1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nissan Z je bogatiji za izdanje NISMO
Nissan Z je bogatiji za izdanje NISMO
5

Nissan Z je bogatiji za izdanje NISMO

157
5
Podelite sa prijateljima:

Nissanu svakako ne cvetaju ruže od kada je Karlos Gon najuren iz firme, i barem ovde u Sjedinjenim Američkim Državama ga kupuju oni koji ne mogu da dobij odobrenje za kredit kako bi pazarili neki drugi četvorotočkaš. Ali to ne znači da ovaj japanski proizvođač vozila nema i neke modele u svojoj ponudi koje bi poželeli svi oni kojima „benzin teče kroz vene“.

Uzmimo za primer one s oznakom Z.

Z je debitovao protekle godine nakon što je prethodnik proveo čak trinaest godina na tržištu i odlučio da se vrati svojim korenima. To se posebno odnosi na retro stil, pomovisan s ciljem da liči na original iz sedamdesetih godina prošlog veka. Nissan je ranije pričao kako cilj nije napraviti najmoćniji, pa ni najbrži sportski automobil na svetu, već onaj koji je najbolje balansiran za sve potrebe.

Z tako pokreće 3,0-litarski turbobenzinac originalno razvijen od premijum divizije Infiniti, a može se pohvaliti sa 400 konjskih snaga. Japanski proizvođač vozila kaže da ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h traje četiri sekunde uz maksimalnu brzinu kretanja od 250 km/h.

Ispred nas je sada još ekstremnije izdanje spremljeno od strane Nissanove divizije za tjuning pod imenom NISMO (kombinacija reči NIssan i Motorsport). I kao i kod standardnog modela, ni ovde nije cilj bio da se pretera u jednoj kategoriji, već da se izbalansira vozilo Z za vožnju na stazi.

NISMO opet pokreće identičan turbobenzinac, ali sada pruža 420 „grla“ i maksimalnih 521 Nm obrtnog momenta. To je za 20 „konja“ i maksimalnih 46 Nm obrtnog momenta više nego standardan Z. Pomalo razočaravajuća vest je ona da šestostepeni manuelni menjač nije čak ni opcija na NISMO-u, već je tu samo devetostepeni „automatik“.

Iz Nissana kažu da publika ne bi trebalo da negativno doživi ovu odluku pošto je automatski menjač sposoban da mnogo brže i preciznije promeni brzine, ali dok je sveta – „petrolheadsi“ će se žaliti na nedostatak manuelnog menjača.

Veća snaga je samo jedna od modifikacija. NISMO se može pohvaliti i sa 19-inčnim felnama i posebnim pneumaticima Dunlop SP Sport Maxx GT600s koji su zapravo veoma slični onima sa egzotičnog modela GT-R. Ugrađeni su i određeni aerodinamični detalji u vidu branika zahvaljujući kojima je NISMO duži za oko 2,5 centimetra.

Tu je i mali spojler za bolju stabilnost u krivinama, pa iako promene ne deluju previše drastično, japanski inženjeri nas ubeđuju da će vozač na stazi primetiti svaki detalj. Prema očekivanju, poboljšano je i ogibljenje i ugrađene su veće kočnice. Enterijer se može pohvaliti novim sedištima i više standardne opreme koja je uglavnom opcija na standardnom modelu, ali su sedišta specifična za model Z.


Nissan nije bio voljan da priča o ceni, a mediji smatraju da bi NISMO mogao da košta oko 60 hiljada ameičkih dolara. Radi poređenja, dosadašnja konfiguracija Z Performance s automatskim menjačem ima cenu od 52.085 „zelembaća“, pa bi NISMO trebalo da bude nešto skuplji.

Ipak, čak i sa cenom od 60 hiljada najmanjih zelenih novčanica, šanse su male da ćete ga moći pronaći u izložbeno-prodajnim salonima pošto će ponuda biti limitirana, a onih kupaca sa dubokim džepom je iz dana u dan sve više. Ali na kraju dana, Nissanu treba odati priznanje što je uopšte konstruisao Z u današnja vremena kada dominiraju krosoveri. Karlos Gon bi svakako bio ponosan…

AutoRepblika

(157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Sve je OK. Novi dizajn „nosa“ takodje, mnogo je logicniji od onog cetvrtastog sa nemogucom geometrijom u prelazima povrsina.

s mile

Ova maska i dolji spojler će biti veoma traženi, puno bolje izgleda u Nismo verziji. Mada je razočarenje mala dodatna snaga.

Bungi

Kod orginalnog Datsuna 240Z jako mi se sviđaju uvučeni prednji farovi prekriveni poklopcima od pleksiglasa.Isto je urađeno i kod starog Jaguara E- tip.Kad kupim fiću i počnem da ga sređujem, planiram da napravim posebne prednje blatobrane sa ovakvim rješenjem.Još sam u dilemi dali da produžim prednju haubu cent-dva prema vjetrobranu i povećam u visinu, da sakrije djelimično metlice brisača.?Takva operacija zahtijeva promjenu veznog lima ispred prednje šajbe.Za mene, pravi restmod nije samo unaprijeđena mehanika već i izgled.

Matija

Ako hoces da sakrijes brisace ne moras da diras haubu, to ce biti komplikovano. Napravi jednostavnu blendu od plastike koja ce imati istovremeno funkciju spojlera koji prebacuje struju vazduha preko brisaca. Brisaci ce tako imati bolji kontakt sa staklom i brisace bolje. Obrati paznju na raspolozivi prostor kada se hauba sasvim otvori! To ce odluciti o izgledu spojlera i o mestu pricvrscivanja – hauba ili karoserija odmah ispod brisaca.

Bungi

Znam da je komplikovano ali ja se nikad nisam zadovoljavao improvizacijom😊Želim da postignem izgled koji će biti na pola puta između klasičnog-starog Fiata 600 i novog Fiata 500.Osim produženja haube prema vjetrobranu i njenog povećanja u visinu u zoni brisača, planirao sam da se hauba otvara kontra.Možda uzmem šarke od stojadina, da što više ostanem u fiatovoj mehanici.To znači samo jedno, nova hauba od pleksiglasa.Raspored brisača ću promijeniti kao kod nekih luksuznijih fiata, rješenje viđeno kod Citroen Pikaso.Rezervoar ne smije ostati napred ni pod tačkom razno.Spremište benzina iz peglice, smješteno ispod zadnjeg sjedišta mi se čini najprihatljivijim rješenjem.