1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Koleos 1.3 TCe/160 Initiale Paris – U velikog je mali
Renault Koleos 1.3 TCe/160 Initiale Paris – U velikog je mali
76

Renault Koleos 1.3 TCe/160 Initiale Paris – U velikog je mali

2.14K
76
Podelite sa prijateljima:

U ponudi još od 2016. godine, gotovo pred sam karijere korpulentni Renault Koleos dobio je prvi put jedan  benzinski agregat, mali 1.3 TCe od 160 ks. Dakle, poslednja prilika da se po povoljnoj ceni dođe do jednog velikog i „čistog“ SUV-a ili ga jednostavno zaboraviti i sačekati naslednika, nedavno predstavljeni Austral?  

Od samog starta Renault Koleos 2 u ponudi je imao samo dizel agregate, u početku 1.6 dCi/130 ks i 2.0 dCi/175 ks, koje je nakon restilizacije iz 2019. godine zamenio novim 1.7 BluedCi/170 i 2.0 BluedCi/190 ks. No, početkom prošle godine u igru je ubačen i benzinski blok 1.3 TCe od 160 ks, dobro nam poznat iz ostalih modela kuće (Megane, Scenic, Talisman), ali i iz Nissana Qashqai, X-Trail i Mercedesa A klase.

Mali četvorocilindarski blok koji naizgled nema šta da traži u jednom velikom SUV-u od preko 1,5 t, no kad to može recimo jedna Honda CR-V 1.5, ili Peugeot 5008 i Citroen C5 1.2 PureTech/130 (tri cilindra), zašto ne bi i Renault Koleos, posebno jer je time pošteđen ogromnog „malusa“ (administrativne takse), za razliku od dizela. Tek da se zna, 1.7 BluedCi/170 je u međuvremenu izbačen iz ponude, dok je 2.0 BluedCi obavezno u sprezi s integralnim pogonom, za razliku od benzinca koji ima samo prednju vuču.

No, pre nego li razradim priču vratimo se više godina unazad, odnosno u 2016-u godinu. Tada je Koleos 2 zamenio istoimeni model, lansiran sada daleke 2007. godine. Ne preterano privlačnog izgleda, postavljen na staroj platformi korejskog proizvođača Samsung Motors, koji je odavno pod kontrolom Renaulta, nije se mogao ravnopravno nadmetati s modernijim i atraktivnijim konkurentima. Uspeh je izostao, no to nije obeshrabrilo Renault da razvije drugu generaciju, ovoga puta uskom saradnjom s japanskim partnerom Nissanom, specijalistom za 4×4 vozila.

Aktuelni Koleos baziran je, dakle, na platformi modela X-Trail (tzv. CMF C-D platforma), na kojoj su uostalom postavljeni  i Qashqai, Talisman i Espace. Početak koji obećava, ako ništa drugo mehanička osnova je savremena, što se u izvesnoj meri odnosi i na dizajn. Renault se nije zadovoljio modifikacijama spomenutog X-Traila, već je svom pulenu podario posve drugačiji izgled. Nijedan element karoserije i enterijera nije preuzet od Nissana, stil Koleosa blizak je ostalim modelima kuće, što se pre svega odnosi na lice, odnosno masku i svetlosnu grupu u stilu Talismana, čija je proizvodnja nedavno zaustavljena.

Slično je i sa zadnjim delom, i ovde se svetlosna lajsna proteže čitavom širinom, sve do znaka proizvođača. Opšte forme su masivne, barokne, Koleos na izvestan način impresionira svojom pojavom. Posebno ukoliko je obuven u točkove od 19 cola, sa obiljem hroma po čitavoj karoseriji. Ruku na srce, nema tu nekih posebno originalnih dizajnerskih bravura, iz prostog razloga jer je Koleos bio zamišljen da se dopadne kupcima na svim kontinentima, gde pre svega mislim na Aziju.

Uostalom, 2016. godine predstavljen je prvi put u Kini (na Salonu automobila u Pekingu), gde se i proizvodi za ovo tržiste. Za sva ostala (Rusija, Evropa, Južna Koreja, Australija, Južna Amerika), izlazi iz pogona u Južnoj Koreji (za ovo tržište nazvan je Samsung QM6), što se moglo protumačiti kako Renault nema previše ambicija na domaćem, francuskom tržištu, pa ukoliko hoćete ni na Starom kontinentu.

U prilog tvrdnji je izbor isključivo dizel agregata, apriori bez većih zamerki, ali preterano „prljavim“ za evropske standarde. Upravo zbog toga, pred kraj životnog veka ponuđen je i ovaj benzinac, nažalost po Koleos prekasno! 1.3 TCe može samo da smanji krvarenje, bez obzira na poboljšanja i talenat ovog agregata evidentno je da se radi o automobilu prošlosti, njegova karijera je u zenitu…

Poluteška kategorija

U poređenju sa prethodnim, novi Koleos znatno je masivniji i duži za 15 cm (4,67 m), s međuosovinskim rastojanjem od 2,71 m i težinom od najmanje 1,5 T. Povećano je i odstojanje od tla (213 mm), kao i napadni i izlazni ugao (19 i 26°), ne bi li se poboljšali off-road kapaciteti. Jer kao što rekosmo uz dizel agregat Koleos poseduje i integralnu transmisiju, gde pored programa 4WD Auto postoji i mod 4WD Lock.

Uzevši u obzir da je gabarit vozila značajno povećan podrazumeva se da je i prostora za putnike bolji, realno ima ga u izobilju, kako za glave, tako i za noge. Deci, odnosno nižim osoba, svideće se blago uzdignuta zadnja klupa (nakon restilizacije nagib naslona je podesiv), što im omogućava pogled unapred, preko masivnih naslona za glave. Solidna širina dozvoljava smešaj i treće osobe u sredini (na podu nema centralnog tunela), no samo dve do vrata mogu da računaju na grejače za sedišta, s komandama smešenim u središnjem naslonu za laktove.

Pomalo je čudna odluka Renaulta da ne podlegne modnim trendovima i ponudi porodičnu verziju s 5+2 sedišta, kao što je to slučaj sa bratskim X-Trailom i mnogim drugim konkurentima, no verovatno se tako svojevremeno želeo zaštititi Grand Scenic i Espace. Sama modularnost ograničena je na preklopive zadnje naslone, kada se zapremina prtljažnika povećava s 624 l (542 l po VDA normama), na 1690 l. Dobivena površina je potpuno ravna, a nasloni se lako obore zahvaljujući sitemu Easy Pack (ručice na bokovima prtljažnika). Peta vrata poseduju električnu asistenciju, lepo, ali je utovarni prag veoma visok. U dnu pronađoh dva nivoa, u prvom su dizalica, trokut i pribor za prvu pomoć a u drugom, u samom dnu,  rezervni točak „ćopavac“.

Inače treba pohvaliti velika vrata za putnike pozadi koja se otvaraju pod uglom od 90°, što evidentno olakšava pristup sedištima. Jednom u unutrašnjosti, osim prostranošću Koleos fascinira i kvalitetom materijala, upravo kao i završnom obradom. Sve je lepo uklopljeno, uz obilje mekane plastike, veštačke i prave kože, te začinjeno aplikacijama od drveta i ambijentalnim osvetljenjem (pet različitih boja).

Posve normalno jer na test vožnju dobih najviši završni nivo Initiale Paris, koji se od jeftinije verzije (danas ih ima samo dve) distancira ventilirajućim i grejanim kožnim sedištima, s ogromnim ergonomskim naslonima za glave, Hi-Fi sistemom Bose, induktivnim punjačem telefona, lisnatim bočnim staklima, hlađenim držačem za limenke pored ručice menjača, ogromnim panoramik krovom na otvaranje…

Sedišta su zaista savršena, osim što su lepo dizajnirana udobna su kao salonske fotelje, dok vozačevo poseduje produžetak ispod kolena i masažu. Sam dizajn enterijera je već kao po običaju poprimio sve stilske elemente proizvođača, s vertikalno postavljenim tabletom od 8,7 inča i numeričkom instrument tablom. Ima tu svega, duginih boja, raznih podešavanja i gomila menija, što odvlači pažnju i zahteva vremena za privikavanje. Komplikovano, posebno što su pojedine funkcije na ekranu previše sitne, u vožnji ih je teško pogoditi prstom.

Što se tiče pozicije za upravljačem uglavnom je bez zamerki, no u gradskoj vožnji pozicija velikih spoljašnji retrovizora i „mesnati“ A stubovi, ograničavaju vidno polje. Prilikom skretanja u bočne ulice pešaci i biciklisti su često kompletno „pokriveni“, nakon što sam više puta izbegao da ih zgazim shvatih da moram biti ekstremno pažljiv. Vidno polje isto tako ograničava i velika „budža“ ispod središnjeg retrovizora, u koju su smešteni kamera za čitanje saobraćajnih znakova, senzori za svetla, radar za održavanje distance na auto putu… Situacija je znatno bolja kada se poželi parkirati, senzori na sve strane i kamera za vožnju unazad su od velike pomoći.

Mali, ali tehničar

Kao sto rekosmo ponuda je pred kraj životno veka ograničena na jedan dizel blok 2.0 BluedCi 190 4×4 i voženi benzinac 1.3 TCe/160, isključivo s pogonom na prednje točkove. Oba bloka su uparena s automatskim sedmostepenim menjačem, s tim da je kod dizela u pitanju CVT X-Tronic, poreklom iz Nissana, dok je benzinac preuzeo Renaultov EDC s dvostrukom spojnicom. Tim bolje jer manje je rasipanja snage i proklizavanja, EDC je evidentno brži i moderniji od CVT menjačke kutije.

Verujem da je za izbor bio presudan i obrtni moment, ukoliko se ne varam EDC ne može da podnese 380 Nm, dok benzinac razvija znatno manji od 270 Nm. Apriori nije malo, posebno jer ga ostvaruje sa samo 1.800 o/min, što će reći da su performanse voženog Koleosa sasvim korektne. Jer 1.3 TCe je savremen blok s koji smo se nebrojeno puta sreli, često i u slabijim izvedbama od 115 i 140 ks.

Ovde se radi o najsnažnijoj što nije na odmet ukoliko se zna da s punim rezervoarom (60 l) i prosečnim vozačem od recimo 80-90 kg, dostiže 1,7 T! Iz tog ugla gledano ubrzanje do „stotke“ ispod 10 s i nije tako loše, kao ni maksimalna brzina od nekih 200 km/h. Sve dok se ne zavrti do najvišeg režima rada agregat ostaje diskretan, tim bolje jer Koleos nema ni malo želje za „jurcanjem“ i obaranjem brzinskih rekorda. Za razliku od konkurenata, tipa Peugeot 5008, Škoda Kodiaq, Mazda CX-5, Alfa Stelvio, koji akcenat daju upravo na voznoj dinamici, ovaj veliki Renault orijentisao se na udobnost.

Na putu ovo se odražava relativno snažnim ljuljanjem i naginjanjem karoserije prilikom dinamičnije vožnje, a da pritom opšta stabilnost nije dovedena u pitanje. Koleos je još uvek savremen SUV, mada je evidentno da sve više kaska za mlađim konkurentima. Dakle, za svakodnevnu vožnju 1.3 TCe sasvim zadovoljava, s mirnim stopalom na gasu zna biti i ekonomičan. OK, u gradskim uslovima ne treba očekivati čuda, par dana vozikanja po Parizu i okolini podigli su potrošnju na dobrih 10 l. No, čim sam ga isterao na aut- put, u kombinaciji s drugorazrednim putevima gde je ograničenje brzine između 80 i 110 km/h, prosek se spustio na 7 l. Sve u svemu treba računati na ukupni prosek od oko 8-8,5 l, posve prihvatljiva potrošnja za ovakvu „mrcinu“ od SUV-a.

Opet par reči o menjaču, u svakodnevnoj vožnji pokazao se zadovoljavajuće „inteligentnim“, no u pojedinim situacijama nije na odmet preći na manuelni mod, jednostavnim pomeranjem ručice napred/nazad (nema „šapa“ pored upravljača). Na auto-putu uverih se da Koleos poseduje inteligenti tempomat koji efikasno održava distancu s vozilom ispred, no čim brzina opadne automatski se isključi.

Hmmm, mlađi konkurenti sposobni su zaustaviti se i ponovo pokrenuti do zadate brzine, odnosno ostati u svojoj traci, za tako nešto Koleos nije sposoban. Verovatno zbog malog interesovanja za njim i poznih godina u Renault nisu našli za shodno da ubace „automatskog pilota“, kada vozač očepi liniju samo mu zvučnim signalom stavlja to na znanje.

O off-road kapacitetima sa samo prednjom vučom iluzorno je pričati, provozah ga tek zemljanim putevima kroz polja i šume, gde je do izražaja došlo udobno ogibljenje. Za ozbiljnije izlete u prirodu ništa bez 4×4 pogona, naravno uz dizel blok, no takvo zadovoljstvo košta čitavih 6.000 evra više! Početna cena u Srbiji za Koleos nije mala, tj. iznosi 33.890 evra, pre svega jer su u ponudi samo dva bogata završna nivoa, Techno i voženi Initale Paris.

 

 

Njegova cena iznosi nepunih 38.000 evra, relativno interesantno ukoliko se uzme u obzir sva navedena oprema. E sad, šta se za te pare moće pronaći kod konkurencije na vama je da „iščaćkate“, a na meni da vas podsetim da u samoj kući Renault ima još dva SUV-a, nešto skromnijih dimenzija: Kadjar i Arkana (u Srbiji nazvan Megane Conquest). S identičnim agretatom 1.3 TCe/160 i automatskim menjačem, u najvišem završnom nivou Techno, isto tako ostareli Kadjar osetno je jeftiniji (27.990 evra), dok za drugi treba 32.690 evra, ali za vrhunski opremljen R.S. Line.

Želim de kažem da ukoliko vam nije bitan svaki santimetar unutrašnjeg prostora mudrije je posegnuti za manjom braćom, koja su u ponudi i s manje bogatom opremom i slabijim agregatima, dakle i znatno nižim cenama. Jer iako Koleos i dalje poseduje izvestan statusni simbol i gore navedene kvalitete, pošteno govoreći odradio je svoje! Kupci su sve ređi, ukoliko ih uopšte ima, ovo je dakle poslednja prilika da se „ogrebu“ za značajan popust. U Francuskoj pronađoh slabo traženi 2.0 BluedCi/190 4×4 jeftiniji i do 25%, pitam se hoće li i domaći uvoznik ponuditi tako nešto srpskim kupcima…

Tekst i fotografije: Perica Rajković  

Renault Koleos 1,3 TCe/160 Initiale Paris

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.673 x 1.843 x 1.680 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.710 mm
Zapremina prtljažnika: 542 – 1.707 l
Masa praznog vozila: 1.515  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/turbo benzin
Radna zapremina: 1.333 cm³
Snaga: 160 ks pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 270 Nm pri 1.800 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Automatski/7

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/55 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,7 s
Maks. brzina: 200 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 60 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 6,8 l/8,3 l/100 km
Emisija CO2: 153 g/km

Cena

Cena u Srbiji od 33.890 evra 

Dobre strane:

Opšta udobnost, savremen i dovoljno snažan agregat, rafiniran enterijer, unutrašnji prostor, oprema

Loše strane:

Vozilo pri kraju karijere, osećaj težine na upravljaču, bez 4×4 pogona uz benzinac, samo dva raspoloživa agregata  
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7 Ukupno 7,5 
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 8
Kabina: 8,5
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,75 
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 8,25 
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7,25 
Kočnice: 7,5
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7 
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 7,5 Ukupno 7,75 
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 7,5 
Ocena: 7,5

 

(2135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

76 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Oduševljava me ovaj paket opreme! Sam Koleos je nezgrapan ko Šrek iz crtaća, a jednako je i ubav 🙂

TheStig

Iz ovog suv-a bih jedino izvadio sjedišta 😁To je za 10. Kome ovo ostalo treba nek uzme Talismana.

moron

U tekstu pominjani 1,6 DCI i 1,7 DCI se izgleda i nisu baš proslavili. Daleko od toga.
Ovaj 1,33 TCe mi deluje ok.
A što se tiče testnog vozila, ima on nekih veoma lepih osobina za moj ukus, ali, „da zveknem“ u 2022. godini tolike pare, a da to vozilo nema i sve sisteme asistencije koje ima bazna Toyota Aygo, pa, „šanse nema“.

M M

E pa ti biraj, dal ćeš kupiti onu šibicarsku Mazdu, bez motora benzinca, bez dizela, ko od kartona, sa igricama, ili jedan pravi autmobil, sa svim komforom i udobnosti i motorm ko pravim, i sa nešto slabijim igricama.

Izmenjeno 1 godina pre od strane M M
moron

Mazda CX-5 nema dizel u ponudi? Izgleda da si onaj tekst čitao „po dijagonali“ 😊
Za razliku od Mazde CX-5, ovog Koleosa je zgazilo vreme ( što i Peki u tekstu kaže ).

M M

Mnogooo su bolji ovi što ih je zgazilo vreme. Mnogo. Mada je Mazda najzgaženija, a poet ne valja. Benzinac atmo, 2,5L u „đipu“ se vrti na max snazi 6500 rpm, a „crveno“ počinje na 6200rpm. A cajgeri joj baššš savremeni, ko u Lade Specijalke.
Kolko sam primetio, Mazda nema dizel, inače ko bi kupio ovu benzin šklopociju 2,5L

Izmenjeno 1 godina pre od strane M M
moron

Imaš CX-5 sa dizelom (što je i Peki napisao). Pogledaj sajt uvoznika ako ne veruješ.

TheStig

Ta šibicarska Mazda ima enterijer za razliku od Renaulta. Nikad u životu nisam vidjeo ružniju komandnu tablu i plastičniji enterijer. A o performansama ekrana i da ne pričamo. Vjerovatno su stavili procesor iz mobitela od prije 12 godina. Klikneš i čekaš godinu da se nešto desi. Ako nemaš šta svijetu da pokažeš i lijepi analogni cajgeri su ok.
1.3 benzin sa 160 ks ti pravi motor u vozilu koje tezi 1.6 tona? Mora da se šališ?

M M

Jes li ti pri očima, to jeste dal si slep, da ne vidiš razliku između enterijera one mazde i Koleosa?? Ti izgleda navikao na „drljaču“…. Za motor, ne bi komentarisao, da džabe dangubim, s tobom

TheStig

Pošto ti nećeš komentarisati, ja ću, nije problem. Taj famozni 1.3 u Meganu sa edc mjenjacem ne moze ispod 9 sekundi. Zamisli kad je Clio sa istim motorom manuelac startniji i brzi. A koliko sam vidjeo ima također bijednu maksimalnu brzinu i vuče od 100 do 200 kao da mu crkne jedno 40 ks kad pređe 100 kmh.

Drugo, evo nek te svi čitaoci demantuju ovdje. Da li bi uzeli mazdu CX 5 sa skyactive x benzincem awd u GTplus opremi ili Koleosa u Initiale paketu?

BB

Koleos…
Volim kad motor vuče na manjim obrtajima a ne da ga razvlačim ko žvakaću gumu.

TheStig

Jeste bolje svakako kad ima vise potezne sile na manjim obrtajima ali pp meni takodjer nema smisla uzimati benzinca i voziti ga k’o „po jajima“. Ako imas automobil ispred sebe koji ide 80 moras ici u najmanje 3500 do 4000 obrtaja da preteknes bio atmosferac ili turbo. Nije ovaj Mazdin atmosferac kilav koliko ljudi misle. Uostalom pogledaj ubrzanja i medjuubrzanja u odnosu na ovaj 1.3 tce

moron

Ne treba ti za turbo benzinca toliko obrtaja pre preticanja, može to i sa oko 1.000 rpm niže, pa ako sa 2.500 razvučes na oko 6.500 rpm imaš uvećanje početne brzine od oko 2,6 puta. A mogao bi i sa 2.000 bez ružnog zvuka ili vibracije, pa ti je to uvećanje brzine kretanja oko 3,3 puta bez šaltanja.
Ja mislim da dizel ne može da ostvari toliki koeficijent uvećanja brzine od minimalno početnih obrtaja do maksimalnih pri preticanju, a bez šaltanja.
Naravno, ako ima prilike da se to učini bezbedno, uvek je bolje blagovremeno šaltati tokom preticanja.

TheStig

Sve zavisi u kakvim uslovima vozis. Mogu ja iz u 5 brzini krenuti u preticanje i automobil ce povuci. U ravnicarskim krajevima da, mozes lagano da pretices sa 2500 obrtaja gdje je pregledno ali u brdsko planinskim krajevima gdje su pravci kratki i gdje zelis preteći 2 automobila koji se kreću po ogranicenjima na magistrali krećući se 70 d0 kmh auto uvijek ide u brzinu nize, uostalom kao sto bi i automatski mjenjac uradio. Prva stvar koju me je otac naucio jeste da automobil treba pripremiti za preticanje. A evo svjedoci smo sve vise nesreca zbog losih procjena i neiskustva… Pročitaj više »

M M

Vidiš, ova Mazdurina ako ćeš da malo troši na 70 km/h, mora ići 6 brzinom, a ako hoćeš da je spremiš za preticanje, moraš 2 brzinom, preko 4500rpm, pa onda pun gas. Sad ja pitam tebe, ko će to da uradi? Ovi ovdašnji filozfi sa bloga, koji gledaju „asistencije i igrice“, to ne kapiraju. A sa ovim priloženim automatikom kilavim iz Mazde, mislim da je to i nemoguće.

TheStig

Vidi prvo nije tacno da mjecan ne valja i da je kilav. Ubrzanje od 0 do 100 8.2 sek. To vam je kilavo i nedovoljno?Ne, ne moras šaltati u 2 da pretičeš. Ovaj blok će potegnuti iz treće brzine bez problema. I mjenjac sasvim glatko šalta sto mozes pogledati na yt, ima desetine videa.

M M

Ja ti kažem da ovaj motor ne valja. Auto je zaostao uopšte (mislim na Mazzdu CX-5), pogledaj joj cajgere, enterijer, pogledaj gde stoji multimedija. Priča da je Koleos zastareo…… možda, ali je dve generaciej isperd Mazde CX-5! Motor Mazdurine se vadi na kubikažu. To što pominješ ubrzanje do 100, nije problem za ovaj automatik, jer od starta kteće puna tura i šalta na nekih 6500 (verovatno). A to ne treba nikom, jer kao da će se sa ovim đipom, trkati po semforima. Ali kad sa 80 kreneš u preticanje, tad nastaje zabuna i zajeb i gubljenje vremena s ovim menjačem.… Pročitaj više »

TheStig

Trkacki automobili su drugi svijet. Kad ti covjek iznese brojke i dokaze ti kazes „ja ti kazem da ovaj motor ne valja“. Niko ko ga je testirao ga ne kudi. Evo pa ni Peki. Radije cu u SUVu da imam motor od 2.5 l i atmo nego prcoljak od 1.3 koji je prenapregnut i do 170 000 mu je aj zdravo. Pominjem ja tebi ne samo ubrzanje od 0 nego i medjubrzanja. Opet je brzi i od 100 do 200. Ko ce lud da iskešira 35, 37 k eur ili koliko vec za motor koji je pa mogu sa sigurnoscu… Pročitaj više »

