1. Home
  2. Testovi
  3. Opel Mokka 1.2/100 GS Line – Puna kapa
Opel Mokka 1.2/100 GS Line – Puna kapa
26

Opel Mokka 1.2/100 GS Line – Puna kapa

2.94K
26
Podelite sa prijateljima:

Sviđa vam se nova Opel Mokka, ali vam je budžet ograničen tek za najjeftiniju verziju 1.2/100 ks. Nema problema, iako mali ovaj blok pokazao se apsolutno na visini zadatka, do te mere da je ovo možda i najinteresantnija verzija…

Nova Opel Mokka predstavljena je pre nekih godinu dana, već tada bilo je jasno da će zabeležiti veliki komercijalni uspeh, veći nego li što je i sam proizvođač očekivao. Do te mere da se na isporuku mora čekati više meseci, što je Opel brže bolje iskoristio da „koriguje“ cene, prvi put u decembru prošle godine (u proseku oko 400 evra), pa zatim i u martu ove godine (još oko 600 evra). Iako nemam podatke da li je prodaja na evropskom tržištu dostigla nivo bratskog 2008, koji je u Francuskoj apsolutni šampion (preko 75.000 jedinica samo u prošloj godini), no činjenica je da je jedan od traženijih modela, i to ne samo u segmentu gradskih SUV-a!

Tim bolje po Opel, jer gama modela je ostarela, izuzmemo li Corsu i nedavno predstavljenu novu Astru, još dva kućna SUV-a su u ozbiljnim godinama, da ne kažem problemima. Crossland X i Grandland X, uprkos prošlogodišnjim restilizacijama sve se teže nadmeću s mlađim konkurentima. Znači po drugi put na test vožnji imamo novu Mokku, koja, kao što verovatno znate, osim naziva s bivšom nema nikavih dodirnih tačaka.

Mokka 2 koncepcijski je identična s Peugeotom 2008 i DS3, za razliku od Citroena C3 Aircross, koji je izašao znatno ranije i na platformi je manjeg C3. Sve je, dakle, izmenjeno, počevši od stila, gabarita pa do platforme i pogonskih jedinica, preuzetih iz bivše grupacije PSA. Kao prvo Mokka 2 znatno je kraća, s 4,15 m u deficitu je za 13 cm u poređenju s bivšom, odnosno ima čak 15 cm manje i od bratskog 2008.

Mnogobrojni rivali 

Ovu Mokku odlikuje smeo i „čist“ dizajn, bez kitnjastih detalja, gde je najupečatljivija prednja maska nazvana Opel Vizor. Sastavljena je od crne plastične ploče u koju su integrisana svetla, na koju je nakačen retuširani logo brenda, u voženoj verziji GS Line isto tako crne boje (u principu je hromiran). Ova verzija razlikuje se od ostalih i po crvenim krovnim lukovima, crnim naplacima s crvenim detaljima, kao i crnim lakiranim krovom i haubom, što evidentno asocira na sport.

Vratimo se prednjoj masci koja je postala novi zaštitni znak proizvođača, pored restilizovanih modela Crossland X i Grandland X, sada je poseduje i nova Astra. Prednja i zadnja svetla standardno su u LED tehnologiji, a na popisu opcija su fantastična LED Matrix svetla, koja Opel već dugo nudi kod modela iz superiornijeg segmenta. Lično, nalazim da je stil Mokke dopadljiv i originalan, u svakom slučaju uspela je distancirati se od bratskih 2008 i DS3, kao i svih ostalih gradskih krosovera. Ukoliko bi je trebalo porediti s malim „lavom“ rekao bih da je kompaktnija, sva „nabijena“ deluje skladno i dinamično, dok je 2008 razvučen, kao da ne pripada istom segmentu. Možda baš zato ovaj i postiže toliki uspeh kod kupaca, naime zainteresovani su često veoma pozitivno iznenađeni unutrašnjim prostorom, dok je kod Mokke upravo obrnuta situacija…

Za malu familiju

Za pretpostaviti je da su odgovorni u bivšoj PSA grupi po svaku cenu želeli izbeći internu kanibalizaciju, jer kako drugačije objasniti toliku razliku u stilu i gabaritu bratskih vozila!? Možda se tako želelo ostaviti više prostora za spomenute SUV modele Crossland i Grandland, bez imalo sumnje znatno prostranije od male Mokke. Bilo kako bilo prostor na zadnjoj klupi je maltene na nivou male Corse, ukoliko ste se nameračili na Mokku, a imate decu, znajte da je 2008-ica mnogo bolje adaptirana porodičnoj upotrebi.

Uostalom ovaj ima i veće međuosovinsko odstojanje od 2,61 m, što je za 5 cm više od Mokke. Ne treba ipak dramatizovati, dve prosečne odrasle osobe staju uz malo solidarnosti vozača i suvozača, jednostavno pojedini konkurenti su na ovom polju superiorniji. Sreću kvari ulazak/izlazak iz vozila, naime zadnja vrata su mala i ne otvaraju se pod dovoljno velikim uglom, uz to mora se prekoračiti preko visokog praga.

Ne očekujte ni bog zna kakvu udobnost, klupa je prilično tvrda i nedovoljno nagnuta. Još jedna zamerka, nigde na plafonu ni jednog rukohvata, putnici pozadi u krivinama se hvataju za naslone za glavu na prednjim sedištima. U mojoj Mokki pronađoh dva USB priključka pozadi, ne i središnji naslon za laktove, no dobro ovo baš i nije uobičajno u segmentu.

Sam prtljažnik je s 350 l na nivou spoljašnjih dimenzija, što je opet znatno manje od 2008 (435 l) i Croslland X (408 l). Obaranjem naslona dobija se preko 1.100 l, no dobijena površina nije ravna. Da bi se to ostvarilo negde pronađoh da je Opel predvideo policu na dva nivoa, po svemu sudeći uz doplatu. Drugo, da bi se otvorila peta vrata mora se prstima napipati prekidač negde ispod branika, osim što je prenisko smešten obavezno se isprlja po kišnom vremenu. U dnu pronađoh samo pribor za opravku guma, za utehu prostora ima za normalan rezervni točak, možda ne baš za jedan od 18 cola kao kod vožene…

No, ono čime se Mokka distancira od konkurenata je komandna, odnosno instrumenta tabla, nazvana Pure Panel, mada bih je ja pre nazvao Black Panel, iz prostog razloga jer je potpuno crna sve dok se ne da kontakt. Naime sastavljena je od dva velika ekrana, jedan ispred vozača, a drugi u nastavku, koji su povezani u jednu celinu. Ispod središnjeg ekrana nekoliko je tipki s prekidačima kako bi se do najvažnijih funkcija došlo direktno, a još niže klasične komande klima uređaja. Pohvalno, jednog dana ima da se slupam u želji da regulišem klimu ili pronađem skrivene funkcije u nekom kompletno digitalizovanom vozilu, kao što je to par dana kasnije bio novi DS4…

Mokka se dakle digitalizovala ali je srećom zadržala i klasične komande, ne i kada se radi o instrument tabli, u našem slučaju od 12 inča (7 za osnovnu verziju). Da, samo na prvi pogled reklo bi se da grafika datira iz 80-ih godina, prosta je k’o pasulj i u crno/beloj tehnologiji. Nije, ne brinite, kada se malo bolje zagleda uoči se i par crvenih detalja, za (pre)visoke obrtaje, temperaturu motora i rezervu goriva. A kad smo kod crvene boje ova Mokka ima je i po okviru tog famoznog Pure Panela i izduvima za vazduh, ali i na sedištima i delovima karoserije spolja.

Tim bolje jer enterijer je k’o u grobu, tamno siv ili crn, računajući i oblogu plafona. Vratimo se instrumentima, po mom mišljenju nimalo uzbuđujućim, sastoje se ulavnom od cifri i minijaturnog obrtomera, moglo je to i bolje… Za ekran multimedija isto važi u kom paketu opreme pripada, uz niže pakete dijagonala je 10 inča, dok je za više od 12 cola. Ekran je osetljiv na dodir, a grafika nam je poznat iz ostalih modela grupacije.

Generalno uzevši kabina u potpunosti zadovoljava funkcionalnošću, u vrata staju flaše od 1,5 litara, dok je ispred suvozača pregradak za rukavice, dubok kao pećina (nažalost bez osvetljenja). Upotrebljeni materijali su različitog kvaliteta i koliko sam razumeo zavise od završnog nivoa. U mojoj Mokki pri vrhu centralne konzole, dakle odmah ispod vetrobranskog stakla, tanak je sloj mekane plastike, kao i na oblogama vrata, ostatak je od standardno tvrde ili lakirane.

Sama sedišta su u teško opisivoj kombinaciji materijala, po obodu je tanak kaiš veštačke kože, dok je sedalni deo od 3-4 vrste platna. Bitnije od toga je da su dobro profilisana i prijatno tvrda, ali bez podešavanja za lumbarni deo. Što se tiče unutrašnjeg prostora treba opet naglasiti da nova Mokka kratka, ima recimo samo 8 cm više od prethodno vožene Mazde 2, koja pripada B segmentu. Iz tog ugla gledano prostor za putnike napred je za pohvalu, zahvaljujući sedištu i upravljaču s velikom amplitudom podešavanja prijatno se osećaju čak i veoma visoki vozači. U voženoj se nalazi i horizontalno podesiv naslon za desni lakat, zgodno prilikom dužeg putovanja, kojeg se Mokka 1.2 PureTech nimalo ne plaši…

Bolje od očekivanja

Kvaliteti trocilindarskog agregata grupacije Stellantis odavno su nam je poznati, ovaj blok spada među najuspešnije agregate do 1.200 cm3. Iako sam prilikom prošlonedeljne test vožnje spomenute Mazde 1.5/115 konstatovao da bi pre posegnuo za ovim četvorocilindarskim agregatom nego li za bilo kojim s jednim manje, ne mogu, a da ne odam priznanje ovde voženom. Opel navodi „samo“ 100 ks (kod novog 2008 isto toliko), bizarno jer u pojedinim modelima kuće razvija 110 ks, uz isti obrtni moment od 205 Nm!?

Verovatno ima tu malo „muvanja“ u vezi s količinom izduvnih gasova i novih normi, nebitno, znatno je važnije da Mokki obezbeđuje sasvim pristojne performanse. I to ne samo za grad i prigradsku vožnju, gde do izražaja dolazi dobra raspoloživost iz najnižih obrtaja. Normalno ukoliko se zna da navedenih 205 Nm razvija već pri 1.750 o/min. Na putu nikada se nema osećaj da snage nedostaje, posebno ukoliko se aktivira program Sport, kada je odziv na gas osetno bolji, uz slabiju električnu asistenciju upravljača. Ujedno motor postaje grlatiji, srećom ne toliko da bi smetao putnicima.

Do autorizovane brzine na auto putu od 130 km/h stiže brzo i lako, nakon toga jasno stavlja do znanja vozaču da je daleko od maksimalne, koje prebacuje 180 km/h. Dobar mali agregat kome je jedina mana povišena potrošnja, teško je ostvariti prosek niži od 7,5 l. Upravo toliko je pokazao putni računar nakon 1.000 pređenih kilometara, s rasponom između 6 i 11 l, u tzv. „špicevima“. U principu potrošnja je u proseku viša za oko 2 l od pre pola godine voženog dizela 1.5 BlueHDi/110, ali iako je ovde obrtni momen znatno veći (300 Nm), performanse su veoma približne (oba ubrzavaju do 100 km/h za nekih 11 s).

