1. Home
  2. Testovi
  3. Dacia Jogger 1.0 ECo-G/100 Comfort – Povratak korenima
Dacia Jogger 1.0 ECo-G/100 Comfort – Povratak korenima
64

Dacia Jogger 1.0 ECo-G/100 Comfort – Povratak korenima

5.12K
64
Podelite sa prijateljima:

Nakon neospornog uspeha Sandera i Dustera, Dacia se skoncentrisala na segment porodičnih karavana. Novi Jogger zamenjuje tako neugledni Lodgy, koji je isto tako mogao pimiti do 7 putnika, i kao bonus nudi privlačne forme u stilu jednog krosovera.

Za početak malo istorije! Sada davne 2006. godine Dacia je ponudila kupcima model MCV, drugim rečima Logan prve generacije u karavan izvedbi, sposoban primiti pod svoje skute 7 odraslih osoba!  Već 2013. godine ovaj biva zamenjen drugom generacijom, koja je zadržala isto ime, ali novi Logan MCV nije više u ponudi sa sedam sedišta, već isključivo kao klasičan karavan sa standardnih pet! U međuvremenu, dakle 2012. godine, na scenu stupa minivan Lodgy, ruku na srce jedan od najružnijih ali ubedljivo najprostranijih i najjeftinijih vanova sa 7 sedišta.

Dolaskom Joggera prestaje njegova proizvodnja, što će reći da se od novajlije očekuje mnogo, rekao bih ne bez razloga! Jer Jogger ima sve što je neophodno za komercijalni uspeh, počevši od privlačnog dizajna s krosover atributima, pa sve do unutrašnjeg prostora, ekonomičnog i čistog agregata, i naravno cene! U Francuskoj startuje s nekih 15.000 evra, nijedan karavan, još manje van ili kvazi minivan, tipa Kangoo i Berlingo, ne može se na ovom polju s njim nadmetati (skuplji su najmanje 40-50%).

A kad spomenuh crossover atribute mislim pre svega na povišeno odstojanje od tla na 20 cm, kao i plastične zaštite na prorezima za točkove i pragovima, koji se protežu sve do prednjih i zadnjih branika. Što se tiče dizajna nema inenađenja, sve do B stuba Jogger je verna kopija Sandera, preciznije rečeno Sandera Stepway! Kao i kod ovog na bokovima su nekakve crne nalepnice od tanke mat plastike (više u funkciji stila nego li zaštite lima), a na krovu praktični nosači koji se mogu postaviti popreko.

Sandero Stepway

Branici od crne platike isto tako doprinose robusnom izgledu, kao i aluminijumski naplaci od 16 cola, u najskupljoj verziji crni i lakirani. Gledano spreda, opet po ugledu na Sandero Stepway, do izražaja dolaze metalizirane lajsne na crnom grilu i upečatljivija reljefna hauba u SUV stilu. Podrazumeva se da je i svetlosna grupa istog oblika za oba modela, za pohvalu je LED dnevno osvetljenje u obliku slova „Y“, no dugi farovi su i dalje standardni halogeni (kratki su u LED tehnologiji).

Tek od B stuba vidljive su izmene, umesto 4,1 metra, koliko ima Sandero, Jogger je razvučen na 4,55 m, čime je postao najduži model u kući! Sva sreća te se ne radi samo o limu već je produženo i međuosovinsko rastojane na, pazite sad, 2,9 m (samo dva santimetra manje od Audija A6 koji ima bezmalo 5 metara dužine), što je za 30 cm više nego li kod Sandera! Insistiram na ovim podacima jer na par domaćih sajtova pronađoh drugačije podatke (kod novog Sandera međuosovinsko rastojanje iznosi 2,6 m), navedi su tačni!

Toliko povećanje dimenzija vidi se i na zadnjim vratima, osim što su velika, ni ne dodiruju proreze za točkove. Krov vozila se polako uzdiže kako se približavamo zadnjem delu, masivnom ali relativno uspešnom u dizajnerskom smislu. Uočljivo je i veliko treće bočno staklo i pre svega svetlosna grupa koja me neodoljivo podseća na pojedine Volvo modele. Vertikalna je u gornjem delu, da bi se u donjem raširila na C stub. Neću spevati ode dizajnu, ali nalazim da je uspešan, svi moji sagovornici potvrdiše mi da im se generalno uzevši dopada.

Copy-paste   

Kada se mora štedeti i ekonomisati nema prostora da se previše „razmaše“! Uostalom i zašto bi, Sandero je inaugurisao novu centralnu konzolu, posve je dakle normalno da su se u Daciji poslužili istom. Verovatno je sada svima poznata, no nije na odmet ponoviti da je dovoljno moderna i urađena od prihvatljivo kvalitetnih materijala. U voženom Confort trimu, koji je u srcu ponude (iznad su ponuđena još dva završna nivoa), ne deluje preterano jeftino, upotrebljeni materijali i plastika, isključivo tvrda, su na nivou recimo jednog Citroena Berlingo, odnosno bratskog Kangooa.

I 100 % analogni instrumenti su preuzeti iz Sandera, odnosno Dustera, po ugledu na komande klima uređaja, koje su u voženom Joggeru manuelne (automatska klima je rezervisana za završni nivo Extreme i Extreme +). Dve „sitnice“ na komandnoj tabli odmah upadaju u oči, prva se odnosi na veliki ekran od 8 inča (ne i uz osnovni završni nivo), nakačen na njen gornji deo, pored koga je zgodan držač za smartfon s USB konekcijom pored, kako bi se komandama na upravljaču mogle birati pojedine funkcije na samom telefonu.

Druga je vezana za simpatično platno na centralnoj konzoli, vratima i gornjem delu sedišta, koje nažalost ne pronalazimo kod osnovne verzije Essentiel. Na oko su privlačna i prednja sedišta, važnije od toga je saznanje da su udobna i sa dovoljno snažnim bočnim osloncima. Ne mogu vam potvrditi da li su i ona preuzeta iz Sandera (nigde ne pronađoh podatak, a pri ruci mi se nije našao jedan Sandero da proverim), nebitno, važnije je da vozačevo ima integrisan i podesiv naslon za desni lakat.

Električni podizači za sva četiri prozora su smeštena na vratima, s tim da je samo vozačevo s automatskom komandom za spuštanje/podizanje, za ostale prst mora ostati na njima. Pozicija za upravljačem, opet istim kao i kod ostalih modela, je bez zamerki, podrazumeva se da se podešava po visini i dubini, po ugledu na vozačevo sedište (ne i suvozačevo). Kao što rekosmo instrumenti su klasični, ali veliki i pregledni, s ekranom za putni računar između obrtomera i brzinomera, koji opet nema obeleženo crveno polje.

Putni računar pruža sve neophodne informacije, posebno treba istaći da pokazuje istovremeno stanje u oba rezervoara, kada se, kao u našem slučaju, radi o verziji 1.0 Eco-G/100 ks, pogonjenoj na benzin i tečni naftni gas TNG. Podsećanja radi, kod Dustera količina plina u rezervoaru može se samo „ofrlje“ proceniti na osnovu par diodi smeštenih na samom prekidaču, s leve strane upravljača. Kod Joggera je kao i kod Sandera na istom mestu, ali se na putnom računaru može precizno saznati autonomija i prosečna potrošnja. U vezi ergonomije recimo još da su komande za regulator i limiter brzine smeštene upravo gde treba, tj. na samom upravljaču.

Do ovde sve je dakle više-manje poznato, prelazimo na klupu u drugom redu, podeljenu na 2/3! Odmah primečujem da je postavljena osetno višlje od prednjih sedišta, što ni malo ne utiče na prostor za glave putnika. Odrasle osobe osećaju se komotno, naravno i deca, s tim da zbog visine sedišta nogama jedva dodiruju pod. Pored sasvim zadovoljavajućeg prostora moram navesti još par zapažanja u vezi opšte udobnosti, centralni tunel je recimo nizak, ima tek par santimetara, što će znati da ceni osoba u sredini.

Dalje, prozori se spuštaju kompletno u vrata (dobro nije baš kompletno, ostaje 1-2 cm), dok su na poleđini prednjih sedišta praktični džepovi i eventualno avionski stočići (uz doplatu ili uz najviši završni nivo). Na plafonu putnici poseduju ručice za pridržavanje, dok u velike police u vratima staju čak i flaše od 1,5 l. Kao što rekoh ova verzija je sa standardnih pet sedišta, kada do izražaja dolazi ogromna zapremina prtljažnika od preko 700 l (do police koja ga pokriva).

Pojedina nezavisna merenja kažu i znatno više (840 l), ukoliko imate mali stan možete ga koristiti kao špajzu ili ostavu za stvari koje vam smetaju, odnosno otići s njim na izlet i poneti dva bicikla, nakon što ste oborili sedišta pozadi (1.820 l). Kažem sedišta, a ne samo naslone, jer se sedalni deo lako podigne i priljubi uz prednja, tako se ujedno dobija dovoljno širok prolaz ka sedištima u trećem redu (u Francuskoj uz doplatu od 750 evra). I ova su „na balkonu“, tj još uzdignutija nego li u drugom redu, no prostor za glave i dalje je prihvatljiv za odrasle osobe do 1,8 m!

Bio sam u prilici smestiti se na njih u jednom Joggeru pored voženog, uverih se tako da s mojih 1,72 m nemam nikakvih problema ni s kolenima, uz to treće bočno staklo može s odškrinuti, što nije slučaj kod vožene verzije s pet sedišta. Više o varijanti sa 7 sedišta prilikom sledeće test vožnje u aprilu, kao i o snažnijem agregati 1.0 TCe od 110 ks…

Vratimo se opet prtljažniku, metar u ruke izmerih dubinu od 1,6 m (s skopljenom zadnjom klupom), odnosno 1,85 m do naslona prednih sedišta, kada se obore samo nasloni zadnjih. Ulazni otvor ima širinu i visinu nešto veću od jednog metra, preciznije rečeno 103 i 102 cm. U dnu prtljažnika je lim, bez uobičajnog prostora za rezervni točak, pošto je ispod vozila rezervoar za plin, zapremine 40 l. Ze ne daj bože na boku prtljažnika pronađoh zakačenu omanju torbicu s priborom za krpljenje guma i kompresor.

Samo jedan trocilindarski blok

Za početak Dacia je ponudila samo benzinski blok od jedne litre, poznati 1.0 TCe 90/100, čija snaga zavisi od vrste goriva kojom se napaja. Ukoliko se radi o benzinu, snaga i obrtni moment su nešto niži (90 ks i 160 Nm), da bi prelaskom na gas dobio 10 ks i 10 Nm! Kako se vrši izbor? U principu, dok je motor hladan startuje na benzin, da bi u zavisnosti od temperature prešao na gas, maksimalno nakon par minuta rada. Ne automatski, osim ukoliko nestane benzina u rezervoaru, nepohodno je pritisnuti na spomenuti taster s leve strane upravljača.

Mogli su mu pronaći i bolju poziciju, pristupačniju, srećom na komandnoj tabli uvek se može videti koje je gorivo angažovano. Ukoliko je motor zagrejan, a pre gašenja se vozilo na gas, automatski će ponovo izabrati gas, praktično odmah, u roku od par sekundi! Jednom u radu, svakom iole upućenijem vozaču jasno je šta se skriva ispod haube, zvuk trocilindarskog agregata je promukao, hrapav, posebno kada se popne u više obrtaje. Recimo odmah, izolacija kabinskog prostora je slaba, pored buke agregata osetljivo uvo registrovaće pri višim brzinama parazitne šumove od strujanja vazduha (pre svega zbog krovnih nosača) i od kotrljanja.

Ništa strašno ali u jednom savremenijem karavanu iz C segmenta, tipa Megane SW,  ipak su diskretniji. Na putu, posebno ukoliko je sam u kolima, vozač teško može osetiti razliku u performansama, radi se zaista o nijansama. U tom slučaju motor deluje dovoljno snažno, iznenađuje kako Jogger lepo povlači već od nekih 2.000 o/min. U spezi je s šestostepenim ručnim menjačem, dobro odmerenih prenosa, jedino je šesti predugačak, predviđen samo za održavanje brzine na auto-putu.

Razloge treba tražiti u skromnoj masi, iako velik ovaj karavan teži je jedva stotinak kilograma od malog Sandera, preciznije rečeno samo 1.260 kg (bez vozača, za verziju s duplim napajanjem i dva rezervoara)! Dakle kada su u njemu 2-3 osobe i nešto prtljaga, performanse su zadovoljavajuće, maksimalna brzina iznosi oko 170 km/h, dok do 100 km/h ubrza za 12,3 s.

No, kako nisam bio u prilici da ga maksimalno opteretim, opravdano se može postaviti pitanje nije li s 7 osoba i 50-ak kilograma u prtljažniku ovaj mali motor na muci!?Ukoliko je suditi po testovima jednog francuskog automobilskog časopisa za koji sam svojevremeno radio par meseci, jeste (ukupna težina je podignuta na 1.800 kg), osim što potrošnja poraste za dobru litru, međuubrzanja su osetno lošija.

Pretpostavljam da snažniji blok 1.0 TCe od 110 ks i s obrtnim momentom od 200 Nm, može tek donekle da koriguje problem… O tome sledeći put, no pored benzinca za pojedina tržišta najavljen je i dizel blok 1.5 Blue dCi (uglavnom za manje razvijena, ne i u Francuskoj), a dogodine i hibridna verzija. Radi se običnom hiridu od 140 ks, bez spoljašnjeg punjenja, s kakvim se srećemo kod Renaultovog Clija E-Tech i Arkane.

Na putu Jogger se ponaša sigurno, ali od njega ne treba očekivati nekakvo „uzbuđenje“. Uprkos velikom klirensu ne naginje se previše u krivinama, ako ćemo pošteno s motorom koji ga pokreće teško je staviti ogibljenje na veće iskušenje… Jednostavno zadovoljavajuće udoban porodični karavan, za „cool“ transport trupa, čiji amortizeri i ogibljenje uspešno upijaju veće napravilnosti na putu.

Ne kao kod Dustera, ovaj je ipak pravi SUV, ali dovoljno dobro za otići do rodbine u neku „vukojebinu“, van asfalitiranih puteva. Uostalom Jogger je i predviđen za otežena uslove vožnje, kao i za tržišta u razvoju, za razmažene Evropljane s visokim životnim standardom postoji desetak znatno kvalitetnijih i skupljih karavana!

Kao što rekoh na ovom polju je apsolutni šampion, računajući i ekonomičnu eksploataciju, pre svega zahvaljući plinu. Konkretno, vozilo na fotografijama u Francuskoj košta svega 16.700 evra (navodno u Srbiji od 15.990 evra), za te pare teško je pronaći čak i jedan gradski automobil u B segmentu! Ponavljam reč je o verziji ECO-G/100 Comfort s pet sedišta, dakle s ugrađenim plinom, bez njega verzija 1.0 TCe/110, jeftinija je za 200 evra.

 

Nivo iznad, nazvan Extreme, u Srbiji je skuplji za 1.000 evra, pored automatske klime i druge razno razne opreme koju neću navoditi (detalje možete pronaći na sajtu uvoznika), distancira se izvesnim estetskim elementima, kao što su crni aluminijumski naplaci i lažne škrge na „krilima“, u stilu Dustera. Pored cene navedoh i ekonomičnu eksploataciju, toliko važna stavka kada se cena benzina u zemljama EU popela na 2 i kusur evra (kako stoje stvari i u Srbiji će uskoro), dobrim delom zbog ukrajinsko-ruskog rata!

Dakle, u vreme pisanja teksta, krajem februara, na našem tržistu Euro Premium 95 BMB koštao je u proseku 172 din (BMB 95 Plus čak 185 din), dok se cena gasa kretala oko 95 din. Verovatno i vrapci na grani znaju da motori napajani plinom troše oko 20-25 % više , što se dokazalo i u slučaju ovog Joggera. Putni računar pokazao je prosečnu potrošnju plina od nepunih 10 l, s rasponom izmedu 8 i 14 l, u veoma komplikovanoj gradskoj vožnji. Prelaskom na benzin u idealnim uslovima može sići do nekih 6 l, prosek je na kraju test vožnje iznosio 7,7 l.

Prostom matematikom ispada da 100 pređenih kilometara na gas košta vozače u Srbiji oko 950 din, a na benzin najmanje 1.320, odnosno 1.425 din ukoliko sipa BMB 95 Plus. Razlika je još veća u Francuskoj, naime cena gasa više manje je identična, no najjeftinije gorivo košta 1,9 evra. Neću ulaziti u eventualne probleme koje navodno prouzrukuje vožnja na plin i cenu održavanja sistema, to ostavljam vama da izložite u komentarima. Znači, s oba do vrha napunjena rezervoara moguće je prevaliti više od 1.000 km bez zaustavljanja (420 na plin i oko 650 na benzin), što se odnosi i na vožnju na auto-putu.

Nažalost opet ništa ne beše od našeg odlaska u obližnje planine kao što smo planirali (snega ni za lek), za uzvrat posetismo jedan prelepi srednjovekovni zamak poznat pod imenom Pierrefond, na stotinak kilometar od Pariza, čije slike priložih uz test. Sasvim dovoljno da se uverimo da Jogger bez problema održava putnu brzinu od 130-140 km/h, pri nekih 3.000 o/min. Motor ostaje dovoljno dikretan ali, kao što spomenuh, parazitni šumovi mogli bi biti manji. U gradskoj vožnji, pre svega zahvaljujući velikim staklenim površinama, mogu pohvaliti veoma dobru vidljivost, naprotiv prečnik okretanja od 11,7 m je prevelik. Uz toliko međuosovinsko rastojanje ni agilnost mu nije jača strana!

To bi bilo više manje sve za prvo druženje, nakon svega navedenog prepuštam vam da sami izvedete zaključke. U kratkom video zapisu rekoh da kome treba ovakav tip vozila posve će sigurno biti zadovoljan kupovinom, jeftiniji i prostraniji automobil teško je pronaći! Jeste da su perfomanse pomalo „knap“ za veliku familiju, kućne ljubimce i gomilu stvari, ali ukoliko vozač adaptirati svoj stil vožnje njima, svi će uzivati u pejzažima.

Sve ostalo prolazi, tako da u komercijalni uspeh Joggera ne treba sumnjati. Interesovanje za njim je ogromno, što potvrđuje preko 10.000 narudžbina pre nego li je uopšte započela prodaja! Gotovo sigurno nova zvezda je rođena, bez obzira što će mnogi od vas, posebno ljubitelji nemačkih proizvođača i plemenite mehanike, s podsmehom odmahnuti rukom… Za one druge, koji na automobile gledaju pre svega kao prevozno sredstvo, što je moguće jeftinije i prostranije, Jogger je apsolutni favorit!

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Dacia Jogger 1.0 ECo-G/100 Confort

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Karavan
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.550 x 1.780 x 1.630 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.900 mm
Zapremina prtljažnika: 708 – 1.819 l
Masa praznog vozila: 1.260 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R3/ turbo benzinski
Radna zapremina: 999 cm³
Snaga: 90/100 ks pri 4.800/5.000 o/min
Maks. obrtni moment: 160 Nm pri 2.100 o/min

170 Nm pri 2.000 o/min (na gas)

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Manuelni sa šest stepeni prenosa

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/torzija
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/doboši
Pneumatici napred/nazad: 205/60 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 12,3 s
Maks. brzina: 172/175 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin + TNG
Zapremina rezervoara: Benzin 50 l, TNG 40 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 7,7 l (benzin)/9,8 l (plin)/ 100 km
Emisija CO2: 119 g/km (plin) 135 g/km (benzin)

Cena

Cena u Srbiji od 14.490 evra 

Dobre strane:

Dopadljiv stil sa krosover atributima, cena, 7 pravih sedišta, prtljažnik u verziji s 5 sedišta, dupli izvor napajanja, autonomija

Loše strane:

Trenutno samo jedan benzinski blok, ograničene performanse, slaba izolacija kabinskog prostora, preduga šesta brzina, bez rezervnog točka
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,25 
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7 Ukupno 7 
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 8,5 
Kabina: 8
Komfor
Napred: 7,5 Ukupno 7,25 
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7 
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7 
Kočnice: 7
Motor
Performanse: 6,5 Ukupno 6,75 
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 7,5 Ukupno 7,25 
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 7,5
Ocena: 7,583

Cene u Francuskoj:

Verzije Cena
Dacia Jogger 1.0 ECO-G 100 Essentiel 5 mesta 14 990 €
Dacia Jogger 1.0 TCe 110 Essentiel 5 mesta 15 500 €
Dacia Jogger 1.0 ECO-G 100 Essentiel 7 mesta 15 750 €
Dacia Jogger 1.0 TCe 110 Essentiel 7 mesta 16 250 €
Dacia Jogger 1.0 ECO-G 100 Confort 5 mesta 16 700 €
Dacia Jogger 1.0 TCe 110 Confort 5 mesta 17 200 €
Dacia Jogger 1.0 ECO-G 100 Confort 7 mesta 17 450 €
Dacia Jogger 1.0 ECO-G 100 Extreme 5 mesta 17 700 €
Dacia Jogger 1.0 TCe 110 Confort 7 mesta 17 950 €
Dacia Jogger 1.0 ECO-G 100ch Extreme+ 5 mesta 18 200 €
Dacia Jogger 1.0 TCe 110ch Extreme 5 mesta 18 200 €
Dacia Jogger 1.0 ECO-G 100ch Extreme 7 mesta 18 450 €
Dacia Jogger 1.0 TCe 110 Extreme+ 5 mesta 18 900 €
Dacia Jogger 1.0 ECO-G 100 Extreme+ 7 mesta 18 950 €
Dacia Jogger 1.0 TCe 110 Extreme 7 mesta 18 950 €

(5123)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

64 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Jogger … Poskupeo u Srbiji i pre nego je fizički u Srbiju stigao. Al’, dobro, sve poskupljuje. I bez rata u Ukrajini Sandero je prošle godine u Srbiji poskupeo jedno 4 puta barem. Klirens od 20 cm je greška. Ta greška u press podacima je bila i kod Sandera i to je Peki i pomenuo još u prvom ili drugom testu Sandera. Ovaj ECO G ne može biti dovoljan i za Sandero i Jogger. Za Sandero i Logana jeste, za ovo nije. Tce 110 možda, a DCI sigurno. Što se tice Wb-a, i Logan MCV prve generacije je imao 290… Pročitaj više »

Peki

Moron za Sandero si u pravu, klirens je osetno manji, ali kod Joggera svi navode 20 cm. Od proizvodaca do raznih auto casopisa, koji su uzvrsili nezvisna merenja! Za proveriti ali na oko zaista deluje visok…

moron

Peki, kod Joggera su tih 20 cm u katalogu i specifikacijama „nacrtali“ na podu, na sredini kola.

https://cdn.group.renault.com/dac/gb/transversal-assets/brochures/model-brochures/Jogger-mini-eBrochure.pdf.asset.pdf/5fe6a5026f.pdf

Koliko on ima „na osovinama“, prazan i opterećen ? 20 cm ne može imati ni prazan, ni u snovima ( a opterećenog da i ne pominjem ).

20 cm bi bio veoma ozbiljan klirens, čak i za savremenog kvazi-terenca. To ti nema ni RAV, novi Tucson/Sportage … A ne Jogger, sa gumama 205/60X16.
Doduše, ako ćemo da merimo „na podu, na sredini kola.“, imaju pomenuti i 25 cm.

Peki

Bem ga, nisam legao ispod njega i proveravao, na oko je vidljivo visi od bilo kog klasicnog karava i mnogih Crossovera, dakle sasvim dovoljno za izrovane zemljane puteve…

Branko

Pozdrav Morone, dotaknuo si zanimljivu temu. Min. ground clearance (hrv. minimalna zračnost od podloge) obuhvaća 3 pojma kod vozila s neovisnim ovjesom: 1. Minimalna zračnost između osi kotača (ne osovina, kod neovisnog ovjesa ih nema): visina zamišljenog kvadra koji dira unutarnje strane kotača i najnižu točku vozila 2. Minimalna zračnost ispod osi kotača: udaljenost od podloge do najniže točke vozila, s tim da se isključuju elementi van zamišljene parabole koja spaja os kotača u odnosu na podlogu i najnižu točku osi vozila. Znam da zvuči nejasno, ali tom definicijom se iz pojma minimalnog klirensa isključuje kotače, elemente ovjesa i slično.… Pročitaj više »

Peki

U pravu si, zvuci nejasno (i nejasno je 🤔), ali vredi procitati strucno objasnjenje. Dakle 20 cm visine kada je prazan?

Branko

Da, ali to je najniža točka u području između prednjih i stražnjih kotača (krajnji unutarnji rub, ii to za neopterećeno vozilo. Klirens izvan tog područja (naprijed i nazad) uglavnom se razlikuje, ovisno o tehničkoj izvedbi ovjesa.

moron

Prema Dacia.co.uk: Za običan Sandero: „Max: 162 mm (unladed)/ Min: 133 (with load)“ ( razlika 29 mm ) Za Sandero Stepway „Max: 201 mm (unladen) /Min 174 (with load)“ ( razlika 27 mm ) Za Jogger piše samo „200“, kao što za Duster piše samo „210“. Očito je to samo za neopterećno vozilo, a za opterećen kod Joggera je pitanje, zbog varijante 7-seda. Svaki proizvodjač piše drugačije. Npr. Jeep za Renegade odvojeno navodi klirens za prednju i zadnju osovinu, ali ne i za Compass ( on je 198 mm ) ili Wrangler ( 252 ). Honda za npr, HRV piše… Pročitaj više »

