1. Home
  2. Vesti
  3. Audi: Evropske marke bi trebalo da se naviknu na život bez fosilnih goriva do 2040.
Audi: Evropske marke bi trebalo da se naviknu na život bez fosilnih goriva do 2040.
2

Audi: Evropske marke bi trebalo da se naviknu na život bez fosilnih goriva do 2040.

163
2
Podelite sa prijateljima:

Evropski proizvođači automobila bi trebalo da se aklimatizuju na situaciju u kojoj bi bili potpuno lagodni, iako bez ugljovodoničnih goriva, što je nešto što bi trebalo da se dogodi do 2040. godine. Ovaj stav je juče izneo izvršni direktor Volkswagenove premijum marke Audi, istovremeno se zalažući za brže pirenje energetskih kapaciteta u odeljku obnovljivih izvora energije. Iako je direktno ovde mislio na nemačku pokrajinu Bavarsku, gde se nalazi i sedište Audija, opaska se odnosila i na druge evropske regije.

Diskusije na temu moguće zabrane uvoza ruske nafte u svetlu napada ove zemlje na susednu Ukrajinu, podigle su nivo pritiska i na kompanije, pa i na vlade evropskih zemalja, u smislu jačanja ulaganja u oblast razvoja tehnologije korišćenja obnovljivih izvora energije. U tom duhu je i rukovodstvo čuvenog Mercedes-Benza obećalo nove investicije u vetrenjače i solarne parkove, kako bi se obezbedila neophodna električna energija za rad fabričkih postrojenja.

„Hajmo da budemo hrabri, mi kao Evropljani, pa da se osmelimo da stvorimo sebi život u potpunosti lišen upotrebe fosilnih goriva, što je moguće negde od 2040. godine,“ rekao je Markus Disman na konferenciji za štampu. „Moramo da usmerimo sav fokus i sve naše snage kako bismo razvili vozila iz baterijskog segmenta. Mislim na ona namenjena individualnoj mobilnosti.“

Audi je ranije najavio da će prekinuti s praksom prodaje automobila koje pogoni motor s unutrašnjim sagorevanjem goriva, ali od 2033. godine. Patronski brend Volkswagen planira da krene istim putem, ali tek kasnije. Naime, u Evropi će se to dogoditi od 2035. godine, dok kasnije dolaze na red Narodna Republika Kina, kao i Sjedinjene Američke Države, rekao je on.

Međutim, tonovi koji se čuju od relevantnih aktera automobilske industrije nisu sinhroni. Tako je nedavno šef BMW-a upozorio da bi prerani i ekskluzivni fokus na proizvodnju i razvoj električnih vozila, mogao biti poguban, posebno u uslovima u kojima je tražnja za SUS motorima u automobilima, i dalje veoma podgrejana.

Koaliciona vlada Nemačke je izjavila da želi da u nekom idealnom scenariju, obustavi oslanjanje na korišćenje uglja do 2030. godine, a da je istovremena ideja da se sve energetske potrebe ekonomski najmoćnije države Starog kontinenta, zadovoljavaju eksploatacijom obnovljivih izvora, negde do 2035. godine.

AutoRepublika

(163)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Bolje oni da se naviknu da im u glavama nije dobro.

Sandu

Budaletine