1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Šta se desi kada klip u Fordovom motoru EcoBoost postane granata?!
Šta se desi kada klip u Fordovom motoru EcoBoost postane granata?!

Šta se desi kada klip u Fordovom motoru EcoBoost postane granata?!

7.30K
0
Podelite sa prijateljima:

Motori sa unutrašnjim sagorevanjem su neverovatno složeni u današnje vreme, i što se mehanike i što se elektronike tiče. Stoga je u današnje vreme jako komplikovano ponekad rešiti i manji kvar. A neki problemi mogu dovesti i do katastrofalnih posledica. Danas prenosimo jednu priču o Fordovom turbo V6 motoru EcoBoost zapremine 3,5 litara sa eksplodiranim klipom.

Ovaj motor se nalazi u Fordu F-150 iz 2012. i ima preko 200.000 milja na satu (oko 360 hiljada kilometara). Vlasnik je kupio pikap na aukciji i kasnije je primetio lupanje (čukanje, kucanje, kako kome volja) iz motora. Pokušao je da ga reparira, ali popravka očigledno nije uspela jer je klip eksplodirao.

Oštećenje je odmah uočljivo jer su velike rupe na bloku motora. Otvor na jednoj strani je dovoljno velik da stane šaka. Uklanjanjem svećica otkriveno je da je elektroda na jednoj od njih nestala.

Skidanje usisnog poklopca otkriva još veća oštećenja. Ventil za jedan od cilindara ima otvorenu vođicu. Plus, postoji komad klipa na dnu motora kada se poklopac razvoda skine. Uklanjanje posude za ulje pruža spektakularan pogled na „krvavi pir“. Tu se nalaze delovi klipa i klipnjače veličine dlana, pored puno finijih komada metala.

Na kraju da dodamo da osim što je klip katastrofalno otkazao, klipnjača se takođe odvojila od radilice. U procesu letenja raznih delova oko motora, oštećena je bočna košuljica (hilzna) drugog klipa. Ne čudi što su mnogi ventili ozbiljno savijeni.

Šta je izazvalo ovaj epski kvar motora? Erik sa kanala na YouTubeu „I Do Cars“ nije siguran. On ne misli da je problem nedostatka ulja, a i prosto mu je čudno kako je najveći deo štete bio na samo jednom cilindru.

Pogledajte video i slobodno dajte svoj komentar.

AutoRepublika

(7303)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments