1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota u prva četiri meseca nadmašila VW po broju prodatih vozila
Toyota u prva četiri meseca nadmašila VW po broju prodatih vozila
0

Toyota u prva četiri meseca nadmašila VW po broju prodatih vozila

284
0
Podelite sa prijateljima:

Kako su stvari krenule da se razvijaju s protokom 2022. godine, deluje da će Toyota uspeti da očuva lidersku poziciju na listi najvećih svetskih proizvođača automobila, mereno brojem isporučenih primeraka. Ako to pođe za rukom Japancima, biće to het-trik, odnosno treća godina zaredom s ovim postignućem.

Ovu vest je prvi svetu preneo američki Bloomberg, koji je naveo da je Toyota Motor u periodu između januara i aprila uspeo da nadjača najbližeg rivala, nemački koncern Volkswagen AG, i to uz ne malu razliku od čak milion prodatih vozila. Istovremeno, performanse Toyote su se pogoršale u odnosu na komparativni period, pa je tako isporučeno ukupno 3.429.636 vozila s amblemima jedne od sledećih marki: Toyota, Lexus, Daihatsu i Hino. Prevedeno u procente, uprava japanskog giganta ipak ima 5,8% manje razloga za osmeh nego tokom prva četiri meseca 2021. godine.

Prodajni rezultati Toyote su najviše posrnuli na domaćem tržištu gde je tražnja opala za 16,63% pa je iznedrila svega 692.370 kupoprodajnih transakcija u zemlji izlazećeg Sunca. Globalni minus je bio na skromnijem nivou koji odslikava 2,7%.

Logičarima je jasno da se elan za kupovinom vozila koja silaze s traka koncerna Volkswagen AG sasušio još i više nego onaj koji podstiče na pazar Toyotinih aduta. Tako je u posmatranom razdoblju između početka prvog i kraja četvrtog meseca ove godine, nemački div uspeo da otpremi svega 2.414.800 Volkswagena, Škoda, Audija, Lamborghinija, Bentlija, Porschea, Scanija i vozila ostalih brendova koji su sreću videli pod tom zvezdom. To je za celih 26% sumornije postignuće od prošlogodišnjeg.

Analitičari objašnjavaju ovakav pad u realizaciji Volkswagena i veliki zaostatak za Toyotom time što je korona virus ponovo eksplodirao u Kini, koja je inače najznačajnije prodajno tržište za nemačku mega kompaniju. Na sve to se nadovezao i rat u Ukrajini odakle stižu brojne komponente za ostala proizvodna postrojenja Volkswagena.

I sama Toyota je puno propatila usled povampirenja virusa COVID-19. Automobilski gigant iz Azije je tokom marta počeo s obustavama proizvodnog ciklusa, usled čega je propušteno da se ispuni cilj proklamovan u proizvodnom planu za april. Zbog toga je sklopljeno za 9,1% manje vozila u aprilu ove, spram aprila prošle godine. Već sada je u plan ugrađena projekcija prema kojoj će nove pauze u proizvodnji uslediti početkom juna, tokom kog je ideja da Toyota montira oko 850 hiljada vozila, odnosno za stotinu hiljada manje od inicijalno zamišljenog.

Kako rekosmo i u samom uvodu, Toyota je svetski lider već dve poslednje godine. Vođstvo je preuzela 2020. godine zahvaljujući realizaciji 9,5 miliona vozila, odnosno za oko dvesta hiljada više od onoga što je postigao konkurentski Volkswagen. Razlika je samo produbljena tokom 2021. godine, a to tvrdimo jer znamo da je Toyota dobacila do cifre od 10,5 miliona prodatih vozila, dok je Volkswagen nekako uspeo da isporuči njih 8,9 miliona. Sudeći po početku godine, Japanci imaju odlične izglede da nastave s dominacijom.

AutoRepublika

(284)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments