1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Jedan Peugeot 306 dizel u Bretanji prešao milion kilometara
Zanimljivost dana: Jedan Peugeot 306 dizel u Bretanji prešao milion kilometara

Zanimljivost dana: Jedan Peugeot 306 dizel u Bretanji prešao milion kilometara

1.89K
27
Podelite sa prijateljima:

Ovaj Peugeot 306, kupljen 1999. godine sa 500 kilometara na satu, vlasnik nije štedeo. Dvadeset tri godine, automobil Mišela Žanoa „lutao“je putevima, a da se nikada nije pokvario. Zbog toga je i uspeo da pređe milion kilometara.

Francuzi nisu pouzdani? Ovo sigurno nije mišljenje Mišela Žanoa. Vlasnik Peugeota ​​306 1.9 D (1.868 „kubika i 69 „konja“), bivši gradonačelnik Lokmarijakera (Morbihan) i dalje vozi svoj kompakt, koji nije doživeo nikakav kvar već dvadeset i tri godine.

 

Lepa brojka, posebno za vozilo koje je vek provelo daleko od garaže. Sada u penziji, Mišel Žano je zaista redovno koristio svoj automobil u profesionalnom kontekstu, za putovanja u Aurai, Vanes ili Baud, ali i za duža lična putovanja. „Idem jednom ili dva puta godišnje na jugozapad“, rekao je za actu.fr o ovom 306, koji je čak iskusio asfalt španske Baskije i planinske puteve Centralnog masiva Francuske.

Ali onda, koja je tajna ove zapanjujuće dugovečnosti, čak i ako 1.9 D (DV8, evolucija XUD) ostane poznat po svojoj pouzdanosti? Nema, prema vlasniku, koji je bio zadovoljan normalnim održavanjem svog automobila. „Čak ga i ne perem, kiša se za to pobrine“, šali se on. Ključevi za ovaj životni vek se ne nalaze ni na strani trajnog uhodavanja. „Svoju vožnju bih opisao kao dinamičnu“, priznaje naš sagovornik.

Ukratko, misterija ovog Peugeota ​​306 neće biti razotkrivena. „Poslao sam pisma kompaniji da ih obavestim, ali nisam dobio odgovor. Za njih bi moglo biti zanimljivo da prouče automobil kako bi otkrili kako je izdržao tokom vremena“, zaključuje Mišel Žano. Pisma koja možda neće ostati nepročitana…

AutoRepublika

(1889)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

27 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nakon pročitanog naslova očekivao sam da je u pitanju prvi i bazni 2,0 HDI od 90 ks ( koji je i dolazio u 306), a ne motor „iz“ Lade Nive 😃

S mile

Pitam se pitam, Koliko li u Srbiji ima „milenjaka“. Ali onih tajnih, prikrivenih. Sa par puta skidanom kilometrazom. …

BB

👍
Ako se auto normalno vozi i prikoliko redovno održava, svaki auto može preći zavidnu kilometražu…

Bungi

Sa velikom vjerovatnoćom pogotka-previše.

BB

Priča iz salona prilikom kupovine Berlinga: Jedan naš kupac iz Bihaća kupuje novog Berlinga (teretni) svakih 18 mjeseci, doveze stari (18 mjeseci star) sa 390.000 km i uzme novi, već pet-šest puta tako. I nakon što on ode dolazi njegov prvi komšija i kupuje taj „stari“, a mi, ispočetka neznajući o kome se radi, upozoravamo čovjeka da to vozilo ima 390000 km na satu… Ništa se vi ne sikirajte, znam čiji je bio i ko ga je, gdje i kako vozio (dva vozača naizmjenično), zato sam i došao da ga kupim, prvi sam komšija… I stalno se ponavlja ista priča,… Pročitaj više »

moron

Teško to matematički mogu da razbistrim, bar koliko je meni matematika bliska, jer taman i da dva vozača voze svaki dan smene po 8 sati, to je prosek preko 44 km/h tokom 16 časova svakoga dana, za 365 dana u godini. Jedino ako ta dva momka non stop špartaju samo „Putem AVNOJ-a“, ali mi tada nije jasno kojom se poslovnom delatnošću bave …

Merkurac

Fake Taxi

Rikošet

Teoretski je moguće i na brdovitom Balkanu oko 700 km im treba dnevno.

700 km dnevno puta 30 dana to je 21.000 km mjesečno puta 18 to je 378.000 km za 18 mjeseci…

Bihać – Sarajevo je 310 km, najkraćom rutom, a najdužom 388 km.

Ako rade neki specifičan posao dostave ili čega već mogu preći toliko, ali to u stvarnosti djeluje suludo naravno ako automobil ne vozi nekoliko različitih vozača…

Nevjerovatniji mi je dio za komšiju 🙂

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
moron

A ja mislio da takve relacije (ili barem deo ) još uvek putuju „Olimpik expresom“, kao u neka davna vremena 😊

Renault Terminator

Lijekove mora da voze,to je čak i ADR.On mora da gazi pun gas jer to ne smije da kasni iz milion razloga…

BB

Njemačka – glavna destinacija…

TheStig

Sve i da je samo baba heklala u autu a pokazuje 390 000 ja taj automobil ne bih kupio nikad. Ne jer nema automobila sa 180 000 koji su u odlicnom stanju nego jer ne mozes znati jednostavno detalje o zivotnom vijeku automobila. To sto si ti opisao je rijedak slucaj. Sta cemo mi koji moramo u auto kucu ili auto plac?

