1. Home
  2. Testovi
  3. Hyundai Santa Fe 2.0 CRDi 4WD Ultimate – Ultimativni porodični SUV?
Hyundai Santa Fe 2.0 CRDi 4WD Ultimate – Ultimativni porodični SUV?
42

Hyundai Santa Fe 2.0 CRDi 4WD Ultimate – Ultimativni porodični SUV?

5.60K
42
Podelite sa prijateljima:

Hajde da ovaj test počnemo igrom asocijacije. Šta vam prvo pada na pamet kada kažemo „Santa Fe“? Ogromna dizel lokomotiva za vuču teškog tovara? Verovatno. Glavni grad američke savezne države Novi Meksiko? Definitivno. Južnokorejski SUV od gotovo 50 hiljada evra, po čemu biste odmah povezali proizvod s luksuzom? Da, apsolutno! Čekaj, šta?!

Da, dobro ste videli, i ne, oči vas ne varaju. Iako ime ovog modela nije strano čak ni na našim prostorima, s obzirom na činjenicu da se prva generacija pojavila 2000. godine, najveći terenac iz portfolija marke Hyundai je upravo sa četvrtom generacijom izašao iz svoje komforne zone i odlučio da se nametne kao prvi izbor za sve oni kojima je u jednom pakovanju potrebno prostrano i bezbedno vozilo za porodične vikend avanture, i luksuzna direktorska krstarica tokom radne nedelje.

Iz tog razloga smo odlučili da se tokom kratkog druženja sa ovim modelom u njegovoj jubilarnoj 20. godini prisustva na tržištu upoznamo sa svim voznim karakteristikama u njegovom prirodnom okruženju – na planini. Pitate se da li smo poludeli i koja je to planina danas prirodno okruženje prosečnom vozaču povećeg porodičnog SUV-a? Odgovor je jednostavan – Zlatibor, naravno…

Dvadeset godina tradicije

Kao što rekoh, Santa Fe je dobro poznato ime u automobilskoj industriji. Čak toliko dobro poznato, da je prema nekim istraživanjima naziv ovog modela u pojedinim zemljama prepoznatljiviji i od naziva same kuće iz koje potiče.

Već su druga i treća generacija bile solidni „terenci“ za svakodnevnu upotrebu. Jedino što ih je, bar u našim krajevima, sprečavalo da postignu još veći tržišni uspeh bili su motori. Do nedavno je jedini pravi motor uz koji ste mogli da dobijete svoj novi Hyundai Santa Fe bio onaj od 2.199 kubika. Srećom, a od nedavno je tu i optimalniji motor zapremine 1.995 kubnih centimetara, 185 konjskih snaga i tačno 400 Nm najvišeg obrtnog momenta, koji, osim uštede pri registraciji, ne donosi nikakve veće kompromise iz ugla elastičnosti u vožnji.

Testirani primerak bio je opremljen automatskim menjačem sa 8 stepeni prenosa, koji je jako lepo uparen sa dizel agregatom i svoj posao odrađuje vrlo precizno. Za slučaj da više volite da brzine „šaltate“ na sluh i ne volite kada to kompjuter radi za vas, možete se opredeliti i za šestostepenu manuelnu transmisiju. Fabrički podaci kažu da je u sprintu model sa automatskim menjačem za 3 desetinke brži od onog sa manuelnim, odnosno, da mu je od 0 do 100 km/h potrebno zadovoljavajućih 10,3 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 197 km/h.

Utisci iz vožnje

Ipak, ovaj automobil svakako nije trkač u duši. Sa svojih 1.850 kilograma težine i oslanjanjem podešenim za udobno krstarenje autoputem, nevoljno ulazi u krivine pri većim brzinama. Već pri pokušaju da savladate oštriju krivinu, brzinom od oko 70 km/h ,ljuljanje je vrlo izraženo i nalazite se na granici podupravljanja. Vredi spomenuti da je kod nekih konkurenata stabilnost u krivinama malo bolje rešena, pri čemu nam ponajpre na pamet pada Mazda CX-5, recimo.

Iako u Ultimate paketu, Santa Fe leži na alu-felnama od 19 inča i pneumaticima marke Continental dimenzija 235/55, trošan asfalt, rupe (pa čak i one udarne) i po neki kratak izlet van asfalta mu ne predstavljaju preveliki izazov, jer je za takve situacije iznenađujuće dobro opremljen.

Konstantni pogon na sva četiri točka, elektronska blokada centralnog diferencijala, automatsko održavanje zadate brzine pri spuštanju nizbrdo i ostali prateći sistemi vas lako mogu navesti da pomislite da ste kupovinom Santa Fea ubili dve muve jednim udarcem i sebi nabavili vrlo sposobnog terenca zamaskiranog u ruho porodične krstarice.

Međutim, sa rastojanjem od tla od tačno 185 milimetara, bez mogućnosti podešavanja, pregibima od 940 mm napred i 1.065 mm nazad, i prilaznim uglom od 18,5 stepeni i izlaznim od 21,2 stepena, vanterenske mogućnosti su mu prilično limitirane.

Bez obzira na to, na Zlatiboru se ovaj automobil oseća kao kod kuće. I to ne iz razloga što je pravljen za surovu terensku vožnju, već što je odnos džipova i ostalih prevoznih sredstava na ovoj planini u najmanju ruku 3 prema 1. U ovu paradu novih i luksuznih terenaca, Santa Fe se uklopio bez problema. Pre svega svojom pojavom, jer čak i da niste veliki poznavalac automobilske industrije, novi Santa Fe na ulici nećete promašiti.

Dizajn

Već na prvi pogled izdvaja se ogromna maska hladnjaka sa gornje strane oivičena hromiranim „obrvama“ u koje su pametno integrisana dnevna LED svetla. Svaka estetska sličnost sa manjom Konom je (ne)namerna. Odmah ispod njih se nalaze oboreni i dugi farovi sa sistemom zakretanja svetlosnog snopa pri skretanju. Prilikom nedavnog testa Nissanovog X-Traila upravo nam je ovaj sistem zasmetao jer je svetlosni snop toliko jak i toliko daleko u stranu pratio okretanje volana da dobar deo puta pred vama ostavlja u mraku, što ovde na sreću nije bio slučaj.

Pogled na masivnu bočnu liniju otkriva vrata koja potpuno prekrivaju bokove vozila i na taj način vam garantuju da do sedišta stižete bez brige o prljanju odeće i obuće usled češanja o pragove. Tu su i laminirana prednja stakla, vetrobran koji apsorbuje UV zrake i gotovo potpuno zatamnjena zadnja i bočna stakla.

Ako vam ni to nije dovoljno, tu su i opcione zavesice na zadnjim bočnim staklima, za potpunu privatnost i udobnost vaših saputnika. Opšti utisak prostranosti u enterijeru kompletira velika „krovna panorama“ koja pokriva gotovo celu površinu istog, kao i KRELL audio sistem sa šest zvučnika i dva pojačala. Automatska peta vrata su inače postavljena dosta visoko, a utovarni prostor koji vodi ka gepeku, zapremine 625 litara je potpuno ravan, tako da ni otvaranje i utovar na tesnom parkingu neće biti problem.

Bez obzira na sve to, čak ni u Ultimate paketu opreme ovaj Hyundai nije baš potpuno All Inclusive. Da bi to bio, na maloprodajnu cenu od 47.490 evra, osim metalik farbe od 700 evrića, možete doplatiti 600 evra za enterijer obložen finom Burgundy kožom, i 1.000 evra za treći red sedišta i treću zonu klimatizacije.

Ako se opredelite za najjači dizel agregat od 2.199 kubika, potpuno opremljeni Santa Fe, sa apsolutno svim gedžetima koje možete zamisliti staje magičnih 51.300 EUR. Kažem magičnih jer je malo ko pre desetak godina mogao zamisliti sebe kako izdvaja toliku svotu novca za novi Hyundai. Iako za nijansu siromašniji u standardnoj opremi od Hyundaija, svi njegovi glavni konkurenti gravitiraju ceni od oko 42.000 EUR čak i u najjačim paketima opreme. Ono što Santa Fe razlikuje od konkurencije je inkluzivnost gotovo svih elemenata dodatne opreme u najjačem Ultimate paketu, dok je lista opcija kod konkurenata poduža, čak i za najjače pakete.

Praktičnost i oprema

Upravo praktičnost, uz sada već takoreći legendarnu pouzdanost i produženu garanciju, jesu glavni prodajni aduti na koje Santa Fe želi da igra. Međutim, direktni konkurenti su po pitanju kapaciteta i praktičnosti, pre svega u prtljažniku, mahom nešto bolji. Pa tako, za približno isti novac, čak i nešto povoljnije, možete dobiti Seat Tarraco koji standardno dolazi sa 7 sedišta i kapacitetom prtljažnika od 700 litara. Tu je još i Škoda Kodiaq sa 720 litara, ali i Peugeot 5008 sa čak 780 litara tovarnog prostora.

Ukupno međuosovinsko rastojanje od 2.765 mm, garancija je za vrlo prostranu kabinu i maksimalni komfor kako napred, tako i pozadi. Zadnja klupa je deljiva u odnosu 60:40, i ima mogućnost pomeranja naslona, kao i samog sedišta po šinama, što u kombinaciji sa dovoljno prostora za glavu, zatamnjenim staklima i roletnama na zadnjim bočnim prozorima garantuje maksimalnu privatnost putnicima pozadi. Tu je i grejanje zadnjih sedišta za hladne zimske dane, dok su prednja, naravno, i grejana i ventilirana, što je za vrstu kože kojom su obložena posebno važno.

Fina koža se u Impression i Ultimate paketu opreme nalazi, osim na sedištima, i na prednjoj konzoli, volanu koji je grejan, naslonu za ruke i ručici menjača. Na testiranom primerku enterijer je bio od crne kože, koja malo uskraćuje priliku oku da uživa u pametno izvedenim linijama širom kabine, tako da bi naš izbor svakako pre bio tamno bež, sivi ili bordo paket enterijera.

Za mir u kući na dužim porodičnim putovanjima brinu se USB priključci kako napred, tako i na centralnom stubu pozadi. Situacija je još bolja napred. Na centralnoj konzoli se nalazi bežični punjač za mobilne telefone, tako da se ne morate zamarati razvlačenjem kablova. LCD multimedija od 8“ je postavljena u vidokrugu vozača, pa ne morate mnogo skretati pogled sa puta da biste podesili navigaciju ili pogledali mapu. Odgovor ekrana osetljivog na dodir je brz, a tu su i analogni prekidači sa strane koji vas vode kroz meni.

Informacije pred vozačem su spoj analognih i digitalnih instrumenata. Osnovne digitalizovane informacije koje se pred vama nalaze su putni računar, kompas, navigacija i brojna podešavanja svih sistema u vozilu. Iz bezbednosnih razloga, ovim podešavanjima možete pristupiti tek kada je vozilo uparkirano.

Displej bitnih informacija na vetrobranskom staklu od 8,5 inča je potpuno prilagodljiv, pa se možete opredeliti za to da vam pruža samo osnovne informacije poput brzine kretanja, ali i dodatne, kao što je prikaz znakova pored puta, ograničenja brzine, informacije o tempomatu, vozilima u mrtvom uglu i navigaciji. Vrlo pohvalno i praktično rešenje, koje pritom ne smeta u vožnji ni malo, jer je podesivo po visini.

Ono što je potpuno neverovatno i neoprostivo je činjenica da testirani primerak, uprkos svojim neskromnim gabaritima, nije imao rezervni točak čak ni manjih dimenzija. Tu je samo set za krpljenje pneumatika.

Otvorenim putevima automobil plovi bez mnogo muke, iako se poneke vibracije i neravnine sa puta, u kabinu prenose za nijansu više od onoga što smo očekivali. Autoput je i prava prilika da se upoznate sa Hyundaijevim adaptivnim tempomatom. Automobil vam pruža mogućnost da izaberete brzinu kojom ćete krstariti putem i minimalnu distancu koju želite da održava od vozila ispred, u zavisnosti od uslova na putu.

Podjednako uspešno sistem radi i u gradu, ali je u kreni-stani vožnji u kolonama malo nervozniji od onoga što bi bilo optimalno. Ubrzava malo agresivnije i koči za nijansu kasnije i jače nego što to želite, usled čega će vaši saputnici koji nisu upućeni u to da je takvu intervenciju izvela automatika, ozbiljno posumnjati u vaše vozačke sposobnosti. Da ne spominjemo potencijalno slabe reflekse ostalih saučesnika u saobraćaju koji se nalaze u koloni iza vas…

Druga opcija pametnog tempomata je mogućnost limitiranja maksimalno dozvoljene brzine. U tom slučaju ćete u kompjuter uneti ograničenje brzine na putu kojim se krećete, i na vama ostaje da kočite i ubrzavate kako vam je drago, s tim što, koliko god vi jako pritiskali pedalu gasa, on neće preći ograničenje koje ste mu zadali, dok će se LKA sistem pobrinuti da ste sve vreme u svojoj traci. Vrlo jednostavno i vrlo praktično rešenje!

Performanse

Što se tiče gradske vožnje, prvo s čim se morate pomiriti su gabariti ovog vozila, a sa njima ide i potrošnja. Sa svojih 4.770 mm dužine, 1.890 mm širine i visinom od 1.680 mm ovo nikako nije mali automobil. To ćete osetiti ponajviše prilikom traženja parking mesta, koje će Santa Fe zauzeti u potpunosti. Ipak, manevrisanje na parkingu je maksimalno olakšano zahvaljujući sistemu kamera od 360 stepeni i senzorima, koji u tandemu odlično pokrivaju okruženje vozila. Sistem kamera možete i sami aktivirati pritiskom na dugme na centralnoj konzoli prilikom provlačenja kroz tesne uličice kako biste bili sigurni da nećete ogrebati karoseriju oplemenjenu opcionom metalik farbom.

Što se potrošnje tiče, na našem testu od 720 kilometara, putni računar je pokazao prosek od neverovatnih 7,4 litara na 100 kilometara. Ipak, jednostavna računica na pumpi daje malo realniju sliku. Tokom testa, auto je potrošio 71 litru dizela, što nas dovodi bliže skoru od 10 litara na 100 pređenih kilometara.

Po gradu je prosek od 8 do 10 litara, dok ta cifra tokom planinske vožnje raste do 14 litara. Fabrički podaci kažu da je kombinovana potrošnja gotovo nedostižnih 6,1 l/100 km. Pritiskom na dugme na centralnoj konzoli imate mogućnost da birate između 4 režima vožnje – Eco, Comfort, Sport i Smart, čiji je između ostalog cilj i optimizacija potrošnje. Objektivne razlike između režima, osim promene boje displeja, su gotovo zanemarljive, sa izuzetkom kontrasta u voznoj dinamici između Comfort i Sport podešavanja.

Bezbednost

Kao što se od jednog Hyundaija već uveliko i očekuje, i Santa Fe je testove bezbednosti prošao sa maksimalnih pet zvezdica. Tome su posebno doprineli prednji vazdušni jastuci u kombinaciji sa bočnim vazdušnim zavesama i brojni sistemi osmatranja saobraćaja poput prepoznavanja pešaka, bicikala i drugih vozila i prevencije kontakta sa njima. Tu su i dodatni sistemi koji su neophodni jednom SUV-u, poput kontrole stabilnosti prikolice i senzori za prevenciju prevrtanja.

Od svih sistema sa kojima smo u praktičnoj upotrebi imali priliku da se upoznamo, jedine zamerke bismo uputili na račun BSD-a, odnosno detekcije vozila u mrtvom uglu u vožnji. Upozorenje će se uključiti ukoliko nameravate da se prestrojite čak i nakon što vas je drugo vozilo prestiglo i već se nalazi metar dijagonalno ispred vas. Uz to, lampica se nalazi u najdaljem uglu retrovizora i mimo vašeg vidnog polja. Primera radi, kod Nissanovog X-Traila se ova lampica nalazi sa unutrašnje strane retrovizora u samom vozilu i tačno u uglu vidnog polja, i vrlo je informativna i ne ometa vozača. Takođe, gotovo svi senzori u Santa Feu su vrlo osetljivi, tako da ćete se tokom vožnje susretati sa čitavom plejadom zvučnih signala, što posle nekog vremena može postati naporno.

Zaključak

Ovo je automobil koji ne igra na vaše emocije i u svakodnevnoj vožnji vam neće tako često izmamiti osmeh na licu. Ali zato bez greške igra na vaš racio i pragmatičnost Ne spada među one „džipove“ koji vas mame da ih vozite van asfalta, iako je za to solidno opremljen. Ipak, za svakodnevnu vožnju do škole i do posla, i za povremeni piknik u prirodi, prostrana kabina, solidan prtljažnik, brojni sistemi aktivne bezbednosti i razna tehnološka rešenja namenjena vašem komforu i vašoj bezbednosti ne ostavljaju prostora za dilemu – Hyundai Santa Fe ima sve što vam je potrebno. Samo kada bi i sedišta bila za nijansu mekša i bolje profilisana, sve bi bilo zaista savršeno. Iako su mogućnosti za podešavanje, posebno vozačevog sedišta, gotovo beskonačne, bol u krstima ume da se javi tokom duže vožnje.

Dakle, jedina dilema koja na kraju zaista ostaje je da li je mnogo dati gotovo 50 hiljada evra za potpuno opremljeni Hyundai kada konkurencija za manje novca nudi gotovo iste performanse, čak i poneku sitnicu više. Na to pitanje nemamo definitivni odgovor. Umesto toga, otvaramo novo pitanje – da li je, sada kada se za taj novac može kupiti ovako dobar, prostran, pouzdan i svestran auto, mnogo izdvojiti gotovo dvostruko više novca za nekog od nemačkih rivala istih mogućnosti i gabarita?

Što se nas tiče, kada bi ovakvo vozilo bilo bliže pragu od 40 umesto granici od 50 hiljada evra, ništa ga ne bi sprečilo da bude najbolja kupovina i apsolutni lider u segmentu.

Da li ste već imali prilike da isprobate novi Santa Fe? Da li ste ga razmatrali, ili možda već kupili? Podelite sa nama vaše utiske u komentarima…

Tekst: Nemanja Jovanović

Fotografije: Nemanja Jovanović, Lana Stanić, Filip Durbaba

(5598)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

42 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Ne vezano za izbor u klasi, i cenu, ali Hyu i Kia se valjano trude da se podignu na viši nivo, i cenim da im to sa svakom generacijom, uspeva. Dovoljno je pogledati polovnjake od pre 10god, i uvideti velik napredak.
Cene, ko je kupovao nov auto, zna koliko je moguće da se spuste, akcije, cenkanja, vozila sa lagera…
Ima Santa fea na ulicama, tako da dolazi do kupaca

Mikrovalovi

Upravo si naveo opis sličnome : „Kad slijepac progleda“

Nemanja

Da se trude, trude se… Tu se slažemo, i ide im dosta dobro. Međutim, ja Santa Fe jako retko viđam na ulici, bar kod nas… Ali, „tek“ je dve godine na tržištu, daćemo mu priliku da vidimo kako se bori sa godinama.

TNT

Pre svega, bravo za test. Da Peki ne krene odmah sa onim “kako se izboriti sa zlim i bezobraznim komsntarorima koji seciraju svaku sliku i reč”, zadrźaću se na ovome 😀.

Na prvu loptu, performanse ovog automobila jesu problem. Dati 50.000 € da ideš do 100 preko 10 sec i da ne dobacuješ do 100? Još se ljulja pri 70 na sat u krivinama?

Nemanja

Hvala za pohvale. 🙂

Slažem se da na prvu loptu ima bar nekoliko spornih momenata, ipak mala fokus grupa koju sam sproveo među ljudima koji razmatraju kupovinu auta u ovoj klasi, kaže da bi ga većina verovatno uzela uz dobru ponudu iz salona.

Jednostavno, uvek ima onih kojima zanošenje u krivinama i brza vožnja nisu prioritet kao nekima od nas… 😀

Don

Cuj, zamjeram:dizajn i materijale u unutrašnjosti, prije svega volan ,konzola,mjenjač. Ne može u ovom čudu biti sve kao u i20. To ne ide, top model mora nuditi svoj izričaj i treba biti predvodnik stila koji će sljedeći biti implementiran u niže modele . Kurčeva kozica kojom oblažu volan svaki azijati je odvratna,ne leži u rukama,izaziva znojenje i smrdi. Unutrašnjost je zastarjela. Motor izuzetno rastrošan i nije mi jasno kako su neki mediji dali prednost ovom modelu ispred nekog BMW. Naravno, ovdje ima mjesta, Seat nudi neki detalj bolje izveden, premda je hjundai bolje opremljen,kako bilo pokraj stelvija koji je jeftiniji,… Pročitaj više »

Bungi

Šta znači „izričaj“, objasni nam molim te, da li bi to trebalo da znači „izražaj“ ili tako nešto? Zaista se slabo snalazim sa ti vašim novokomponovanim riječima, koji genijalac ih samo smišlja?

milos

Mesto mislim kao i @TNT istocnjaci a prvenstveno Korejci ne mogu motor bas da ubodu, previse trosi, a slabo vuce, bar u odnosu na evropsku konkurenciju, preslab je za date pare. Pre sam vozio xc60 sa motorom 2.4d 180ks konstrukcijski starim 10+ godina tezina isto oko 1850kg potrosnja za 120k km je u retko kojim uslovima bila preko 10l, na otvorenom putu laganom voznjom 5,5l, a ubrzanje 9,5s… Jos ako je istina da mu ni sedista nisu bas dobra onda je Santa Fe bas promasaj. Da ne pricam da sam ga u nekom momentu razmatrao kada sam menjao xc60… ipak… Pročitaj više »

Don

Cestitam na odabiru , nek te dugo vjerno i pouzdano služi. Baci vamo koju slikicu.

milos

Hvala, za godinu i po i 34000 je odlican… videcemo za dalje…. ne vidim nacin kako da ubacim sliku (bar preko mobilnog se ne vidi)

Djordje Pesic

Uzmi neki sajt tipa imgur pa ovde okaci link

Bungi

Po broju Santa Fe novih modela poslednje generacije koji se voze na ovim prostorima, ne bih se pouzdao u tu priču o „lošim sjedištima“. Isto važi i za taj „zastarjeli“ rastrošni motor. Kupci koji kupuju takav proizvod nemaju novčani problem da izdvoje 10-15 hiljada Eura više za sličan proizvod Mercrdesa, BMW-a, Volva, Audija, VW-a.Oni odlično znaju šta hoće:prostor, kvalitet, izgled, petformanse, status, garanciju, cijenu. Tvoj Alfa Stelvio kod njih uopšte ne ulazi na listu razmatranja kao model koji je manji, sportskiji, neudobniji, poznat po elektronskim mušicama koje je naslijedio od svog predaka 156-ce, sa slabom garancijom, tako da ga oni… Pročitaj više »

milos

Komentar i poredjenje potrosnje nije bio zbog stednje nego kao komentar na performanse motora i kvalitet konstrukcije.. Ne vidim gde sam poredio stelvio sa ovim „renomiranim“ i 30% skupljim markama. Bas sam ga i poredio sa Santa feom posto kosta isto, a po onome sto ja vrednujem daje vise…
Iskreno stilski i santa fe i stelvio su svetlosnu godinu ispred bmwa i audija, jedino mercedes u poslednje vreme moze estetikom da prati ili pak nekad i diktira tempo…

D_C

‘Iskreno stilski i santa fe i stelvio su svetlosnu godinu ispred bmwa i audija, jedino mercedes u poslednje vreme moze estetikom da prati’ – O ukusima ne vredi raspravljati.

milos

naravno, komentar je vise bio zbog relativizacije uvrezenog misljenja kod prosecnog balkanca, „golf je zakon“…

TNT

„ Oni odlično znaju šta hoće:prostor, kvalitet, izgled, petformanse, status, garanciju, cijenu.”

Status dobijaš kupovinom Hjundaija? U paralelnom univerzumu možda? U ovom to je rang Škode.

Performanse – pa jesi li čitao o kojim performansama se ovde radi? Vozio sam automobil sličnih performansi – to je tuga šta sve sa njime ne možeš da uradiš.

Don

Stipu gatibo, to je mučki provokator sto bi reko Mamić Z., Troler,da citiram M.Z.: „e nećeš, razbojniče“…😂.

Bungi

De odmori malo. Lijepo kažem da ogroman broj kupaca na ovim prostorima kupuje SantaFe i to je neosporna činjenica, dok je broj prodatih Stelvia simboličan. Zašto je to tako, recite vi meni.?

TNT

Ako misliš na polovne – model koji je skoro pa “sahranio” FIAT bio je Stilo, a kod nas je bio jedan od najtraženijih polovnjak, jer je “napolju” bio jeftin, održavanje je bilo povoljno, a posebno u karavan varijanti nudio je mnogo “prostora na metar” za male pare. Na ovom primeru je jasno da kod polovnjaka nije sve to tako jednostavno. A kod kupovine novih – lično znam samo jednog čoveka koji je kupio aktuelni Santa Fe i to u ESP, gde živi. Kod nas se ne sećam da sam video neki, a jesam par Stelvia. Možda grešim i to je… Pročitaj više »

moron

Prošle godine u Evropi Santa Fe je prodat sa 8.962 komada, a Stelvio sa 26.866 komada.

D_C

I Kodiaq 88.516 komada po carsalesbase.com sajtu, tako da je ‘ogroman broj kupaca’ koji kupuje Santa-Fe vrlo relativan pojam.

Bungi

Moj komentar odnosio je se na to kupci SantaFe-a ne vide svoju kupovinu manje lošom u odnosu na prestižniju konkurenciju i da ne pate od statusa iako imaju poprilično novca.Škoda i Hjundai.? Cjenovno uporedivi, po kvalitetu i garanciji, nikako.

TNT

To šta kupac vidi i šta nekome čini razliku je relativna stvar. Uvek postoji ono “dam malo manje para i kupim nešto što je meni identično” – a ustvari kupuješ slično, ali malo gore, nešto što je neko napravio za manje para, manje kvalitetno, a prodaje po nižoj ceni. Svako ima pravo da tu granicu “identičnog” za sebe definiše. I ja npr. ne vidim svoju kupovinu X3 manje lošom u odnosu na Levante ili Velar, sve dok ne sednem u iste 😀. I onda uvek iznova shvatim zašto oni (dobro opremljeni) koštaju skoro pa 50 % više u odnosu na… Pročitaj više »

Bungi

Da, jesu konkurencija. Mehaničke brljotine koje naprave u VW, zaraze čitavu grupaciju.Tu ni pedantni majstori iz Mlade Boleskave nisu svemoćni. To se u Hjundaiju, jako rijetko, gotovo nikako ne dešava.O garantnom roku neću ni da pričam. Kupiti Stelvio jedne Alfe koja je na rubu opstanka, ne znam, nisam pametan.?

Zsphere

Mehanicke brljotone ima i BMW i Benz ali zbog toga nisu ispod Hyundai, i dalje su daleko iznad pozicionirani. Kupac Santa Fe jednostavno ne zeli da se istice a performanse i vozacki dozivljaj mu nisu narocito bitni, za razliku od kupac Stelvio gdje su te dvije stvari obrnute. Iz dizajenrskog ugla Stelvio je prelijep automobil dok Santa Fe izgleda kao hi tech igracka ne treba zaboraviti da Hyundai do prije generaciju nije imao nikakve dizajnerske vrijednosti, izgledao sve i jedan potpuno bezlicno beskarakterno. Novi Santa Fe slijedi neke crte koje su po prvi put napravili u Hyundai i porediti to… Pročitaj više »

Bungi

Možda si u pravu.? Ipak, ogroman broj novih SantaFe viđam loko, Stelvio gotovo nikako. Zaluta poneki gastabajter sa ZH švajcarskim tablama i to je sve. Češće viđam Yugo.

Zsphere

Bas to vise je „prosjecnih“ kupaca pogotovo kod nas. Ovdje u Banja Luci ma nekoliko Stelvia ali mislim da Santa Fe vidim prilicno cesce.
Treba uzeti u obzir da Stelvio moze biti i 🍀 a onda sve iz Koreje pada u vodu. 😄 Ipak je AR nesto mnogo iznad Hyundai mada se pojedini modeli mogu porediti, cjenovno, ako nista drugo.

Zsphere

AR je trenutno u losoj situciji ocajnicki im nedostaje velika limuzina u klasi seriie 5, odnosno nedostaje im novac da uloze u brend, to je najveci problem. Sa druge stane Hyundai nema taj problem i rade posao sa Genesis. Samo postojanje Genesis „podbrenda“ pospjesuje prodaju jeftinijih Hyundai modela isto kao sto bi velika limuzina u paleti AR, najavljivana Alfeta povecala prodaju Giulie i Stelvia jer kupac ima subjektivni osjecaj da postaje clan velike, skupe i uspjesne familije AR sto je trenutno na zalost prilicno diskutabilno za mnoge

BB

milos,
Taman da baciš neki super test Stelvio na 40.000 km… 😀

moron

Pekiju je ipak lakše … Postoji jasna „jezička barijera“ izmedju jezika na kome napiše svoj test i jezika onoga ko mu daje vozila na testiranje …
Mislim da je u ovom testu mogla neka reč više o eventualnim manama, sem onoga što je samo ovlaš pomenuto.
Takodje, ako ne grešim, kada je testiran X-Trail, u testu nije bilo reči koliko kod njega izbor AT menjača „ubija perfomanse“ u odnosu na 6MT, dok je ovde jasno potenciran dobitak ako se umesto 6MT izabere AT.

Nemanja

Mislim da to nije do jezičke barijere već do stila. 🙂 U principu, namera mi je bila da objektivno istaknem što više zapažanja do kojih smo mi došli tokom teksta, a da prepustim da svako sam za sebe o tome donese sud. Tako je npr. nekome potrošnja od 10ak litara za ovaj auto prevelika i to smatra manom, nekome možda i nije. Isti je slučaj i sa kapacitetom gepeka, elastičnošću motora, dizajnom i slično. Lepota je, ipak u oku posmatrača… 🙂 Što se tiče poređenja manuelnog i automatskog menjača u X-Trailu, slažem se da o tome nije bilo reči, jer… Pročitaj više »

Yankee

Jel se prodaje u Evropi Hyundai Palisade?

Nemanja

Čini mi se da nije u ponudi, možda na zapadu…

BB

Jel to misliš zbog Zlatibora? 🤣🤣

Nemanja

Tako nekako 😀 Nisam ga video gore, a tamo je parada bukvalno svih nama poznatih terenaca… 😀

moron

Pre 10-ak godina kod nas su se mogli čitati testovi modela ix-55. Bio je dug kao ovaj sadašnji Santa Fe. Tu „mrcnu“ od 2,3 tone je pokretao 3,0 dizel sa 240 konja, „jurio“ je 200, a imao ubrzanje 10,4.
A trošio je „kao lada“ 😊

moron

Gledam Tucson i Santa Fe, oba 2,0 dizel, 6MT. Oba se nude u tri istoimena paketa opreme ( Premium-Impression-Ultimate). Kod Tucsona je od najnižeg do najvišeg razlika cene 5.900, a kod Santa Fe je razlika 5.700 evra. Kod oba, najviši imaju panoramu, točkove 19″ … No, dok „bazni“ Santa Fe ( Premium ) ima, izmedju ostalog, sve napredne sisteme aktivne bezbednosti, za to vreme, „bazni“ Tucson sa 2,0 dizelom apsolutno nema ništa od aktivnih bezbednosnih sistema. Ništa. Duplo golo … Doduše, izmedju ta dva „baznjaka“ sa istim motorom je razlika cene od skoro 12.000 😊 Svejedno, mislim da je u… Pročitaj više »

D_C

Santa Fe je kao i Kia Sorento zadnjih desetak godina orijentisan pre svega americkom trzistu kao auto za ‘soccer-moms’, za voznju kuca-skola-sportske aktivnosti-fizer-shopping mall itd. Kao takvima, normalno je da je prioritet dat lakoci rukovanja, mekoci, prostoru i udobnosti, a logicno je da vozne karakteristike nisu prioritet. Kada se sve to uzme u obzir, nedostatak rezervnog tocka je potpuno razumljiv jer njihovi kupci ionako ne bi znali sta sa njim. Poredjenje sa vozilom tipa Stelvio je moguce samo jos na Balkanu gde ce kupac uzeti u obzir sve sto kosta slicno a relativno je slicnog tipa i po ukusu. U… Pročitaj više »

TNT

Apsolutno tačno, od reči do reči.

milos

slazem se iako sam ja taj koji je poredio santa fe i stelvija… možda vam se ne cini prirodno ali… Ako čovek ima troje dece i često putuje sa celom porodicom logično je da razmatra santa fe ili kodiak, pritom nisam u isto vreme pasionirani vozac i vrlo cenim udobnost senika, pikasa…no pošto istom čoveku prija i nešto što mu je prvenstveno lepo, taj isti ja sedam u stelvija jer vidim da mogu u isti budzet od <50k da stavim i nesto sto po cenovniku kosta 60+k. Udobnost odlicna, gabariti za 5clanu porodicu na granici, nista manji od prethodnog xc60,… Pročitaj više »

Don

Nema taj Santa fe puno veći gepek od stelvija, juce sam ga kod komšije gledao, i kad digneš zadnja sjedala ostane gepeka od 10cm dužine, ako i toliko, a tu ne stanu ni papiri. Pokraj njega, prodaje i zadiru koja je 10000e jeftinija, doduše slabija oprema ali isto automatik ali dizel , k tome stane i više od 7 putnika a ostane gepeka za prtljagu . Ako će američkim mamama nuditi, neka ga tamo samo i prodaju. Ostalo je sve kako sam u prethodnom pisanju i naveo. Besmislica od auta i kupovine.

Japanautofan

Procitah test sa uzivanjem.
Sjajan opis automobila i utisci.
Uvek vise cenim kada neko svoje subjektivno misljenje iznese nego pokusava da bude objektivan i ugodi svima (od distributera koji mu je ustupio automobil ,do publike kojoj svakako ne mozes nikada ugoditi)
Puna podrska u daljem pisanju i testiranju automobila.
PS: Htedoh staviti nick : „Kad porastem bicu Peki“. 😆😉
Nisam ipak,da ne ispadne provokacija 😀