1. Home
  2. Održavanje
  3. Koji senzori na automobilu najbrže stradaju tokom pljuska
Koji senzori na automobilu najbrže stradaju tokom pljuska
5

Koji senzori na automobilu najbrže stradaju tokom pljuska

3.84K
5
Podelite sa prijateljima:

Dani iznenadnih letnjih kiša u središnjem delu Balkana sve više podsećaju na tropske pljuskove. Mnogo vode se sliva sa neba, toliko da neretko poslednjih godina dolazi do poplava na putevima i u dvorištima. Takvo vreme može da izazove nevolje ne samo kada je automobil na putu, već i kada samo stoji u dvorištu. Automobilski senzori najviše pate od vlage i vlage. O tome ko od njih najpre može biti „ubiven“ po histeričnom vremenu, pročitajte ostatak teksta.

Najizloženiji stresu na kiši su svakako senzori iz sistema ABS, posebno ako je sam sistem protiv blokiranja kočnica već zastareo. Činjenica je da u ovom dizajnu postoji takozvani pasivni ABS senzor i zupčanik, koji se naziva i „češalj“. Zbog činjenice da voda pomešana sa blatom dolazi na češalj, i to onda kada se kreće kroz duboku lokvicu i dolazi do grešaka. Signal sa senzora slabi, izazivajući pojavu „kvarova“ u sistemu, a lampica indikatora kvara ABS-a se pali na instrument tabli. Pride, ako vlaga uđe u sam senzor kroz električni konektor, on će jednostavno izgoreti.

Na modernijim automobilima, gde je ABS jedinica povezana s magistralom CAN s drugim kontrolnim modulima, dijagnozu takvog kvara vrši isključivo skener. Stoga, ako se nakon vožnje kroz baruštinu, u automobilu upali lampica koja indikuje problem u sklopu sistema ABS ili ESP, poseta servisu je jednostavno neophodna. Bez stručnjaka koji će uspeti da razumeju uzrok problema neće uspeti da vratite osmeh na lice.

Još je jedno problematično mesto koje je posebno osetljivo na invazivnu vlagu. Naime, to je senzor izduvnog kolektora, koji je odgovoran za merenje pritiska i temperature. Nevolje počinju kada sam kolektor izgubi svoju nepropusnost. Najčešće se to dešava zbog napuklih creva, izgorelih zaptivki ili prodiranja vlage.

Neprijatna iznenađenja na kiši, vozaču mogu da donesu i senzori brzine okretanja točkova. Vlaga može ući u sam senzor i brzo ga „ubiti“, tako da može doći do problema sa ožičenjem. Razlog je isti – prodiranje vlage, na primer, zbog činjenice da su drenažne rupe začepljene, a voda je sposobna da kao i uvek pronađe rupu, prodrla u skrivene šupljine karoserije i stigne tamo gde nije bila potrebna. Ovo se takođe može desiti kada je automobil i samo parkiran na ulici koja je okupana pljuskom.

A ako četvorotočkaš, to jest klima uređaj u istom nema zaštitu od polena ili motornog prostora, voda može da dospe i do senzora uređaja za klimatizaciju. Možda neće biti poplavljen, ali će postati „problematičan“. Kao rezultat toga, klima uređaj se takođe može uključiti na kritično niskom nivou rashladnog sredstva, u kojim okolnostima se može reći da jedva hladi vazduh u putničkoj kabini. Ignorisanje problema će brzo će uništiti skupi mehanizam, jer je rashladno sredstvo ono koje igra ulogu maziva u njemu.

AutoRepublika

(3837)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Koliko puta sam video na tuđem primeru, ili čak često na youtube testovima / polovnjaka, puno suvog lišća itd u kanalima za ispustanje vode ispod haube. Mnogi automobili su stradali, jer su im ti kanali bili zapušeni, a kod slabih kiša se to nije manifestovalo, ali kada udari neki pljusak, dođe do poplave na elektronici, ili kutiji za osigurače.

Sve što treba je povremeno proveriti / očistiti kanale koji su zaprljani najčešće suvim lišćem.

moron

Slažem se da to treba povremeno očistiti, ali, kod nekih automobila to uopšte nije lako uraditi.
A da je to veliko zlo – jeste.
I ja sam često u dilemi da li kola leti ( na par sati ) parkirati na suncu (pa da je u kolima i po 60 stepeni ) ili ih parkirati u hladovini ( pa da kola „unakaze“ ptice, a i da se taj deo sistema ventilacije ( ispod šoferke ) puni gomilom raznog organskog djubra).
Kako god uradiš, pogrešio si.

Renault Terminator

Na BMW-u to još nisam uradio,ali me ovaj tekst podsetio na to da treba da očistim te kanale.
Inače na Renaultima sam to radio redovno,vadio napolje one istisone,skidao plastike…i nikada nisam imao problema sa strujom i senzorima.
Jesam imao par puta problem sa senzorom ABS,jednom na Cliu 2,jednom na Meganeu 1.To je sve što se tiče moga skromnog iskustva sa lampicama konkretno kod Renaulta.
Kod F10-ke za sada nema nikakvih lampica i potrudiću se koliko je do mene da tako i ostane.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Renault Terminator
M M

Članak je malo „detinjast“, nema mnogo veze s realnosti. Tek, voda i vlaga uvek može da smeta elektronici, što stariji automobil, to su problemi veći. I ABS i DPF i Lamda sone su zaštićene od zapljuskivanja vode. Tek, voda + so u dugotrajnom korišćenju prai realnije probleme na instalaciji u prvom redu. „Senzor“ klime, nema veze sa vodom od kiše. Ne znam kako mislite da se sistem klimatizacije može „uključiti“ sa nedozvoljeno malim nivoom rashladnog sredstva?? Ovo je glupo, jer sistem ima presostat, i takav problem ne postoji. Jednostavno, kad nema freona, klima se ne pali. A upravo sistem klimatizacije… Pročitaj više »

Laki

Pozdravljam svaki posao koji ima za cilj da se vozilo zadrži što duže u fabričkom stanju!