1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda MX-30 kao dopunjivi hibrid s rotacionim motorom debituje 2023.
Mazda MX-30 kao dopunjivi hibrid s rotacionim motorom debituje 2023.
3

Mazda MX-30 kao dopunjivi hibrid s rotacionim motorom debituje 2023.

219
3
Podelite sa prijateljima:

Nakon nekoliko neuspešnih pokušaja da komercijalizuje ideju rotacionog motora, Mazdino rešenje na ovu temu konačno ima jasnu perspektivu uvođenja u masovnu proizvodnju. Iz japanske kompanije su potvrdili da će dobro poznati koncept agregata konačno naći svoju aplikaciju kod plug-in hibridnog krosovera s indeksom MX-30. On će debitovati u drugom delu poslovne godine, što u Japanu znači između 1. oktobra tekuće i 31. marta naredne godine.

“Iako zaista ne možemo da pričamo o budućim proizvodima ili proizvodima s drugih tržišta, možemo da potvrdimo da dopunjivi hibrid MX-30 stiže na američko tržište,” naveli su iz Mazde u izjavi za američki portal Motor1.com. “Više pojedinosti u pogledu ove informacije ćemo servirati nešto kasnije.”

Prošlo je već više od godinu dana od kada je Mazda potvrdila da će rotacioni motor kao glavni argument za jačanje autonomije, odnosno generator za struju, debitovati u verziji PHEV modela MX-30. Međutim, pola godine nakon te objave u julu 2021. godine, portparol Mazde je naveo da kompanija i dalje razmatra da li bi ta odluka bila uopšte mudra. Te reči su raspršile nade javnosti da bi debi ovog modela mogao biti upriličen u prvom delu aktuelne godine.

Prema navodima specijalizovanog portala Automotive News proizilazi da rotacioni motor u ulozi generatora struje ne bi bio zadužen za pokretanje pogonskih točkova vozila, već bi bio angažovan na dopuni baterijskog pakovanja, gde bi se skladištila energija neophodna za funkcionisanje električnog motora.

Mazda u Americi nudi MX-30 samo u formi čisto električnog vozila, iako je platforma na kojoj počiva dovoljno polivalentna da podržava ugradnju i brojnih drugih varijanti pogonskih sklopova. Jedan od nedostataka noviteta se tiče i skromne autonomije koja jedva premašuje 160 kilometara, prema kriterijumima američke agencije EPA. Prodaja novog električnog vozila bila je na tragikomičnom nivou u poređenju sa drugim električnim krosoverima koji su danas u prodaji, iako je u prodaji samo u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Mazda je odigrala ulogu pionira u implementaciji rotacionog motora kod serijski proizvedenih četvorotočkaša, ali je japanski proizvođač obustavio primenu istog kada je ugasio ponudu modela RX-8, što je motivisano slabašnom tražnjom za istim. I dok se mnogi zaljubljenici raduju povratku na scenu rotacionog motora, bitno je reći da je ta radost servirana s gorkom pilulom jer ovaj motor nije pod haubom rasnog sportiste, već ekonomičnog električnog automobila.

Očekujemo dalje informacije u vezi s japanskim elektrifikovanim krosoverom. Mazda nije govorila o tome kada će pružiti više pojedinosti na ovu temu, ali znamo da nećemo dugo čekati.

AutoRepublika

(219)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ovaj koncept bi trebao tehnički biti puni pogodak. Da li će bi i tržišni, vidjećemo…

S mile

Nešto me ne greje sunce da će wankel motor uči u proizvodnju. Bilo je do sada nekoliko najava, od kojih se ni jedna nije otelotvorila.

Ja razumem da sa materijalima i materijalima iz davnih vremena nije mogao da se napravi wankel koji će duže raditi.

Ali sa sadašnjim materijalima, i tehnologijom… Čudi me da to ne ide.
Pa makar mu u sklopu „velikog servisa“ bilo i zamena pokretnih, kliznih delova motora…..

DUDE

Koncept koji je svojevremeno ponudio BMW i3 ReX, gde se benzinski motor koristi samo za dopunu baterije, meni najbolje drzi vodu. Eliminises menjac, ustedis na masi i ostavis ceo sistem koliko-toliko jednostavnim. Za ne daj Boze, tu je benzinski generator sa 5 litara benzina, koji obezbedi nekih 80km dometa, do prvog punjaca.