M M

Meni ne treba neka „multimedija“ ali nema smisla prodavati tako zaostalu Mazdu. Vidiš ovi naši virtuelni pajtaši računaju samo te igrice, a ostalo nebitno. Zaostao infotejment, zaostao motor, zaostao AT menjač sa 6 brzina, limarija i izolacija ko karton, enterijer niska konfekcija. A košta Boga ti, ko pravo auto! Uopšte, Mazda je zaostala u razvoju, ima već poodavno…. Ti nisi skapirao da ovaj motor poočinje da radi od 4200, a od 2000 do 4000 ima tešku crnu rupu. Ne znam kako to ne kapiraš. Preticanje koje kreće ispod 4000rpm, je OPASNO PO ŽIVOT. Pazi sad ovo, da bi trošila „malo“… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane M M
TheStig

Čitam ja sve šta ti pišeš. Nisam ja Iznogud. Ja bih opet dinosaurusa kome ce motor da traje nego mikser za neskafu koji će da crkne za 5 god. Kako je izolacija loša?To jednostavno nije istina. Kolega kod mene na poslu ima baš vozilo o kojem pričamo. Apsolutno u vožnji ne možeš da se požališ na buku u smislu loše izolacije. Vozio sam ja mazdu 3 sa skyactixe x. Bilo mi je u tom momentu prije 2 godine previše para to. U suprotnom kupio bih je. Evo ti video. https://youtu.be/Y3UL3HwH9Kg Covjek testirao doticno vozilo ubrzanja i medjuubrzanja u 3 min… Pročitaj više »

M M

Pa pošto si postavio video, pogledaj odakle poteže taj motor. Posle 4000 počinje da se nešto događa, a videćeš da ga automatik šalta da ne padne ispod 4000. Sve ko što sam ti gore napisao, naslepo. Ovde sam primetio jednu netačnost, ili je do Pekijevog testa ili do onog videa. Peki navodi 194 ks na 6500rpm, a u videu na 6000 rpm. Šta nije tačno? I moj glavni kometar je da je 6500 neprimereno vakom vozilu. Šta nije ovde uredu? Sve jedno, motor nije primeren današnjici. Imali smo do skora Klija RS 3-ku, sa 200ks, sad imam RS dvojku zadnji… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane M M
TheStig

Evo imamo Pekija, ziv, zdrav i navozao se i Mazde i ostalog. Nek kaze jel lim tanak i jeli izolacija losa? Uzmi druze M3 novi pa ga potjeraj do daske. Nece ni njemu obrtaji da padnu ispod 4000 kad presalta. Mazda ima svoju filozofiju i nje se drzi i hvala im na tome. Uostalom simbol mazde je Ahura Mazda odnosno Gospodar Mudrosti. I jesu mudri. Dok Evropski proizvodjaci kleče pred „zelenih gospodarima“ i stavljaju svakojako smeće u automobile gdje sva smeća nisu ista Mazda povećava zapreminu motora. Samo lud može voziti đipa sa 1.3 motorom. To je na granici prihvatljivosti… Pročitaj više »

M M

Mazda ima filozofiju da je preskočila razvoj bar dva moderna motora za Evropu (USA ne računam mada i tamo više ovo ne ide) čime su uštedeli cirka, 2 milijarde dolara, + što je ovaj motor jeftiniji za proizvodnju cirka 1000 dolara po komadu. Ali ima ona dosta zabravastih klijenata, koji smatraju da su jako pametni, koji kažu kao“Mazda ostra kao katana, precizno sklopljena, laka, japanska, motor proveren, dizajn…kompletan auto“, itd itd…. Evropa dal je luda, dal nije, ali su idioti kad su ukinuli dizel automobile, a samim tim pali pod kolena Azija ništavilima, poput HU/KI, Nisan, Tojota, Honda… čim su… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane M M
TheStig

Aha, da da, jel govorio o famoznim TDI motorima? Da to nisu oni motori sto nisu mogli da ispune ni EUR 5 normu? Ako je Mazda preskocila razvoj 2 generacije motora wagen je preskocio jedno 4. Pa turaju svoje smeće od tdi od Golfa V. Baš će nešto iz wagena da potapanjem gasa prestigne mašinu od 194 ks. Pa wagen jedva iz 2 litra dizela sa turbinom izvlači toliko. Odoh spavati. Tebe slušati kako pričaš o svemu što je van Evrope ko slušati Haška suđenja Srbima .

M M

Bolje ide klasik dizelaš sa 120 ks, od ovog vrndelja od Mazde. 1,6 MJ, 1,6 TDI, 1,5 HDI… Ne možeš ti to skapirati. Popili ti Azijati razum.
Šta može koji dizel, nisi kadar da shvatiš, ni koju normu….

moron

Ma, da li je moguće da ne postoji savremeni benzinac dostojan tvoga poštovanja ? Ne mislim na onaj sa 3 cilindra i menjačem sa 5 brzina …
😊

M M

Postoji naravno. Evo ovaj iz Koleosa 🙂 Eno onaj iz Megana RS.
Ima dosta dobrih TSI.
PSA nema motora. Honda će imati, za koju iteraciju, dok još izvežbaju 🙂
Ima premijuma dosta.

moron

Pa, pogledaj deklaracije ubrzanja I maksimalne brzine za Koleos 2,0 DCI iz 2022.
Lošije oboje malo od one mazde G194 iz CX-5 iz prošlog Pekijevog testa.

M M

Ne znam taj motor, koliko konja? Koliko znam ima onaj krš CVT iz Nisana. Eto, taj Nisan iz zemlje Sunca, neopojan krš. Shebao je Reno i ovako i onako. To su katastrofa vozila. Kaškaji pojam zla, čest gost mehaničara

Izmenjeno 1 godina pre od strane M M
moron

„Zadnje vreme“ došlo kada ti ne znaš specifikacije za neki DCI.
Koleos 2,0 DCI 4WD CVT ima 190 ks.
Max. brzina mu je 198 km/h, a ubrzanje 9,3.
Ovaj 2WD 1,3 T 160 EDC „ide“ 200, a ubrzava za 9,7.

Tako da mislim da možeš samo da sanjaš kako bi neki 1,6 dizel od 120 ks lepo terao Koleosa. Ili, bilo šta u SUV klasi. Ekologija je „sve ubila“.

Samo kao primer, veću maksimalnu brzinu ti ima moj 500L 1,6 Mj 6MT od 105 ks nego li MY 2022 Jeep Renegade 1,6 MJ 6MT od 130 ks.

M M

Za oaj zadnji stav, tvog komentara i pričam. A za prvi stav, vidiš koliko pojede CVT transmisija i 4×4. Da se skoro izjednači 160 ks benzinca 2WD i 190ks sa 4WD i CVT. Pojelo 30 konja.
I onda kažem, gde su Mazdi CX5, 2WD tih 194 ks?? Pojela maca nekih 30ks, da se ne zna gde su 🙂

moron

Pa, uvek deo predstave „pojede AWD, a deo „pojede“ AT. I toga čovek treba da je unapred svestan. Kod mog CRV-a, AWD „jede“ deo ubrzanja ( 9,8 sec/9,2-9,3 ) i diže WLTP mešovitu potrošnju ( 7,4/7,9 ), a i obara maks. brzinu ( 211/208 ). Dok CVT jede maks. brzinu ( pada na 200), no zbog veće snage za 20 ks ne i ubrzanje ( 9,5 ), ali, mešovita WLTP potrošnja baš odskače ( 8,7 ). Od svega toga, pri kupovini kola sam teško progutao samo pad ubrzanja, jer mislim da je to najbitniji deo cele priče. Ali, još teže… Pročitaj više »

M M

Evo ti još jedan primer gluposti u vezi ove Mazde CX-5. Ovaj Koleos ima 1,3TCE 160 ks, Mazda 194, iste težine, slična spoljašnjost, a ista max brzina 200km/h. Gde Mazdurini nestalo 64ks??? Cirkus….
Dizel sa 120 ks, ima ovu bzinu, lepi u sedištu, troši upola.

TheStig

Maksimalnu brzinu određuje najslabija karika. Mozes ti imati motor od 400 ks. Ako ti odredjene komponente ne mogy da izdrze taj teret naravno da ce brzina biti ogranicena. Dalje, gume, aerodinamika. Sve to odredjuje ili moze da odredjuje brzinu. Uostalom vidjeo si da je ubrzanje u svakom dijelu raspona na strani mazde. Kakve 64 ks?Hajde ti to preracunaj jos jednom. U mojoj skoli je 194 minus 160 bilo 34.

M M

Dobro 34ks, pogrešio u kucanju. To sam i mislio
Kako to misliš „slabe komponente“!? Šta je to „slabo“ na CX-5, a dobro na Koleopsu, kad su iste težine, slične čeone površine i Cx? Šta Boga toi?
Znaš li šta je snaga? Kako ne kapiraš da ovde neko laže?

Izmenjeno 1 godina pre od strane M M
TheStig

Imas hiljadu primjera da je neki automobil bio ograničen elektronski na određenu brzinu. To se radi jer neke od komponenata nisu predviđene da izdrze veci brzine od one elektronski ogranicene ili ih inzinjeri nisu testirali za takve stvari. Evo opet da te demantujemo maksimalna brzina Mazde je veca od 200.

https://youtu.be/zykyoCIsItc

Preko 210 a vidi se da moze jos, na tvoju zalost. Imas li jos kakvu netacnu tvrdnju da te demantujem?

M M

. O kakvom ti ovde elektronskom ograničenju pričaš? Nije ovo kamion ili auto koji ide preko 250. Ovo je Mazdurina. 210 po cajgeru je pravih 200. Oktavija 1,6 TDI ovako ko na snimku ide lako 215 a deklarisana max brzina 202. Samo u njoj ne škripa ko u Mazdi.
Ne kapiraš džaba. Indoktrinisan si Azijom, pored ovolike Evrope…. Ajde da ne trošim tastaturu

TheStig

Da je u pitanju Oktavija vjerovatno bi 210 na cajgeru bilo 250 😂I bolje je da ne trošiš tastaturu više. Nalupao si se samo tako. Na yt svi kazu da je izolacija vrhunska, čak i Juraj Šebalj koji je vidi bgt slucajno reli vozac. Samo tebi ne valja, ne jer stvarno ne valja nego jer si protiv Japana, indoktriniran njemackim automobilskim nacizmom. A kod Njemaca je sve visoka tehnologija koja ne traje. Vw je od samog starta, a to svako zna, poceo Hitlerovski, sa bubom koju su ukrali od Čeha. Ljudi puno pametniji i mjerodavniji od mene i tebe rekli… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
M M

Isto ovako sam pisao nemačkim zaluđenicima, pre desetak godina, pa onim Skoda hipnotisanim…. Njih je nestalo, sad je Japan ludilo. I ti s Korejom, redak primer nastranosti.
Ne kapiraš, da ja nisam zaluđeni ni paćenik brenda…. Sušaj šta pričam ,bolje će ti biti.

PS
I lepo ti navedoh da sam vozio Mazdu 3 2,2D NOVU, službeno duže vreme, i da je znam u prste. I probao sam dosta istu tu ali 2,0 benzin. Pa ako ti nešto kažem, čuj me

TheStig

Cujem te čovječe. Ti svoja iskustva o Japancima baziras na vozilima starim 15 god. Sinoc si spominjao neku mazdu iz 2006. A kao iskustva za KIA/HYUNDAI navodis i30 koji si imao dizel. To bi isto trebalo biti neko 2008/09 godiste. Sjecas se kad ti se javio neki lik sa Accentom ovdje?A to je jos starije vozilo kad su oni pravili bas jeftina vozila nesto tipa Dacie na pocetku. I kaze covjek i dalje ga vozi bez frke. Da li si posjedovao nekog Japanca na period duzi od 2 godine ili Koreanca a da je noviji od 2016 ili 2017 god.… Pročitaj više »

M M

Nije ta mazda stara 15 godina… To je ona 6-ca koja je cela bila trula ko „mozak“. Pričam ti o Mazdi 3 iz 2015. god, koji sam samo ja vozio. A posle su joj drugi hebali kevu…. A ti drugi se ponvo vratili na Fobijanu iz 2005, koje su prešle pola mil. kilometara.
Akorda sam vozio, verovatno kad ti nisi imao vozačku. I CRX, koja je najbolja Honda.
A Koreanca, I30 koji je nov došao, propratio sam dok pre par meseci nije „otpadiran“

M M

Mazdu ne bi uzeo nikad.
Ne voze svi pun gas. „Dapače“ voziti onu Mazdu „pun gas“ sa praistorijskim automatcom, da je vrtim na 6500, ne bi ni meni bilo lako….
Za razlliku od one „Mazde“m 1,3 TCE u Koleosu, ide ko od šale, na liz gasa, na malim obrtajuma, možeš lako preticati. A uz to (garantijem) potrošnju manju bar 3 litra.

TheStig

Slazem se za potrosnju i slazem se za visok nivo rada Mazdinog atmosferca. To za preticanje vazi samo za ljude koji su slabi vozaci. Mozes pogledati podatke na netu. Mazda je osjetno brza, i do 100 i do 200.

moron

Uz razliku potrošnje od 3 litra???
Peki je imao razliku potrošnje od pola litra ( što se dosta i gađa sa razlikom WLTP deklaracija ), pri čemu je motor mazde jači 34 ks, a I startnija je Mazda CX-5 G194 AT ( to je objektivna činjenica, 9,2 / 9,7 sekundi).

BB

Imao sam ja Cromu mk1 2.5 tdi i Omegu 2.5 td (BMW motor), ako hoću nekog da preteknem (sa 70, 80, bilo kad) u Cromi samo stisnem gas -odmah skoči i gotovo. A u Omegi vrati iz pete u treću nabij obrtaje, pomoli se Bogu, i pretiči, kad (i ako) završiš, vrati iz treće u petu i nastavi voziti… A Omega je imala 30% više snage na papiru…
Od tada, ne interesuje me snaga, samo obrtni moment na nižim obrtajima. Nije mi bitno da brže ide ili ubrzava, već da to radi bez nervoze ..

M M

Objektivnost je da Koleosa može svako poterati, a onu đip Mazdurinu, retko ko. I onda ako se Koleos tera, a Mazda u asmatičar stanju klokće na gas, eto što je potrošnja takva. A Kad se potera, potrošnja je neopisiva. Ali vako na papiru, sve lepo stoji, ima konja, a potrošnja mala. A praksa, kaže malo morgen, konji fiktivni, potrošnja vrišti. Ne znam šta je Peki radio i probao, ali ti kažem…. Recimo, Onaj Tupson, 1,6 Turbo, ne silazi ispod 10. E šta piše na artiji, ko zna. I nebitno. Ko ga drži na 10, taj je majstor. A svaka druga… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane M M
Risto

Naravno da bi se pre odlučio za Mazdu.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Risto
M M

Peki, ovi Renoi imaju izuzetan sistem progresivnog serva, koji se može i podešavati u meniju. U sport modu, volan ima izzetan osećaj prijanjanja prednjih točkova, pri višim brzinama, u comfort modu, upravljač je lagan u svim režimima brzina. Ovaj sistem im je prefektan, za pare koje se daju za vozilo.

BB

To donsad nisam čuo… A da je u nekoj Mečki, vjerovatno bi se na svavzvona udaralo…

moron

Nego, greh je da AR ne objavi pravu revoluciju na automobilskom tržištu Srbije… Jer je ovo baš za nevericu. Škoda Oktavia Ambition za tržište Srbije je , naime, kao deo stanadardne opreme napokon dobila i tempomat.
Sada u toj opremi može korak u korak sa Scalom Ambition, pa čak i sa Fabijom Ambition.
Tako da – „Bravo za uvoznika Škode“ ! Napokon je u toku sa vremenom … i sa samim sobom.

Rikošet

Više SUV „mesa“ po kilogramu žive vage nemoguće je dobiti kod konkurencije. Ko ne robuje kompleksima od dizajna i brenda može lijepo da se počasti kupovinom ovog modela, posebno sa ovakovom opremom i Luj 14 sjedištima… Ako se već pare troše uzeo bih dizela, da mogu i kuku da nabacim, a i da zimi ne strahujem kad krenem na planinu. Karikiram, ali meni je logičnije to nego uzeti benzinca i prednji pogon u ovolikom automobilu. Naravno ne pričam o logici Pariza već brdovitog Balkana… Mane. Pa vjerovatno strahovit pad vrijednosti. Kupca u tom slučaju i nije problem naći. Modeli iz… Pročitaj više »

moron

I meni je nelogično „ovoliku mrcinu“ uzeti sa 2WD pogonom. Jeste to „energetski efikasnije“ ( što WLTP dekleracije testiranog pogonskog sklopa i govore ), ali, ipak gubiš one benefite koje AWD u nekim uslovima može da pruži.
Ali, Bože moj, ako može VW da sadašnju škodu okaviju Scout da primarno nudi kao 2WD, što ne bi i ostali obesmislili neke ranije ( podrazumevane) vrednosti nekog SUV modela.

Rikošet

Što kupovati gumene čizme ako ću ih nositi samo kada izlazim u grad?

moron

Ne postoji idealna obuća za sve prilike. Uvek je to stvar kompromisa. Isto kao i sa vozilom. Nema ga da baš valja za sve naše potrebe.

Rikošet

Ha vojna čizma je za sve prilike 😉

Tako je i sa automobilom, ako imaš službeni nemaš problema kojom podlogom voziš, niti da li je SUV, mali gradski, limuzina ili karavan…

Na ove cijene goriva dovoljno je samo da bude službeni.

BB

Ono… Ako može Mercedes SUV da ima Renault motor, onda može i Renault SUV da ima Renault motor 😉😂🤣😂🤣

Da li bi se mogao Koleos porediti sa GLB?

Laki

Šteta što nisu iz aktuelnog Talismana preuzeli cajgere.

Iznogud Časni

Ovome je jedina konkurencija Santa fe, sa stelviom ne može stati u istu rečenicu, sto bi Seki morao da zna!
Od santa fea ga pak razdvaja superiornija kvaliteta izrade hjundaija, daleko bolja unutrašnjost korejanakog predstavnika a zajedničko im je ljuljanje u krivinama, tako da čovjek mora skiper da bude.
Licno smatra ovaj dizajn unutrašnjosti renoa jako odvratnim, a materijale neprimjerenim klasi vozila. Naravno, dizelaš jedini i dolazi u obzir.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
moron

Meni nije jasno zašto su dizel uparili sa zloglasnim Nissanovim CVT-om.

Iznogud Časni

A ko će to da zna, nije bila pametna odluka, jedino ako nisu planirali u Aziji da prodaju veću količinu kao kompleksi, mali hoće velikog pa će biti dobra prodaja a moraš im uvaljati nešto što njima već poznato i tamo su Nissan i cvt popularani, a ionako se azijati razumiju u auta ko Marica u krivi.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
Peki

Verujem da postoje dva razloga, kako su u ponudi bili samo dizeli s velikim obrtnim momentom preuzet je Nissanov CVT sposoban podneti ga. Drugo Koleos je bio predviden za mnoga svetska trzista, tamo nemaju nista protiv CVT menjaca, naprotiv. Verovatno je i cena igrala vaznu ulogu….

DUDE

Koleos, verujem, kupuju samo menadzeri krajem godine, da isprazne racun firme u decembru, jer ga ima na lageru „za odmah“ – tokom godine se ne prodaje.
Ko god da ga kupi – ceka ga velik gubitak vrednosti prilikom kasnije prodaje.
Ovoliko SUV vozilo svakako ne treba kupovati bez 4×4 pogona.
Sve u svemu – 2.0 dizel 4×4 je mnogo bolje resenje.
U stvari, Mazda CX-5 je mnogo bolje resenje. Ostra kao katana, precizno sklopljena, laka, japanska…kompletan auto.

moron

Možda i nije tako skup ovaj Koleos sa 1,3T. Jer Dacia Duster 1,3T 2WD sa starim EDC-6 po srpskom konfiguratoru može da prebaci iznad 23 hiljade evra 😊

Iznogud Časni

I tako evo sad u 15:05 i nakon 42 godine suze krene…a sirena svira.

moron

Jes, „majku mu“, na današnji dan se upokojio naš „drug Stari“, koji je odrastao na obali reke Sutle …

Iznogud Časni

😭

M M

Ja sam bio tad pri kraju „omoljetke“ i sećam se da su plakale i babe i žene…. Jošlka Broz bi opasan zavodnik 🙂

moron

„Sećam se kao da je bilo danas“, dan sahrane druga Tita, četvrtak bio, u osn. školi se na TV organizovano gledao prenos sahrane, po odeljenjima, svako sa svojim razrednim starešinom. Bio sam iznenada jako loše dok sam još odlazio u školu, osećao sam da me hvata temperatura. Ali, šta ću. Odem. Ona „procesija“ trajala do bola … Ja loše da lošije biti ne mogu. Videla to razredna, opipala i čelo, ja gorim, i kaže „Idi odmah kući“. Ja krenuo kući. Idem kroz grad pešaka. A sve ulice potpuno puste. Nigde nikoga. Nigde. Sunce bije. Nikako stići. Dogegam se kući. Ulazim.… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Nego,kakva ti je potrošnja crva?kontam mijenjat ulje ,bavim pogled kad samo 8000km prešao od izmjene, navodno 205h vožnje i svega 38 km/h . Bijedno.

Laki

E tako se mijenja ulje po radnim časovima bravo.

BB

Kad voze traktore 😉😜

Iznogud Časni

Nego, nećemo Dilde, nego muške mašine!:-)

moron

CRV je na oko 435 radnih časova ( Fiat na oko 1.000 više ) uz životni prosek brzine 60 km/h ( Fiat uz prosek 38 km/h ) i pošto se vozi samo van grada i pretežno magistralno (pa da kažem čak i pretežno ravničarski), sa prosečnom potrošnjom koja je saglasna sa WLTP deklaracijama, samo 6,5 ( Fiat 5,5, ali, on se oko 50% vozi po gradu ). A poslednjih godinu dana Fiat je prešao oko 25-30% više od CRVa, slabo ga nešto i vozim, Fiat meni nudi neku posebnu emociju 😊 Da li je to do one forme ili motora,… Pročitaj više »

Lazar

Vidim da se i ovde zakuvalo na relaciji Koleos Mazda CX5 pa reko da se ubacim i ja , obzirom da mi zena vozi Nissan Kackavalj sa doticnim 1.33 turbo motorom. Elem , kao prvo , Reanult-ova izrada unutranjosti je pre svega jako skriputava i ne bih je poredio ni sa jednim ozbiljnim takmacem u klasi ili tu negde. Ja sam odustao do Kadjara upravo zbog toga sto se u NOVOM vozilu sve klimalo i i spustalo neke cudne zvukove jos u salonu. Na kraju smo se odlucili za NIssana jer znatno bolja izrada . Motor 1.33 turbo je odlican… Pročitaj više »

moron

Ti si mrtav čovek koji hoda … 😀

TheStig

Brat rekao istinu. Živio mi. 😊