1. Home
  2. Vesti
  3. Honda razvija tri nove arhitekture za EV do 2030. godine
Honda razvija tri nove arhitekture za EV do 2030. godine
0

Honda razvija tri nove arhitekture za EV do 2030. godine

114
0
Podelite sa prijateljima:

Honda Motor Co planira da proizvodi milione električnih vozila do 2030. godine, tako što će koristiti tri nove specijalizovane platforme, s tim da će jedna od njih biti osmišljena u saradnji s američkim partnerom, kompanijom General Motors Co. Ovakvu izjavu je za medije dao vrhunski rukovodilac japanskog proizvođača automobila.

Šinđi Aojama kao globalni rukovodilac Hondinog odeljenja za elektrifikaciju je u četvrtak izjavio za Reuters da će kompanija uvesti maleno električno komercijalno vozilo u Japanu tokom 2024, godine i da će ono biti izvedeno na maloj platformi za EV. Zatim će uslediti veliki električni model namenjen severnoameričkim kupcima, što će se desiti 2026. godine, a biće postavljen na novoj velikoj platformi. Obe arhitekture će biti korišćene i za ostale modele.

Tokom razgovora posredstvom video linka, Aojama je rekla da je treća platforma ona koja će biti deljena s General Motorsom, namenjena proizvodnji automobila srednje veličine i da njena eksploatacija kreće od 2027. godine.

Dve kompanije su ranije, početkom ovog meseca izjavile da će zajednički razviti „pristupačna električna vozila“ za globalna tržišta, ali su objavile veoma skroman broj informacija s tim u vezi.

„Nije još odlučeno da li će nova platforma biti oslonjena na Hondino ili General Motorsovo rešenje,“ kazala je Aojama. „Ne znamo još ni u kojim i čijim fabrikama će arhitektura biti u upotrebi, pa ni koje modele će podržavati,“ dodao je on. „Ali, spremni smo da delimo troškove procesa razvoja, i kako bi mogla biti proizvođena vozila u bilo čijim pogonima, to jest na adresama obe ortačke strane“.

GM sklapa dva premijum električna vozila za Hondu u Severnoj Americi, počev od 2024. a oni će biti zasnovani na platformi namenjenoj proizvodnji EV, onoj koja služi i u kontekstu montaže poznatog modela Cadillac Lyriq.

Aojama je kazao da se Honda saglasila da koristi bateriju Ultium sledeće generacije, a koju je razvio američki koncern GM, iako njene specifikacije još uvek nisu opredeljene do kraja. Ali, japanski proizvođač automobila nema planova da učestvuje u ortačkom razvoju baterije Ultium, s južnokorejskim divom pod imenom LG Energy Solution, kazao je on.

Honda ima planove da sklapa dva miliona električnih vozila u globalnim razmerama, a do 2030. godine, uključujući i modele srednje veličine koji bi bili razvijeni u saradnji s General Motorsom.

Aojama kaže da Honda namerava da dostigne proizvodni kontingent na severnoameričkom kontinentu od 750 do 800 hiljada električnih vozila do 2030. godine, i otprilike isti toliki za teritoriju Narodne Republike Kine. Na to treba dodati i još 400 do 500 hiljada vozila za japansko, ali i ostala tržišta.

AutoRepublika

(114)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments