1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Koliko nam o istoriji vozila mogu reći šrafovi i matice?
Koliko nam o istoriji vozila mogu reći šrafovi i matice?

Koliko nam o istoriji vozila mogu reći šrafovi i matice?

1.83K
13
Podelite sa prijateljima:

Već neko duže vreme je aktuelna nestašica automobila, da tako kažemo. Krenulo je s pandemijom i poremećajima u nabavci elektronskih komponenti, nastavilo se s drugim trzavicama u segmentu nabavki i cena sirovina, da bi se na sve nadovezao i zlosrećni rat u Ukrajini. Trpe kupci novih automobila, ali ni oni koji žele da dođu do korišćenog primerka nisu pošteđeni. Utoliko je važnije pomoći im, olakšati pregled polovnjaka. Zato i donosimo naizgled trivijalnu priču, ali onu koja može da se pokaže beskrajno korisnom u procesu procene razložnosti investicije u korišćeno vozilo.

Evo o čemu se radi. Mnogo toga o sudbini i toku istorije konkretnog primerka četvorotočkaša može reći status šrafova i matica koje možda nisu dostupni na prvi pogled, ali opet, do kojih i nije tako teško doći.

Pregled polovnog automobila koji vam se dopada, obično počinje uvidom u stanje karoserije. Ovde nema mnogo šrafova, ali su svi važni. Stoga otvaramo sva vrata redom i gledamo glave šrafova. Sve one moraju da budu netaknute, bez tragova odvrtanja i/ili lišeni dubokih ogrebotina.

Inače, ako to nije slučaj, onda možemo zaključiti da su odvrnute, odnosno da su u nekom trenutku eksploatacije zanimljivog vozila, s njega uklonjena ta vrata. A vrata se obično demontiraju nakon ozbiljnije nesreće. Naravno, postoje izuzeci. Na primer, na primercima vozila koja su čuvena po lošoj limariji, vrata se u nekom ranom trenutku menjaju zbog činjenice da ih je jednostavno „pojela” rđa, ali to su veoma retki slučajevi. Ovde nema ništa iznenađujuće, ali ako naiđete na polomljene šrafove na nekom mlađem automobilu, onda definitivno imate razlog za premišljanje.

Sledeći logičan potez bi mogao predviđati da otvorite haubu i pregledate zavrtnje koji pričvršćuju prednje blatobrane. Ovde je sve isto, pa tako zavrtnji moraju biti netaknuti i prekriveni slojem originalne fabričke boje. Naravno, ako gledate polovno vozilo proizvedeno u ovom milenijumu. Dešava se da se u slučaju popravke vrlo pažljivo odvrnu. Ali, trag od glave francuskog ključa i dalje se mora i može primetiti. Ako su takvi tragovi pronađeni, to znači da je krilo promenjeno ili popravljano.

Nakon toga možemo da s dužnom pažnjom pregledamo i zavrtnje koji drže sam poklopac motora. I ovde takođe važi isti princip i ista priča. Dakle, ako prodavac kaže da automobil nije bio učesnik nekakve ozbiljnije saobraćajne nezgode, a na vijcima su, s druge strane vidljivi tragovi odvrtanja, najverovatnije vas zavarava s ciljem prodaje po višoj ceni.

Preporučljivo je pregledati i spojeve kojim je pričvrćena rešetka hladnjaka. Ovo nije lako učiniti, jer nisu svi šrafovi lako dostupni oku. Međutim, potrebno je smisliti način kako da im se pristupi jer u slučaju nezgode ovaj plastični okvir brzo puca. Ovde treba imati u vidu da udes ne mora biti nekog posebnog intenziteta, pa ni uznemirujuć i odvraćajući od kupovine, u slučaju da vidimo da je maska hladnjaka zamenjena, jer kako rekosmo, ona lako „gubi  bitku“ čak i pri laganijim kolizijama.

Još jedno zanimljivo mesto ispod haube je ono na kom se nalazi alternator. Ako vidite da su zavrtnji njegovog zaduženi za pričvršćivanje istog odvrtani, to je razlog za oprez. Naravno, nije nelogično da se alternator pokvari, to jest da bude zamenjen, ali teško da je to normalno da bude učinjeno na nekih, na primer pedesetak hiljada prevaljenih kilometara… Slična priča važi i za turbo punjače, mada kada znamo kakva je pouzdanost današnjih vozila, nije retkost ni da ove komponente stradaju mnogo brže nego što je to nekada bio slučaj.

Kako bilo, otvorite četvoro očiju!

AutoRepublika

(1825)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Sledeći logičan potez bi mogao predviđati da otvorite haubu i pregledate zavrtnje koji pričvršćuju prednje blatobrane. “ Da, kada sam davno prodavao jedna kola, kao kupac došla je „organizovana trojka“ i nakon „profesionalnog pregleda“ kažu „ova kola su lupana i menjan je celi prednji kraj“ i čovek mi prstom pokazuje gornje šrafove prednjih blatobrana, gde se celom dužinom spoja unutrašnjeg i spoljnog blatobrana jasno video debeo sloj (nefabričkog) voska, kao što se vosak video na spoju sa gornjim veznim limom, a i na šrafovima. Rekoh im da nije lupano ama baš ništa, ali, da odmah po kupovini celi prednji deo… Pročitaj više »

Sasa

Sto dalje od Japanskih vozila narode.

TheStig

…jos jedan idiot.

TheStig

Nemam potrebe da se objašnjavam. Evo Zvezdane ti nam opravdaj tvrdnju dotičnog da treba da se maknemo od Japanskih vozila. Ako bude imala imalo smisla ja cu da sebi kazem da sam idiot.

TheStig

Složio bih se sa tobom oko izbora šta čovjek želi da bude. Da je rekao imao sam problem…mislim da…to bi bilo sasvim regularno. Isto da si ti npr rekao na osnovu svog iskustva sa bmw „ljude sto dalje od njemackih vozila“. Msm zaista neinteligentna generalizacija i jako plitka bi bila. Ne zelim da budem grub, imam normalan dijalog sa ljudima ovdje sem sa doticnim luckastim gospodinom mehanicarem.

Laki

Nikad nam Šef od ovog preduzeća neće reći bježite od bembare! 🤣

Laki

Čovjek se możda šalio?

TheStig

Ne djeluje kao šala, a i pisao je već prije nebuloze protiv japanaca. 🙂

moron

Ja sam taj držao deceniju. I posle se od njega „udaljio“, kako i kažeš 😊

Iznogud Časni

Sjedim ti ja danas kod komšije u salonu, bistrimo svjetsku politiku i dodje neki mali nema ni 8 ljeta, gleda opelovu kopiju onog elektrocitroena za 8700€ i veli , znaš čiko, ovo se može već sa 14 voziti. O, ćaća te namazo, rekoh,da nisi Hasanov? nije ukapirao foru, no nema veze. Al dildo je to.., znaš ono sine, nema motora ima.baterije, dobro stricek , a zašto nema na točku neki generator (4 točka 4 generatora)posto se vrti točak ko blesav, i kako se on vrti, tako nek nabija te nekakve generatore koji će puniti baterije. I ti mali veliš da… Pročitaj više »