1. Home
  2. Održavanje
  3. Serviseri i mašinske škole zajedničkim snagama promovišu zanat
Serviseri i mašinske škole zajedničkim snagama promovišu zanat
5

Serviseri i mašinske škole zajedničkim snagama promovišu zanat

299
5
Podelite sa prijateljima:

Udruženje Auto Servisi Srbije (UASS) i Zajednica mašinskih škola Republike Srbije (ZMŠ) počinju kampanju promocije serviserskog poziva. Prema nekim procenama Srbiji nedostaje 30 hiljada kvalifikovanih zanatlija, a interesovanje za zanate je sve manje među školarcima. Cilj kampanje je da motiviše đake da upisuju mašinske i tehničke škole s jedne strane, te da ukaže na dobre strane novog Zakona o dualnom obrazovanju ali i njegove nedostatke.

UASS, jedino strukovno udruženje koje okuplja legalne auto-servise s teritorije cele Srbije, još od osnivanja kao strateški cilj ističe podršku razvoju školskog sistema u oblasti servisiranja vozila. Mnogi od članova Udruženja pojedinačno su učestvovali ili učestvuju u procesu dualnog obrazovanja, a ovo je prvi put da legalni serviseri nastupaju zajednički u cilju promovisanja struke i ukazivanja na problem nedostatka radne snage, ne samo mehaničara, već zanatlija uopšte.

„Postoje brojne predrasude koje se vezuju za posao auto-mehaničara. Često su baš roditelji ti koji ne žele da im se deca bave zanatima, pa ni deca koja bi to zaista želela, ne upisuju tehničke i mašinske škole. Želimo da poručimo da svaki zanat vredi, da dobri mehaničari zarađuju bolje od menadžera u inostranim kompanijama, da ovo nije prljav već častan posao koji je izuzetno tražen i da znanje i samo jednog zanata garantuje dobru i sigurnu budućnost. Zanatlije su svuda tražene, na birou za nezaposlene nema zanatlija“, poručuju iz UASS-a.

Iz Udruženja navode da kampanju sprovode u saradnji sa Zajednicom mašinskih škola. U sklopu kampanje posterima će biti obeležene osnovne škole širom Srbije, a predstavnici Udruženja i stručnih škola obilaziće osnovce i govoriti o majstorskom pozivu.

„Dok su u razvijenim zemljama zanati jako cenjeni, mi smo počeli da zanemarujemo onu staru izreku da je zanat u rukama „zlata vredan“. Ovom kampanjom želimo da promovišemo i servisere i druge zanate i da poručimo da smo maksimalno spremni da podržimo one koji se odluče za zanat. Za sve đake koji žele da uče zanat od naših majstora, u servisima članovima Udruženja obezbeđujemo plaćenu praksu, neophodnu opremu za rad i besplatne obuke. Takođe, ovom kampanjom želimo da pohvalimo novi Zakon o dualnom obrazovanju, ali i da ukažemo na neke nedostatke. Jako je važno da o ovome govorimo, kako bismo u budućnosti dobili kvalitetniji kadar koji izlazi iz škola. U narednim godinama u saradnji sa prijateljima UASS-a obezbedićemo stipendije za najbolje đake. Želimo da vratimo veru u zanat i poverenje u struku“, kaže Predrag Gordić, predsednik UASS-a.

Predsednik Zajednice mašinskih škola Siniša Kojić slaže se da je novi Zakon o dualnom obrazovanju veliki iskorak, ali dodaje da su neke administrativne procedure demotivisale male servise od učešća u ovom procesu.

„Kod dualnog obrazovanja odnos između kompanija i škola je podignut na viši nivo. Ti odnosi su jasno zakonski definisani, što je ceo proces uniformisalo i uozbiljilo. Iz ugla sistema to je značajan iskorak. S druge strane, sve te zakonske procedure su male servise demotivisale od učešća u procesu dualnog obrazovanja koji je bio prisutan do samog uvođenja Zakona o dualnom obrazovanju. Mali servisi nažalost teško mogu da odgovore na administrativne procedure koje Zakon stavlja pred njih. Naš zajednički zadatak je da u narednom periodu prilagođavanjem zakonskih odredbi osnažimo i male servise i podstaknemo ih da u što većem broju budu uključeni u ovaj proces, naravno, uz glavni akcenat na bezbednosti učenika i kvalitetu tog trenažnog procesa. Time ćemo dobiti daleko kvalitetniji kadar koji izlazi iz škola“, ističe Kojić.

Zaštitno lice kampanje je Nikola Jovanović, javnosti poznatiji kao Mali serviser. Nikola ima 14 godina, a majstoriše od najranijeg detinjstva. Vidite ga na naslovnoj fotografiji.

„U školama će stajati plakati sa mojim likom. Želim da poručim vršnjacima i onima koji su još mlađi od mene da treba da upisuju tehničke i mašinske škole. Nije tačno da samo loši đaci žele da budu mehaničari. Ja sam odličan đak. Auto mehaničarski posao nije ružan, nije prljav, nije sramota raditi ga, od ovog posla se može živeti pošteno i lepo! Možete da budete sam svoj gazda“, poručuje Mali serviser.

PR saopštenje

(299)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Podrška !

Renault Terminator

Подршка такође…али закаснили сте једно 30 година.Касно Маркан на Косово стиже…. Ево Аустријска држава џабе даје људима да полажу Ц Е и Д категорију…само да се неко вати волана,али не вриједи ефекат је никакав. Генерално и у Аустрији ово је слабо плаћен посао,већу сатницу и то поприлично већу има чистачица него возач Ц,Е и Д категорије.И треба да има…али која је одговорност у питању мислим да је глупо и писати. Реално без плате од 7000-8000 еура нето мјесечно проблем возача неће ријешити,ово све остало је свирање ку.цу.Само паре ријешавају такве проблеме. Тако и у Србији,све су те акције без ефекта,платите… Pročitaj više »

Nik900

Bravo tacno tako

M M

Razlika između mehaničara i vozača,, je u tome što vozač može biti skoro svako, a mehaničar ne. Mehaničar da se postane, treba školovanje (pored škole zvanične) još bar 2 godine i neki talenat (koliko toliko). A problem je u toliko veći jer ti momci posle škole relativno nemaju gde da izuče stvarni zanat. Od onih što završe stvarnu školu, samo njih recimo 20% je uopšte spremno i sposobno da bi se bavilo mehaničarskim zanatom. E sad još veći fazon je da najveći broj mehaničara je samouk, ili opčeo od 0 u nečijoj radionici bez stručne škole. Tek kasnije, ako im… Pročitaj više »

Renault Terminator

Па и механичар може бити свако ако тако гледаш.Чим зна да пројмени уље у мотору,већ се зове механичар,част изузецума али већина је таква.А и за возача се иде у школу.Ја сам ишао у школу.Зашто постоји Саобраћајна школа…А има их који су до возачке дошли директно са бауштеле,из канала,замјенили шанк за волан итд.. Нема правог ни возача ни механичара ако није ишао у школу за то.Приучени и једни и други може бити свако.Али на терену се то јасно позна ко је ко. Ја немам ништа против ни малинара,чистачица,и треба да буду добро плаћени и подржавам их да буду још боље плаћени… Pročitaj više »