1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda potvrdila skori debi novih iteracija modela Superb i Kodiaq
Škoda potvrdila skori debi novih iteracija modela Superb i Kodiaq
13

Škoda potvrdila skori debi novih iteracija modela Superb i Kodiaq

578
13
Podelite sa prijateljima:

Zaposlenima u Škodi sledi naporan ostatak 2023. godine, pošto češka članica grupacije Volkswagen ima u planu da u tom periodu lansira nekoliko novih ili osveženih proizvoda. Prvo što će na tu temu uslediti jeste promocija potkompaktnog krosovera Kamiqa i kompaktnog heča po imenu Scala. Oni će dobiti stilska osveženja u kabini i na spoljašnosti vozila, dok će veliki električni SUV po imenu Enyaq dobiti paket opreme „iz snova“ i on će se zvati očekivano Laurin & Klement.

Novi elektromobil koji će u katalogu biti smešten ispod Enyaqa će biti Elroq i on je skriven ispod zelene maskirne folije. Ne bi bilo pametno pomešati ga s ekvivalentom nedavno predstavljenog modela patronske mare VW ID.2all, samo s logotipom Škode, pošto takav neće stići na tržište pre 2025. godine. Na delu konferencije za štampu koja je usledila nakon redovne godišnje seanse s novinarima, predsednik kompanije Klaus Celmer je kazao da ćemo imati priliku da naučimo više o elektromobilima tokom aprilskog događaja nazvanog Explore More 2.0.

Škoda će tokom drugog polugođa prezentovati nova pokolenja modela Superb i Kodiaq, i to s pogonskim sklopom iz segmenta PHEV. Dok je poslednje navedeni bio dostupan kao dopunjivi hibrid tokom nekoliko godina, ovaj drugi tek bi trebalo da dobije mogućnost spoljne dopune. Reći ćemo i da se montaža Superba seli iz Češke u Slovačku Rebubliku, gde će biti sklapan uporedo s mehaničkim blizancem matične marke, s Volkswagenom Passatom.

Oni koji su zainteresovani za podmlađenu Octaviju, kao najpopularniji proizvod češkog brenda, trebalo bi da znaju da je modernizacija iste predviđena za 2024. godinu, onda kada se očekuje da kroz isti tretman bude provučen i kultni VW Golf. Dugoročno posmatrano, tri elektromobila će biti lansirana do 2026. godine, i to: Elroq, uvodni model koji će zameniti Citigo-e iV, kao i SUV koji je najavljen kroz koncept Vision 7S, i koji će biti u poziciji da primi do sedam putnika.

Što se tiče kompanijskih rezultata za 2022. godinu, reći ćemo (ponovo) da je firma isporučila 731.300 vozila, što je za 16,7% manje nego u godini koja je prethodila pomenutoj. Pad je uzrokovan serijom razloga: nedostak poluprovodnika, problemi u lancima snabdevanja, rat u Ukrajini… Nemačka je bila najveće tržište češke marke sa  134.300 prodatih četvorotočkaša, sledila je Češka Republika sa 71.200 isporuka, dok je na treće mesto izbila Indija zahvaljujući otpremi 51,900 jedinica.

Najpopularniji model Škode je ponovo lepa Octavia sa 141.100 prodatih primeraka, dok je na drugom mestu, daleko iza bio Kamiq s realizacijom kontingenta od 96.300 jedinica. Kodiaq nije puno zaostao u odnosu na njega jer je u prošloj godini plasiran 94.500 puta. Fabia se zamalo „ukačila“ na podijum. Otišla je u tiražu od 92.700 komada…

AutoRepublika

(578)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Superb ide iz istog pogona kao i Passat- koji ce biti samo karavan…da se zna ko se sprema da kupi.😭😭😭

Balkanboj

Superb i dalje izgleda jako skladno u ovoj poslednjoj varijanti.

A Octavia deluje jako dobro 👌
Veoma pozitivan utisak. Šta više, nije ni gola kao pištolj sa opremom.

s mile

ja u to ne verujem, dok je auto.dr.moron ne propusti kroz šake…

Balkanboj

Evo sam se ja dohvatio šaka jedne Octavie.
Iz prve ruke, pozitivno iskustvo za sada. Veruj, prilično sam gunđav.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Balkanboj
moron

Da i ovde čestitam na škodilaku sa 360 Nm 😊 Oktavija karavan je bila i u mom fokusu kao mogući porodični prevoz, davno, daleke 2015, ali, sudbina nije htela … Sećam se da je karavanka 2,0 TDI 6MT Elegance imala tada cenu od 21.696 bez opcionala. Ali neke stvari prosto nisam mogao tada da svarim ( ni uz opcionale ), što ne znači da ta škoda nije bila odlično vozilo za nekoga. Ova današnja jeste po mnogim pitanjima napravila veliki korak unapred ( a i motor 2,0 TDI 116 je danas potentniji nego nekada 2,0 TDI 140 ), ali, uvoznik… Pročitaj više »

Balkanboj

Hvala druže moron. Moja Octavia nije karavan, i ovakva mi se prilično dopada. Ambition oprema uz dodatni digital cockpit i veću „Bolero“ multimediju. S obzirom da je samo dovežena juče od Pg do Tv utisaka nema mnogo. Po meni, podešena je mekano. Komande su poptuno neopterećujuće (menjač i kvačilo, da manuelni je). Motor kaže da ima 115ks i 300Nm, ali iskreno mislim da su trunku slagali. Uglavnom, meni se automobil dopada. Taman je za one potrebe koje imam svaki dan a vrlo brzo ćemo videti i kakva je za neko duže putovanje. Da malo sabijem još koji kilometar pa ću… Pročitaj više »

moron

Daće Bog pa da čitamo korisnično iskustvo za Oktaviju, kao što smo i pre za „Hrabru Merivu „

Balkanboj

To sigurno ide.

Kitittelj

Malo slagali u kom smislu za motor, imas utisak da je jaci ili slabiji od deklarativne vrednosti? Zanima me taj 2.0 TDI zbog eventualne kupovine Golfa 8…

Balkanboj

Imam utisak da je jači. Do skoro sam vozio BMW-a 520d i jednog malog Opela koji su na papiru bili jači od ove Octavie (BMW je bio dobro jači).
Međutim, ova Octavia povlači od malih obrtaja dobro i tako lako postiže brzine iznad ograničenja. Sve na pola gasa jer je automobil nov i ne pritiskam ga preko 2500rpm.

J4ZZ3R

Teska vremena za Opel, ostavio ih najveci fan na AR 🙂

Balkanboj

Teška vremena su im od kad su ušli u PSA grupaciju.
Gledao sam skoro novu Astru u salonu i blago je reći da sam razočaran.

moron

Nije samo prošla godina bila loša za škodu, niti je pad počeo sa koronom. Škoda ima konstantan pad poslednjih oko pet godina. Na početku pada je imala za skoro 50% veči obim prodaje nego 2022.