1. Home
  2. Testovi
  3. Mazda CX-5 2.5 Homura Plus – Rano je za zbogom
Mazda CX-5 2.5 Homura Plus – Rano je za zbogom
46

Mazda CX-5 2.5 Homura Plus – Rano je za zbogom

3.71K
46
Podelite sa prijateljima:

Iako je aktuelna Mazda CX-5 na sceni punih 5 godina, još uvek ne razmišlja o penziji. Nakon restilizacije od pre 2 godine ponovo je osvežena, iako za tim zaista nije bilo veće potrebe.

Ukoliko je u svetskim razmerama Mazda CX-5 pravi bestseler, to se ne može reći za pojedina trzišta, kao što je recimo francusko. Sa samo 850 prodatih primeraka u 2021. godini na 177. je mestu po ukupnoj prodaji, odnosno na 18. u segmentu kompaktnih SUV modela. Na prvom mestu je superstar Peugeot 2008 (preko 75.000 jedinica), no kako ovaj ne igra u istoj ligi kao CX-5, dostojan konkurent je recimo Peugeot 3008, koji se prodao u „samo“ 50.740 primeraka. Nakon njega slede Dacia Duster, Renault Arkana, Citroen C5 Aircross, uprkos brojnim kvalitetima posve neopravdano na kraju kolone fenjer nosi ova lepa Mazda CX-5!

Sva sreća te je na mnogim drugim tržištima situacija neuporedivo bolja, tako da na kraju predstavlja oko 25% ukupne prodaje svih Mazdi. Drugim rečima jedan je od najznačajnih modela kuće, do sada se CX-5 prodao u bezmalo dva miliona primeraka, od čega samo prošle godine oko 350.000 jedinica. Upravo iz tog razloga odgovorni su našli za shodno da ponovo porade na njoj, bez obzira što je nedavno predstavljen potuno novi model, nazvan CX-60, ruku na srce još veći i prestižniji (4,75 m, koji pored ostalih pogonskih jedinica poseduje i hibridnu verziju od 327 ks).

Lepo, kažete, ali šta je tu novo? E, pa da bi se uočili jedva vidljivi detalji treba imati oko sokolovo ili biti odličan poznavalac ovog SUV, odnosno staviti novu i stariju verziju jednu pored druge. Obratite zato pažnju na svetlosne grupe napred i pozadi, imaju drugačiji svetlosni „izraz“, osim toga u prednjoj je znatno više LED dioda (farovi su efikasniji) i u njoj su od sada integrisana svetla za maglu.

Izmenjen je i donji deo branika, kako prednjeg tako i zadnjeg, dok su okviri proreza za točkove od crne lakirane plastike ili u boji karoserije, dok su ranije bili od brut crne, tj. mat plastike. I gril hladnjaka je nešto drugačiji, sve u svemu ništa posebno, tim bolje jer je u estetskom smislu ova Mazda retko uspešna, za značajnije izmene zaista nije bilo potrebe.

Pogledajte samo prednji deo, gde barokni stil prednje maske najviše dolazi do izražaja. Ogromna gubica, s obiljem hroma, deluje agresivno i prepotentno, pohvalno ukoliko se zna da je CX-5 već u startu bio predviđen da se uhvati u koštac s nemačkom premijum trojkom. Dakle, iako su nakon liftinga razlike suptilne, njen stil je i dalje u top formi! Izmene se kriju uglavom u unutrašnjosti i odnose se na izvesna tehničkih poboljšanja i bogatiju opremu.

U premijum klubu              

Podsećanja radi, aktuelna Mazda CX-5 nasledila je 2017. istoimenu, kada su se mnogi zapitali da li se radi o dubokoj restilizaciji ili potpuno novom modelu!? Istina je negde između, Mazda evidentno nije krenula od praznog papira, već se poslužila unapređenom platformom prethodne. Proizvođač je svojevremeno naveo kako su 50% delova potpuno novi, a da nijedan deo karoserije nije iz bivše verzije. Znači, uz praktično identične spoljašnje dimenzije kao verzija iz 2012. godine, plus neizmenjeno međuosovinsko odstojanje, jasno je da ni unutrašnji prostor nije mogao značajnije evoluirati.

Ništa strašno, jer je s 2,7 m istog CX-5 i dalje jedan od najtalentovanijih SUV modela u segmentu. To znači da dve odrasle osobe imaju sasvim dovoljno prostora za kolena i glave, dok im je ulazak/izlazak iz vozila olakšan vratima koja se otvaraju pod uglom od 90 stepeni. Naprotiv, treća osoba, sličnih dimenzija, nema tu šta da traži, pre svega zbog širokog tunela na podu i forme zadnjeg naslona, koji je podeljen u odnosu 40/20/40.

Nije zgodno za putnika ali jeste za skije i predmete do 1,8 m, koji staju u unutrašnjost. Familijarni SUV u svakom pogledu, računajući i prtljažnik, čija je zapremina sada povećana za 16 l. Navodno je optimizovan bas zvučnik marke Bose koji je u njemu, tako da se sada navodi 493 l umesto 477 l (kod dizela 481 umesto 465 l). Podaci će se pedantnim čitaocima učiniti inferiorniji nego li pre, tačno jer su sada iskazani u novim VDA norma,a, po starim voženi poseduje 550 l!

Dno prtljažnika sastavljeno iz dve police i može se postaviti na isto tako dva nivoa, kako bi se obaranjem naslona sedišta, jednostavnim povlačenjem ručica na bokovima, dobila potpuno ravna površina. Ne pokriva ga klasična polica već odlično integrisan zastor u samim petim vratima, u našem slučaju s električnom asistencijom. U dnu je dakle poveći boks s priborom za opravku guma, ne i rezervni točak, ne pronađoh nigde informaciju može li u njega stati „ćopavac“…

Što se tiče dizajna komandne table i ovde stekoh utisak da nema ništa novo, zbog čega se opet poslužih fotografijama od pre par godina, kada sam poslednji put vozio ovu Mazdu. Iako je stil klasičan i već viđen, dodelio bih mu veoma visoku ocenu. Sve na svom mestu, logično raspoređeno, dostupno i nadasve pregledno. Instrumenti su kao i pre sastavljeni od dva analogna periferna, levi u funkciji obrtomera, a desni za temperaturu rashladne tečnosti i za količinu goriva u rezervoaru.

Ranije se u njemu nalazio putni računar koji je sada u velikom centralnom. Numerički je, no toliko dobro imitira analogni da je to neverovatno. Sve u svemu ovako preglednu instrument tablu danas je teško sresti, naočare koje sve češće koristim ovde su mi bile potpuno nepotrebne!

Sve ostalo mi deluje neizmenjeno, računajući i široku centralnu konzolu, sa standardnom ručicom automatskog menjača i komandama za info-zabavni sistem. Kao i pre, u vožnji ekran nije osetljiv na dodir (10,25 inča), te se mora poslužiti „džojstikom“ i komandama između sedišta, na dohvat ruke vozaču i suvozaču. No, ono što impresionira kod ove Mazde svakako je kvalitet završne obrade i materijala, od tvrde plastike nema ni traga.

Čitava komandna tabla je od mekane, tapacirane, uz to i prošivena je debelim koncem, dok je sam ambijent nemački strog! Iz nekih poslovnih razloga u istom periodu provedoh ceo dan za upravljačem jednog Audija A4 karavan iz 2020. godine, iako nije isti segment ne mogu se oteti utisku da je kvalitet enterijera vožene CX-5 na istom ili veoma sličnom nivou kao kod navedenog „švabe“.

Sama pozicija za upravljačem je odlična, ali pod uslovom da niste ekstremno visoki. Naime, iako nova, sedišta se i dalje ne spuštaju dovoljno nisko, naprotiv njihova udobnost je za svaku pohvalu. U voženoj verziji Homura Plus su s električnim komandama i memorijom, normalno ovaj je odmah ispod najvišeg Takumi. Ponekad je nezahvalno pisati o završnim nivoima jer nisu isti za sva tržišta, u Francuskoj i drugim zemljama EU, pored tri standardna Elegance, Dynamique i Selection, Mazda je dodala još tri, dakle Newground i dva navedena.

