1. Home
  2. Vesti
  3. Ponovo propao plan kineske marke Chery o ulasku na američko tržište
Ponovo propao plan kineske marke Chery o ulasku na američko tržište
0

Ponovo propao plan kineske marke Chery o ulasku na američko tržište

291
0
Podelite sa prijateljima:

Dva puta do sada je Chery pokušavao da se nametne u Severnoj Americi i oba puta je ishod bio isti. Prvi „trzaj“ se desio još 2007. godine, a tada su Kinezi ušli u ugovor s koncernom Chrysler koji je, prema slovu sporazuma, trebalo da plasira njihova vozila na teritoriji Meksika, i to pod amblemom marke Dodge. Jedan kontigent hečbeka označenih kao Dodge Breeze je čak i sklopljen, a u stvari se tu radilo o preimenovanim primercima koji se u Kini zovu Chery Kimo. Ipak, ta vozila nikada nisu pokazana javno. Amerikanci su veoma brzo uvideli na koliko niskom nivou u inženjering smislu su ta vozila, pa su brže-bolje raskinuli ugovor.

Drugi pokušaj upliva na kontinent Severne Amerike se zbio posve nedavno, a najava istog se dogodila početkom 2020. godine.

Dodge Breeze

Za novog partnera su Kinezi odabrali kalifornijsku holding kompaniju HAAH Automotive, osnovanu od strane Djuka Hejla, koji je ranije bio zaposlen u američkoj diviziji Volvoa i Mazde. Navodno, njegov holding HAAH je dve gdoine bezuspešno pokušavao da uvede kineski Zotye na tržište Sjedinjenih Država, ali kao što rekosmo, s isporukama se nije krenulo niti jednog trenutka.

Zatim se Djuk Hejl preorijentisao na novouspostavljene marke koje kontroliše grupacija Chery. U pitanju su Vantas (u Evropi, tačnije Rusiji poznatiji pod nazivom Cheryexeed) i T-Go (kojim je označena porodica krosovera Chery Tiggo, a koji se pre više od deset godina nudio i kod nas). Djuk je sanjao da će uspeti da organizuje i sklapanje vozila na teritoriji Amerike. Prodaja vozila marke Vantas je trebalo po planu da startuje u 2022. godini, dok se moedl T-Go 7 očekivao 2023.

Nije se dalo, odnosno sudbina je tako htela da do realizacije zamisli nikada ni ne dođe Povrh toga, HAAH je odbio da učestvuje u organizaciji proizvodnje u Americi što je trebalo da se dogodi u aprilu, opredeljujući se da se vozila na taj kontinent uvoze iz Kine. Za preprodavca, iliti kako to „ovi naši“ vole da kažu, za distributera je izabrana kompanija Sicar Automobile Technology sa sedištem u Šangaju. Međutim, holding je ušao u stečajni postupak, a kako Hejl kaže, razlog se krije u pogoršanju odnosa na relaciji dve moćne države, to jest Amerike i Kine (gde je došlo do međusobnog uvećanja carinskih stopa). Pride, ni vera američkih kupaca u kineske proizvode nije visoka, a dodatno se srozala tokom pandemije.

Kao rezultat svega pobrojanog, akcionari holdinga HAAH su se jednostavno povukli iz igre. Tako je priča dobila spektakularan obrt jer je holding HAAH bio viđen kao jedan od kandidata za kupovinu posrnulog korejskog diva SsangYong, još pre samo par meseci!

Uzgred budi rečeno, neki kineski proizvođači jeftinih i malih električnih četvorotočkaša, uglavnom iz segmenta kartinga i kvadricikle, već su uspeli da se probiju na američko tržište, ali kineskih proizvođača putničkih automobila još uvek nema u Sjedinjenim Državama. Pored opisanih pokušaja marki Chery i Zotye, sreću je okušalo i preduzeće GAC, ali su i oni ubrzo digli ruke od te ideje.

AutoRepublika

(291)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments