1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Talisman 1.3 TCe/160 EDC7 Intense – Monsieur Talisman
Renault Talisman 1.3 TCe/160 EDC7 Intense – Monsieur Talisman
60

Renault Talisman 1.3 TCe/160 EDC7 Intense – Monsieur Talisman

14.99K
60
Podelite sa prijateljima:

Mr. Talisman je elegantan gospodin, doista korpulentan, ali s istančanim stilom i ukusom. Jedan od retkih, ukoliko ne i jedini predstavnik francuske škole, koji ne odustaje od tradicije. Da, shvatili ste, Talisman je Renaultova klasična limuzina, kakve se sve ređe sreću.

Nakon izvesnih korekcija s kraja 2018. godine, uglavnom vezanih za kvalitet materijala, Renault Talisman ponovo je lako retuširan godinu dana kasnije. Tek da se izbriše po koja bora, nastala nakon pet i kusur godina postojanja. No njegova sudbina je zapečaćena, Talisman nije imao šansu da se rodi u neka srećnija vremena. Malo zbog modnih trendova, a znatno više usled sve strožih normi o količini izduvnih gasova i finansijske krize u koju je upao Renault, neće dobiti naslednika.

Ovaj čuveni francuski proizvođač zaista nema sreće s modelima u D segmentu, nakon Lagune, Vel Satis i Latitude, ni Talisman nije uspeo zabeležiti značajniji proboj na tržištu. Šta više, i pored neospornih kvaliteta njegova prodaja u Francuskoj je tri puta inferiornija od Peugeota 508, koji, osim što nema toliko familijarnih atributa, osetno je skuplji. A kako je i Citroen još od pre par godina ispao iz igre (proizvodnja modela C5 je ukinuta 2018. godine), zaista se možemo zapitaia u čemu je problem?

Ako ćemo pošteno, s izuzetkom grupacije VW (Passat i Škoda Octavia/Superb), tako su više manje prošle sve limuzine „generalista“ na Starom kontinentu (Opel Insignia, Ford Mondeo, Alfa Giulia, Kia Stinger). Jednostavno u ovom segmentu premijum proizvođači „oberu kajmak“, iako se naš Talisman prodaje gotovo dva puta jeftinije od pojedinih Audijaa i BMW modela, sličnih performansi i opreme. OK, u startu Renault je imao nekoliko „loših nota“, jeftini materijali i nedovoljno snažni agregati nisu mogli staviti u prvi plan njegove kvalitete.

Srećom i to je brzo otklonjeno, no prodaja nastavlja da opada (-27 % prošle godine), iako Talisman poseduje i interesantnu karavan izvedbu. U ciframa izraženo, prošle godine Renault je bio na muci da na evropskom tržištu plasira 15.000 primeraka, dok je u istom periodu Škoda prodala 220.000 Octavia! Pomalo nepravedno, jer Renault je sve uradio što je u njegovoj moći, pored atraktivnog izgleda izvršio je i „čistku“ po pitanju agregata, ostavivši samo najbolje za kraj. Zaboravite dakle na nekadašnje dizele 1.6 dCi/130 i 1.7 Blue dCi/150, otišli su u istoriju, kao i benzinski 1.6 TCe i snažni 1.8 TCe/225, preuzet iz Alpine A110 (test u arhivi).

Za 2021. godinu ostao je samo jedan dizel blok 2.0 Blue dCi Od 160 i 200 ks, kao i ovde predstavljeni 1.3 TCe/160 EDC, nastao u saradnji s Mercedesom. Tek da se zna, dizel možda i neće dočekati kraj karijere, dok će benzinski dobiti „pojačanje“ u vidu još slabije izvedbe, tj. 1.3 TCe/140, isključivo u paru s ručnim menjačem.

Restilizacija, koja restilistizacija?

Već kao po navici, Renault je Talisman 2020-o godište nazvao „Fazom 2“, no da bi se uverili u razlike moramo se poslužiti lupom i fotografijama bivšeg! Dobro, činjenica je da je u estetskom smislu ovaj veoma uspešan, tako da nije postojala veća potreba za „ušminkavanjem“. Uostalom i vremena su teška, prošle sedmice novi generalni direktor Renaulta Luka de Meo, najavio je značajne izmene u organizaciji i globalnoj politici, gde za Talisman nema nikakve perspektive.

Dakle tek par lakih zahvata na karoseriji, pre svega na prednjem delu, gde primećujem još više hromiranih površina i izmenjene „letvice“ na masci. Navodno je modifikovan i branik, dok su svetla 100 % LED, odnosno u zavisnosti od završnog nivoa mogu biti automatski adaptivna LED MATRIX Vision, s integrisanim „trčećim“ pokazivačima pravca, napred i pozadi. Kad smo već kod zadnjeg dela učinilo mi se da svetlosna grupa nešto kraća i elegantnija, od sada „potpisana“ hromiranom lajsnom ispod. Na krovu uočih i antenu u obliku ajkulinog peraja, pored novih točkova ponuđene su i tri nove boje karoserije; Gris (siva) Baltique, Gris Highland i kao kod voženog Rouge (crvena) Millesime.

U slabo osvetljenom parkingu Renaulta, s karticom slobodne ruke u džepu, moj Talisman me je prepoznao na par metara odstojanja i odmah se javio svetlosnim signalom, plus  „mahanjem“ retrovizora i paljenjem unutrašnjeg osvetljenja. Lep gest kao dobrodošlica. A u unutrašnjosti na prvi pogled ništa novo, tek po paljenju motora uočljivi su „detalji“ kao što je kompletno numerička instrument tabla (10,2 inča) i novi vertikalno postavljen centalni ekran od 9,3 inča (ranije maksimalno 8,7 inča), velike rezolucije.

Ovaj je opremljen satelitskom navigacijom čija se adresa može uneti vokalnom komandom, dok je traženje olakšano Google konekcijom (aplikacije Android Auto i Carpley). Spomenuti instrumenti se mogu personalizovati, odnosno izabrati željena grafika i boja, nezavisno od četiri programirana moda funkcionisanja. Sistem Multisens nam je poznat od ranije u Renaultovim modelima, podsećanja radi svaki mod (My Sense, Sport, Confort i Eco) ima specifičnu reglažu.

Malo uz pomoć dosijea za štampu, plus upoređivanjem ranijih zapažanja (testova), uvideh da sada i smartfon može bežično puniti, a da su sedišta poboljšana, s novim kožnim presvlakama. Naravno samo za najviši završni nivo i uz doplatu, što se odnosi i na najnovije elektronske sisteme, kao što je za poluautonomnu vožnju.

Zapravo nedostatak vrhunske tehnologije bio je jedan od nedostataka Talismana, tako da je ovo bila poslednja prilika da se unapredi. Koliko sam mogao primetiti kvalitet plastike i ostalih materijala nije posebno evoluirao, sve što je vidljivo, odnosno u gornjem delu, uglavnom je kvalitetno, no kada se pogled spusti niže od upravljača, do izražaja dolazi bazična plastika. Na centralnoj konzoli između sedišta, pored ručice menjača, i dalje se nalazi „džojstik“ sa duplim komandama, kako se ne bi moralo uvek pipkati po ekranu. Nažalost, njegova pozicija nije preterano ergonomska, smešten je previše unazad.

Za upravljačem malog prečnika, vozač se oseća prijatno, posebno kada su i sedišta presvučena kvalitetnom kožom. Poseduju snažne bočne oslonce i sva moguća električna podešavanja, plus grejanje i ventilaciju. Nedostatak preglednosti unazad nadoknađen je kamerom i senzorima (postoje čak i bočni), odnosno naslonima za glavu na zadnjoj klupi s dve pozicije (vertikalna i horizontalna). Uzevši u obzir da se radi o limuzini, čak je i praktični aspekt za pohvalu, što znači da boksova i polica za odlaganje sitnica ne nedostaje. U vrata staju flaše od 1,5 l, a u centralnu konzolu dve limenke i još mnogo toga u naslon za laktove između sedišta.

 

Što se tiče unutrašnjeg prostora, Talisman je prosečno talentovan. Na zadnjoj klupi putnici poseduju dobru širinu u ramenima i solidan prostor za kolena, u svakom slučaju ubedljivo više nego li u novom Peugeotu 508, ali i dalje ubedljivo manje od Passata i Škode Superb. Sam prtljažnik poseduje odličnu zapreminu od preko 600 litara, ali trovolumenska karoserija nema praktičnost jednog karavana.

Ulazni otvor je relativno skroman, a da bi se dohvatili predmeti iz dubine, mora se zaroniti u njegovu unutrašnjost. Zadnji nasloni se po potrebi mogu oboriti, dok smo u dnu pronašli rezervni točak istih dimenzija. Njegova vrata otvaraju se pritiskom na minijaturno dugmence ispod znaka proizvođača (treba ga i zapaziti), ili komandom iz unutrašnjosti.

Kome treba više prostora, sreću će pronaći u spomenutom karavanu, nazvanom Grandtour. Duži za samo 16 mm, u estetskom smislu veoma je uspešan. Iako je u konfiguraciji s pet sedišta zapremina prtljažnika praktično identična, Grandtour je znatno praktičniji. Osim što se može tovariti do plafona, obaranjem zadnjih naslona, jednostavnim povlačenjem ručica na bokovima, dobija se ravna površina od 1.680 dm3 (kod limuzine samo 1.022 dm3).

Jedna zvezda u srcu

Mali 1.3, ili preciznije rečeno 1.33 TCe, raširio se kao Covid epidemija kod alijanse Renault/Nissan. Gotovo da nema segmenta gde ga ne pronalazimo, posve je dakle normalno da je ugrađen i u Talisman. Po svemu sudeći poveli su se logikom da je četiri bolje nego tri, za razliku od pojedinih proizvođača, koji uz sličnu zapreminu motora preferiraju tri cilindra (PSA, BMW, Ford), Renault i Mercedes opredelili za četvorocilindarski blok.

Vreme će pokazati ko je bio u pravu, vratimo se našem 1.3 TCe, koji nije evolucija bivšeg 1.2 TCe, već posve novi blok. Bez ulaženja u tehničke detalje (veći turbo punjač, pritisak ubrizgivača podignut na 250 bara, promenljiva distribucija ventila, tehnologija „oblaganja“ cilindara po ugledu na Nissanov GT-R), recimo da je razvijen u tri verzije. Najslabija razvija 115 ks (220 Nm), zatim sledi snažniji od 140 ks (240 Nm), i na kraju voženi s 160 ks i 260 Nm, ukoliko je u sprezi sa šestostepenim ručnim menjačem. Sa sedmostepenim automatskim EDC, veći je za 10 Nm, što objašnjava nešto bolje perfomanse kada je uparen sa njim.

Lepo, lepo, kažete, a kako se sve to manifestuje u praksi, odnosno na putu? Još i pre nego li sam se smestio za upravljač moje sumnje bile su vezane za performanse i potrošnju, sasvim je logično pretpostaviti da se jedna ovakva velika i teška limuzina bolja oseća kada je pogonjena dizel agregatom, čak i ukoliko je ovaj iste snage kao voženi (2.0 Blue dCi/160). Jer par dana pre nego li sam se „zapucao“ na malo duži put, po Parizu i prigradskim putevima potrošnja je već prebacila 9 litara, odnosno u „mrcvarenju“ po gradu popela na 12 litara.

 

Sam agregat na prvi kontakt mi deluje dovoljno „pun“, iako u ovakvim okolnostima koristim samo mali deo njegovih kapaciteta. Ipak, jasno je da nema problema sa elastičnošću, pre svega zahvaljujući solidnom obrtnom momentu, koji razvija pri niskih 1.800 o/min, ali i „pametnom“ menjaču s sedam prenosa. Ne, nije greška, za razliku od 2.0 Blue dCi/160 ovaj menjač ima jedan prenos više!? Možda zato što su Renaultovi inženjeri procenili da benzincu treba sedmostepeni radi boljeg iskorišćenja motora, dok je dizelu sasvim dovoljan i šestostepeni, usled znatno većeg obrtnog momenta od 360 Nm?

Bilo kako bilo, naš mali 1.3 TCe pravo lice pokazuje tek izvan grada, na putu i auto-putu početni skepticizam u stilu mali blok velik automobil, brzo je iščeznuo. Njegove performanse u potpunosti su na nivou očekivanja (maksimalna brzina 210 km/h uz ubrzanje do 100 km/ za 8,9 s), posebno ukoliko spadate u vozače koji ne obaraju brzinske rekorde. U ovakvim okolnostima akustična udobnost je za pohvalu, čak je i potrošnja od 7-7,5 litara posve prihvatljiva.

Logično, Talisman poseduje veoma dobru aerodinamiku, dok se motor pri brzini od 130-135 km/h „vrti“na skromnih 2.300 o/min. Tim bolje, jer sa samo 47 litara u rezervoaru nećete otići daleko (51 bez 4Control). Šumovi od strujanja vazduha su prigušeni, u zavisnosti od kvaliteta asfalta više se čuje buka od „valjkova“, dimenzija 245/40 R19. Naravno da deluju lepo i da su performanse guma po suvom za svaku pohvalu, ali mene uhvati sneg (zimske gume nisu obavezne u Francuskoj)!

 

Prvo par neozbiljnih pahuljica, koje su nakon nekoliko sati napravile snežni pokrivač od 9-10 cm. Niti je bio planiran i najavljen, još manje očekivan u ovom delu Francuske, ali eto, desilo se!  Šta reći? Ma muka živa, jedva se vratih kući, kada pronađoh prvu manu našem automatskom menjaču EDC. Naime, ovaj nema program za sneg, odnosno klizav teren, zbog čega biram programa Eco, koji „omekša“ obrtni moment. Nekako uspevam da savladam blage uspone kroz šumu prelaskom na manuelni mod i biranjem viših prenosnih odnosa, ali elektronika uvek ima završnu reč. Ukoliko se i može krenuti iz mesta drugom brzinom, ne dozvoljava prebacivanje izvan definisanog opsega!

Naravano da u ovakvim okolnostima nema ni govora o nekakvim dinamičkim kvalitetima, još manje o čuvenom sistemu 4 Control (doplata za Intens 1.500 evra, u paru s elektronski kontrolisanim amortizerima). Verujem da nema potrebe ponavljati se i objašnjavati u detalje da se zadnji točkovi, do određene brzine, zaokreću u kontra smeru, odnosno s njenim rastom u istom pravcu kao i prednji. Prilikom temperamentne vožnje ovo evidentno pomaže Talismanu da se bolje postavi u krivine, dok se u gradskoj vožnji  znatno smanjuje prečnik okretanja (11,6 bez 4Control, odnosno 10,8 metara s njim).

Sva sreća par dana pre snega beše suv put, tako da sam se opet mogao podsetiti i uveriti u efikasanost sistema, iako će se neko možda zapitati treba li to jednoj porodičnoj limuzini? Treba, jer s 4,85 m Talismanom se lakše manevriše po gradu, a i lep je osećaj kada ga u nekom manjem kružnom toku i oštroj krivini, „smotate k’o sajlu“. Posebno ukoliko se izaberete mod Sport, koji mu evidentno najbolje „leži“. Osim što je odziv na gas bolji, upravljanje postaje teže, a menjač duže zadrži angažovani prenos. Vozilo se ujedno ukruti, pre svega zahvaljujući elektronski kontrolisanim amortizerima, dok zvuk motora postaje prijatno sportski. Podrazumeva se da je veštački, tj. da dolazi iz odličnih Bose zvučnika, ali nije preterano pojačan i neprijatan za slušni sistem.

Izborom nekog drugog programa, kao što je Confort, oseti se da amortizeri omekšaju, te je dozvoljeno preći većom brzinom preko „ležećih policajaca“. Treba reći da ovaj Talisman ipak  ne voli kratke poprečne prelaze, još manje oštećen asfalt. Pri nižim brzinama ogibljenje „treperi“, jednim delom i zbog navedenih pneumatika. Iznad nekih 60-70 km/h sve dođe na svoje mesto, ali ukoliko upadnete u neku jaču rupu, napunjenu vodom ili rastopljenim snegom (moj slučaj), zaboleće vas do kostiju. E da, Talisman nije ni Kadjar ni Koleos, za loše puteve nema bolje od nekog SUV-a.

To bi više manje bilo to, ostaje nam još cena, kao što rekosmo veoma povoljna u poređenju s konkurencijom. Uz voženi agregat možete ga dobiti za nepunih 26.000 evra (Zen), tj. 28.000 evra za završni nivo Intense (voženi). Pošteno govoreći, u našem je bilo više skupih opcija (kožna sedišta, 4Control, naplaci od 19 cola, metalizirana boja, Hi-Fi sistem Bose, električni panoramik krov, aktivni tempomat), skupilo se tu opreme za još 7-8 hiljada evra!

A ukoliko ste pomislili da je zbog povišene potrošnje od bezmalo 9 litara u proseku, logičnije posegnuti za dizelom 2.0 Blue dCi/160, sličnih perfomansi, niste u pravu. Jer iako ovaj troši dobrih 2 litre manje, skuplji je za bezmalo 4.000 evra (isti završni nivo), suma koju je teško brzo amortizovati.

U ponudi je i vrhunski opremljen Initiale Paris, kod koga su sve opcije uračunate, s tim da je ovaj ponuden samo uz snažniji dizel od 200 ks. Na sajtu Renaulta za Srbiju stoji snaga od 190 ks, što je netačno. Cena ovog dostiže nepunih 40.000 evra, ali uz takav agregat i opremu, u finansijskom smislu nema mu ravnog. Dakle, ukoliko tražite jednu veliku francusku limuzinu, osim Talismana nemate drugog izbora, sve do dolaska DS9, krajem ove godine.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Renault Talisman 1.3 TCe/160 EDC

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Limuzina
Vrata/Sedišta: 4/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.849 x 1.868 (bez retrovizora) x 1.465 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.809 mm
Zapremina prtljažnika: 608 l
Masa praznog vozila: 1.435 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/turbo benzinski
Radna zapremina: 1.332 cm³
Snaga: 117 kW/160 ks pri 6.000 o/min
Maks. obrtni moment: 270 Nm pri 1.800 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 7/A sa dvostrukom spojnicom

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 245/40 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 8,9 s
Maks. brzina: 210 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 47 l (bez 4Control 51 l)
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 7,2/8,8 l/100 km
Emisija CO2: 135 g/km

Cena

Cena testiranog u Srbiji od 25.990 evra,Talisman 1.3 TCe/160 TCE Intense 27.990 evra

Dobre strane:

 I dalje „moćan“ izgled, cena, sistem 4Control, dovoljno performantan agregat, menjač, zapremina prtljažnika

Loše strane:

Nevidljiva restilizacija, prosečna potrošnja, zapremina rezervoara i autonomija, previše skupih opcija, samo jedan benzinski agregat u ponudi
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 8
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 7,75
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 6 Ukupno 7
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 8,25
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 9 Ukupno 8,5
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8,5
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 7 Ukupno 6,75
Potrošnja: 6,5
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 8,5 
Ocena: 7,917

(14990)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

60 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Deki

Odličan tekst.Hvala.

Don

Prelijepa boja,a i vanjski dizajn talismana nije loš.unutra da izmijene volan, sad se sjetih( ili mi se samo čini?) da su ga izmijenili pa zašto onda od klija da ne uzmu evo ne znam , i ručicu mjenjača u obliku dugmadi da izvedu , bilo bi kudikamo bolje.
Spanac nam ne otkriva koje su do sada zabilježne mane ovog modela(sve,dakle vezano za motor,elektriku,trap…) , pa ako može lista kvarova ali samo za talisman+ dizel motor pošto je besmislica uzimati benzinca, pa ako može mala dopuna testu ovdje u sekciji za komentare.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Peki

He, „spanac“ je vas dopisnik iz Francuske, ne i mehanicar :-)))

don

Prekvalifikacija nije losa, sad će Trebat samo laptop u dilde ustekat.
Hajde sa onih svojih stranica nadji nesto, zanima me dizelski talisman al onaj iz 2016,em2017 jer su jeftini, mada ni konkurenti nisu skuplji.

Laki

Mnogo elegantno vozilo e sad zamisli ovde pogon na sve tockove 240 ks i 500nm dizel!

dezon

Pa imas 2.0 dci sa 200ks prava mera za ovaj Auto.

Izmenjeno 3 godine pre od strane dezon
Branko

Prijatelju je nakon 2 godine i 60.000 km “otišao” motor. Doduše, 1.6 koji su zamijenili pod garancijom, ali…

Rikošet

Jedan dio u tekstu najbolje opisuje zašto Talisaman nije uspio. Pa jednostavno je kako Peki napisa, Renault je „najbolje ostavio za kraj“ a najozbiljniji kupci su oni koji su prvi potrčali u salon po predstavljanju Talismana i na svoje razočarenje shvatili da im Renault uvaljuje kukavičije jaje, veliku i raskošnu limuzinu, sa jeftinim materijalima, smješnim kineskim tabletom skromne rezolucije i sa malim turbo motorima, koje Amerikanci koriste za pogon kosilica za travu… Ovo što pišem nema veze sa pouzdanošću i udobnošću, već sa simbolikom i podlogom za stvaranje dobrog imidža, kojeg Talisman danas nažalost nema… Kad su izgubili te prve… Pročitaj više »

Mad Max

Napisao si mnogo netačnih stvari- stvari koje nemaju veze sa realnošću. Kad se Talisman pojavio on je nudio mnogo veće i jače motore nego ove kako ih nazivaš „za kraj“. Drugo, Talisman nema „jeftine materijale“ a cena Talimsmana je jedna od najnižih u klasi. Zašto vređati sa „kineskim tabletima“ i digitalnim enterijerom i osvetljenjem, kad to i nije tačno i kad su to R Likn 2 klasa i kad su ugrađivani dok to još ni premijum nije imao. Upravo Talisman se može pohvaliti sa kvalitetom sedišta koja su izuzetna. Opet, još jedna greška. Talisman je daleko od nekadašnje „mekoće“ Francuza.… Pročitaj više »

da11

Koje vece motore su imali 1.6 bio najveci motor, 1.6 dci imao 160 ks i 1.6 benzin 200KS.

Mad Max

Upadaš netačno….. Bio je 1,8 benzinac sa 225ks, a i 1,6 od 200ks je daleko više od ovg testiranog, jel da?? 1,8 od 225 je bio odličan auto.

Evo testa od istog autora iz 2019 godine:
https://autorepublika.com/2019/01/31/renault-talisman-1-8-tce-alpinino-srce/

Izmenjeno 3 godine pre od strane Mad Max
Nikola

Na pocetku behu samo 1.6 otto i 1.6 diesel…

Peki

Sve si pogresno razumeo, procitaj molim te jos jednom tekst. Nigde se uostalom ne spominju „kineski tableti“ niti se vrsi nekakva iluzija na njih. Motori da su bili dobri bi ih zadrzali, uostalo i ukoliko su OK vise nisu aktuelni zbog eko normi. Vozeni blok je sasvim na mestu, dizeli takode, ne vidim gde je problem osim ukoliko hoces da se „svadamo“ tek da bio se svadali… Nisam „vredao“ R Link a pohvalio sam a ne pokudio sedista. Isto tako pohvalio sam cenu, jesi li siguran da si procitao dobar tekst???

Peki

Izvini Mad Max, na brzinu sam pomisli da si se meni obratio a ne Rikosetu. Sorry…

Mad Max

Nemam zamerku za test. Sve je pravo. Vozim često Talismana 1,6 DCI osnovne snage i zadovoljava potpuno običnog čoveka. Onaj „izbačeni“ 1,6 benzinac od 200 ks poreklom iz Clia 4 RS daje mu čak i sportskih ambicija. Ovi prethodni motori 1,6 benzin i 1,6 dizel su ukinuti zbog ekologije, a to nije razlog da se ne uživa u njima ko ih poseduje. Što se tiče Srbije takvi motori će se početi ceniti za razliku od ovih igrački i hibrid-čića. Meni je sam skoro žao što nisam kupio Talismana. Auto je zaista odličan skoro bez mane. Polovnjaci se mogu naći prilično… Pročitaj više »

Rikošet

Neću ulaziti u rasprave napisao sam šta sam mislio i stojim iza toga… Mislim da se podrazumjeva da smo subjektivni u davanju ocjena i mišljenja o nekom automobilu… I ja, i ti i ostali… Ispraviću te samo u jednoj stvari, jer kao korisnik Meganea, Talismana i Škode to treba da znaš… Naime ovo su činjenice. Prvobiti Talisman (iz 2016. godine) je imao 1.5 i 1.6 dCi motore i 1.6 TCe. Sa uvođenjem Euro 6 Temp-d (2018. godine) normi dobio je novi 1.3, te 1.8 TCe, dok su dizeli potpuno novi 1.7 i 2.0 dCi. Dakle 1.5 i 1.6 dCi sa… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
Mad Max

Sada je osnovni beninac 1,3 od 160 ks, to jeste igračka, koja u ovolikom autu solidno troši. Kad se pojavio, osnovni benzinac je bio 1,6 od 200 ks, što je „motorina“ za ovu igračku. Što se tiče dizela, kamo sreće da i sad imaju 1,5 dci od 110 i 1,6 dci od 130ka. Bili bi hit po nekim zemljama. I onda je imao 1,6 dci tvin turbo od 160 ka (čini mi se). Tako da nisi u pravu.

Tek, Talismana nisi dobro sagledao ni shvatio. Ovo je verovatno zadnji klasik auto D segmenta iz Renoa, i jedan od najboljih ikad.

Rikošet

Opet bježiš od činjenica u subjektivno… U pogledu motora matematika i činjenicu se jasne: Talisman 2016. 1.5 dCi 110 KS 1.6 dCi 130 i 160 KS 1.6 TCe 150 i 200 KS Talisman 2018. 1.3 TCe 160 KS 1.8 TCe 225 KS 1.7 dCi 150 KS 2.0 dCi 200 KS Sledeći put kada budeš pisao „nema veze s realnošću i slične konstatcije“ odvoji pet minuta i otiđi na autodatu i provjeri činjenice… Ja sam se dosta puta izletio ovdje i napisao neke stvari koje su pogrešne, ali sam se i posuo pepelom kad me neko ispravio… jer mi je drago… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
Mad Max

Šta je po tebi bolje, ovaj 1,3 od 160 ili 1,6 od 200ks?? Drugo, 2018. god je isto billa „nekad“ davno, slažeš se. A sad ono što nisi razumeo, a to je da je prodaja 2017 bila duplo veća nego 2018, a 3 puta veća nego 2019. god. A 2016 osetno veća nego ove koje navodiš 2018 !? Pa kako onda si u pravu kad kažeš ovo „najozbiljniji kupci su oni koji su prvi potrčali u salon po predstavljanju Talismana i na svoje razočarenje shvatili da im Renault uvaljuje kukavičije jaje, veliku i raskošnu limuzinu, sa jeftinim materijalima, smješnim kineskim… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Mad Max
Rikošet

Eto da završimo ovo smaranje…

Nalupao sam se i sve pogriješio…

Jesi sad srećan i jel srce ti je na mjestu…

Talisman je najbolji automobil na svijetu.

Da ima krila bio bi avion, sa 1.6 dCi motorom naravno…

Brate počni da pišeš bajke tamo činjenice nisu bitne. Neka prva bude bajka o Talismanu…

Živ bio i uživaj u vožnji…

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
Mad Max

Tako je. To si odmah mogao da napišeš

Rikošet

Nije druže to je jednoumlje… Kad misliš da svi treba da misle kako ti misliš…

Mad Max

Preterao si mnogo sa neukusnim opisom. Inače ti ne bi ni reč rekao. A Talisman je jedan od najboljih auta što je izašao iz Renoa. Što se tiče digitalizacije bio je pionir u klasi, čak i za premijum. Pa onda krenula priča „koneski tablet“ onih koji nisu shvatili šta je budućnost. Kad ono posle 4-5 godina, svi to isto počeli da rade i sad je to uredu kao. A ti to negde nekad pročitao pa onako nastavio sa sočnim opisom.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Mad Max
Renault Terminator

Fantastican auto.Vrijeme je pokazalo da je Renault napravio veliku gresku sto na startu nije imao adekvatnu ponudu pogonskih jedinica.To ga je i kostalo lose prodaje.

BB

Da je imao na početku 2.0 dizela dok je D segment još bio koliko toliko privlačan i dok nije bila povika na dizel, bilo bi dosta više prodaje.

Na ovom konkretnom primeru u oči me bodu preveliki točkovi…

Renault Terminator

I taj 2.0 dizel da je imao i 2.0 turbase benzince.Sad je kasno…Ali generalno auto je dobar,mozda bude moj sledeci.

BB

Dokaz kola ko par godina može da učini problema… Sad taj, inače dobar auto, proteruju sa 2 aspekta, D nije popularan, Dizel nije popularan…. Nekad se i sam osjećam kao Talisman 😂😅

Pomponije

Fotke su fantastične!

moron

Pohvale Pekiju po ko zna koji put. Čovek je „etalon“. Fotografije bolje da i ne komentarišem. Prolazih jutros pored salona Renoa i udjoh. Mada uopšte nisam fan limuzina, htedoh videti i Talisman, da ga se podsetim. Ali, „šipak“, nije ga bilo. Koliko me sećanje služi na zlatno doba dok je u Srbiju još uvek uvožen i kao karavan (mislim, do pred kraj 2018.), korektan je on bio u prostorno-funkcionalnom smislu za jednog lubeničara. Kada bih poredio taj aspekt kod karavanskog 508 i Talismana, Talismanu bih dao ocenu 10, a 508-ici ocenu NULA. Ali, Talismanu karavanu Srbija „ukinu vizu“, za razliku… Pročitaj više »

Rikošet

Sa redizajnom je uvedena digitalna instrument tabla, unapređena je multimedija u smislu boljeg ekrana, grafike i funkcionisanja samog sistema. Koliko su pogriješili ili podbacili sa prvobitnom integracijom klima uređaja u digitaliju najbolje se vidi što su uložili silan novac da naprave potpuno novo i praktičnije rješenje sa odvojenim fizičkim komandama… Ako ste krenuli u proces digitalizacije nećete se ponovo vraćati klasici. Mislite da će Mercedes sa redizajnom vratiti klasičnu klimu na aktuelnu S-Klasu, neće naravno… Renault luta i tako zbunjuje svoje kupce… Moja kritika u prvom tekstu išla je u smjeru kontatacije da sam „ljut“ što Renault nije te 2016.… Pročitaj više »

Peki

Mudar zakljucak, sto bi reko moj pokojni otac, i vuk sit i ovce na broju 😀

don

Ja sam 2016 vozio , jedan za drugim djuliju (180ks),kiju optimu karavan i talismana karavan u Paris initiale opremi sa 4 control. Sad, svi su izuzev djulije bili u fullu, svakom cijena 42ke. Talisman je imao ako se ne varam tih 130 ks, morao bih pogledat tekst, djuliju i automatik i ručni mjenjač. Kod optime se osjeti solidna izrada, ali i nedostatak snage motora i slab automatik. Talisman je najslabiji bio sa kvalitetom materijala i dizajnom interijera, ali i pozamašna kanta u kojoj se lako izgubiti, a 4 control mi se nije svidio jer me u krivini dodatno poceo da… Pročitaj više »

BB

Mom ocu na Fiat 125 PZ se na na 40.000 otkačila klipnjača na motoru (prije mog rođenja). U bivšoj firmi na Hondi Accord 2.2 dizel motor se raspao na 40.000 (prva godina), klima kompresor i letva volana 120.000 (treća). Kod bivšeg gazde Mercedes S klase nakon 40.000 km razletio se mjenjač. Poznanik imao udes sa CLS, volan vrtio desno a on išao pravo, vozio ga, srećom, na lolalnim putu u koloni i vozio svoju djecu u njemu (60-70 km/h). Ostario na bankinu od mosta prednjom gumom pa se okrenuo i to istini zadnjom (on sudara sa strane), izbio obe osovine,… Pročitaj više »

Don

Stoji,al ne reče što ovi francuzi imaju jako niske cijene?

BB

A koji ti auto sada voziš? A koji voliš? Možda nisi čuo za njemački marketing ali se i ti, koji javno negoduješ, ponašao po njegovom obrascu. Ako se na pežou desi da ispadne svjetlon osvjetljenje tablice to je razlog klao je to „mekano“ napravljeno, a ako na Passatu ode dizna koja se čeka mjesec i po (i koji te može ostaviti u planini gdje zna da padne metar snijega za 2 sata, dakle ode život), onda se to pravda: pa mora nekad nešto se pokvariti. Dakle dupli aršini kao svugdje u svjetskih politici. Ja se, prilično konta drugih, rukovodim da… Pročitaj više »

Laki

Dali je Volvo bolji od navedenih?

BB

Ne znam, ali znam da ne postoji auto koji se ne kvari ma koliko bio skupo plaćen. Kupuje se luksuz i performanse a ne pouzdanost. A onda sebe treba da zapitaš da li ti treba i da li možeš da iskoristiš performanse i taj luksuz.

Laki

Mnogo sam toga „prebacio“kroz godine i kilometre tako da je tvoj odgovor apsolutno tačan!

Mad Max

Vidi, auto sve što je skuplji, složeniji, sa više opreme, sofisticiraniji se kvari više. Ima tu mnogo sistema i sklopova „viška“ koji znaju da otkažu. Jeftin auto ima manje delova, posebno manje složenih i neispitanih u eksploataciji. Skup, luksuzan auto ima bolji kvalitet delova i vše prelazi, pa kad spojiš sa ovom gornjom konstatacijom, često može jeftin i običan auto biti pouzdaniji. Nije to ni retko ni neobično.

Peki

Poucno, nema sta. Nego jesi li vratio kredite, mislim skinuo s vrata tu bedu?

BB

Vratio. Nikom dužan nisam ostao. Klao sam vratio? Ne znam ni sam…

BB

Uff, ubi me ovaj autocorect… Ispada da sam klao a ne kako

don

To nije odgovor. Ako je talisman star 3-4 godine dobavljiv za 10k eura onda neki (stilska figura) nije u redu, a znamo da motori puštaju ulje kako Peki rece, Nemre prebacit ni stoju a da ne zajebava, eto turbine odlaze i sad ako su to generalni kvarovi onda je jasno zašto je talisman 10k i kako da ja kupim to auto? Mene cijena privlači jebga

Mad Max

Ne razumem ovo za puštanje ulja i turbine kod Talismana. Neko to baca ćifte (neistine). Činjenica da je auto jeftin i nov i polovam i da je jako dobra kupovina. Mislim da je zadnjih 2-3 godine poskupeo nov bar za 5 000 evra u proseku. A francuski i italijanski veliki auti D segmenta (to jeste svi koji nisu švabe) kao polovnjaci vrede kao B segment.
Tako da možeš doći do apsurda da je cena Klija i Talismana kao polovnjaka slična.

don

upravo to, cijena od 10 k eura za par godina star polovnjak..zato i pitam, sta nije u redu? jednom sam htio pulsara kupiti, ali kazu bjezi od 1.5 dizela, crkaje turbina itd..i pobjegoh.

Mad Max

Mene čudi da za taj 1,5 DCI „tamo gore“ kruže čudne priče. Pominju loše turbine, što nema veze, a ne pominju glavni problem. Taj motor je imao dugo jedan vellikiii problem a to je Delphi pumpa visokog pritiska, koja je satirala vlasnike po Srbiji. Crkne pumpa, natera špon u dizne i imaš štetu mninimum 400 evra. Možda je ovde lošije gorivo pa je problem bio izraženiji. Postojala je samo jedna varijanta sa pompom VDO (kasniji naziv Simens, pa onda Kontinental) koji je bio ekstra, a imao je 105ks, a njegov naslednik je ovaj od 110 ks. Negde od pojave Clia… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Mad Max
BB

Pa ti daj ti 10 za auto, a 10 u slamaricu, i onda polako održavaj, mijenjaj turbine, dizne, zadnje mostove. A ako kroz koju godinu ostane išta u toj slamarici, okreneš jedno jagnje 🐑(valjda tada neće biti korone, osim 🍺) i zovneš nas na Dan Auto Republike a ti se pojaviš sa pjesmom Ide lola i vozi renola…

Izmenjeno 3 godine pre od strane BB
BB

Kupiš za 10k, zamijeniš turbinu za 1k EUR. Ili ćeš voziti Mečku sa Renault motorom i vikati kako Francuzi ne znaju napraviti auto? Moj rođak (Švabe kuje u zvijezde), kupio Fiat Cromu za 11k EUR umjesto Audi A4 za 25k EUR, isto godište, snaga, oprema, jedino što ima više prostora u Cromi…
Imao je luksuz da može mijenjati turbinu svakih 6 mjeseci, no nije iskoristio taj luksuz 😂🤣

don

ne vozim ja mecku sa reno motorom, neg ovim svapskim.

Laki

Realno!

don

Očito da nesto debelo ne štima kad ga već za 10k eura 2016,2017 dizel, mozes dobit … bice da je poslovično niska pouzdanost i kvalitet francuskih vozila odigrao ulogu. 1.5 dizel svake dvije godine popravljaju, do sada 100 iteracija i opet pusta ulje. Pa naprave 1.6 al i njega bace nakon par godina upotrebe. Jedino ostaje pitanje sta je sa 2.0 dizelom, balavi li i on? Gledam cijene i citam 63k km (samo) i nova turbina, kvalitetno nema sta.

Mad Max

1,5 dci 110 ks je možda najbolj mali dizel koji se ikada pravio. On je i u Talismanu i Mercedesu. Motor je savršen. Jednostavno nema mane.

Don

Onda ispada savršena kupnja,4 godine star, 70k km, 10k eura?!?

Mad Max

Ako ti odgovaraju performanse motora, auto je sigurno ok. Ono što ja znam da je bio problem sa prvim primercima Talismana je bila škripa i drugi problemi iz zadnjeg trapa, ali su to komplet menjali pod garancijom. Nije u pitanju 4Control, nego prosta obična opcija. Kažem, prve serije, posle to nije bilo aktuelno.

Renault Terminator

Druze sta ima da zeza zadnji trap pa to je obicna kruta osovina,taljiga bukvalno kod Talismana.Pa kako su tu uspijeli da useru motku,prosto i jeftino rijesenje.Ajd da je multilink pozadi,tu se moze ukakati ohoho..ali kruta osovina,prosto ne mogu da vjerujem.

Mad Max

Nije to prvi put u Renou. Taj problem su imali i prvi primerci Clia 3. Habao zadnje gume, ali je to otklonjeno zamenom u garanciji. Kod ovog Talismana javljala se škripa iz trapa, i po negde habanje pneumatika. Prvo je Renault nedostatak otklanjao bušenjem nekih rupa i ubrizgavanjem kap neke pur pene, ali kasnije su većini zamenli komplet zadnji trap – H vešanje. Nije to „kruta osovina“. Centralni profil je elastičan i predstavlja istovremeno balans štanglu i poprečnu traverznu. To je daleko od krute osovine. Ako se dobro ne proračuna i dimenzioniše ta poprečna traverzna na krutost na savijanje i… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Mad Max
J4ZZ3R

Uh… ja kad citam ove horor price, samo da sednem i zahvaljujem Bogu. Najveci problem koji sam imao sa japanskim vozilima jeste tepih koji se raspadao… na ceskom autu, Skodi, istina ocevoj, otisao motor ,… brat je za 15 godina promenio jedno 70 automobila sigurno… imao je motor defekte na TRI Alfe 155 zaredom (bio ljubitelj Alfi) i…onda su mu pucali lanci na Yetiu benzincu u garanciji cetiri puta i menjac DSG na Yetiu 2.0 TDI DSG…. jedini koji ga je ostavio na putu sa porodicom PASSAT u totalnom fullu, isto 2.0 TDI….ali bila fabricka greska, dizajn brizgaljki… e da… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
J4ZZ3R

Sto se tice Renoa, kao student bio sam LUD za Twingom I. I dan danas mislim da je jedan od najgenijalnijih malih automobila ikada (spustanje sedista u lezaj, krov od platna, prostor) i nije mi jasno sto njega ne OZIVE. Uvek sam vise voleo Pezo, ali Clio 2 pre FL mi se svideo, otisao da ga kupim, … udjem u auto…smrdi ona plastika, jeftina izrada, onako lep auto spolja i onakav slamparaj unutra, naravno da nisam kupio. Jedino mi je Clio tri u top paketima od Renoa bio prhvatljiv unutra… cetvorka je bila katastrofa… Clio 5 mi je bas lep,… Pročitaj više »

Jovan

Bravo, Perice! Kvalitetan i realan test, bilo je zadovoljstvo čitati. I još moram da, primetim, kako biste vi Francuzi rekli „en passant“, da mi je osobito drago ime ovog modela, verovatno zato jer me uvek asocira na meni najdraži roman Stivena Kinga 🙂 Veliki pozdrav!

Milan

Proslo je vreme kada se na zadnjem kraju ili boku francuskih limuzina mogao videti natpis V6…..
Nema vise ni te avangarde