U ponudi je i snažniji 1.2 PureTech u verziji od 130 ks, uz obrtni moment od 230 Nm. Jedino ovaj može biti uparen s automatskim menjačem EAT8, voženi i dizel u ponudi su samo sa šestostepenim ručnim. Ne, nisam zaboravio na 100% električnu Mokku (136 ks i 260 Nm), ali je nekako izdvajam od SUS verzija pre sveg zbog visoke početne cene od 36.000 evra (u Francuskoj bez uračunatih subvencija za električna vozila). A kad već spomenuh menjač treba reći da je ručica precizna i prijatna za rukovanje, dok su prenosni odnosi dobro odmereni, računajući i šesti.

Pri brzini od 130 km/h obrtomer pokazuje nekih 2.800 o/min i nije neophodno odmah sići u niži prenos ukoliko se nađe na lakoj uzbrdici. U ovakvim uslovima isprobah inteligentni tempomat uparen s sistemom za održavanje vozila u svojoj traci, oba funkcionišu bez zamerki. Po pitanju ponašanja na putu sve je više manje u superlativima, rekao bih da je Mokka čak i dinamičnija od 2008, iako su Peugeotovi modeli poznati po izvrsnoj voznjoj dinamici.

Naime, inženjerima Opela ostavljena je sloboda da podese svoje modele kako im odgovara te je Mokka prilično tvrdo trimovana, što se posebno oseća kada je obuvena u gume dimenzija 215/55 R18. Ovakvo ogibljenje donosi odličnu preciznost upravljanja i stabilnost prilikom snažnog kočenja, uz vrlo malo naginjanja u krivinama.

To bi bilo to za naše drugo druženje, o cenama i opremi ne bih previše razglabao, jer ih ni ne pronađoh na sajtu uvoznika za Srbiju. U Francuskoj Mokka startuje s nekih 24.000 evra, dok za voženu GS Line treba 27.000 evra. Snažnija verzija od 130 ks u istom završnom nivou skuplja je za 1.200 evra, dok za automatski menjač EAT8 treba doplatiti jos 1.700 evra. Da, samo vožena je bila krcata opcijama i pakovima, različitim za pojedina tržišta, tako da ukoliko ste zainteresovani za kupovinu nema vam druge do da odete do salona Opela po detalje…

Sve u svemu solidan mali SUV, „mladalački“, koji privlači pažnju i poglede. Kao što rekosmo odlično je startovao, u Nemačkoj je proglašena i za najbolji „domaći“ automobil u cenovnom rangu do 25.000 evra! Budućnost koja obećava, bez obzira što u segmentu možemo nabrojati 20-ak talentovanih konkurenta.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Opel Mokka 1,2/100 ks GS Line

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.151 x 1.791 x 1.534 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.560 mm
Zapremina prtljažnika: 350 -1.105 l
Masa praznog vozila: 1.180 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 3/turbo benzinski
Radna zapremina: 1.199 cm³
Snaga: 100 ks pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 205 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: M/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/55 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 11 s
Maks. brzina: 182 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 42 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,2/7,6 l/100 km
Emisija CO2: 125 g/km

Cena

Cena u Francuskoj od 24.000 evra 

Dobre strane:

Stil, originalna komandna tabla, temperamentan i dovoljno snažan agregat, vozna dinamika, menjač, oprema  

Loše strane:

Cena, pristup i prostor na zadnjoj klupi, skromna zapremina prtljažnika, preterano „strog“ enterijer
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 7,75
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5 
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 7,5 
Kabina: 7
Komfor
Napred: 7,5 Ukupno 7,25 
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7 Ukupno 6,75 
Potrošnja: 6,5
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 6,5 
Ocena: 7,472

(2944)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

26 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Zaobici

Balkanboj

Spavaj baksuze, znaš li da je subota rano jutro.

Iznogud Časni

Eh drug, da bar mogu…

moron

Ovo mi je vozilo cak i u testiranoj top verziji poželjno koliko i Kia Stonic 1,2 84 ks sa 5MT u baznoj opremi.

Iznogud Časni

Od Opela jedino nova astra pije vode, mada ima svojih manjkavosti.

Balkanboj

E’o uz kafu pročitah malo test. Ne mogu reći da podržavam ovoliku digitalizaciju, baš mi ide na iQ. Posebno ova 2 tableta. Što reče Peki, slupaće se neko pokušavajući da podesi klimu. Spoljni dizajn mi je „cool“ 😎, ali ne znam koliko dugo će „glossy“ vizor izdržati zime i kamenčiće po putu. Pazi sad, kaže tvrdo trimovan automobil a gume bočnog preseka 55. Pa šta bi bilo da ima normale neke gume /45 ili ne daj Bože /50 (sve preko smatram balonima). Sećam se Vectre C koja je bila toliko tvrdo podešena da bi zadnji kraj odskočio ako se brže… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Čuj Šeki nešto Reko? Jel to isti onaj Šeki koji kmeci čim vidi više od 5 dugmadi, hoće da mu bude sve u tabletu, pitam za prijatelja?🤪

Rikošet

Jednom sam vožen u Vectri B 1.8 140 KS i mogu ti reći da me oduševilo kako taj motor ide u visoke obrtaje…

Imala je oko 100.000 km, bila perfektno pažena i mažena, a vlasnik je bio baš oštar na gasu…

Na kraju se nismo našli njegova cijena je bila suluda u to vrijeme…

Balkanboj

Ja volim taj miran i tih rad benzinskih motora. A bez problema je išla do limita na 6.500 obrtaja. Još sam ugradio Remus pozadi koji je imao tako dobar dubok zvuk da je prosto mamio da se potera u obrtaje. U normalnoj vožnji prilično tih.

Rikošet

Znam da sam sjeo u nju sam ogromnim predrasudama, a izašao baš onako prijatno iznenađen.

Jedino mi je bio čudan format upravljača, koji mi se učinio prevelikim. Može biti i da je subjektivni doživljaj, ali to mi je ostalo u sjećanju…

Ono što bih tada dodao toj pogonskoj kombinaciji je bio samo mjenjač sa šest brzina zbog autoputa…

Rikošet

Gledam motore od prošle. 1.6 atmosferac 115 KS 1.4 Turbo 140 KS 1.4 Turbo + LPG 140 KS 1.7 CDTI sa 130 KS 1.6 CDTI sa 136 KS Svi sa četiri cilindra, a moglo se birati i između 4×2 ili 4×2 pogona… Sada pod imenom Mokka možeš da biraš između dva motora 1.2 tri cilindra 100/130 KS 1.5 dizel 130 KS Ima i električna sa 136 KS, ali nama je taj model zanimljiv kao i Nasin rover na Marsu… I šta reći. Pa svi PSA Opeli su danas čista konfekcija. Kao dobili su slobodu da podese vješenje. Naš narod bi… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Tačno tako , čudo nisi popio sijaset minusa. Inače, da se primijetiti ako čovjek kaže nešto negativno za neko testno auto, popije minuse (to uopće nije važno), a samo kod testova Fiata pljuvacina koja nicim nije opravdana a temelji se na predrasudama i ranijim iskustvima dobija više pluseva od bilo kojeg afirmativnog komentara.
Kakve impulzivne reakcije, strava.

TheStig

Ja govorio davno da je ovo autić za instagramuše i neosvještene. Ne zna se da li je gori unutra ili vani. Djeluju toliko jeftino, piano plastike ima na izvoz. Ovaj Vision gril djeluje kao da si gaće obukao preko pantolona. Ko bude ovo kupovao kao polovnjak dobiće automobil koji izgleda kao prostitutka nakon 10 god karijere 😅Reče Peki teško ostvariv prosjek manji od 7.5 lit?Pitanje je kako?Ako su trocil motori termicki efikasniji zasto trosi litar vise od npr 4 cil kod mene u Ceed-u gdje bez problema ostvarim prosjek od 6 do 6 5 litara mjesovite voznje?A mase vozila su… Pročitaj više »

Laki

E ovo je dobro “ Gaće preko pantalona“ imaš piće u „VBC“ za definiciju!

TheStig

Haha moze drug 👍Dogovoreno

M M

A što ste svi tako „gadljivi “ prema ovoj Opelčini?? A niste takvi prema pandanu iz Pežola?? A mislite da stari Opel bio nešto? On kao nije bio sklapan od GM otpada, kombinovan sa 100 strana. Fijat motori, Isuzu motori, Korsa bi komplet Puntašin. A enterijer, i udobnost su u Opela bili ko na zaprežnim kolima. Da ih nije Pežo uzeo, crkli bi. A ako gledamo hijerarhiju u PSA sigurno je po svemu iznad Citroena. Citroen je dno PSA. Ja bi rekao đubre, da gore u Evropi nema. Gore i od Dajčole. Znači, Opel ima poziciju, možda i budućnost. Za… Pročitaj više »

moron

„… Što se tiče unutrašnjeg prostora treba opet naglasiti da nova Mokka kratka, ima recimo samo 8 cm više od prethodno vožene Mazde 2 …“

Prespavao sam taj test ?

😊

Ili se obrnuo raspored objavljivanja … 😊

Iznogud Časni

To će u sljedeću subotu doći koja inače u AR dolazi srijedom, nemoj zapalit na Musinu goru tad.

Peki

Upravo tako, poslah ih u isto vreme, Mokka otisla prva…

Iznogud Časni

Njemu će uskoro updejt, jer mora se usuglasiti sa novom Astrom koja je nosilac novog dizajna Opela. Ne isplati im se više proizvoditi GM dijelove, a vjerujem da će uskoro spičkati to što imaju na zalihama.

Iznogud Časni

Inače, da upitan ove, čim to opel može privući kupca? Šta on to ima? Dizajn? C. Performanse? C. Strast? C. Kvalitetu? C. Cijenu? C. Pa šta onda? Ko to normalan more kupit…..pitam za prijatelja.

Iznogud Časni

Hajd da ovaj Seki ima malo komentara ispod teksta. Evo me opet u novoj Opel astri, ovaj puta puno bolje opremljenoj, automatik. Pozadi mjesta do 1.83m otprilike, Butine su malo u zraku,mjesta je samo za 4 osobe. Puno je to bolje nego gm opeli, u rangu Seat Leonea bez ikakvih problema. Dakle, u većem paketu opreme djeluje sve skupa kao ozbiljna priča. Ali cijenu nije izvjesio a brijem da je bar 40k€, za takvo sta iz njegovog salona biram santa fe ili feromonta sa koliko ono 300+ ks

Iznogud Časni

Zaboravih reci, na pragovima piše ultimate. Sjedala su mi fino udobna. Navigacija je brza i odziv je brz, idalje ima previše pijano plastike i sve je digitalizirano. Siber je poveći sto je dobro (ako je već tu).

Balkanboj

Znači menjaš onaj tvoj krš za neki bolji auto? A nije Alfa. I šta ćemo sad?

Iznogud Časni

ma jok…samo posjecujem komsiju da pijuckam kafu i druzim se. Ali seat leon mi bolje izgleda neg astra, nijanse su u pitanju, tako da ce test voznja reci nesto vise…ali nemam namjeru to uzimati.

xtrimi

Zanimljiva motorizacija . nekako mi ne ide digitalizacija i manuelac. Al dobro.

Nego Peki hoće li biti Astre na testu? Vidim krenule TOYOTA MAZDA red i +je i ASTRA da bude na tapetu