1. Home
  2. Vesti
  3. Šef grupacije VW priznao da Audi kaska za konkurencijom
Šef grupacije VW priznao da Audi kaska za konkurencijom
4

Šef grupacije VW priznao da Audi kaska za konkurencijom

4.63K
4
Podelite sa prijateljima:

Izvršni direktor grupacije Volkswagen, Oliver Blume je tokom interno organizovanog događaja u čast tržišta kapitala (Capital Markets Day) govorio o raznim pitanjima iz života koncerna. Tako je naglasio i da će proizvođač automobila ubrzati rad na razvoju električnih vozila, a takođe je kazao i da Audi zaostaje za konkurencijom usled softverskih nedaća s kojima se suočava.

Upravo taj zaostatak i motiviše nadležne u Volkswagenu da se intenzivnije posvete razvoju aduta iz segmenta BEV, a koji bi na haubi nosili oznake s četiri prstena, prenosi poslovni magazin koji se bavi temama vezanim za automobilsku industriju i koji se zove Automotive News Europe.

Da grupacija VW ima problema s kompjuterskim programima nije nikakva tajna, a u toku prošle godine je bilo više izvešaja koji su ukazivali na postojanje tehničkih problema u pozadini. Pre skoro godinu dana se pojavio članak u kome se opisuju problemi u pogledu formiranja algoritama za vozila sledeće generacije, što dovodi do usporavanja promocije novih proizvoda iz Audija, Porschea i iz marke Bentley. U novembru smo saznali da će VW morati da odloži lansiranje projekta Trinity usled softverskih problema i to sve do 2030. godine.

Blume je naglasio da paleta Audija u Kini nije više konkurentna, a svi znamo koliko je to tržište značajno za proizvođače vozila. Automotive News Europe prenosi da je prodaja marke Audi pala za 16% u odnosu na prvi kvartal 2022. godine. Kako bilo, mnogi globalni proizvođači se trude da ostanu u igri u Kini, postepeno gubeći tržišnu udeo usled prodora lokalnih brendova.

Audi planira da u cilju prevrata negativnih tendencija sledeće godine lansira model Q6 E-Tron. On će doneti dugo odlaganu verziju softvera 1.2 i počivaće na platformi grupacije VW koja se ove Premium Platform Electric (PPE) i koja je temelj i za novi baterijski krosover Porsche Macan. Audi će, počev od 2026. godine uvesti i novu arhitekturu nazvanu Scalable Systems Platform (SSP).

Električni Q6 će najverovatnije debitovati još ove godine. Proizvođač već testira finalne verzije prototipova i očekuje se da izdanje s najviše prestiža raspolaže sa 600 konjskih snaga (RS). Blume je već nagovestio i da bi Audi mogao da dublje i šire razvije podmarku RS, nudeći veći broj baterijskih verzija.

Budućnost Audija je dakako električna, pa nije baš srećna okolnost za Bavarce što u javnost izlaze ovakve priče. Poslednji konvencionalni model koji će Audi predstaviti će stići 2025. godine, a od 2026. će s traka silaziti samo električni modeli (što se tiče novopredstavljenih automobila). Audi planira da okonča globalnu ponudu dizela i benzinaca do 2033. godine, izuzev u Kini, već zavisno od aktuelne tražnje u datom trenutku. Najavljuju se i pitomije stilizovani četvorotočkaši u odnosu današnje „agresivne“.

AutoRepublika

(4633)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

VW korporacija bila je do nedavno na prvom mestu prodatih vozila u Kini. Sada su izgubili tu titulu i nalaze se u panici – s jedne strane zbog tipicne nemacke sujete a s druge strane zbog realnih problema sa kvalitetom softvera. Jos u vreme bivseg sefa Herberta Disa VW je osnovao centar za razvoj softvera. Preko noci su zaposlili par hiljada softverasa, ubedjeni da su resili problem. Kad ono – nista! Kao i u svakom razvojnom procesu, takodje i u razvoju softvera potrebno je nekoliko ekstremno inteligentnih i kreativnih glava koje ce da generisu ideje i kontrolisu razvoj. Ostali su… Pročitaj više »

Laki

👍

BB

👏
Dugujem kilo janjetine za ovu izjavu.
Ja to stalno objašnjavam ljudima…

Matija

Eh, da sam znao sta nudis, dosao bih u goste! Bar tri dana! 🙂