Pri kupovini automobila vazi pravilo sto mlađi to bolje. Manja je vjerovatnoca da je vracana kilometraza. Moja logika je ne stariji od 3 do 4 godine i ne vise od 100 000 km.

Bungi

Vidio sam jedan Mondeo na pijaci u Bremenu, star nepune 3 godine sa nestvarnom cijenom od 5700 Eura.Na satu je stajalo, druže moj, 240 000 km.???Službeni auto, veoma mlad, gasio sa samo kad se sipalo gorivo i radio servis.Na toj kilometraži, kod dizela je sve zrelo za zamjenu.Džaba godine.

TheStig

Vjerujem ja tebi druže. Ali nema takvih vozila mnogo. Msm ima ali manje ubpoređenju sa onima na kojima je normalna kilimetraza. To sto si opisao djeluje na taksi vozilo. Oni se ne gase nikad. Neces to ni kupovati. Ne kupujem nijedno vozilo sa 240 000. Kako rekoh ne vise od 100 k. Gledam prije nekog vremena kod jednog covjeka na auto placu audi a5 2012 god 100 000 presao. Sumnjivo je da ga jebes. A niko nece da ga kupi. Stoji na placu mjesecima. Kao iz Italije.

BB

Taj auto nije kaljen, pali gasi, i sl.. jednom postigne temperaturu i peglaj stotine kilometara… Na toj kilometraži a tih godina, ništa mu nije. Tu i jeste tajna velikih kilometara, stabilna vožnja. Najgore je za auto prohibicijske brzine i onda staneš na pumpu na autoputu da popiješ kafu, tu strada drugi vlasnik.

A jedan poznanik je vidio Passat star tri mjeseca sa 100.000 km, tri vozača se redali, non stop.

moron

Oko značaja tog hladnog starta … Pričao mi jedan, kada je veoma davno ( pre raspada SFRJ ) Zagreb vršio nabavku gradskih autobusa, da je jedan isporučilac buseva navodno nudio garanciju od milion kilometara, ali uz uslov da se motori nikada ne gase 🙂 Osim pri zameni ulja.

Horhe

Negde sam pročitao da 75% habanja motora se dešava dok isti ne dostigne radnu temperaturu. To se nadovezuje na tu Vašu priču.

TheStig

Ne mozes ti znati stanje motora i da li je vozen i ekspoatisan ko mazga ili da je mazen kao kucni ljubimac dok ne otvoris motor. Mozes ti obaviti testnu voznju i da ti djeluje ok i da urade dijagnostiku. Opet se desavalo da kaze majsot sve ok, dobat auto. Nakon 1000 ili 3000 km havarija. Onda nije u pitanju samo motor. Gdje je dotrajalost ili stanje ostalih komponenata?

Iznogud Časni

A onda je poznanik promijenio dioptriju.

BB

Jesi li ti nabio kakvu dioptriju pa kupio nešto? Ili si pokrpio kladu pa nama vadiš mast što voziš Mečku? Čini mi se da si jedini ovdje sa Mečkom…
Kad smo već kod mečke, da vidiš kako se kontroliše saobraćaj…
https://banjaluka.net/mladi-medvjed-navodno-iz-crne-gore-postao-pravi-hit-na-drustvenim-mrezama-video/

Slavisa

Imam fokusa 18tdci sa 400000 km. Bez problema i greske. Samo menjanje ulja na 10-12000 km.

BB

Mislim da nisi svjestan koliko se auta gaze… Kod nas je svaki sa 180.000 km bez obzira na godište, a u stvarnosti bar duplo više. Mi imamo lika u firmi koji napravi 100.000 godišnje a ja 70.000 za 5 godina 😉. Nekad sam i ja ganjao to više, ali sve manje sada…

TheStig

Cekajte, sta nas briga za firme. Necu kupovati flotni auto. Kupujem auto od privatnog vlasnika. Auto od firme je simbol za svacije-nicije ili ono „vozi ga kao da nije njegov“.

BB

Šta fali mom flotnom autu? Ovakvim načinom vožnje bi bogao 2 miliona kilometara ali mojim tempom već na 390.000 će nestati nafte u svijetu 😂🤣😂🤣

Iznogud Časni

Šta jadničak dobije za 100 hiljada? Ubiste čovjeka ..

Laki

Volim čuti ovakve vijesti

Renault Terminator

Ništa čudno ni novo..skoro svaki motor Peugeota ili Renaulta tog doba bio benzin ili dizel prelazi tu kilometražu bez problema.Teško je to uništiti,Francuz je to.