1. Home
  2. Testovi
  3. Dacia Jogger 1.0 TCe/110 Comfort sa 7 sedišta – Jogger, drugi čin
Dacia Jogger 1.0 TCe/110 Comfort sa 7 sedišta – Jogger, drugi čin
67

Dacia Jogger 1.0 TCe/110 Comfort sa 7 sedišta – Jogger, drugi čin

5.98K
67
Podelite sa prijateljima:

U prvom susretu s novom Dacijom Jogger družili smo se sa verzijom 1.0 ECO-G od 100 ks i pet sedišta. Sada je na red došao nešto snažniji Jogger 1.0 TCe od 110 ks, u čiju unutrašnjost se može smestiti čak sedam odraslih osoba!

U trenutku dok kuckam ove redove Jogger se polako iskrcava u Srbiju, moje kolege automobilski novinari imaju s njim prvi kontakt i test vožnje. Stranice specijalizovanih časopisa i sajtovi biće preplavljeni zapažanjima, hvalama ili kritikom, mnogo toga zavisi od realnosti i ugla iz kojeg se gleda na ovu Daciju…

Videćete i sami, odnosno proceniti ko je najnepristrasniji, no do pred kraj marta na domaćoj sceni jedino ste zahvaljujući mojoj malenkosti bila u prilici pročitati prve utiske. Ukratko, zaključih kako je nova zvezda rođena, bez obzira što će pojedini od vas, obožavaoci nemačkih proizvođača i snažnih agregata, ovo odbaciti s prezirom. Nažalost, verujem da ste u manjini, za obične smrtnike koji na automobil gledaju pre svega kao prevozno sredstvo, i koji ne žele ili ne mogu opteretiti kućni budžet ogromnim izdacima za njegovu kupovinu, Jogger je vrlo zanimljiva naprava!

Posebno ukoliko je familija brojna i putuju s mnoštvom stvari, eventuelno i četvoronožnim kućnim ljubimcem. Jer ova Dacija pravi je šampion po pitanju unutrašnjeg prostora, u nju sve staje gotovo sve što poželite! Osim toga, cena je sasvim na mestu, voženi Jogger sa 7 sedišta i snažnijim motorom, u  korektnom završnom nivou Confort, prodaje se u Srbiji za oko 17.000 evra! Za te pare malo je automobila ovog kalibra, poređenja radi bratski Renault Kangoo, s opremom i motorom slične snage, skuplji je i do 10.000 evra.

Dakle Jogger, novi član porodice Dacia i model koji zamenjuje čak tri dosadašnja modela, stigao je u prodajne salone u Srbiji. Ovaj svestrani familijarni automobil objedinjuje najbolje „žanrove“ različitih vrsta vozila, tj. poseduje dužinu i praktičnost karavana, prostranost monovolumena i izgled SUV-a, po ceni gradskog automobila! Verovatno se sećate ali ću ipak ponoviti, Jogger se izdužio na 4,55 m, čime je postao najveća Dacia do sada, uz produženo međuoosovinsko rastojanje na rekordnih 2,9 m. Kažem rekordnih jer je postavljen na CMF-B platformi na kojoj su znatno manji Clio i Sandero, kod kojih je kraća i do 30 cm.

A kako gore spomenuh krosover atribute, treba reći da se ovi pre svega odnose na povišeno odstojanje od tla (navodi se da iznosi 20 cm), kao i plastične zaštite na prorezima za velike točkove (660 mm) i na pragovima, koji se protežu sve do prednjih i zadnjih branika. Spreda gledan Jogger je „pljunuti“ Sandero Stepway, nema šanse da ga na prvi pogled prepoznate. Svetlosna grupa istog je oblika za oba modela, s LED dnevnim osvetljenjem u obliku slova „Y“. Tek od B stuba razlike su radikalne, krov vozila polako se uzdiže kako se približavamo zadnjem delu, masivnom ali uspešnom u dizajnerskom smislu, sa svetlosnom grupom po ugledu na Volvo XC70.

Sedam veličanstvenih

Strpati sedam odraslih osoba u 4,55 m dugo vozilo mnogima će se učiniti nemogućom misijom, posebno ukoliko se radi o pravim sedištima, a ne nekakvim klupicama rezervisanim za decu nižeg uzrasta. U prethodnom druženju s Joggerom nisam bio u prilici proveriti koliko su zaista udobna i prostrana, upravo zbog toga ovoga puta posvećujem im dužnu pažnju. Odmah po otvaranju prtljažnika uverih se u njihovo prisustvo, zapremina ovog svedena je na skromnih, ali i dalje upotrebljivih 165 litara.

 

Zapravo prima i više jer se polica koja ga prekriva ne može postaviti iza trećeg reda, tako da je izvodljivo tovariti sve do plafona. Najveći problem i zapravo jedina greška u koncepciji odnosi se upravo na tu policu, tj. roletnu, u konfiguraciji sa 7 sedišta ne znamo šta ćemo s njom. U prtljažnik ne staje, dok ispod nogu putnika smeta, najbolje ju je odložiti u garažu ukoliko je posedujete. Dakle, da bi se dve osobe smestile na treći red sedišta, prvo se otvore velika vrata pozadi od 110 cm, zatim se preklopi klupa u drugom redu podeljena na 2/3 (lako, iz dva poteza), čime se oslobađa širok pristup.

Ok, treba biti elastičan, no jednom na njima putnici nemaju nikakvog problema ni sa glavom ni s kolenima, pod uslovom da nisu viši od nekih 1,80-1,85 m. Po ugledu na sedišta ispred, koja su uzdignuta za 55 mm, i treći je red je podignut za 35 mm. S mojih 1,72 m na njima se osećam baš komotno, u bok vozila odložih flašu s vodom od litar i odškrinuh treće staklo, što nije izvodljivo u verziji sa 5 sedišta. Kako u svakodnevnoj upotrebi nije neophodno imati na raspoganju i ova sedišta, lako se preklope i priljube uz naslone klupe ispred, kada u prtljažnik staje 565 l.

Ta nesretna roletna može se tada postaviti na svoje mesto, tim bolje jer je ponekad neophodno sakriti sadržaj prtljažnika od previše znatiželjnih pogleda. Inače dopunska sedišta nisu fiksirana, bez veće muke izvadih ih iz vozila (nemaju više od 10 kg svako), što je neophodno ukoliko želite povećati prtljažnik na nekih 700 l. Pažnja, za njih se u Francuskoj doplaćuje 750 evra, ali se navodno ne mogu naknadno kupiti i ugraditi jer ne postoje ni podni držači ni sigurnosni pojasevi što je i razlog za lošu ocenu na EuroNCAP testu.

Za kraj priče o modularnosti prtljažnika sledi obaranje klupe u drugom redu, kada se ostvaruje maksimalna zapremina od preko 1.800 l. Super, reći će dežurni „pljuvači“ Dacije, „ubilo“ se za pijačare! Tačno, ali i za transport bicika, lake selidbe, psaa, motokultivator i razno-razne alate za vikendicu ili kuću… Kad smo već kod utovara i transporta tek informacija da Jogger može da povuče nekočenu prikolicu do 625 kg, odnosno do 1200 kg sa kočnicom. Ukoliko vam i to nije dosta, Jogger od drugog nivoa opreme nudi krovne nosače koji se jednostavno zaokrenu popreko, kako bi se bez imalo muke fiksirao krovni prtljažnik.

Kada nisu u upotrebi postavljeni su uzdužno i upotpunjuju dizajn vozila, tako da ne utiču značajnije na aerodinamičnost, dok u poprečnom položaju mogu podneti teret do 80 kg (bicikle, skije ili navedeni krovni kofer). U drugom redu pronalazimo klupu iz dva dela, ovde je prostor za kolena putnika na nivou konkurentskih karavana sličnih dimenzija (dakle zadovoljavajuć), naprotiv za glave je izvrstan.

Navešću i bezmalo ravan pod bez centralnog tunela, ručice za pridržavanje na plafonu, stakla koja bezmalo kompletno silaze u vrata, praktične džepove ili avionske stolčiće na naslonima prednjih sedišta (zavisi od opreme, u voženom Confort samo džepovi), velike police u vratima, ali ne i USB ulaz za smartfon, već samo priključak od 12V. Ovaj Jogger poseduje pravi rezervni točak smešten ispod vozila, dok je dizalica fiksirana na levom boku prtljažnika.

A šta kaže vozač?

Malo po malo dođosmo i do vozačevog radnog mesta, bez iznenađenja sve je ovde identično kao kod Sandera Stepwey. Verujem da sada svi znate kako izgleda, nema tu dakle ništa posebno, komandna tabla klasičnog je stila i urađena od isključivo tvrde plastike, korektnog kvaliteta. U voženom Confort komande manuelnog klima uređaja od crne brut plastike deluju jeftino, kod superiornijeg završnog nivoa Extreme je automatska i točkići za podešavanje su obloženi znatno lepšom metaliziranom plastikom.

 

Naprotiv i Confort, za razliku od osnovnog Essentiel, poseduje veliki ekran od 8 inča, nakačen na gornji deo komandne table i simpatično platno na centralnoj konzoli, vratima i gornjem delu sedišta. Kad smo već kod njih recimo da su su udobna, s dovoljno snažnim bočnim osloncima i da vozačevo poseduje integrisan oslonac za desni lakat, nažalost ne i podešavanje za lumbalni deo leđa. Levi lakat isto tako ima dobar oslonac na samim vratima, a na dohvat ruke su četiri električna podizača prozora i komande za isto tako električno podešavanje retrovizora.

Pozicija za upravljačem je bez zamerki, podrazumeva se da se podešava po visini i dubini, po ugledu na vozačevo sedište (ne i suvozačevo). Preglednost nije idealna, „mesnati“ A i B stub zaklanjaju pogled, dok se zadnje staklo na petim vratima čini kilometrima daleko. Kamera za vožnju unazad sa senzorima zaista nije na odmet, nažalost kvalitet rezolucije daleko je od onog što pronalazimo kod skupljih konkurenata.

Sami instrumenti su klasični analogni, veliki i pregledni, s ekranom za putni računar između obrtomera i brzinomera, nažalost prvi navedeni i ovde nema obeleženo crveno polje. Teško razumljivo jer to zaista ništa ne košta, a i trocilindarski blok se veoma brzo penje u obrtaje, tako da se začas nađe u zabranjenom režimu rada. Još par reči o sistemu Media Display koji uključuje četiri zvučnika, USB priključak i spomenuti 8-inčni taktilni ekran, blago zaokrenut ka vozaču. Intuitivan i praktičan interfejs sa Bluetoothom kompatibilan je sa sistemima Android Auto i Apple CarPlay. Skuplje verzije poseduju sistem Media Nav s ugrađenom navigacijom i Wi-Fi omogućava bežično povezivanje sa sistemima Apple Carplay i Android Auto.

Audio sistem uključuje šest zvučnika (uključujući dva visokotonska zvučnika) i dva USB priključka, od kojih je jedan ugrađen serijski (na levoj strani središnjeg ekrana), a drugi je dostupan kao opcija uz multimedijalni sistemo Media Nav (ispod dugmeta za grejanje/ventilaciju). Lepo, no kvalitet zvuka na kraju je posve prosečan… Zapravo postoji i treći medija sistem za osnovni Jogger, bez centralnog ekrana, koji uključuje dva zvučnika, postolje za punjenje u komandnoj tabli, Bluetooth konekciju, USB priključak, komande na upravljaču i prikaz informacija radio uređaja preko 3,5-inčnog digitalnog TFT ekrana putnog računara.

Sistem nudi još više kada se kombinuje sa besplatnom aplikacijom za pametne telefone Dacia Media Control. Aplikacija upotrebljava GPS mrežu pametnog telefona za navigaciju i omogućava lakši pristup radiju, muzici, pozivima, porukama i brojnim drugim funkcijama kao što je glasovno upravljanje, s komandama  dostupnim na upravljaču i iza njega. Na šta liči ova osnovna izvedba možete videti na priloženim fotografijama, provozah i nju na par sati (svetlo siva), ruku na srce deluje prilično očerupano, u serijskoj opremi nema ni klima uređaj! Ko se nameračio da kupi jedan Jogger verujem da treba da se „isprsi“ i doplati nekih 1.700 evra za ovde predstavljen Confort, koji nudi veoma dobar kompromis cena/oprema.

Mali, ali pali

Sve dok se dogodine ne pojavi hibridna verzija od 140 ks, Jogger se mora zadovoljiti sa samo dva trocilindarska agregata. Ništa za sada od dizela (najavljen je za pojedina tržišta), ko želi da ekonomiše mora se opredeliti za poznati ECO-G 100, sa fabrički ugrađenom instalacijom za tečni naftni gas TNG. S njim smo se družili predhodni put, kada sam konstatovao da korektno obavlja posao. Naime, Jogger nije preterano težak automobil (1.260 kg), s kojim se 90/100 ks (160-170 Nm u zavisnosti od goriva) uspešno nose, sve dok vozilo nije maksimalno opterećeno.

No, kako su pojedini izrazili skepsu u njegove kapacitete i pouzdanost pogona na gas, na ovu test vožnju tražio sam snažniji blok, ujedno savremenije koncepcije. Znači 1.0 TCe 110 je jednolitarski, trocilindrični turbomotor s direktnim ubrizgavanjem, koji razvija 110 ks. Zahvaljujući aluminijskom bloku motora je lakši od slabijeg, s obrtnim momentom od 190 Nm pri 1750 o/min, odnosno najvećim obrtnim momentom od 200 Nm, pri 2900 o/min. Već čujem neverne Tome kako se sprdaju u stilu „au brate, pa taj mora da otkida“, u pravu su, razlike nisu flagrantne!

Ne obezbeđuje ovaj blok osetno bolje perfomanse od slabijeg, u normalnoj vožnji razlika se teško može osetiti. No, maločas rekoh da sam provozao i slabiji blok u osnovnom završnom nivou, te sam se tako uverio da je 1.0 TCe/110 ipak „nervoznji“, tj. da poseduje više karaktera. U prva 3-4 prenosna odnosa pokazuje čak i izvesnu agresivnost, no kao i prošli put u vozilu sam uglavnom bio sam ili s suprugom. Bilo kako bilo desetak „konja“ više ne može mu naškoditi, no uprkos njima u višim prenosima odziv na gas je slab. Žele li se ubedljivija ubrzanja mora se u niže prenose, peti i šesti služe uglavnom za održavanje brzine na auto-putu. Čak i u poslednjem, šestom prenosu, motor se pri brzini od 130 km/h vrti na relativno visokih 2.600 obrtaja.

Kako je izolacija kabinskog prostora površna, čuje se u kabini, no principijalna buka se odnosi na šumove od vetra. Nije nepodnošljiva, daleko od toga, ali je osetno izraženija nego li u konkurentskim vozilima u segmentu. Sama ručica menjača je precizna, lako se „ubode“ željeni prenos, ali joj je hod dugačak, rekao bih „old school“ (stara škola). Što se tiče potrošnje rezultat je gotovo identičan kao kod slabije verzije, zabeležen prosek iznosi 7,7 l. Konkretno, po gradu i okolnim putevima treba računati na 8-8,5 l, što i nije tako loš rezultat, naprotiv na auto-putu teško je sići ispod 8 l. Da li zbog nerazrađenog motora (nepunih 1.000 km) ili loše aerodinamike, vrag će ga znati?

Treba napomenuti da sve verzije Joggera poseduju limiter i regulator brzine „po starinski“, dakle nije „inteligentan“, odnosno ne održava distancu s vozilom ispred, još manje poslušno ostaje u svojoj traci. Potrošnja goriva može biti i niža, mnogo niža, s uključenim programom Eco, koji „omekša“ motor, na sporednim putevima i sa lakim stopalom na gasu zadovoljava se nekih 6 l.

Samo ponašanje je sigurno, zahvaljujući velikom međuosovinskom rastojanju Jogger dobro drži pravac i ne naginje se preterano u krivinama. Naravno da od njega ne treba tražiti previše, niti očekivati hiruški precizno upravljanje. Kočnice su na visini zadatka, snažne su, mada bih više voleo na zadnjim točkovima diskove umesto doboša, nekako mi ovi ne idu uz veliko porodično vozilo… Amortizeri su efikasni, dobro upijaju veće nepravilnosti, ali nemaju finoću filtriranja kao konkurentski modeli, u šta se uverih vožnjom po makadamu, odnosno „pave parisiene“ (pariske kocke), koje se i dalje mogu pronaći na mnogim ulicama.

Dosta je tu, dakle, kompromisa, što je i razumljivo za jedno „low cost“ vozilo, s akcentom na porodičnu upotrebu. To bi bilo više manje sve za ovo druženje, iako bi se sigurno našla još po koja mana ukoliko bih razvezao priču… Neću, jer verujem da su kupci ove Dacije svesni da za spomenute novce ipak moraju da zažmure barem na jedno oko…

Opet se vraćam ceni, u zemljama EU Jogger nema konkurenata sposobnih nadmetati se, najpribližniji na ovom polju je izvesni Fiat Tipo SW Cross 1.0 FureFly/100 ks s pet sedišta, čija početna cena iznosi 23.990 evra. Zamolio bih zato „stručnjaka“ koji se kune u ovaj italijanski brend (prepoznaće se) da me poštedi davanja lekcija i kilometarskih komentara, cifre govore same za sebe! Bratski Kangoo sam već spomenuo, finalno najveći konkurent je u samoj kući, kome je pet sedišta dovoljno Duster se nameće kao alternativno rešenje.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Dacia Jogger sa 7 sedišta Comfort 1.0 TCe/110

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Karavan
Vrata/Sedišta: 5/7
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.550 x 1.780 x 1.630 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.900 mm
Zapremina prtljažnika: 165-1.819 l
Masa praznog vozila: 1.233 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R3/ turbo benzinski – direktno ubrizgavanje
Radna zapremina: 999 cm³
Snaga: 110 ks pri 5.000 o/min
Maks. obrtni moment: 200 Nm pri 2.900 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 6/M

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/torzija
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/doboši
Pneumatici napred/nazad: 205/60 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 11,2 s
Maks. brzina: 183 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 50 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,7/7,7 l/100 km
Emisija CO2: 127-130 g/km

Cena

Cena u Srbiji od 14.790 evra 

Dobre strane:

Dopadljiv stil s krosover atributima, cena, 7 pravih sedišta, prtljažnik, udobno ogibljenje  

Loše strane:

Uska ponuda agregata, bučan i ne naročito ekonomičan motor, slaba izolacija kabinskog prostora, preduga šesta brzina  
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,25 
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7 Ukupno 7
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 8,5 
Kabina: 8
Komfor
Napred: 7,5 Ukupno 7,25 
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7 
Kočnice: 7
Motor
Performanse: 6,5 Ukupno 6,75 
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 7,5 Ukupno 7,25 
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 9
Ocena: 7,583

Cene u Francuskoj:

Verzije Cena
Dacia Jogger 1.0 ECO-G 100 Essentiel 5 mesta 14 990 €
Dacia Jogger 1.0 TCe 110 Essentiel 5 mesta 15 500 €
Dacia Jogger 1.0 ECO-G 100 Essentiel 7 mesta 15 750 €
Dacia Jogger 1.0 TCe 110 Essentiel 7 mesta 16 250 €
Dacia Jogger 1.0 ECO-G 100 Confort 5 mesta 16 700 €
Dacia Jogger 1.0 TCe 110 Confort 5 mesta 17 200 €
Dacia Jogger 1.0 ECO-G 100 Confort 7 mesta 17 450 €
Dacia Jogger 1.0 ECO-G 100 Extreme 5 mesta 17 700 €
Dacia Jogger 1.0 TCe 110 Confort 7 mesta 17 950 €
Dacia Jogger 1.0 ECO-G 100ch Extreme+ 5 mesta 18 200 €
Dacia Jogger 1.0 TCe 110ch Extreme 5 mesta 18 200 €
Dacia Jogger 1.0 ECO-G 100ch Extreme 7 mesta 18 450 €
Dacia Jogger 1.0 TCe 110 Extreme+ 5 mesta 18 900 €
Dacia Jogger 1.0 ECO-G 100 Extreme+ 7 mesta 18 950 €
Dacia Jogger 1.0 TCe 110 Extreme 7 mesta 18 950 €

 

(5976)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

67 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pročitah. Pažljivo. NCAP obeležja smo apsolvirali u međuvremenu. Nije više 2013. godina pa da možemo da kažemo da je sada po tom pitanju kao i još neka današnja vozila ( jer tada, davne 2013, Sandero nije jedini imao 4 zvezdice na NCAP, niti je mislim kasnije Lodgy bio jedini sa svojom ocenom ). Kao sedmosed, zaista nema cenovnu alternativu, ako je čovek spreman, kako Peki kaže, da zažmuri (najmanje?) na jedno oko oko brojnih stvari. Što se tiče potrošnje na auto putu, mislim da to nema nikakve veze sa razrađenošću motora, već sa velikom visinom (163) i Cw. Inace, koliko… Pročitaj više »

Peki

Dobro jutro kolega i internet prijatelju. Hocemo li danas malo da „razradujemo“ biciklu 🙂
Cuj uslikah svoja kolena na zadnjoj klupi, nisam mogao i stopala! Jasno je da na tim zadnjim sedistima ti nema sta da trazis, ona su ipak rezervisana za nas „kompaktne“, ubedljivo isod 1,8 m…
Inace da ponovim, poseduju sigurnosne pojaseve, moje kolege iz redakcije su pogresile i navele to kao razlog za gubitak zvezdica…

moron

Da, verujem da je treći red sedišta rezervisan za one „ubedljivo ispod 1,8 m“. Jer, možemo to da pogledamo i ovako. Jogger je viši 8 cm od 308 SW mk1 ( 163/155 cm), ali ima i 7 cm veći klirens ( 20/13 cm). Praktično, malo je Jogger dobio korisne visine unutrašnjeg prostora u odnosu na SW, pri čemu je SW imao lepu unutrašnju visinu. Ja sam u SW mogao sesti u drugi red lepo (knap) mada je bio panoramac, dok je moja supruga sa 173 cm sedeći u trećem redu prešla bukvalno hiljade kilometara, a dok bi tako sedela, iznad… Pročitaj više »

slk

Peki, odlican tekst, sve je tu lepo objasnjeno!
Samo u naslovu ispravi 1.0 TCE/110 umesto 115:)
Pozdrav!

Peki

Jbg, niko ne primeti to do sada…🤔
Paraleno sam pisao tekst o Mazdi 2 od 115 ks, bice da me to „poremetilo“ 🙂

www

Nije mi jasno zašto Renault grupacija uporno izbegava da u podešavanjima gde će duvati sistem za grejanje/hlađenje postavi i položaj gde se istovremeno duva u telo i vetrobran. Leti je baš nezgodno kada nema te funkcije.

Balkanboj

Nije Renault jedini koji ima takve glupe komande manuelne klime. Većina automobila je tako rešena, samo oni gde je električnim tasterima omogućeno pojedinačno aktiviranje zona za izduvavanje imaju tu pogodnost.

www

Pa nisi baš upravu. Focus II je imao manuelnu klimu, pa sam imao položaj gde je duvao u šoferku i u telo. Isto je imao i Focus III sa dvozonskom digitalnom klimom, ali zato sadašnji Kadjar sa digitalnom dvozonskom klimom kao i bratov Fluence sa istom klimom to nema, a nema ni Škoda Fabia sa manuelnom klimom!

Dragan

Kad sagledaš osnovne zakone mehanike fluida shvatiš da je u svakom slučaju najbolje da pustiš da duva u šoferšajbnu, jer se tako hladan vazduh uduvava u gornji deo kabine i onda on kao teži kreće da se rasprostire nadole i kabina se tako ravnomerno rashlađuje.
Meni ove duvaljke za telo na tabli ne znače ništa, pogotovo kada su pozicionirane ovako nisko. Nemaju mi nikakvu funkciju ni leti ni zimi. Samo kao ukras.

www

Naravno da je to tvoje mišljenje, ali kada ti stoji auto na suncu i treba sa porodicom da uđeš u njega, a nemaš „kilo“ vremena da čekaš sa otvorenim vratima da vrelina izađe napolje, onda ovo što govorim je od velikog značaja. Kada klima samo duva u šoferku onda hladan vazduh hladi vrelu šoferku ali treba puno vremena da se temperatura u kabini smanji na ugodnu, usput se putnici oznoje i onda se povećava rizik od prehlade. Ako opet staviš da duva u telo putnika, onda šoferka još dosta vremena zrači toplotom jer je vrela. Zato ova kombinacija koju spominjem… Pročitaj više »

Dragan

Najbolje je kad imaš petu centralnu duvaljku na vrhu table, kao što sam ja nekada imao na Fiat Bravi iz 1995. godine. One ostale četiri mi nisu bile ni potrebne. Samo bih rizikovao da me strefi išijas od klime.

Balkanboj

Da ti kažem iskreno, razne sam automobile imao, ali efikasnost klime BMW-a, serija e60, još u crnoj boji – je sjajna. Posebno se podešava svaka strana kojom jačinom želiš da te hlad/greje po zonama, plus posebno biraš temperaturu onih srednjih duvaljki, dok zadnja klupa ima svoje podešavanje temperature.
Samo iz tog razloga vredi više nego mnogi novi automobili.

Balkanboj

Ja kao neko ko nije potencijalni kupac ovakvog tipa vozila, mogu samo da pohvalim zadnja leptir stakla koja se otvaraju na luft.

www

Kao nekad Yugo!

Bungi

Lijep tekst Peki sa puno lijepih slika.Nekad je Dačia Logan MCV bila malo ružnjikava što se za njenog naslednika Joger ne može reći, naprotiv, još je i dopadljiva.

sinovac

Postovani Peki, ponovo dobar i realan test, hvala Vam. Provozah isti ovakav pre neki dan, delim Vasa zapazanja. ECO mod mi se dopao u teskim gradskim uslovima, manje je nervozan auto. Takodje, za mene je ovo veoma dobro projektovan menjac – prve 4 brzine zivahne, a 5. I 6. produzene za put. Licno me je odusevilo svega 2.600 obrtaja pri 130km/h i prilicno utisan motor (za sum vetra ste sve lepo rekli). U treci red sedista sam se akrobatski uvukao, ali tada ima neocekivano – dovoljno prostora za mene (188cm i 110kg). Za budget kategoriju vozila veoma korektna ponuda i… Pročitaj više »

Aca

Dobar je Jogger, sviđa mi se, video sam ga ispred salona u crvenoj boji top je. Peki, da li je lim kompletno pocinkovan jer na ranijem Sanderu i Loganu prve generacije nije, i koliko je debeo lim?

Rikošet

Sve je manje više rečeno i napisano. Navešću samo par zapažanja i zamjerki… Obrtomjer nema crvenu zonu i sad više nemaju opravdanja da je to zbog toga što isti koriste za benzince i dizeleše, jer Jogger nema dizelaša. To što ove instrumente koristi i Duster (koji ima dizel motor) ne bi trebalo biti relevantno za kupca Joggera, jer ih njegovi bliži srodnici Logan i Sandero nemaju… Dakle dajte farbajte crvenu zonu na obrtomjeru, jer je to s obzirom na ovako veliko povećanje cijene minimalan trošak, a na kraju krajeva korisna stvar… Dacia je nekada imala i bijele instrumente, a danas… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Oooooo pa ti bi opet test dzogera? Jebiga, bolje da se vrate na staru postavku kad su bili bmw glasilo, neg sad Dacia 🤪🤪😁

DUDE

Ako ti bas ne treba verzija sa 7 sedista, meni samo ostaje nedoumica: kupiti novi Jogger ili par godina star GrandScenic ili Espace, sa malom kilometrazom? I jedan i drugi su znatno sofisticiraniji automobili, sa mnogo boljim performansama i komforom.

moron

I ja, kada razmišljam o Joggeru kao petosedu, odmah sebi kažem da je „za još malo para“, moguće kupiti i nov karavan C segmenta. Sad, nekome je puno to „još malo para“. Konfigurator kaže da top Joger petosed TCe 110 sa opcijama može da košta 18.540 €. Na sajtu polovni automobili imate npr. i30 karavan sa 109 ks za 21.290 ( oglas br. 19489745) ili Focus karavan ST Line ( što je veoma visoka oprema) sa 125 ks za 22.490 €. ( oglas br. 19209600 ). I sve zavisi kako gledate. Neko će reći daje taj Jogger petosed jeftin, a… Pročitaj više »

pa steta

i30 je 110KS, 1.5dpi kombinacija mpi i gdi. Mnogo su digli cene u poslednje 2 godine.

Matori

Probao sam da sednem iza vozača i neće da može.

moron

Verujem ti. Na to isto se požalio i naš zajednički prijatelj. Slao mi je i fotografije i „ako laže koza, ne lažu rogovi“. I meni je bilo veoma čudno kada sam seo pozadi („iza sebe“), da mi je knap za kolena u vozilu sa Wb od 290 cm. Mada se držim tvoga pravila „da je medjusovinsko rastojanje osnovna mera svakog automobila“, izgleda da ni „drug Škodrag“ ne greši kada kaže da je za komfor u svakom automobilu veoma bitan i sam „način razmeštaja nameštaja“ 😊 I da po tom pitanju, naravno, briljira VW grupa … A pre svega „majka škoda“… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Pa nemaš ti 1.73 i 70 kg ko Šebalj. Neka se nadju takvi ko Šebalj, to je bezmalo 500kg, kolika je nosivost? Kakav je komfor tih putnika? Vjerujem da će im i zraka nedostajati.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
moron

Kao i Pekijev test, veoma je pozitivna recenzija Jogger-a koju je dao Juraj Šebalj … 😊

https://www.youtube.com/watch?v=fGBHg-8kIcc&ab_channel=AutoMarket.hr

Rikošet

A slušaj, Šebalj privatno sigurno ne misli ono što „misli“ javno, tako da sve treba uzeti se rezervom… S obzirom da nema „marketinških okova“ Peki ostaje po meni najobjektivniji automobilski novinar kojeg možemo da razumijemo bez prevođenja na ovim prostorima. Da li bi bio drugačiji da tokovi novca sutra skrenu ka AR ne znam, ali trenutno stanje je takvo… Osim toga pogledaj Šebaljev test Golfa 8 i Peugeota 308 i uočićeš potpuno neusaglašene kriterijume od dva jednako „loša i dobra“ automobila. Ko ga je načepio da „popljuje“ Peugeot ne znam, ali iz iskustva s oba automobila znam da je bio… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
moron

Naravno, jer bi inače teško bilo za razumeti da se Juraj Šebalj ( ili bilo ko drugi ) jednako oduševi sa GR Yarisom i Dacia Jogger-om … 🙂

Rikošet

https://www.youtube.com/watch?v=xIlpu-JEkL4 Temeljnije je prošao kroz sve osobine automobila, ali svima zamjeram što sedmosjed ne pokušaju voziti kao sedmosjed sa sedam putnika… Kočioni put od 33 metra je vrhunski, ali sa jednim čovjekom u automobilu? Stavite sedam pa da vidimo razliku. Istu stvar (masu) nije ni spomenuo kad je mjerio ubrzanje… Stavite sedam ljudi u njega da vidimo hoće li amortizeri i opruge moći to da izdrže i koliko će zadnji dio da „potone“… Običan čovjek će da pomisli da je Jogger brži od deklarisanog i da ima kočnice na nivou Porschea 911, a to je svi znamo nemoguće kada se… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
moron

Niko ne želi da gleda ili čita te temeljitije testove.
Jer, većini ljudi je to smorno, oni uglavnom žele samo laku zabavu i površne informacije, na nivou čitanja naslova u novinama. Dakle, za to nema mnogo publike.
A i sami proizvodjači možda ne bi baš bili srećni da im kao tester tako temeljito seciraš osobine proizvoda. Mada su ovako realno u još goroj poziciji, jer svaki idiot od recezenta može (iz ovih ili onih pobuda) bez ikakvih argumenata da ti krajnje proizvoljno maksimalno popljuje u osnovi dobra kola. Kao što može da ih nahvali bez realnog osnova.

Rikošet

Sve jasno s marketinške strane…

BB

Znači 508 ćemo testirati sa 2 čovjeka (jer još dva ne mogu ni da sjednu), a Jogger sa sedam?
Ja predlažem da se obore sva sjedišta pa da ga natrpamo sa lubenicama i onda proučemo kroz krivine. 😉

Rikošet

Koliko ljudi voziš u Berlingu i da li je to isti automobil kad ga voziš sam i sa pet ljudi i teretom za šta je realno i namijenjen?

Ne 508 nećeš voziti s dva čovjeka, pa ni četiri, jer on može biti poslovna limuzina samo za jednog, ali ako promovišeš automobil sa sedam sjedišta i stalno to ističeš kao prednost zašto nam i ne pokažeš kako izgleda sa sedam ljudi. Jednostavno, ne vidim zašto bi bio problem naći sedam ljudi za tako nešto?

BB

Pa vozim ga sporije kad je pun i to mi dođe normalno, zato i mislim da treba uzeti inerciju vozila u obzir u različitim uslovima. I upravo zato mislim da je cca 100 ks dovoljno, je kad je prazan fino povuče, a kad je pun, manja snaga umiri automobil, jer bi u suprotnom mogao da i ne bude na putu. A 7 sjedišta neće uvijek biti puna. Ali da treba i tako testirati – treba, ali da treba porediti sa jakim a tijesnim autima po performansama – ne treba.

Iznogud Časni

Bogati?pa za 22k kupiš pa kamion, al ne treba poredit šta se sve može kupit za 22k eura važno je kupiti daciu! I još pri tome uvjeravati sve da si dobro kupio i da nisi uboga seljačina koja vozi daciu, pa dje to ima?! Reklamiras nešto kao 7erosjed ali nemoj u njega stavljati 7 putnika i voziti normalno jer – ne ide. Ma bravo, kupi auto koje to nije. Kupiš čekić al nemoj s njim zakucavat eksere jer će se slomit,čekić dakako. Pa dokle ovo ide?! Prevozis 7 putnika ali oni ne smiju imati prtljagu niti biti teži od 70kg,… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Zato što ćeš tek onda vidjet da je dzoger sranje. Evo, nek Šeki utrpa svoje kolege sa građevine, prvo će mu onaj Mrvica jebat sve po spisku, a ostali neće ni stati, a kad krene otpasti će mu zadnja osovina. 7 putnika moj k! Ni mistrije neće moći u gepek staviti..

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
TheStig

Produkcija ima ograničenja. Cilj njihovog portala jeste da pruzi osnovne informacije o automobilu a da bude zabavan i kratak. Ako hoces test gdje ce neko da govori o automobilu koji si naveo trebas da potrazis drugi izvor. Uostalom ako te Juraj ili bilo ko drugi navede da kupis automobil prije nego si sam vidjeo, testirao, istrazivao i sam izveo zagljucke onda si ovca koju treba ošišati do gole kože. I Juraj sam nema licni automobil. On koristi automobil od firme a licno ima Subaru STI. Slusati auto moto vozace po pitanju licnog auta nije dobar savjet jer ti ljudi tesko… Pročitaj više »

Rikošet

Još mi nisi odgovorio šta ne valjada kod Cruza dizela?

Shvatio sma gledaš testove zbog šala i doskočica i to je ok. Opuštaš se i lijepo ti je…

Zašto nije „normalno“ to što nekoga zanima nešto drugačije?

TheStig

Da nisi „trol“možda bih ti odgovorio na pitanje o Cruzu. Rekao sam ti upravo. Jurina emisija nije za one koji zele da im se objasni atomska i molekulska struktura automobila.

Rikošet

TheStig budi čovjek od riječi. Ako si vozio napiši šta to nije dobro na tom automobilu!

Nebitno je potpuno šta sam ja, možeš me zvati kako hoćeš, samo da razjasnimo šta ne valja na Cruzu dizelu?

TheStig

Ne mislim da si stvarno troll ali si dao takav komentar. Opisao sam ti bio da sam blizak sa dvoje ljudi koji su se otarasili tog vozila jer im je busilo rupu bez dna u finansijama. Motor u pitanju je bio 1.7 dizel. Bili su i jaci 2.0 motori sa 148 ks odnosno 161 ks. Taj nisam vozio ali jesam ovaj 1.7. Jeftino vozilo slabe izrade sa uzasnim enterijerom koje ne pruza bilo kakav uzitak u voznji da bih ga radije kupio tada 2011 2012 nego li ijednog evropljanina. Eto jesi li zadovoljan?

Rikošet

Taj nisam vozio, ali jesam 2.0 dizel i zato te pitam i zato pišem šta pišem… Taj 1.7 me i u Opelu nije nešto impresionirao, ali ovi sa 2.0, posebno ovaj najjači su bili više nego korektni i zato stojim pri stavu da ne možeš generalizovati nikada jedan automobil na osnovu jednog motora… 1.6 benzin je meni bio užas u Cruzu, ali znam ljude koji su „zadovoljni“ tim automobilom. Stvar doživljaja. Taj je nov koštao 12.000 Eura i shodno dizajnu, opremi, ponudi prostora i veličini je bio korektna ponuda uprkos izraženim manama poput očajn plastike enterijera, koja se kao nova… Pročitaj više »

TheStig

Nije mi jasno zasto ljudi ignorisu samoobjasnujuce neoborive istine. Jedini automobil iz tog vremena i klase kojeg nema na cesti. Zasto???I moj Focus je je kostao 14000 eur pa je jos u zivotu uveliko. Nije bio precjenjen jer Evropljani nisu ni znali sta je. A da bi udario cijene u nebo treba ti renome. Pricate o negeneralizaciji meni a nekidan pisali 2 dana o tome kako je na osnovu Moronovog iskustva o nekom CRV se zakljucilo da svi Azijati imaju presmijesnu izolaciju. Iz covjekovih zakljucaka se da izvuci da fiat 500 ide ko raketa, nista ne trosi, mozes stanovati u… Pročitaj više »

Renault Terminator

Da nije ovo tvoj Focus sunce ti žarko…
comment image
comment image
comment image
comment image
comment image

TheStig

Hahaha nije. Citao sam ovo jucer, krepao od smijeha 🤣

M M

Juri je najbolji lik koga znam da se bavi testovima vozila na SR/HR govornom području. Njegovi testovi su tači, jebitači, jasni, jednostavni, zanimljivi, specifični, bez okvira i nužnih sadržaja, jako razumljivi, vozački i ergonomski orjentisani. NIJE TAČNO DA DILUJE S DILERIMA. Radi posao kako oseća i kako mu dune. Ko ne razume njegove testove i njegovo nadahnuće, taj nije vozač, već traži prevoz, čitajući bezvezne forume i testove a toj kategoriji trenutno najviše pripadaju japaner – koreja poklonici. Tek, gosn Rukošet, da vas obavestim da Astra i 308 sigurno nisu ni slični iako se proizvode od istog materijala, 308 ima… Pročitaj više »

Rikošet

Joj bar si mrzovoljan dans. Ne gledaš test, a komentariše kao da si mu pisao scenario. Svaka čast, ne znam kako ti to uspijeva… Ma nije bilo riječi o Astri i 308, već o neka dva druga automobila. Da si čitaš znao bi, ali… Kod mene te iritira što znam staviti tačku, zarez i razmak u rečenici tamo gdje idu. Šta da radim tako sam naučen nekada dok je učiteljica bila poštovana kao boginja… Uvijek pišem ono što mislim i napisao sam. I stojim iza toga, pa i iza mudrovanja i to je dio mog karaktera, kao što je dio… Pročitaj više »

M M

Tačno je da testove odavno ne čitam. Jer ipak nisam toliko zaludan, jer su testovi sami po sebi zaludni. Ove što Peki piše, čitam crveno / zeleno, pogledam nekad karakteristike, i pogledam po neku sliku. I dovoljno. I izvini, i reče da je Šebalj nepravedno nagrdio 308 naspram Golfa 8…. Ali, čekaj, moželi ko gore da nagrdi 308, od samog Pežola? Pa pobogu, pogledaj šta su mu poradili! Treba li godi usud? I to što ti napisa, i ja ti rekoh, da se držiš forme, zaboga nekog kurčevog „stava“, a sve zavijeno pa na ćoše….. Čitam te poodavno. S početka,… Pročitaj više »

Rikošet

E vidiš sve se slažem s tobom i mislim da je krajnje vrijeme da me trajno ignorišeš.

Stvarno je šteta da jedan tako odmjeren gospodin, koji uvažava mišljenje svih ostalih virtuelnih besjednika i savršeno poznaje teoriju automobilizma gubi vrijeme čitajući moje filozofske baljezgarije.

Ja eto da sam na tvom mjestu iz principa ne bi više ništa napisao meni i sličnima. Nadam se da ćeš pokazati da si karakter, jer ja to nikad ne bih mogao. Rijetki su takvi ljudi poput tebe MM…

M M

Gubim vreme, tačno. Treba po nekad znati šta drugi misle, kakvim se glupostim abave, kako nastaju netačne virtuelne teorije…… Zato te neću ignoristai, pratiću i dalje kenjanje sa tačnim pravopisom!

Rikošet

Šteta, siguran sam da takav blistavi um ne bi trebao da se zamlaćuje s amaterima i filozofima, ali znaš kako naš narod kaže „sam pao, sam se ubio“. Niko nije idealan, biće bolje…

M M

Samo guraj, pratim ja tvoj rad…. Sve sam naveo s ciljem da se popraviš i bolje razumeš i shvatiš automobil.
Kad si počeo da pričaš bajke o Juriju Sebalju, preterao si MAX, te je tvoja narušena stručnost i šuplja pisanija, pala u ofsajd….

Rikošet

Konstruktivna kritika je nešto najbolje što čovjek može da dobije u životu, samo ako može da je prepozna naravno. U suprotnom lako pomisli da ga neko mrzi i ne želi mu dobro… Velika spoznaja je i da nismo svi isti, niti treba da budemo i da je ljepota debate baš u različitim mišljenjima, a ne u klimanju glavom… Sportska pobjeda je oduvijek bila velika i bitna onoliko koliko je protivnik bio veliki i bitan. Nažalost većina danas u protivniku vidi samo protivnika, nema poštovanja drugačijeg mišljenja, stava i opredeljenja, nema sportske časti, a ni poštene vlasti… Tu smo gdje smo… Pročitaj više »

M M

Ma ništa nema lično negativno i neprijateljski. Sve je u automobilu i različitom načinu poimanja istog. Ja to gledam nekako ko Juri Šebalj. Što reče jedan „drug“ ovde mene je pregazilo vreme. Ne prilagođavam se virtuelnom načinu života i primanju svega šro se servira. Vreme je naopako, pogrešno. Teorije se razvijau bez osnova. Jednostavno, sve je podređeno zelenim, a šta je to zeleno, ne znaju ni oni. Kod njig 1+1 nije 2 a još nisu odlučili koliko je. A kod mene će uvek 1+1 biti 2. I tu nastaje spor. Samo pogledaj računisu za bezbednost vozila, gde se u zbir… Pročitaj više »

moron

Da, iz Jurinih testova može dosta korisnog da se nauči. Npr, kako se „čupa“ onaj gornji plastični poklopac motora. Ili, kako se „baca“ pokrivka gepeka.
Ili, da li su slučajni prolaznici u stanju da prepoznaju brend nekog novog modela vozila kada Jura selotejp trakom pokrije bedž …
Jura je samo zabavljač kada su u pitanju ovi „testovi“.
Niko mu ne spori „reli veštine“, a o tome govore njegovi rezultati. Samo, da li su „reli veštine“ bitne za iole korisnu recenziju vozila za ogromnu većinu prosečnih kupaca?

M M

Zavisi kako posmatraš automobil. Ja ga posmatram ko Juri Šebalj. Razumem ga. Odlično to radi, razbija dosadu i predrasude. Ako automobli posmatraš na način koliko ima do krova, i kliko se naroda može smestiti, koliko ima ZAJE-BA Juri nije baššš za to. Mada on uvek odmeri koliko ima do glave…. Sad koliko je njemu dovoljno, to je subjektivno. Juri ti jasno objasni šta je kvalitet a šta ne, šta je jurilica a šta kosačica. Po tvom ukusu, Jurija je takođe zgazilo vreme….. Međutim treba po nekad stvarno razmisliti koga je zgazilo vreme a ko se raduje cirkus prestavama. Pitanje je… Pročitaj više »

moron

Oko Dizelgejta ja iskreno žalim što VW i Bosch nisu prošli najmanje kao „Takata“ – u stečaju (nakon isplate svih kazni i dugovanih obeštećenja svim prevarenim kupcima, ali i ostalim brendovima koje su tržišno preveslali na najgrublju prevaru u formi organizovanog kriminala).

Zaslužili su veću kaznu od „Takate“ jer su dugoročno i globalno naneli ogromno zlo kupcima, pa i ostatku autoindustrije.

Oni su ti glavni krivci i odskočna daska za današnje stanje i sunovrat u čijem se pravcu krećemo.

M M

Ne, dizelgejt je bio povod za zlo, ko arentat u Sarajevu, ko Račak, ko Markale…. To što je uradio VW je radio svaki ozbiljan ljubitelj i znalac automobila, u čip servisima, od koji ni jedan nije odgovarao. VW je samo ignorisao bolesne teorije zelenih, koje se dalje nastavljaju. Za mene i po meni su radili baš ono što bi ja želeo a za tebe je to smak sveta. Jednostavno je trebalo samo VW zamoliti da to ne čine, i dok ne prestane zabraniti im prodaju. Te sudske veštake koji su sračunali kolko su VW ljudi ubili dizelgejtom, treba obesiti za… Pročitaj više »

BB

Ali različito gleda koje prednost i mane da istakne kod različitih klasa automobila, što je vrlo pohvalno. Svodi vrijednosti na zajedničku mjeru (vrijednost prema potrebi i izdvojenom novcu). A svi žele „zabavu u vožnji“ pa eto i zabavan test… 😉

moron

Koji je Jura ozbiljan recezent, vidi se i po tome kako je pohvalno ocenio komfor zadnje klupe Yaris Cross-a …
https://youtu.be/aGRr7QErzHI?t=307

M M

Pa njemu je očigledno bilo doro „odzada“ u Jariću RAV4-iću, što je i pokazao.
Ništa nije slagao. Kao i uvek.

Iznogud Časni

On je sitan, nizak i nije mjerodavan, osim za italijansko tržište, eventualno filipinsko.

Iznogud Časni

Šeki? Pa kad je taj strpo 7 ljudi u daciu, da mi je znati ?🤪 Nema marketinških okova? Pa kako onda godišnje Dacia u 7 testova i svih 5 boja? Ali mi je drago da ste ti i moron počeli malo kritički da razmišljate, jer ne govori džaba stari iznogud neke stvari.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
Iznogud Časni

Ti ko da nisi gledao test, jest da ga hvali ko mati ludu kćer, ali i rekao je stvari: vidiš tvrdu i jeftinu plastiku, dijelove koji su slabo zasarafljeni, naljepnice (sve to Šeki nije naveo), jadnu multimediju i cijenu od 22 000€, ocjenjuje performanse a vozi se jedan putnik sa svojih 70kg. Pa strpaj 7 putnika ( a ko je vidio putnike bez prtljage) i daj mi nosivost auta. Uostalom, za toliku raju jednostavno ima autobus, bar dotični ima nosivost i gepek za prtljagu. Dzoger je jeftina prevara koju Dacia skupo prodaje. Kako god, opravdaj mi kupovinu vlaškog smeća spram… Pročitaj više »

M M

Kao i uvek Šebaljev test je vrhunski. Sve što je rekao vredi, retko se sreće na drugim mestima, a nije dosadan. I nije ga nešto ni ishvalio. Na početku izusti reč iztiha „prostak“, koja baššš opisuje ovaj prevoz, frižider sandučar na točkovima.

moron

Nije Dokker uopšte „prostak“. Ali, marketinški pristup Dačije je veoma organizovan, sveobuhvatan i agresivno prostački. I dozvoljeni su samo hvalospevi … Praktično, svaki model Dačije je izuzetak od pravila da ne postoji savršen brend i savršen automobil 😊 Pri čemu ja uopšte ne mislim da je to kao celina „loš automobil“. Ali, svakako nije ni onako idealan i kako ga razni „recezenti“ hvale.

'79 DeVille

Dacia je Jugo 21 veka. Jednostavno prevozno sredstvo sa sopstvenim pogonom, i to je to. Ispunjava minimalnne bezbednosne norme, prevozi putnike sa mesta na mesto. Za tu cenu nista drugo be bi trebalo da se ocekuje.