1. Home
  2. Održavanje
  3. Tokom vrelina (posebno turbo) motor ne odbacuje najbolje performanse
Tokom vrelina (posebno turbo) motor ne odbacuje najbolje performanse

Tokom vrelina (posebno turbo) motor ne odbacuje najbolje performanse

2.31K
36
Podelite sa prijateljima:

Iako poslednji dani obiluju kišama, leto je u punom zamahu i već smo se tokom istog suočili s tropskim talasom, a i meteorolozi već najavljuju nove. Pride, mnogi od nas su već i bili na odmoru, a i ponovo će, dok se neki tek spremaju za daleke pute ka (ironije li života) toplijim krajevima. Teško je odoleti u ovom trenutku a ne napomenuti da je nekada sve bilo drugačije, pa je naša vlastela svojevremeno posedovala letnjikovce(!) na planinama, što i zvuči potpuno logično.

Kako bilo, automobili se ne ponašaju isto na temperaturama vazduha srednjih vrednosti kada daju optimum mogućnosti, kao što to biva kada one narastu na preko 30 stepeni na Celzijusovoj skali. To ste zasigurno i sami primetili, ali zašto je to tako i zašto su na temperaturne šokove osetljiviji turbo motori, da pokušamo da pojasnimo ovom prilikom.

Ukratko, za motor automobila letnje (visoke) temperature predstavljaju jednaku nepogodu kao (niske) zimske temperature. Svakako se radi o ekstremima, zar ne? Pri visokim temperaturama vazduha, motorima postaje teško da dišu, uostalom kao i nama? Naša fizička moć tada opada, a jednako se topi i deklarisani obrtni moment agregata.

Svi znamo da je za pravilan rad SUS motora važno da se u komore za sagorevanje ubacuje adekvatna smesa goriva i vazduha. Međutim, sadržaj kiseonika u vazduhu varira i nije uvek isti, pa tako kada su vreline aktuelne, njega je malo u vazduhu, dok je tokom kiše ili neposredno nakon nje, vazduh bogat kisaonikom.

Upravo je ta razlika onu koju motor „oseća“ zahvaljujući senzorima za temperaturu i lamda sondi. Čim takve informacije stignu do kontrolne jedinice za upravljanje radom motora, ova redukuje količinu goriva koja se ubrizgava u komore za sagorevanje, usaglašavajući proporciju s (osiromašenim) vazduhom, a efekat je očigledan i dolazi u vidu lošijih performansi.

Važnu ulogu u celoj priči ima i to što je vazduh koji dolazi do turbo punjača i sam vreo. A tako „prenapaljeni“ vazduh dolazi i do komora za sagorevanje, zagrevajući dodatno i samu turbinu koja je sama po sebi, zahvaljujući svojoj konstrukciji i funkciji, već vrela. Temperatura vazduha je tu negde oko 70 stepeni Celzijusa, a to je često pretoplo, odnosno previše da bi bilo svedeno na prihvatljivu kotu, čak i od strane prethladnjaka (interkulera). Rezultanta ovakvog spleta okolnosti se ogleda u pogoršanju performansi vozila, što se može prevazići jedino ugradnjom dodatnih prethladnjaka.

Još jedan promlem se javlja s turbo punjačem tokom vrelih dana, a on se tiče pregrevanja istog. Uprkos činjenici da su sve turbine opremljene sistemom za rashlađivanje, i da mnogi proizvođči navode da njihove jedinice za natpunjenje ne moraju da budu rashlađivane pre deaktiviranja motora, to možda neće biti dovoljno osiguranje da do oštećenja turbine neće doći.

Na primer, ukoliko sistem za hlađenje turbo punjača nije opremljen električnom pumpom koja nastavlja da pumpa rashladnu tečnost kroz sistem neko kraće ali dovoljno vreme i nakon zaustavljanja motora, na koji način sprečava da dođe do prokuvavanja, najbolje je da pustite motor da radi par minuta u leru, nakon što okončate putovanje, a pre nego što „ugasite“ motor.

Kao što vidimo, vrelina na velike izazove tura autombilske sklopove i komponente, pa ne bi bilo mudro da problem produbljujemo svojim delima, uglavnom iniciranim nedovljnim znanjem. Automobil je već napet tada i nemojmo ga dodatno opterećivati. Dovoljno je prihvatiti činjenicu da motor nije u stanju da pruži ono najbolje što zna tokom akcije u vrelim danima, što se posebno odnosi na one natpunjene.

Ne forsiraj i budi obziran prema agregatu, trebaće ti još!

AutoRepublika

(2310)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

36 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Sistem hlađenja turbo punjača? Ja sam nešto prespavao…

Iznogud Časni

C, tu mač Kofi.

Laki

Znači ljudski faktor i ovde igra glavnu ulogu pa onda ulje!

Laki

Momentalno cajger kaže 200 sati 8 hiljada km pa uskoro zamjena sleduje.Inače prosjek zna biti i 40 km/h!

Matija

Problem sa vrucim vazduhom je smanjena kolicina kiseonika koji je neophodan za sagorevanje goriva. Da bi se kolicina kiseonika povecala koristi se nadpunjenje – kompresor ili turbo – i hladjenje vazduha.

TheStig

Efekat visokih ljetnjih temperatura je zanemariv za nas koji vozimo putničke automobile i u smislu gubitka performansi i u smislu neke štetnosti po turbinu. Zrak se rashlađuje pomoću interkulera. Istina je da turbina mora da se vrti brze da bi postigla jednak efekat kao na manjik temperaturama vazduha ali to ne izaziva nikakvu stetu. Ovo je samo značajno za performans automobile koji se koriste u bilo kom obliku trkanja. Jedino relevantno za nas je nakon duže voznje ukoliko je automobil bio pod naporom u smislu visokih brzina ostaviti automobil par minuta da radi u leru kako bi se turbina rashladila,… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
s mile

Na koje obrtaje se može voziti turbo benzinac, ali tako da se može ugasiti bez hlađenja na ler gasu. Koji br obrtaja je granični…. informativno

TheStig

Ako govorimo o „obicnim“ putnickim automobilima sve ispod 3000 obrtaja mozes ugasiti odmah. A i ako si bas „potapao“ gas pa poslr toga vozio 10 min rastereceno opet mozes ugasiti. Meni je prijatelj jednom dosao a vozio je tad neku Hondu Accord. Dođi kaze da nesto vidis. Sagnemo se ispod, izduvna grana iz motora se usijala (narandzasta). Kaze tako znas da se dobro zagrijao 😁 ovo sve ostalo sto mi kao vozimo brzo nisu opasne terutorije za motore. Ali eto i ja ako vozim temperamentnije, 4 – 5 000 obrtaja sacekam 3, 4 min da radi u leru pa ugasim.… Pročitaj više »

s mile

hvala, baš sam se pitao gde je ta granica „opasnosti“ za br obrtaja turbo benzinca, ne vozim brzo, tako da ni na autoputu nisam puno preko 3000rpm tj 120kmh

Laki

Praktično ako vozi od Sokoca prema Sarajevu u Mokrom može ugasiti momentalno!

TheStig

Haha dobar primjer. 👍Pa da, dok se spustiš niz Romaniju jedino hlađenje je potrebno diskovima 😁

Laki

Ova teža vozila trebaju „Retarder“ ogromna ušteda kočionog sistema!

moron

Uvek nastojim da pre gašenja (turbo) motora koji je prethodno forsiran (uzbrdicom, brzom vožnjom … ) da sačekam sa radom u leru oko jedan minut i da ga tako ostavim najpre da mu se turbina malo ohladi …

Laki

Nikad me turbina nije izdala uz lagano zagrijavanje i hladjenje sa prvoklasnim uljem!Maksimalni interval zamjene na 15 hiljada kilometara a često manje otprilike 220 radnih sati.

s mile

laki brate, gde ti je prosek 70kmh na 15000 km…

moron

Pa, ja CRV-a vozim maltene „kao baba“ i imam izmedju dva redovna servisa prosek brzine oko 60-62 km/h ( kako kada ).
Sa Fiatom prošli vikend otišao do mora i prosek do tamo i nazad 70 km/h (i to BG-HN preko Tjentišta).
Ako nemaš neki značajan udeo gradske vožnje, relativno lako je imati neki „dobar prosek“.
Još ako neko dosta vozi auto putem, to je tek …

s mile

ja imam dosta međugradske vožnje, ali mi je prosek oko 45kmh.

za 65-70,treba dosta autoputa i ostalo međugraska

Renault Terminator

Ajd i ja da kažem rezultate sa moje đunte.
Prosječna brzina 47.6km/h,prosječna potrošnja 7.6l.Ima svega,pravi miks grada i bundeske.Da ne bude zabune u pitanju je benzinac 2.0 turbo.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Renault Terminator
Laki

Vrlo dobro.

Renault Terminator

Dok je hladan nježno sa gasom…poslije autoputa i duže vožnje obavezno 2-3 min ostavim ga da šljaka u mijestu.Nikada problema ni sa turbinom ni sa motorom.

s mile

da li je 3000 rpm, puno ili ok za turbo benzinca

Laki

Sasvim ok.

Renault Terminator

Ja ga ne gonim preko 2300rpm.

Renault Terminator

Nisam dao baš precizan odgovor prvi put..Prilikom šaltanja ne prelazim 2300rpm,a bez problema se vozi od 1700 do 2000rpm,hladan/vruć može se voziti u tom rasponu rpm.

'79 DeVille

Moze li neko da prevede naslov teksta na Srpski jezik?

'79 DeVille

„… Kada je temperatura vazduha previsoka, SUS motor ne odbacuje ono što inače…“

Ovo je besmisleno in srpskom in Srpskom.

Renault Terminator

Rekoh ja tebi…sledeći odgovor ide sa kistom i vodenim bojicima🤣…

'79 DeVille

Mozda, ali samo ako cetkica (kist) ‘odbacuje’ performanse. Ako ih ne odbacuje onda nista od toga.

Sinonimi za odbaciti: ukloniti, udaljiti, odvojiti, odeliti, smaknuti, strgnuti, isključiti, izuzeti, izdvojiti, maknuti, odstraniti, izopštiti, i verovatno jos poneka rec.

Kakve veze ima bilo koja navedena rec sa temom ovog clanka? Motor koji odbacuje ili ne odbacuje performanse. Motor ne moze ni da ih baci, odbaci, ukloni, odvoji, odeli, smakne, trgne, itd…

Sve to ukazuje ili na veoma nevest prevod sa stranog jezika ili totalno nepoznavanje materije. Uz ovakvo koriscenje jezika koriscenje vodenih bojica je dobra sugestija.

Renault Terminator

Jbg prijatelju šta da ti kažem…očigledno da imaš sve vrijeme ovog Svijeta kada u tekstu (naslovu) kome je skoro svima (sem tebi) sve jasno tražiš iglu u plastu sijena…

'79 DeVille

Vremena uvek imam, dobro sam organizovan.
Sta mi smeta je kada se amaterizam prodaje kao profesionalizam (u nasem jeziku postoji izraz za to – m..da za bubrege). Ako neko namerava da objavi pisani sadrzaj bilo bi preporucljivo da sadrzaj bude: 1) jasno izrazen, 2) gramaticki ispravan, i 3) tacan.
Ako osnovni uslovi nisu zadovoljeni, narocito broj 1, to ne uliva bas neku veru u sposobnost autora da vlada tom materijom – time se tacnost navoda dovodi pod sumnju.
A sada odoh na plazu. Pozdrav svim ljudima dobre volje.

Renault Terminator

🤣…još malo pa ćeš ti morati i crtati naslove na AR.

Bungi

Da ne bi dolazilo do pregorijevanja turbine u ovim vrelim ljetnim danima, na svakih 30-ak kilometara mora obavezno da se pravi pauza od 15-20 minuta i da se popije barem jedno, ‘ladno pivo.

Renault Terminator

Ja sada kada bi iz Linza krenuo za Beograd…stigao bi na proljeće sledeće godine🤣.Šala mala…
Samo gas,pauza je samo za pišanje i onu veću nuždu😁

Marko

Ajde da vas uputim malo u diskusiju…Vozim astru f sa 500 konja,motor c20let turbo ..Hibrid turbo itd itd itd,hlađenje mu je sve,na 15 litara goriva 1 litar etanola,potrebno je izvesti dodatni prekidač za ventilator kako ne bi imali problem po ovim vrućinama…