Spomenuti Newground, rezervisan isključivo uz 4×4 integralnim pogonom, daje akcenat na off-road atributima, spolja se distancira crnim naplacima od 19 cola i modifikovanim donjim delom karoserije s metaliziranom plastikom. Obogaćena je i oprema, smartfon se može puniti bežično, dok verzije s 4×4 pogonom od sada imaju i selektor vožnje. Dodat je i novi sistem za autonomnu vožnju u gužvama, aktivan do brzine od 55 km/h, kao i sada toliko neophodni sistemi za konekciju Bluetooth, Android Auto i Apple Car play. No i dalje nedostaje poluatonomni sistem za vožnju na auto-putu, kao i infracrvena kamera za noćnu upotrebu, kao kod recimo DS7. Na moje veliko iznenađenje uverih se da se ni ne može samostalno uparkirati, sistem koji mnogo manji i ne toliko prestižni modeli poseduju.

Povratak velikog 2.5

Po pitanju agregata na istoku ništa novo! Mazda nije iskoristila priliku da „hibridizuje“ poznate pogonske jedinice, niti da uvede neku novu, sva iznenađenja rezervisana su za spomenutu Mazdu CX-60, nedavno predstavljenu javnosti. Nakon odsustva s pojedinih tržišta (visok nivo CO2 uz koji idu administrativne takse) veliki 2.5 SkyActive-G/194 ks ponovo je u ponudi, kome pomaže manji 2.0 SkyActive-G/165 ks.

Na veliko zadovoljstvo pristalica dizela 2.2 SkyActive-D nije ukinut, kao i pre razvija 150, odnosno 184 ks, u kombinaciji s integralnim pogonom i ručnim šestostepenim, odnosno automatskim menjačem. Svojevremeno sam bio u prilici sve ih isprobati osim najsnažnijeg 2.5 SkyActiv-G, upravo zbog toga moj izbor je pao na njega, bez obzira što je to možda i najmanje interesantan blok u ponudi.

U Srbiji se zbog velike zapremine na njega plaćaju i veće dažbine, kako mi je sve to više manje nepoznato obratih se mom redakcijskom kolegi „Moronu“, specijalisti za „sitna creva i ostale administrativne zajebancije“. Profesionalan kao i obično odmah mi je odgovorio da prilikom same kupovine nema neke dodatne takse, carine ili poreza zato što ima 2.488 cm3, no da ima 2.501 cm3 onda bi „uši otpale za registraciju“, jer su platni razrezi za državne takse podešeni na granice 1.600/2.000/2.500 i preko 3.000 cm3.

Dakle za ovu Mazdu registracija (obavezno osiguranje + dažbine državi) košta 88.708 din, plus naravno cena registarskih tablica i saobraćajne dozvole, dok za slabiji 2.0 SkyActive-g to iznosi 37.580 dinara. Razlika je prihvatljiva jer kubikaža nema veze s nivoom izduvnih gasova kao u Francuskoj, gde vožena Mazda ima „malus“ od preko 5.000 evra! Dobro, kada smo i to rešili da vidimo šta ume i zna ovaj sada posve neuobičajan blok.

Kažem ovo jer Mazda ignoriše turbo punjač i „downsizing“, kao što verovatno znate 2.5 je atmosferski motor! Dakle, umesto da smanjuju zapreminu, kao gotovo svi ostali proizvođači, njeni inženjeri je podižu. Jednostavno ne prihvataju modne trendove, u pomoć motoru priskače jedino direktno ubrzigavanje i visok stepen kompresije. Prvi utisak je pomalo razočaravajuć, pre svega zbog relativno slabog odziva na gas. Ne očekujte da CX-5 poskoči čim se dodirne papučica gasa, posebno ne u nižim obrtajima. Da bi se izvukao maksimalni obrtni moment od 258 Nm mora da se zavrti na 4.000 o/min, što ne znači da je u nižem režimu rada motor „šupalj“. Jednostvano povlači linearno, bez poznatog turbo efekta, onako „po starinski“!

Ruku na srce to mi nije zasmetalo, davno je prošlo vreme kada sam u svakodnevnoj vožnji poželeo da me automobil zalepi za sedište. Ovde se sve odvija bez stresa i cimanja, pri nižim obrtajima CX-5 je pitom k’o jagnje. Za njegovim upravljačem se uživa u rafiniranom enterijeru i opštoj udobnosti, performanse su u drugom planu. Kako bih se uverio u njih skoknuh do srednjovekovnog grada Provances na stotinak kilometara od Pariza, sam, tek da mi „dupe vidi put“…

U jednom pravcu lokalni slabo opterećeni putevi, kroz polja i šume, odlični su za proveriti ubrzanja, tj. međuubrzanja i automatski menjač. Upita me komšija Moron u vezi njega da li je isti kao pre, ruku na srce ne sećam se više, poslednji CX-5 koji sam vozio bio je s ručnim menjačem. U svakom slučaju radi se o klasičnoj menjačkoj kutiji sa šest stepeni prenosa, prijatnoj i u skladu s karakterom vozila. Prilikom temperametnije vožnje zapazih da je spor, što se donekle može korigovati izborom programa Sport ili ručicama pored upravljača, od sada dostupnim.

Izborom ovog programa koriguje se i izvesna inertnost motora, naime ovaj je poznat po tome što isključuje cilindre kada je slabo opterećen. Lepo, jer ovo pozitivno utiče na potrošnju, no kada se u standardnom modu funkcionisanja poželi naglo ubrzati, odziv na gas kasni. U ovakvim okolnostima iznenadio me je umerenom potrošnjom od nepunih 7 l, no čim sam ga isterao na auto-put popela se na prosečnih 9 l. Mnogo, ali šta očekivati od jednog nimalo aerodinaminog SUV-a od preko 1,5 t, s velikim motorom i klasičnim automatskim menjačem sa samo 6 prenosa?

U konstantnom režimu rada pri brzini od 130 km/h vrti se na relativno visokih 2.700 o/min, odnosno dobrih 3.000 prilikom malo temperamentnije vožnje. Sva sreća te se ne čuje u kabini, Mazda u komunikeu ističe kako je izolacija kabinskog prostora poboljšana, hajde da im poverujemo jer je agregat zaista diskretan, šta više očekivao sam malo agresivniji zvuk, posebno jer poseduju duplu izduvnu granu. No dobro, CX-5 nije „džip“ za jurcanje, akcenat je ovde na udobnosti.

U tom cilju urađene su i izvesne modifikacije na platformi kako bi što bolje filtrirala vibracije i buku. Voznu dinamiku u ekstremnim uslovima nisam mogao proveriti jer je Francusku tokom više dana zahvatila prava oluja, između 7. i 10. aprila dnevne temperature su se spustile na jedva par stepeni Celzijusovih (noću ubedljivo ispod nule), pored nestašice pšenice, kukuruza, nafte, gasa i ko zna čega još, a sve zbog aktuelnog rusko-ukrajinskog sukoba, ove godine u Francuskoj nećemo imati ni voća ni vina. U punom cvetu voće i vinograde je zahvatio mraz, loše nam se piše…

Klizav put pokazao je, međutim, ograničene kapacitete jednog SUV-a sa samo prednjom vučom, Mazda 2.5 na ovom tržištu nije u ponudi s 4×4 pogonom, i ovako prevelik nivo izduvnih gasova bio bi još veći. Integralni pogon u Francuskoj rezervisan je isključivo za snažniju dizel verziju. O nekakvim off-road kapacitetima iluzorno je pričati, prednji točkovi brzo su proklizavali i po asfaltu, o raskvašenim zemljanim putevima i travi ne vredi ni pričati.

Za kraj ostaje mi da vam saopštim ukupnu potrošnju, na putnom računaru ostao je memorisan podatak od prethodnih vožnji, uz mojih bezmalo 1.000 pređenih kilometara (ukupno 2.151 km) stabilizovala se na 8,9 l. Verujem da je posve izvodljivo spustiti je na oko 8 l, jer ni ja ni vozači pre mene sigurno je nisu vozili „domaćinski“…

O opremi ne vredi trošiti reči, koga interesuju detalji pronaći će ih kod uvoznika Mazde za Srbiju, u svakom slučaju vožena poseduje sve što se poželeti može. I cene možete lako pronaći, no hajde da vam prenesem ono što stoji na sajtu. Najjeftinija verzija startuje s 25.690 evra (2.0 SkyActiv-G/165), dok za voženu Homura Plus treba nekih 38-39 hiljada evra, plus 1.800 evra za 4×4 pogon.

Mnogo ili ne, na vama je da presudite, a na meni da zaključim kako joj još par godina, pre definitivnog penzionisanja, neće biti lako. Pre svega zbog konkurenata, nema tog proizvođača na svetu koji nema u ponudi barem jedan ovakav SUV, ukoliko ne estetski uspešniji onda barem moderniji. Nade se logično polažu u par puta navedeni CX-60, veći i osetno skuplji, no to je jedna posve druga priča koju ćemo vam ispričati kada za to dođe vreme…

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Mazda Cx-5 2.5 Homura Plus

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.580 x 1.850 x 1.680 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.700 mm
Zapremina prtljažnika: 493 – 1.620 l
Masa praznog vozila: 1.530 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ atmosferski benzinac
Radna zapremina: 2.488 cm³
Snaga: 194 ks pri 6.500 o/min
Maks. obrtni moment: 258 Nm pri 4.000 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Automatski sa šest stepeni prenosa

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/55 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,2 s
Maks. brzina: 200 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 56 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 7,6 – 8,9 l/100 km
Emisija CO2: 172 g/km

Cena

Cena u Srbiji od 25.690 evra 

Dobre strane:

Dizajn, opšta udobnost, kvalitet fabrikacije, pregledna instrument tabla, nivo opreme, cena osnovne benzinske verzije    

Loše strane:

Performanse agregata, spor automatski menjač, prosečna potrošnja, off-road perfomanse sa samo prednjom vučom
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 8,25 
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8,5 Ukupno 8,5 
Kabina: 8,5
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 8
Pozadi: 7,5
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 7,5 
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 6,75 
Efikasnost: 6,5
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 7,778

(3709)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

46 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Suki

Dobro jutro. Puno hvala na super testu. Predivan auto.

Iznogud Časni

Kakva je ono bijela da ljepšom u utrasnjoscu? Uglavnom, zastario auto u svakom pogledu koji ne vrijedi traženih 39k eura, što je i tržište prepoznalo pa nagradilo mazGu slabom kupovinom. No, naći će oni papke kome će već uvaljat ovaj ocvali traktor.

moron

Meni je ova mazda prelepa. „Kao lutka“. Nema mi lepšeg vozila u tom segmentu.

TheStig

Šta čekaš?! Odriješi kesu 😁Idemo zajedno. Ja ću jednu mazdu 3 👍

fa14

Jedna zanimljiivost o Mazdama i njihovoj sada vec neuspesnoj borbi sa EU regulativama, sistem deaktivacije cilindara koji je uveden upravo na ovom motoru pronasao je svoje mesto u CX3 sa 2.0 motorom, jer Mazdi nije bilo isplativo da iskoristi eskyactiv tehnologiju za kratko vreme koje je datom modelu preostalo na trzistu. To je toliko tiho izvedeno da ljudi u domacem zastupnistvu nisu upoznati sa tom promenom. Sto se tice premium preusmerenja ono je verovatno upravo ciljano za dobar prolazak na USA tržištu, dok će u Evropi izgleda uskoro biti primorani da prodaju iskljucivo rebrendirane Toyote, jer u trzisnom planu dominira… Pročitaj više »

Milan

Prelepa, unutrasnjost pogotovo, plakace uskoro, a vec i sad placu mnogi vozaci sa ovako lepim klasicno postavljenim indtrumentima. Danas kad sednete u neke novije modele raznih marki, svega ima iza upravljaca samo ne kazaljke brzinomera i obrtomera, sve neke gluparije da slude vozaca. Sad se uvodi nesto novo samo reda radi da bi se menjalo, a sto je odvratno to nema veze.
Imam jednog poznanika vozi Mazdu 6 sa 2.5 motorom, on je zadovoljan i performansama i potrosnjom, ide od 7 do 9 litara zavisi kako se vozi.

moron

Kao i kod svih vozila, doživljaj nekog modela dosta zavisi od paketa opreme. Gledao sam nedavno u salonu G165 ( Challenge, 28.290 „bez boje“ ) i G165 AT ( Challenge Plus, 32.090, „bez boje“ ) i enterijer tih mazdi je nekako dosta „sveden“. Bitno različit od ovde testirane. Ne mislim tu samo na štof sedišta (koji je u rangu „hladnog“ Toyotog sveta materijala sedišta ), ali, i potpuno analogni instrumenti su mi nekako tužni. Ali, Mazdi se za CX-5 ipak istovremeno mora „skinuti kapa“ baš zbog tih ulaznih cena ( „ogoljenih“ verzija ), koja su za današnje prilike ipak korektne… Pročitaj više »

Rikošet

Kakav je nivo sigurnosti kod baznih verzija?

M M

Ne boj se, vrata se zatvaraju dobro, nećeš ispasti napolje

moron

„Od 25.690 €

Već osnovna Mazda CX-5 2022 uključuje širok raspon standardnih funkcija, od naprednog sistema nadzora mrtvih uglova do LED prednjih svetala i autonomnog sistema kočenja u nuždi koji detektuje i pešake – sve što vam je potrebno za uzbudljiv i opušten doživljaj vožnje za celu porodicu.“

moron

Interesatno je da već baznjak ima: „Sistem nadzora mtrvih uglova (BSM) sa upozorenjem na bočni saobraćaj pozadi (RCTA)“. RAV-4 nehibrid to standardno nudi tek u četvrtom paketu, Premium, a opciono samo u trećem. CRV to ima u Lifestyle i Executive, ali, ne i u baznom Elegance. Ali … Uvek ima „ali“. Kada je u pitanju radarski tempomat, mazda CX-5 to ima tek od paketa Revolution (što je sada četrvrti paket opreme ), a nakon poslednjeg fejslifta nisam uspeo da potpuno „pohvatam“ koliko mazda CX-5 sada ima paketa i koja je tu „hijerarhija“. Sa druge strane, kao noviji modeli, mazda 3… Pročitaj više »

M M

Gde je brate normalno da Mazdi skinemo kapu za ulaznu cenu od 30 000 !? I to za praistorijski motor, cajgere ko na Ladi, enterijer ko na livadi. Ne bi dao za ovu Japan Dačiji 30 000 taman išao peške dok sam živ.

TheStig

Mazda cx5 ima ergonomiju za koju kod vw moras da platis 70 000 eur tj da uzmes Touarega da bi je imao. Cak i mazda 3 koja full opremljena kosta manje od 30 000 eur ima superiorniju ergonomiju u odnosu na konkurente iz mercedesa i audija. Nisi ti taj enterijer dobro pogledao ni probao. Za 29 000 eur mazda 3 je svemirski brod a i bolje opremljeni cx5 nisu daleko od toga. U isto vrijeme daš 30 000 evra za Oktaviju i dobijes automobil koji nije full opremljen, ima plastike tvrde toliko da se možeš nažuljati gdje stigneš i dizajn… Pročitaj više »

M M

Ma znam šta je Mazda. Vozio sam duže tu šklopociju, a i ovog „đipa“. Ove što sam vozio bar su imale motor, a ove ku****rac. Samo što splja imaju estetski ne japan dizajn, i nošta više.
Nemoj porediti Tuarega i ovo sokoćalo, jer nema smisla. Bliže poređenje je sa Dačijom Duster… Čak Dajčola ima bolji i potntniji motor, od ovoga groba

TheStig

Hahah koliko si ti ogorcen na mazdu ali bez razloga. Evo ti objasnjenja. Prvo nisu Japanci samo stavljali ove nejake motore u svoja vozila. Oktavija je u prosloj generaciji imala onaj neki 1.6 mpi od 110 ks. Mazda ima skyactiv g od 122 ks 2.0. Neke ljude ne interesuje trkanje po magistrali niti među ubrzanja. Drugo skyactive x od 186 ks ubrzava od 0 do 100 za 7.4 sek a nije turbo. Skoda Octavia vrs dizel ubrzava za 7.2 sek navodno iako je turbo. Dakle jako male razlike.

M M

E, poenta je bila „prošla generacija Oktavije“ i to je bio neki pusti baznjak, jako redak. Tu su bili motori, 1,2 TSI (kao bazni) 1,4 TSI, 1,8TSI, 2,0TSI RS od 250 ks, i dizel koji je išao do 185ks
A evo, 2022, Mazda gura atmo motor koli loče 10L/100km a nema dugu opciju. Normalno li je to?? I za #baznjaka“ traži 30 000 keka. A lim i dalje tanji i mekši nego na Daciji

moron

Ako si pročitao Pekijev test, baznjak mazde CX-5 ( oprema Emotion) sa G165 6MT 2WD košta 25.690 evra.
Nije baznjak 30 hiljada kako kažeš.
Baznjak Karoqa sa TSI 150 košta 26.184.

M M

Ti pominja nekih 30 000. Tebe računam ra reper bez provere 😉

moron

Ja sam napisao „Gledao sam nedavno u salonu G165 ( Challenge, 28.290 „bez boje“ ) …“, a ne da je to baznjak 😊

M M

A ima cajgere ko na Ladi. Ona 3-ka, imala gore cajgere od Lade Specijalke.

djole

Tačno, a taj karoq je u poređenju sa ovom Mazdom prost pogrebni sanduk. U bilo čemu.

moron

Sa dužinom od 434 cm Duster može u SUV B segment ( kao Honda HRV od 434 cm ), a ne u SUV C segment.

M M

Duster nije B SUV segment, ko recimo Kamiq. Dister je namanje veličinom C segment. Ne znam kako se vodi, ali realnost navodim. Što bi rekli pravi auto za tebe, dobar, jeftin, veliki, vrhunski terenac, nije ti preterano žao da se rnja. Fali samo dizel

Izmenjeno 1 godina pre od strane M M
Laki

Pravo vozilo za ljude „tradicionaliste“ koji vole staru školu!

Nik900

Tačno To…..

BB

Dakle veliki motor koji troši a ne ide…ali bar štedi CO2 😂🤣, po ko zna kojoj formuli. Ipak mi je bolji manji motor ali koji je veseliji (ne kažem jači) koji troši manje…

moron

Ako se posmatraju WLTP dekleracije, čak ni kao AWD, sa motorom od 2,5 litra G194 AT nema veću emisiju CO2 u kombinovanom režimu od CRV-a 1,5T AWD sa 193 ks i CVT.

Lazar

Drugar je kupio CRVa , tj njegova žena je izabrala auto za sebe … provozao me je i ide to , mada mora da se dobro stisne i potera u visoke obrtaje , sa dosta ljuljuškanja po krivinama … Mazda je ipak , iako manja znanto ugladjenija i čak i kad se potera deluje staloženije i to znanto .
Velika je razlika u zvukovima koje proizvodi mali turbobenzinac sa CVT menjačem i veći atmo benzinac sa standardnim automatikom, naravno na strani klasike.

moron

A šta vozi taj drugar, možda beli BMW M340i ? 😊 Vozio sam par stotina km tog CRV-a sa CVT ( a toliko sam vozio i CRV-a hibrida ) i to „stazama“ kojima redovno vozim mog CRVa sa 6MT. Prokrstario sam sa njima i Frušku goru, uzduž i popreko, raznim varijantama, onim relativno brzim, kao i veoma krivudavim i strmim. Tako da sam imao prilike da ih usporedm po pitanju pogonskog sklopa i menjača. I sve je to stvar ukusa i želja, pa i po pitanju CVT-a. U smislu ugodnosti vožnje, ako želiš opuštenu varijantu, meni se CVT baš dopada… Pročitaj više »

Lazar

Kad dodjemo na teren svidjanja , argumenti nestaju kao vetrom odnešeni 🙂 Elem , provedoh godinu i malo više sa Hondom Civic (2.0 156 KS , model 2017 godine , limuzina) sa CVT prenosom u Teksasu gde napravih oko 20.000 milja i stigoh najdalje do Čikaga . Meni se tu ama baš ništa nije svidelo , ni zvuk , ni osećaj, ni sam učinak u smislu ubrzanja … Kad se krstari sve je bilo u redu , potrošnja mala , buka mala , milina. Kad se krene u oštriju vožnju tipa slalom izmedju semafora radi optomalng prestrojavanja na kratkim rastojanjima… Pročitaj više »

TheStig

Meni nikako nije jasno kako iko ko želi ponekad „potjerati“ automobil može kupiti nešto sa cvt mjenjačem. Ne bih da generalizujem niti da nekoga uvrijedim, ali u mojoj glavi ljudi koji voze automobile sa cvt mjenjačima ne znaju ili ne žele da znaju bilo šta o vozilima koja posjeduju. Kad čujem cvt kako se „dere“ tj simulira brzine odmah me depresija uhvati. Doduše, kad isključimo faktor emocije taj cvt je jako brz što sam viđao na internetu kod Amerikanaca koji imaju tjunirane Civice i Accorde.

Lazar

Taj 2.5 je za peMzionere , ja sam pazario 2.5 turbo sa Carbon opremom i crvenim kožnim sedištima za krizu srednjih godina 🙂 Mene je auto izašao pre poreza 31.200 USD prošle godine u 7. mesecu. Turbo motor je znatno zabavniji za vožnju ali stvar kvari automatski 6-to stepeni menjač koji je spor za današnje pojmove. Reakcije se mogu popraviti manuelnom intervencijom donekle ali ipak taj menjač je najbolje da zaborave jer ikao je pouzdan , kvari priču jako . Moja prosečna potrošnja je na 11.000 Km uzorku 9.3 l na 100Km. Auto je po svemu ostalom tip top u… Pročitaj više »

Yankee

$32k u toj klasi kupuje bogato opremljen Ford Bronco Sport 2.0 EcoBoost 250 ks.

Lazar

Iako Ford , iz raznoraznih razloga, kao opciju skoro nikada ne razmatram , pogledao sam i videh da je taj motor dostupan tek od paketa BADLANDS sa početnom cenom od 36.590 USD i kad sam dodao par sitnica stigoh na preko 38.000 USD , što mi je nekako previše. Istina , taj motor i menjač a bogami i AWD pogon deluju pošteno, ipak sveukupni dizajn , naročito unutrašnjosti i pomalo i spoljašnjosti je ono što me najviše odbija od odluke da kupim nešto takvo. Subjektivno , skroz subjektivno … Bronco je možda malo više avanturistički nastrojen auto , možda za… Pročitaj više »

Yankee

Meni se Bronco Sport dopada bas zbog toga sto izgleda kao umanjeni SUV dok mi CX-5 deluje kao uvecana Mazda 3. Takodje skroz subjektivno. 🙂

Lazar

Slažem se , svakom svoje , nego , jel moja opservacija cena bila ispravna ili sam se negde prešao u konfigurisanju ?

Yankee

Nisam proveravao, verovatno si u pravu. Znam da Bronco Sport ima taj opcioni 2.0 turbo, nisam bio siguran na kom paketu opreme.

Iznogud Časni

Pa sto nisi stelvia kupio pa da napokon voziš auto jednom u životu, a ne tamo neke očajne japanske imitacije?

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
Lazar

Eto na primer zbog tridesetak posto razlike u ceni 🙂
Biće i to kad završim neke druge važnije stvari.

M M

Kako ovaj starinski automatik sa 6 brzina, povuče 194 ks na 6500 rpm? Ovo da bi vuklo mora da se šalta na 7000rpm. Kako se to izvede sa ovim kilavim automatikom? Ili je ovaj motor samo fikcija na papiru. Ovo kad se tera kako treba na otvorenom troši 15 litara….

M M

Sad gledam sliku obrtomera…. Crveno počinje na 6200rpm, a navedena max snaga 194 ks na 6500rpm. Mazdurina je to . Njeni kupci ovo nikad neće skapirati, pa nije ni birno. Gura kako gura, troši kolko naspeš.

Lazar

Realno , ide to sasvim ok i ne troši puno , jedino čega nema je zanos koji se oseti kod drugih proizvodjača …kad se vozim iza prijatelja koji vozi Acurtu RDX ja stignem svuda gde i on i pratim ga u stopu iako ponekad zaista vozi na granici prihvatljivosti teksaških pandura .

Dakle , ta priča da je 2.5 atmo benzinac kanta ne stoji. NIje sportista ali pristojan motor svakako jeste. Sa turbinom je zmaj od noćaja. Uostalom pogledajte testove .

M M

Amerika je to, ako razumem.
Mi smo ovde Evropa, pa amer drćele sa atmo motorom 2,5L, koji se u džipiću vrti na 6500, sa automatskim menjačem prahistorijskim, u2022, a za novce ko ozbiljan auto, je šibicarenje kupca.
Ovakav auto ide dizel, a Mazda ga nema, ili ide neki turbo benzin nove generacije, što Mazda opet NEMA. I uvaljju Evropi amer gov****no. Dok ima ovaca biće i šišanja. Potrošnja 10 ako ga miluješ, a gorivo 200 dindži. Pa da je S klasa, pa mnogo je….

Izmenjeno 1 godina pre od strane M M
moron

Od 15 testiranih, Mazda CX-5 na ovom testu najbolja

https://youtu.be/WnTzvVpJz34?t=634

TheStig

Pa cekaj, kako je to moguce ako znamo da japaneri imaju losu limariju, da su to skart vozila sa zastarjelom tehnologijom?🤣😁

moron

Da, možda nekom malo čudno, ali dobila je CX-5 na ovom testu bolje ocene bezbednosti od testiranog audija.