momenta.

Konstruktor je naveo da takav elektromobil doleti do “sto na sat” za samo 3.9 sekundi, a isto tako je rekao i da je najviša brzina kretanja SUV-a ograničena negde na okvirnih 200 km/h.

Moguće je birati između dve baterije. Uvodna ponuda obuhvata jedinicuod 75 kWh, što bi trebalo da obezbedi dovoljno „soka“ za nekih 485 kilometara vožnje, doduše u skladu s „ne znamo kakvim“ kineskim ciklusom CLTC. Poželjnija alternativa dolazi s baterijom kapaciteta 100 kWh i tu autonomija raste na 620 kilometara.

Zanimljivo, baterija od 150 kilovata je najavljena za limuzinsku ponudu Nija, ali se još uvek nije pojavila. Sumnje u verodostojnost najave podgreva činjenica da se opcija ne nalazi ni na listi obećanja vezanih za ponudu novog krosovera marke.

Svakako veoma zanimljivu stvarčicu koju nudi Nio ES7 nazivamo DC punjačem, a u pitanju je kineski standardni punjač nazvan GB/T. Dakle, novitet nije uopšte moguće puniti putem AC terminala, niti putem prikljčka na mrežu koja funkcioniše na naponu od 220 volti.

S druge strane, spoljni potrošači električne energije, ali oni koji nisu zahtevniji od 3 kW mogu biti prikačeni na elektromrežu vozila putem adaptera. Da dodamo i da Nio ES7 može povući prikolicu koja nije teža od dve tone, dok se kuka nalazi na listi fabrički ponuđenih opcionala. Sigurni smo da ovaj veliki krosover može da potegne i masivniji teret, ali onda „ode garancija“…

Početak prodaje je zakazan za avgust, što praktično znači da će SUV brže među kupce nego sedan ET5, a koji se očekuje tokom jeseni. Verzija sa standardnom baterijom će se prodavati za nekih 70 hiljada dolara, dok će onaj sa 100 kilovata biti skuplji (78 američkih dolara).

Ali, čovek se može opredeliti da pazari krosover bez baterije. U tom slučaju vozilo staje 59 hiljada dolara, dok se baterija iznajmljuje uz naknadu od 150 ili 250 dolara zavisno već od kapaciteta iste. Povrh toga, možete dopunjavati bateriju u skladu s odabranom opcijom prilikom ugovaranja najma (kupovine vozila).

AutoRepublika

(741)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments