1. Home
  2. Testovi
  3. Peugeot 5008 2.0 BlueHDi/180 EAT8 GT Pack – Nova koža
Peugeot 5008 2.0 BlueHDi/180 EAT8 GT Pack – Nova koža
43

Peugeot 5008 2.0 BlueHDi/180 EAT8 GT Pack – Nova koža

11.36K
43
Podelite sa prijateljima:

Peugeot 5008 već četiri godine surfuje na talasu uspeha manjeg brata 3008. Po ugledu na njega i on je nedavno restilizovan, zadržavši poznate atribute kao što su 7 sedišta i snažni dizel 2.0 BlueHDi/180, na koga 3008 nema pravo. Dobar razlog za kupovinu?

Verovatno znate da je Peugeot 5008 familijarno izvođenje kompaktnog 3008, koji je u Francuskoj najprodavaniji porodični SUV sa 7 sedišta. Do sada se prodao u preko 300.000 primeraka, čime je zauzeo treće mesto na evropskom podijumu, iza Škode Kodiaq i modela Volkswagen Tiguan Allspace. Veliki uspeh, bez obzira što je manji 3008 višestruko zastupljeniji na evropskim drumovima.

Peugeot 5008 pre restilizacije

Ruku na srce, direktnih protivnika je malo, pored spomenutih možda bi trebalo navesti još Nissan X-Trail, Hyundai Santa Fe i Kiju Sorento, koji su upravo zamenjeni novom generacijom. No bez obzira na uspeh, nakon bezmalo četiri godine karijere došao je red na restilizaciju, po ugledu na manjeg brata.

U esteskom smislu prednji deo doživeo je istu evoluciju, gde pronalazimo stilske elemente mlađih modela, tipa 208, 2008 i 508. Ovde pre svega mislim na ogromne „očnjake“, u funkciji LED dnevnih svetala. Uprkos njima, lice je postalo manje karakterno, sada je čistije i jednostavnije, uostalom uporedite ih sami na fotografijama.

Linije karoserije su naravno ostale iste, kao i oblik zadnje svetlosne grupe, ali sada su u njoj prelepe diode, umesto tri obična vertikalna bloka sa svake strane. Kada se bolje zagleda vidi se da je svaki sastavljen od još tri niza plastičnih pločica, kako bi se stvorio 3D efekat. Lepo izgledaju svi ti detalji, računajući i značku lava i natpis 5008 na „nosu“, evidentno je da je Peugeot uložio mnogo truda da bi još više valorizovao svog pulena.

Testirani je nosio oznaku GT, i za razliku od par meseci ranije voženog 3008 nije posedovao opciju „Black Pack“ (300 evra), kod koga umesto hromiranih površina pronalazimo isključivo crne elemente. Kod našeg hroma i metaliziranih površina ima u izobilju, na okvirima na staklia, branicima napred i pozadi, zaštitnim lajsnama na bokovima…

Što se tiče „istorijata“ samo podsećanje da prethodni 5008 nije bio u kategoriji SUV (klasični van), za razliku od 3008. Aktuelna generacija je izbrisala te razlike, stil je veoma sličan kod oba modela, uostalom poseduju oko 3/4 zajedničkih delova. I ukoliko je prednji deo teško razlikovati, zadnji je poprimio specifične forme. Najveća razlika je u C stubu, za razliku od 3008 kod 5008 je znatno vertikalniji, kako bi se dobio prostor za glave putnika na dopunskim sedištima.

Ukratko, iako je zadnja svetlosna grupa identična, 5008 je vidljivo korpulentniji (+ 20 cm), tako da je s 4,64 m duži i od prve generacije za 11 cm. Sve u svemu veoma dopadljiv stil, bez obzira iz kog ugla ga posmatrali deluje atraktivno, jednim delom zahvaljujući relativno malim staklenim površinama i velikom odstojanju od tla (preko 20 cm), kao i točkovima od 18, odnosno 19 cola. Zgodno za vožnju van asfaltiranih puteva ili, kao u našem slučaju, po snegu, pod uslovom da je obuven u zimsku obuću…

I-cockpit u najboljem maniru

Pre svega zbog uštede, Peugeot nije želeo distancirati enterijer lažnih blizanaca. A i zašto bi, kada je ovaj toliko atraktivan da je teško pronaći moderniji i originalniji. Masivna centralna konzola blago je zaokrenuta ka vozaču, dok je komandna tabla sastavljena iz više nivoa. U oči odmah upada klavijatura s dvostrukim komandama, kao i količina upotrebljenog aluminijuma i metalizirane plastike. Ima je svuda, na malom upravljaču, menjaču, nožnim komandama, ručicama na vratima…

Naravno da je i intrument tabla identična, s ekranom od 12,3 inča, ali je njena grafika izmenjena, čime je postao pregledniji. Ima tu svega, od imitacije klasičnih instrumenata i personalizacije ekrana, pa sve do satelitske navigacije, iako ista postoji i na centralnom ekranu.

Preglednost instrumenata bolja je nego kod manjih modela kuće (mali kuriozitet, kazaljka obrtomera ide s desna na levo), nije neophodno podići sedište i spustiti upravljač u krilo kako bi se izbeglo da budu zaklonjeni njegovim obručem. U tom smisli ovaj je minijaturnih dimenzija, pa uz to podsečen na donjem i gornjem delu.

Podrazumeva se da postoji još jedan ekran na centralnoj konzoli, povećan na 10 inča (samo za više završne nivoe), gde se mogu očitati sve ostale informacije. Inženjeri Peugeota mudro su postupili kada su preko spomenutih prekidača omogućili direktan pristup najvažnijim funkcijama (radio, klima uređaj, GPS, konekcija telefona), no na kraju ipak se mora pipkati po ekranu. Novi Citroen C4 uveo je dvostruke mehaničke komande ispod ekrana, što je još praktičnije rešenje, no koncepcija 3008/5008 ipak datira više godina unazad.

Veoma dobroj ergonomiji svoj doprinos daju i prednja sedišta, koja, barem za završni nivo GT Pack (voženi), zaslužuju samo komplimente. Bez obzira da li su kompletno od kože (preciznije rečeno veštačke kože), u kombinaciji koža/alkantara ili platna, osim što su lepa na oko, udobna su i sa odličnim bočnim osloncima. Sam sedalni deo se produžuje i podešava, ali nalazim da je postavljeno previsoko, korpulentni vozači poželeće da ga spuste još niže.

Kad smo kod ergonomije, nalazim da je ručica automatskog menjača bolje integrisana od mehaničke, uz dizajn koji zaslužuje samo komplimente. U svakom slučaju smatram da je praktičnija od sklopke koju sam pronašao kod maločas spomenutog Citroena C4. Pored automatskog režima moguće je izabrati i manuelni, 5008 poseduje dve ručice pored upravljača, s kojima se uvek može izvršiti korekcija prenosa, bez obzira da li je u manuelnom ili automatskom režimu. Tim bolje, jer da nije tako teško bi se izvukli iz snega koji nas je „iznenadio“ u sred zime…

Sve ostalo što okružuje vozača i suvozača, potpuno je identično, tako da ću samo ponoviti (prepisati), zapažanja iz 3008. Oslonac za desni lakat ujedno je i veliki boks (otvara se iz dva dela), u koji staje mnogo više „krupnica“ nego li u pregradak za rukavice ispred suvozača. Dno jednog i drugog, kao i police u vratima, postavljeni su materijom koji sprečava zveckanje i vibracije.

Iako lansiran pre četiri godine, već tada je posedovao bežično induktivno punjenje mobilnog telefona u dnu centralne konzole, nažalost uz doplatu, po ugledu na elektro pomični panoramski krov, odličan Hi-Fi sistem Focal i instrumente za noćno osmatranje. Po prvi put s jednim takvim, sreo sam se kod bratskog modela DS7, moram priznati da me je oduševio. Detektuje sva toplokrva stvorenja pre nego li ih obasjaju farovi, te ih uokviri na ekranu i po želji signalizira zvučnim signalom.

Sam ambijent je topao, noću LED diode obasjavaju prijatnom plavom svetlošću okvir panoramskog krova, dno instrument table, vrata, držače za limenke… Čak i spolja, pored prednjih vrata, snop svetlosti sa znakom Peugeota obasjava pod. Nije se škrtarilo ni s izborom materijala, primetna je obilata upotreba kvalitetne sunđeraste plastike, računajući i na mestima gde je obično tvrda. Enterijer krasi širok pojas od drveta ili tkanine, koja se s centralne armature proteže na vrata.

XXL unutrašnjost

Putnici pozadi evidentno nemaju isti tretman kao na prednjim sedištima, no raspoloživ prostor ovde je impresivan i znatno superiorniji nego li kod manjeg 3008. Logično, ukoliko se zna da je međuosovinsko rastojanje povećano za čitavih 16,5 cm, te da iznosi 2,84 m. Rekao bih da ga ima kao u jednom minibusu, barem kada su u pitanju kolena. Iako nisu preterano široka i udobna (malo sunđera), sedišta su istih dimenzija, postavljena na klizačima i s podesivim naslonima.

Voženi 5008 poseduje i veliki „panoramik“ krov (otvara se), kao i integrisane zastore za Sunce na prozorima, boksove u podu i regulator za temperaturu vazduha. Rekordno velik prostor za noge u drugom redu dozvoljava da se sedišta značajno pomere ka napred, kako bi se oslobodilo dovoljno mesta za putnike u trećem redu.

Kao i u sličnim vozilima osobe više od 1,7 metara nemaju tu šta da traže, što će reći da su pre namenjena deci nižeg i srednjeg uzrasta. Pristup je relativno jednostavan, spoljašnja sedišta u drugom redu lako skliznu ka napred, oslobađajući dovoljno prostora za ulazak.

Od produžene karoserije korist je izvukao i prtljažnik, čija zapremina iznosi odličnih 700 l, odnosno 780 l ukoliko se izvade dopunska sedišta. Relativno jednostavan zahvat (11 kg svako), ali ne vidim veću svrhu jer je dobijeni prostor teško iskoristiv (dva odvojena udubljenja). Logičnije bi bilo da je Peugeot ponudio i verziju sa samo 5 sedišta, čime bi se smanjila cena, a prtljažnik postao još veći i upotrebljiviji. Dolaskom hibridne izvedbe kod 3008 možda će i biti nametnuta takva arhitektura, uostalom ovo je razlog zašto 5008 i dalje nema hibrid u ponudi…

Sa svim sedištima, njegova zapremina iznosi samo 166 l, odnosno, kada su uredno složena bezmalo 2 m3. Kako se i naslon suvozačevog preklapa ka napred, izvodljivo je transportovati predmete do 3,2 m dužine. Kod ovog završnog nivoa vrata prtljažnika su motorizovana, da bi se otvorila i zatvorila dovoljno je samo podvući nogu ispod branika. Praktično kada su vam pune ruke, posebno jer se nakon ovog gesta vozilo samostalno zaključa.

„Bez starca nema udarca“

Kao što rekosmo, osveženi 5008 za sada nije dobio Hybrid Plug-in izdanje kao 3008 (postoje dve od 225 i 300 ks), zbog čega i dalje ima pravo na snažni 2.0 BlueHDi/180 ks. Ne i 3008, kod koga boje dizela brani 1.5 BluedCi/130, blok koji pronalazimo i u 5008, u sprezi s klasičnim šestostepenim ručnim menjačem ili automatskim EAT8.

Naprotiv, oba modela još uvek imaju u ponudi čisto benzinski 1.6 Pure Tech/180 EAT8, kao i osnovni 1.2 Pure Tech od 130 ks. U vezi ovog mali kuriozitet, krajem prošle godine francuska policija i žandarmerija poručili su 2.300 primeraka 5008, uglavnom pogonjene ovim malim trocilindarskim agregatom, za bagatelnih 75 miliona evra! Nešto pre restilizacije, nešto kasnije, u svakom slučaju sve više zamenjuju omatoreli Renault Scenic 3 i Peugeot Partner.

No vratimo se našem test primerku i dobrom starom 2.0 BlueHDi/180 agregatu, koji mi je leg’o „k’o kec na desetku“, ili ukoliko više volite jednu moderniju „k’o šamar budali“! Naime, razervisao sam ga pre više sedmica, kada nisam ni pomislio da ćemo biti u mogućnosti skoknuti za vikend do planinskog lanca Vosges (čita se Vož), na nepunih 500 km od Pariza.

Prilika koja se ne propušta pre nego li nas ponovo „karantiraju“, posebno što ovaj agregat, kao uostalom i čitavo vozilo, prosto vapi za vožnjom na duge staze. Pridruži nam se još jedan bračni par, te u cik zore, pre fruštuka, zapucasmo prošle nedelje potpuno praznim auto-putem A5 do šarmantnog gradića Gerardmer, blizu granice s Nemačkom. Šta reći? Možda da su dizel agregati, posebno ovakve snage i s 400 Nm i dalje neprikosnoveni za duga putovanja, kako zbog performansi tako i potrošnje.

Što zbog okolnosti (nikog na putu), što zbog želje da što pre „okusimo“ sneg, vozim lagano iznad dozvoljene brzine (oko 150 km/h), kako bi u slučaju da naletim na neki neobeležen radar izgubio samo 1 poen i 45 evra (do 20 km/h iznad autorizovanih 130 km/h). Motor diskretno prede na 2.300 o/min, normalno  automatski EAT8, kako i samo ime kaže, ima čak osam prenosnih odnosa.

Potrošnja je ipak nešto viša od očekivane, u ovakvim okolnostima oko 8 litara, da sam se koji slučajem nameračio na 3008 Hybrid Plug-in sigurno bi bila blizu 10 l. Ukoliko se respektuje 130 km/h, silazi na 7,2 l , dok obrtomer pokazuje nepunih 2.000 o/min. Ambijent u vozilu je „cool“, dame pozadi se razbaškarile, podesile naslone sedišta i grejanje (automatska klima s četiri zone podešavanja), dok jarani napred (hijerarhija obavezuje) pustiše „konja“ da sam ode do željene destinacije.

Hoću da kažem da GPS i sistem za poluautonomnu vožnju funkcionišu bez greške, poslednji navedeni sam održava putanju i definisanu brzinu, ubrzava i koči (sve do zaustavljanja), ma zamalo da zaspim za upravljačem. Sva sreća pa ima i stotinak kilometara „nacionala“ i „departementala“ (nacionalnih i lokalnih puteva) te se razbudih, gde do izražaja dolazi odlična vozna dinamika i snaga motora prilikom preticanja. OK, odmah je jasno da se radi o jednom dizelu, uprkos dobroj izolaciji s porastom obrtaja raste i buka u kabini.

Zbog gospođa pozadi ne mogu da iskoristim ni deo njegovih kapaciteta, no pre odlaska u planine bio sam u prilici da ga, sam za upravljačem, „izmaltretiram“ do bola. Zbog većeg međuosovinskog rastojanja nije toliko agilan kao 3008, ali je i dalje „domaći zadatak“ za mnoge vanove i SUV modele. Udoban sve dok je put podnošljivo oštećen, zadnji trap zna „suvo“ da prenese udarce kada naiđe na jača i kraća poprečna oštećenja, odnosno „ležeće policajce“.

Dobro, ni gume dimenzija 225/55 R18 ne idu mu u korist, cena koju plaća dobroj stabilnosti i malom naginjanju u krivinama. Uostalom 5008 je familijarni SUV, ukoliko se ne vozi s dužnom pažnjom, putnici pozadi brzo će isprazniti sadržaj želuca na sedišta… I tako, uz prijatnu vožnju i gibanicu za doručak (nije ju ispekla madame Rajković već moja malenkost), nakon manje od 5 sati vožnje i dva kraća zaustavljanja za kafu i cigaru (e to je na zahtev spomenute gospođe), eto nas na cilju.

Ne, nismo odmah pojurili na skijanje, nema toga ove godine u Francuskoj!? Sve žičare i uspinjače su zaustavljene, svetska velesila zimskog sporta (Francuska ima preko 250 velikih skijaških centara, od kojih najveći Le 3 Vallées ima 600 km pisti) izgubiće milijarde evra zbog Covida-19! Dozvoljeno je dakle otići u planine, šetati se i upražnjavati druge zimske sportove, kao što je sankanje, nordijsko skijanje ili vožnja sankama koje vuku psi, ali žičare ostadoše „ukopane“ u snegu. Muka je i pronaći otvoren hotel, a i to malo otvorenih zvrji poluprazno.

Nađosmo jedan lep, k’o na razglednici, ali gde jesti? Sva sreća pa su se pojedini restorani organizovali, zabranjeni za goste dostavljaju hranu ili je prodaju za poneti, dok hoteli dozvoljavaju večeru ili doručak u sobi, jer je i njihova kuhinja zatvorena. Organizovasmo zato jednu tipičnu večeru u Alzas fazonu (oblast blizu nemačke granice koja je svojevremeno pripadala „Švabama“), Schrute ili nešto kao podvarak s suvim mesom i kobasicama, uz nezaobilazne sireve, isto tako iz regiona.

Pa šta ćete onda tamo, zapitaće se neko? Pa da nam dupe vidi put, da potrošimo par stotina evra koje i onako nemamo (ekonomska kriza rastura Francusku) i da isprobamo ovaj talentovani 5008! Zaboga, nije vaš dopisnik lik koji se provoza par kvartova po Beogradu ili nekom drugom gradu, pa i do Avale, pa da se posle hvali kako je prvi „testirao“ to i to vozilo…

No dobro, svaki Ciga svoga konja hvali, pa da i ja još malo pohvalim ovog mog. Umerenim ritmom, uz respektovanje ograničenja brzine (nema zezanja na običnim putevima, radara i kamera na svakom ćošku), potrošnja se spustila na samo 6 l, dok je ukupna zabeležena na testu iznosila 8,1 l. Ne sećam se više gde i kada sam napisao kako nemam ništa protiv nove tehnologije, električnih i hibridnih automobila, ali zaista ne vidim zašto se tako brzo, da ne kažem brutalno, poizvođači žele „debarasirati“ savremenih dizel agregata?

Ukoliko je u  Francuskoj to još i razumljivo jer se plaćaju veliki penali za sva vozila koja izbacuju veću količinu CO2 („malus“ za ovaj 5008 iznosi 1.500 evra), to nije slučaj u svim zemljama. Mogu dizeli da nastave još par decenija paraleno s alternativnim pogonima, jedan ovako dobar blok i dalje ima šta da kaže! Posebno kada je u paru s automatskim menjačem EAT8, koji se zahvaljujući velikom obrtnom momentu pokazao još efikasnijim nego kada je u malim benzincima, tipa 1.2 PureTech.

Prvi dan brzo prođe, malo obilasci farmi u regionu i kupovina čuvenog sira Munster, malo šetnje kroz šume zavejane snegom. Nije prestao da pada celu noć i dan, bogami ozbiljno sam se zabrinuo kako ćemo se izvući s letnjim gumama. Da, da, postavih par slika na društvene mreže pre nego li je tekst objavljen, te dobih silne kritike što sam krenuo u planine bez zimske opreme. Pa sa kojim gumama da krenem kada svi u Francuskoj u krajevima izvan planina voze s letnjim, uostalom zimske ni nemaju na pres vozilima!

Ukratko nisu obavezne, preporučene su i normalno ih je montirati, ali mi nismo bili sigurni možemo li za vikend bilo gde, čekala se odluka „struke“ i političara u vezi novog karantina… Sve u svemu bilo je „čupavo“, nekoliko uspona savladao sam iz par pokušaja, što će reći sa zaletom i ugašenim ESP, u režimu Eco („omekša“ motor) i prelaskom na manuelno menjanje brzina. Automatika u ovakvim okolnostima „poludi“, ostaje u prvoj, umesto da prebaci u drugu, ukoliko ne i treću brzinu.

Izvukosmo se ipak te se nevoljno uputismo kući, gde se trebalo vratiti do 18h, kada počinje policijski čas. Iako smo se svi snabdeli specijalnim „ausvajsima“ kao u doba okupacije Francuske od strane nacista, ipak ne treba rizikovati 135 evra kazne po glavi… Uhvati nas bogami i noć, pa opet kiša, kada do izražaja dolazi spomenuti sistem za noćno osmatranje (opcija od 1.400 evra u Francuskoj).

Nije nas spasao od krda divljih svinja i ostale divljači koji pretrčava put, ali je zato uspešno „napipao“ neodgovorne pešake, bicikliste i „trotinetaše“ par dana ranije, koji su postali prava opasnost u velikim gradovima, tipa Pariza. Prosto je je neverovatno koliko se izmenila njegova „krvna slika“ u poslednjih par godina, na dobrom je putu da postane novi Amsterdam…

Skupo, ali bogato

Bez imalo sumnje 5008 2.0 BlueHDi je izuzetno talentovan familijarni SUV, no svima ne treba ovako veliko i snažno, da ne kažem luksuzno vozilo. Hoću reći da manji 3008 1.5 BlueHDi/130 obavlja posao, odnosno da je kompaktniji, ekonomičniji i na kraju znatno jeftiniji! Kažete ne, nije to to, hoću veći i jači 5008, dobro, ali takvo zadovoljstvo koštaće vas najmanje 40.000 evra (završni nivo Allure), odnosno nekih 46.000 evra za ovde predstavljen nivo GT Pack.

Previše bi nam oduzelo vremena i prostora nabrajati šta sve imaju od opreme određeni završni nivoi, sve je detaljno navedeno na sajtu proizvođača, pozivam dakle zainteresovane da se sami uvere. U voženom je bilo sve što se poželeti može, lepo je imati ovako „napucano“ vozilo, mada ne neophodno.

Rekao bih da skupo prodaje svoju kožu ovaj veliki “lav”, srećom po njega s dobrim argumentima. Naravno da može i jeftinije, početna cena od nekih 30.000 evra deluje primamljivo, nažalost samo deluje! Jer ukoliko mali 1.2 Pure Tech/130 ks još i uspeva da podari neophodan elan manjem i lakšem 3008, ne znam šta traži u 5008, posebno ne maksimalno opterećenom vozilu! 1.6 Pure Tech od 180 ks je znatno bolje adaptiran za one koji daju prednost benzincima, problem je što ga Peugeot Srbija nudi samo uz završni nivo GT i GT Pack (tako barem stoji u cenovniku), što mu osetno podiže cenu.

 

Ispada dakle da je 2.0 BlueHDi prava mera, što se i potvrdilo nakon sedam dana intenzivne upotrebe. Vratih ga ipak bez ikakvog žaljenja, osim što je prevelik i preskup za moje potrebe, ovaj 5008 prava je glavobolja za vlasnike u Francuskoj. Pored 3008 spada u najkradenija vozila, za čitaoce koji nisu videli članak na tu temu samo informacija da je od pojavljivanja organizovano ukradeno na hiljade primeraka, koji nikada nisu pronađeni. Popularan među kupcima, par 3008/5008 još je popularniji kod lopova!

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Peugeot 5008 2.0 BlueHDi/180 EAT8 GT Pack

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5+2
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.641 x 1844 x 1.646 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.840 mm
Zapremina prtljažnika: 702 – 1.940 l
Masa praznog vozila: 1.607  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbo dizel
Radna zapremina: 1.997 cm³
Snaga: 180 ks pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 400 Nm pri 2.000 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 8/Automatski

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/55 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,2 s
Maks. brzina: 208 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 56 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 6,4 – 8,1 l/100 km
Emisija CO2: 165 g/km

Cena

Cena u Srbiji od 24.290 do 39.290 evra

Dobre strane:

Originalan stil, dizajn enterijera, agregat, automatski menjač, vozna dinamika, prostor na sedištima u drugom redu, modularnost

Loše strane:

Cena, uska sedišta u drugom redu, narušena udobnost po lošem putu,  prtljažnik u konfiguraciji sa 7 sedišta  
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 8,5
Enterijer: 8,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,75 
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8,25 
Kabina: 8,5
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5 
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8 Ukupno 7,75
Potrošnja: 7,5
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 6,5 
Ocena: 7,806

 

(11359)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

43 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Sjedio u verziji prije restilizacije nazad, iznenadio me da nemam gde staviti glavu („moronskog“ tipa). Cijena velika? Pa ako vidimo šta se još ima kupiti za te novce, onda je konkurentan (jer je sve otišlo gore). Uglavnom, dopadljiv auto 👍

moron

Ako si sedeo u panoramskoj verziji (u mk2 modelu), potvrdjujem da je tako. Mk1 (3008/5008) su imali drugu vrstu panorame (fiksnu, veću, širu), koja je vodila daleko manjem gubitku korisne visine za trup/glave nego kod mk2, Ja razumem de mnogi ljudi više vole dvodelnu/otvarajuću panoramu, ali, ako mogu da biram, bez mnogo razmišljanja biram fiksnu (kod 500L je moglo da se bira). Gubitak prostora za glave/trup je minimalan. Pošto ja u 3008/5008 (mk2 ), ako je bez panorame, mogu lepo da sednem i napred i nazad, zaista sam se šokirao kada sam video da sa panoramom skoro da ne mogu… Pročitaj više »

BB

Bio je mk2, i mislim bez panorame (ne bih mogao ruku u vatru staviti). Bili nas dvojica, 193 i 201 visine (kad sjedimo, ja viši 😂) ali moguće da sam i pristrasan jer u odnosu na Berlingo sve je nisko…

Peki

Drugari ovoga puta nisam imao kapitalca pri ruci da proveri da li glava udara u panoramik krov, meni se globalno uzevsi prostor pozadi ucinio ogroman. Uostalom nama pigmejcima retko kada nedostaje, naprotiv kao sto sam i naveo, vozacevo sediste se ne moze dovoljno spustiti.

don

Stelvio

Nebojša

Auto mi i nije toliko interesantan ali sam sa zadovoljstvom pročitao tekst.
Sve pohvale autoru.

Zoca

Test je „Naj veri best „,sto bi rekli Rokeri……

Bungi

Gledam ovu unutrašnjost Peki,orginalna je, inovativna i pomalo avangardna.Baš onakva kakvu je Citroen uvijek njegovao.Danas je Citroen suviše običan, a Pežo nije.Takvu zamjenu uloga nisam gledao ni u najnapetijem trileru.

don

Jahicu, majstore! Kapa dolje!

Pomponije

Ovde je postavka instrument table u redu, jer se dovoljno lepo vidi preko volana. Kod novijih manjih Pežoa u kojima sam sedeo je užasna pozicija, odnosno uvek se delimično vide cajgeri.

moron

Pročitao, slike pogledao i … mogu samo „da slinim“ 😊 Na sve … Peki, „grom te ubio“ 😊 Za mene, ovo je (blago rečeno ) „san snova“ od vozila (izvinjavam se svima kod kojih sam pomen „PSA“ izaziv gadjenje). Prava mašina. Osim prokletog „problema panorame“ i prostora za glave, što sledi i iz visine „headroom“-a (bez i sa panoramom, razlika je oko 6 cm: 1, 2 i 3. red: 915 / 912 / 820 mm (847 / 843 / 820)). Koliko znam, treći red sedišta je kod 5008 mk2 ranije bio opcija i nisam znao kada je to postalo standard,… Pročitaj više »

Don

Izvinjenje primljeno. Dobar štos mu je sa regom naopako, fina slika.

don

Glede auta, licno mi se nikako ne svidjaju šapice iza volana, očajan dizajn, kvalitet materijala, veličina, a ne svidja mi se ni dizajn volana, veličina, debljina, oblik. Jel ti ovo rece da si sa ljetnim gumama išao na planinu? Ja sam danas imao šou, nekim čudom nemam tekućine za pranje stakla, a ona prljava totalno, u autu kanistar al ljetna tečnost i to zaleđena! Obišao sam 7 dućana, šoping centara i benzinskih pumpi, ali nigdje nisam mogao naći tekućinu za pranje stakla. Inače snijega u Dortmundu kamara, iako je zadnje padao prije 7 dana, jako loše ciste, izgleda da je… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane don
Timo

Putari su sa Balkana sigurno 😉

BB

A mene stalno ubeđuju da je tamo raj, skoro da sam i povjerovao…

Peki

U rukama Mandusica Vuka svaka je puska ubojita…😂
Ja polozio vozacki pre 40 i kusur godina, po snegu od pola metra i s letnjim gumama na „Fici“ (u to doba nisam ni znao da postoje zimske, guma je guma…), tako sam i vozio jos desetak godina „keca“, pa necu valjda pod stare dane da se „foliram“ s zimskim gumama 🤣

BB

Eh, da je bilo imati makar nove ljetnje…😂.
Od svih marki najviše sam vozio ćelestonke i dotrajalke, ali uvijek je bilo u granicama fizike 😉

Don

Jel ti jenki šta u rodu?😂😂

Don

😲🤭

gavrilo

mala ispravka… ne ciste snijeg u Dortmundu.Pogled iz biroa mi puca na B1 i cijelu proslu sedmicu nisam vidio nijedno vozilo zimske sluzbe. Jedino sto su posteno ocistili je Westenhelweg. Ali je mala vjerovatnoca da ces tuda autom.

Don

Pa ne čiste, da. Ima ga koliko hoćeš , ko je rekao da ga čiste? Na auto putu ostrva sa ledom! Po gradu nema gdje ga nema, a za probit se na parking treba ralica. Užas je blaga riječ.

moron

Nije mi jasno zašto su (radi ulaska u treći red sedišta) napustili onaj sistem preklapanja sedišta drugog reda kao što je bio na 5008 mk1 ( najpre se naslon sedišta potpuno „zalepi“ za sedište, a potom seka unapred preklopi/podigne celo sedište (zajedno sa sklopljenim naslonom) pod uglom od 90-100 stepeni. Taj sistem je omogućavao da se trećem redu pristupi bez ikakvoh problema.
A ovo što su oko naćina „preklapanja“ sedišta drugog reda primenili na sadašnjem 5008 mk2 je jednako debilno rešenje kao što je bilo na Opel Zafiri. Kao da se neko trudio da se trećem redu pristupa što teže.

Rikošet

Da su kojim slučajem proizvođači automobila napravili kabriolet i da mu se ne može spustiti krov svi bi vjerovatno primjetili da tu nešto ne štima… kako se zove kabriolet ako mu se ne spušta krov i slično… Ovdje „navodno“ naprave SUV i on nema 4×4 pogon i svima je to normalno? Nije sporno da 4×4 ne treba svima, ali je sporno da ga ne nude ni kao opciju, jer neko živi u Parizu kao Peki, a neko u ovim sniježnim planinčugama gdje se za automobile kače i prikolice, vuče se đubar, nekad stoka, sijeno, žito, kvad, kosilica i slično… Realno… Pročitaj više »

Peki

Lepo si sve to opisao, bas tako 5008 je mini van kamufliran u SUV…A kome treba 4×4 pogon srecu ce pronaci kod japanaca, valjda ih zato toliko i vidam na putevim u Svajcarskoj kada skoknem do familije.
S druge strane prouzvodaci samo postuju zelje kupaca (oko 5 % zainteresovanih), imala je grupacija PSA „prave“ SUV 4×4 dok je saradivala s Mitsubishiem…

Rikošet

A kad pogledam šta voze ljudi iz mog okruženja, pa kad pogledam šta voze poznanici i rodbina u Evropi (posebno u Švici)… nekako su dominantni automobili sa 4×4 pogonom, posebno SUV modeli… Da li je to balkanski stereotip (u stilu od viška ne boli glava) ili stvarna potreba ne znam, ali mi taj podatak od 5% više zvuči kao odličan izgovor za sve proizvođače, koji nemaju 4×4 u ponudi, nego kao realnost… Opet s druge strane puno je proizvođača, koji ga imaju i nude svojim kupcima kao nešto što u kombinaciji s njihovim vozilima pruža najbolje moguće performanse i sigurnost… Pročitaj više »

moron

Pa u čemu je „problem“?
Kome je zaista nužan 4WD, svakako o njemu neće ni misliti.
Nema problema 🙂

Rikošet

Odgovoricu u cemu je problem, samo mi treba malo pojasnjenje… Gdje bi svrstao modele 3008 i 5008 u aktuelnoj klasifikaciji automobila?

moron

Svrstao bih ih u automobile koji nude više mesta za prevoz lica i putnika od vozila C i i većine vozila D segmenta i koji imaju veći klirens od tih vozila. Oni su po funkciji što nekada i 3008/5008 mk1, sa tom razlikom što više nemaju smešno mali klirens, koji im je u nekim uslovima potencijalno ugrožavao i „sposobnost kretanja“. Žao mi je što ne mogu sada da nadjem tu praistorijsku „stranicu“, ali, sećam se da sam „u davno vreme“ (dok je mk1 5008 bio aktuelan) na sajtu Peugeot.hr u detaljnim specifikacijama nalazio da je pod punim opterećenjem 5008 imao… Pročitaj više »

Rikošet

Može se naširoko o ovoj temi, ali fokusiraću se na dio o „lažnom predstavljanju“… Kad ukucaš na Google Peugeot Srbija, ispod generalija o stranici, između ostalog na dva mjesta piše – Novi Peugoet 2008 SUV i novi SUV 3008… Kad uđeš u stranicu, ova dva automobila i 5008 biće više puta opisani kao SUV-ovi… Ti si automobilski odlično „potkovan“ i napravićeš razliku između te definicije, stvarnosti i potreba, ali ima ljudi koji tu selekciju ne razumiju i koji uostalom ne moraju da je razumiju, jer ne zanimaju svakog automobili kao nas… Oni čim čuju SUV misle terenac, 4×4 i šta… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
moron

Otišao sada do sajta VW Srbija, izabrao sam pretragu za „SUV vozila“, piše: „U gradu ili na off road terenu: povišeni položaj sedenja, opcioni pogon na svim točkovima 4MOTION i različiti sistemi asistencije vozaču obećavaju maksimalan komfor…“, a prvi na spisku SUV modela je T-CROSS, koji uopšte ni opciono nema 4WD. Slično, na sajtu Renoa, Captur se u startu opisuje kao „Sportski TERENAC sa sportskim linijama“. Takvih primera koliko želiš … ( npr. Hondin HRVoje je „popularni SUV sportskog oblika“ ). Šta mene kao kupca briga kako proizvodjač „opisuje dizajn“ ili kako on kategoriše vozilo. Te „klase“ nisu zakonski definisane.… Pročitaj više »

Rikošet

Sve što si naveo najbolje govori koliki je haos na sceni… Opet može li se za krušku reći da je jabuka? Može niko to ne zabranjuje, ali to nije tačno i nikad neće biti tačno… Ako nije tačno, onda je pogrešno… Primjer sa jastucima je jasan kao dan i skretao si pažnju na to i trebaš uvijek jer je puno ljudi koji ne znaju taj podatak (legalan zločin), a Subaru nisam nijednom spominuo kao pojam kvaliteta, već isključivo kao primjer „drugačijeg“ marketinga proizvođača, koji ima 4×4 pogon u svom programu. Na kraju bih dodao da je i Suzuki isto tako… Pročitaj više »

moron

Na žalost, u svetu marketinga (pa i auto industriji), što bi rekla ona stara pesma: „Sve je laž, samo pusta laž …“

don

Sta suv ima sa terencem? Nista, osim kutijastog oblika. Još ima sport u nazivu, a ni od toga nista, nema sporta u štiklama . 4×4? Za grad im ne treba, većina tih jebivjetara od auta sluzi za drkanje po gradu pretilim vozačima načete kičme a slabog ili nikakvog vozačkog znanja ili starim drkadzijama oslabljenih refleksa. Musa, jel tako? Hihihi. Samo ako će rupu prožvakat ugodno, i da se krme od vozaca more smjestite u njega, dobar je. Dobar je i za krakate, ali nemojmo od auta očekivati čuda. Udjes u zavoj i dobiješ morsku bolest. Ak hoces jači motor, 4×4… Pročitaj više »

Peki

Da, da u sustini se slazem s tobom…
Inace Subaru ni nema model s samo prednjim ili zadnjim pogonom, izuzemo li kupe BRZ svi su 4×4.

don

Mani Pekija, popeo se na 200m nadmorske i kaze da je na planini.:)))) ipak je on iz ravnice.:)))

Laki

Jedan „Haldex“ bi ovde legao kao tata na mamu!

Don

Kako to da ne navijas za onaj Red Star, vidim da su na trećem mjestu. Mogli bi i u drugu ligu?

Esad

Ni 508 od 01.01.2021. više nema u ponudi 2.0 HDI motor. Loša odluka PSA.

Esad

Da dodam da mi se auto baš sviđa, i kad bi imao bar neku „pomoć“ kao zamjena za AWD pogon rješenje bi bilo potpuno (ranije su imali neku elektronsku simulaciju blokade prednjih točkova).
Da li se zna, ko isporučuje 8AT mjenjač za 2.0 BlueHDI motor?

moron

AISIN-ov je to menjač.

moron

Gledam jutros na ulici, peugeot 5008 (sadašnji, mk2, ali, pre FL-a) kao taxi vozilo. Srednji paket opreme. Po zvuku bih rekao da je 1,5 HDI sa 130.
Dobro vozilo za taxi. Mada, „na taxi“ ne mogu sedmosedi, a mislim da se 5008 registruje kao sedmosed, pa i onda kada dodje sa 5 sedišta ( a pre FL-a je treći red bio opcija).

Ivan

Da li neko zna koliko može da se pređe kilometara na putu do mora sa punim rezervoarom 5008 GT 180 konja!?
Hvala

TheStig

Specifikacije navode pri fabricki deklarisanoj potrosnji 1104 km da je domet. Obzirom da je tesko postici tu potrosnju pogotovo na duzem putu rekao bih da bezbjedno mozes da postignes 1000 i neki km. 🙂