Branko

Ma da, ovisi od marke do marke, a k tome nisu u pitanju stručni, nego fakultativni termini (nisu jednoznačni). Evo odličan članak na tu temu, ako nekoga zanima: https://unsealed4x4.com.au/busted-the-truth-about-4×4-ground-clearances-and-manufacturer-claims/ 🙂

Izmenjeno 2 godine pre od strane Branko
moron

Hvala.
Pročitam ono posle. Meni je to jako interesantna tema. Jer je to bitan parametar vozila. Oko koga mnogi varaju kupce.
Ko zna, dok ja pročitam, možda do tada AR i objavi tekst o tome, zbog opšte edukacije. Valjalo bi 😊

Iznogud Časni

Čujem da je struja 2.8 ćuna u hr…

Branko

Kako za koga; za neke firme da, za neke ne, ovisno o ugovoru. Za fizičke isobe zasigurno ne. Na EV punionicama od 2,0 do 5,6 kn / kWh.

moron

U Britaniji ipak ima rezervni točak kao opcija za 250 funti, za TCE 110

Iznogud Časni

Ja zazivao novi naslov, budio Onog da objavi, a on objavi – DACIU! Pa kakav si to covejk, imas li dusu? 🙂 jos ovaj šeki za sedmicu dvije hoce da nas truje sa jos jednom ISTOM daciom! :-S i onda kazu sto citas samo naslove. Ja cu postavit ak47, pritisnut dugme, a vas dva se slucajno tuda setajte. vidi golog lima, ubi oci, vidi loseg motora, ni kolica nije u stanju da povuce a kamo li dva sitna momka poput bebe i morona, ispustio bi dusu nakkn 100km. Za 18 k neki mjesec nudio fiat tipo karavan, sa dizelom i… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
Peki

Komsija, Jogger je za 99,99 % citalaca interesantniji od elektricnog Fiata 500 3+1, od kojeg je uostalom duplo veci i duplo jeftiniji! Naravno da cu za mesec dva uzeti opet Jogger, ali verziju s 7 sedista, bolje opremljenu i nesto snazniju, verujem na veliko zadovoljstvo svih, osim tvoje malenkosti… Fiat je u redakciji, spreman, ali prednost imaju zvezde poput Joggera, odnosno prezentacije, juce se vratih iz Barselone s test voznje Citroena C5 X… Aj uzdravlje, nece ti valjda jedna Dacija pokvariti raspolozenje za vikend 🙂

Iznogud Časni

Jadni su oni kojima je Dacia – zvijezda. Kako mozes da poredis dildu gradskog sa daciom, evo ne znam. Vrijeme ti je za penzije.
Jebes daciu, neće ona meni pokvarit raspoloženje, jedino sto može pokvarit je da Haduk ne daj Boze, puj, puj, danas izgubi od Dinama. Zapalio bih daciu tada 🙂
Trk tamo do alfe i primi se volana, a ne neke Dacije.

Peki

Nazalost brojni su oni kojima je Dacija ne samo zvezda vec i misiaona imenica, o elektricnom 500 od 35.000 evra i Alfi od 50.000 da ni ne pricam… U kom ti svetu zivis ukolilo smem da te upitam? Plata ili penzija od 4-5 hiljada evra mesecno, pa to u Srbiji ljudi dobiju za godinu dana!!! Cak i u neuporedivo razvijenijim zemljam EU Dacije se prodaju k’o alva (nisam rekao Alfa 😂), ej daj malo realnosti…

Iznogud Časni

Aj ne zajebaji. Imas bolje i jeftinije Kineze pa ih niko ne uvozi, a toliko tržište vapi za jeftinim autima pa Dacia caruje. Kome treba auto a tako razmišlja kao ti u komentaru, on uzme polovno, jer je u pola jeftinije nego Dacia i ima motor. Nadalje, tipo si nudio za 18k sa dizel motorom (jako jeftino al eto). I sumnjam da će ovo da se prodaje po navedenim cijenama, prije će bit bar 1000€ vise.

Peki

Verovao sam da smo odavno prestali da uporedujemo novo i polovno, svaki iole ozbiljniji vozac zna prednosti i mane jednih i drugih, zar ne… A to sto se Tipo nudio za 18.000 evra treba da znaci da SVI trebaju kupe jedan dizel i da za par godina ostanu na ulazu u velike gradove? Ne zajebavam vec ozbiljno analiziram , te kineze koje navodis znas vrlo dobro da nije moguce kupiti u EU! Dacija Jogger se prodaje po navedenim cenama, ne moze se ogrebati za popust ali cene nisu vislje za 1.000 evra kako navodis! Za re pare NEMA novih automobila… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Ostace 8===D, sta pričaš. I dan danas auta sa euro 4 normom nose zelene plakate a ima 7 godina kako su pokušali da ih sve zamijene pa 8====D, a da ima toliko policije pa da ide provjeravati, nema. Uglavnom, bezveze straše narod. A kod ti neće proci ni u vlažnim snovima pedera iz Brisela. Nadalje, niti jedna Dacia bez obzira koliko nova bila, nije bilja od 2-3 god starog BMW ili Mercedesa koji ae prodaju po istoj cijeni ko vlaški mrtvački sanduk. Mani se pričanja pizdarija o pouzdanosti Dacije, svake godine na tuv Dacia je ZADNJA na statistikama. Pa postoji… Pročitaj više »

moron

Drug Karl Marks bi podržao dijalektički materijalizam kao put razvoja 😀😀😀

Peki

Ti i ja ocito nemamo iste informacije, pored japanaca Dacije su najpouzdaniji vozila, ne samo u svom segmentu… Drugo o kakvim ti pandurima pricas pa to je davno proslo vreme, kamere druze, tj video nadzor, tako se sada sve kontrolise. Stoji ti tabla ko sme da ude i iznad nje kamera, a na sofersajbni vinjeta (ako je nemas opet placaskaznu). Ukoliku udes u tu zonu kazna je toliko i toliko, panduri vise ne zaustavljaju nikog, osim ukoliko je neka racija ili si neposredno pored njih prosao na crveno! Na auto putu oko Pariza su infracrvene kamere, najbrza traka je rezervisane… Pročitaj više »

BB

Narodna milicija zaustavlja samo ako nosiš žuti prsluk.. 🤣😂

Iznogud Časni

Zar si oslabovidio, euro 4 ima zelenu plaketu, znači ulazi đe hoće. Ovdje nema tih karefeka sa kamerams, neg ima ordnungsamt tj žandarmerija ne znam kakvu ragu moraš imati pa da nemaš zelenu plaketu. Opet kažem, sve ovisi o državi ili gradu u kojem čovjek živi. Ovi istočno od raja nemaju takvih problema pa ispada da samo ti u Parizu imaš tih briga ili se varam?!

M M

Kako stoji stvar, za dugo će biti „zabataljena“ ta hebena ekologija u tom kontraproduktivnom smislu. Jer, tu fiktivnu filozofiju, već zamenjuju realni energetski problemi i prava zanimacija – RAT. Posele korone, Evropa je ionako na kolenima. A ako se setiš, sve sam ovo najavljivao, kad je počeo dizelgejt. Danas je u Nemačkoj benzin skoro 2,3 evra…. Gasa brzo neće biti uopšte (izgleda) a struja će postati papreno skupa, ako ne dožive restrikcije. Dugo je ovaj Svet puštao Amerikance i Engleze da prave zajebancije. Ovi drugi su se skoro otcepili od Evrope, a pametnom je bilo dovoljno da shvate šta se… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
Suki

Hvala Peki na testu! Zanimljivo auto za mene koji svakodnevno prevozi djecu, bicikle i psa. Da li se mjenjač kod dodavanja i otpuštanja papučice gasa i pomiče par milimetara naprijed-nazad? To me razočaralo kod Sandra! Neoprostivo je u današnje vrijeme ne znati napraviti dobar mjenjač!

Peki

Ne, ne mrda ni za milimetar! Ovde je sestostepeni, nove generacije.

Suki

Hvala na odgovoru. Tri stvari koje stalno dodirujemo u autu su mjenjač, kolo upravljača i sjedište i tu ne bi trebalo biti kompromisa! O svemu ostalom se može diskutirati!!!!! Moje mišljenje!!!!

Iznogud Časni

Naravno da se pomiče.

Peki

Odakle zna, ti tvoju plemenitu straznjicu nikada nisi stavio u jednu Daciju? Idi na utakmicu i pali Dacije ispred stadiona…🤣

Iznogud Časni

7 sjedala i 100l gepeka, dobro, sta ti putnici nose kao prtljagu? Tito te j…da svaki ponese flašu vode, već nemas dje stavit. Ajde, šibica i benzin! Bebeova skalamerija iz limunka je naučna fantazija za ovo. Ogoljen lim, zaštita od buke nikakva, slab dovod zraka i Očajni motori, vidim tragediju u najavi. No, za svabe koji dje dzukele ubacivati u gepek, ako se vlasi budu fokusirali na tu propagandu, ima da im uspije. Ni vlasi ni svabe nemaju smisla za estetiku i dizajn, njima je i govno – biftek, pa se čude kad ih upozoravas na odabir namirnice za jelo.… Pročitaj više »

Suki

Polovično si u pravu!

Peki

Navedi mi jedan, barem jedan karavan ili van s 7 pravih sedista (ne one klupice pozadi za decu do 10 god, koji ima veci prtljaznik u toj konfiguraciji!? Nema brale, sve je to u litar isto ali duplo skuplje, ta mani se Dacije, opusteno, idi gledaj utakmicu, samo sto nije pocela…😉

Iznogud Časni

Posto je bio onaj 500xl , žešći Gabor , 3Ss? Pa nvesticija u auto , ma bježi, nisi ti nikakav ljubitelj automobila. Čovjek sto stariji sve mu manje treba. Vidi Musu, vozi BMW X3, i 14 l dizel nizbrdo a ti zapeo za daciju. 7 sjedala, kome treba to i 100l gepeka, dje će putnici staviti stvari? Voziš djecu i gdje torbe staviti? Ko još ima 6 djece? Koliko to ljudi ima toliko? Ev u mene komsija, cigo iz Srbije,5 njegovih 6 ženino, tj 6 djece, žena ne radi al uberu svaki mjesec 3-4 hiljade socijale i placen stan i… Pročitaj više »

Bungi

Odličan je!Ne izgleda više tako jeftino kao prethodnik MPV.Posebno bih pohvalio ogroman poklopac goriva a ispod puni otvor za LPG.Tako se to radi.

moron

Gledajući ove cene u FR, tamo je ECO-G 100 jeftiniji za 500 evra nego TCe 110. Što je i sasvim logično.
Al’ kod nas „šipak“, kod nas je slabiji LPG skuplji.
Naravno, zagovornici LGP-a će odmah objasniti da to tako i treba i da PLG zbog manjeg troška samog goriva (uz prećutkivanje svega ostalog) ima puno pravo i logiku da bude skuplji i 1-2.000 evra …

s mile

Odličan test, jednog za sadašnje cene, povoljnog automobila. Za te pare se ne može očekivati vozna dinamika, i zvučna izolacija.
Da, jači dizeli bi mu dobro došli, ali u toku je satanizacija dizela.

moron

Guma od 20″ za (Grand) Scenic, npr. Michelin CrossClimate 2, košta 16.020 dinara
https://www.beo-car.rs/auto-gume/195-55-r20-gume_za_sva_godisnja_doba-auto_gume

Guma od 16″ za Jogger (Sandero, Logan), Michelin CrossClimate 2, košta 14.680-14.880 dinara
https://www.beo-car.rs/auto-gume/gume-za-sva-godisnja-doba/20560-r16-cross-climate-96h-zimska-guma

Iznogud Časni

Ev natjerao me da idem u salon od alfe i da oci odmorim. Nadjoh jedan u dizel selu , jedva su me istjerali. A tamo i novi džip Cherokee ,130k €. Odličan, samo predugačak za mene i ne volim autobuse sa 7 sjedala. Bjese tu i RAM 24 litre u gradu troši, i taj oko 140k ak se sjećam dobro, moram slike pogledati. Stelvio za 91k na sniženju hahah. Onaj novi Compass pa onako rekao bih do 4 osobe 1.83 visine dalje ne ide, kao da im je to etalon. Sad pijem kafu i u kafiću VW ud 5. Izvolite… Pročitaj više »

moron

Meni je Compass vrlo prijatno vozilo. I napred imam sasvim dovoljno mesta. Pozadi mi je komforni Renegade.
Oba ih krasi odlična ponuda motora. Ali, baš, baš bogata. Dizel, benzin, običan, MHEV, PHEV, 6MT ili DCT7. ..
Aktivna bezbednosni oprema na nivou. Bazni Compass MY 2022 ima i radarski tempomat. I dosta drugoga.
Tako kad bi poredio, ovaj Jogger je baš „bazičan „.
Ali, i kao takav, imaće on svoju ciljnu grupu. Nisu to oni koji traže vozilo motorizovano i (aktivno bezbednosno) opremljeno kao Compass ili slično.

Peki

I meni je Compass bas jako prijatno vozilo, posebno Hybrid PHEV/240, ali za 50.000 evra kakva se tek kuca moze pronaci na obroncima Fruske Gore… Ako mora da se bira ja sam vec izabrao 😉

moron

Peki,
pa ne moraš baš Compass PHEV za 50 hiljada, može i 1,6 MJ 130 ks MY2022 već za 26.490 😊 Pa da se voziš i jeftinije nego sa tim PHEV-om.
I da onda lepo svaki dan se provozaš do Frušakaća, svaki dan na neko drugo mesto, da tamo odeš u laganu šumsku šetnju, pa negde na kafu, kao ja 😊
comment image
Kakva crna vikendica, to bi te samo zakovalo za jedno mesto i postao bi „nepokretan“

Peki

Priznajem, argumenti su ti ubedljivi 👍

Iznogud Časni

Jednom starcu treba da bude pokretan? Pa taj više ni auta na test ne zna da uzme, neg Daciju, Toyotu,a od auta dobije išijas🤪🤭🤭 daj mu stan na moru pa da uživa, on hoće vikendicu za iste pare u šumi,😵🥴. Vjerujem, da kod druga Stiga imaš takvih šupa pardon vikendica za manje para na ljepšim proplancima.

Peki

„Nema udarca bez starca“ 😉. Tek za tvoju informaciju, „starac“ se u slobodno vreme pentra po skelama s drugarima gradevinarima, montira na tone cevi, da bi uvece ladno izasao s suprugom na veceru, „smirio“ buteljku Bordoa i sutradan nastavio razno razne aktivnosti… Dakle i s 62 god bez grama sala na stomaku, prilozi nam kruha ti jedno tvoju fotku da se slatko nasmejemo… 🤣 Drugo, u ovom nazovi novinarskom poslu objektivnost je imperativ, strasti se ostavljaju po strani! To ti mozes da velicas u nebo Fiata&Compani, mogu i ja, ali ukoliko se zaista uverim da je tako! Uostalom svi su… Pročitaj više »

Iznogud Časni

U šta si spičko 62 godine da moraš na građevinu hodati , evo ne znam. Ajde, pohvala za manjak sala na stomaku, makar nešto. Ja sam uvijek na strani slabijih, svi pljuju po Fiatu neopravdano, a čak i Daciju kuju u nebesa. Seru kvake da nemaju para, da im je jeftino auto, Fiat im da auto za 10k eura, a oni neće, i onda neko spominje hrdjav 8====D ?! Malo si zakasnio, otkad smo se ja i Musa prozvali tim starcima, ima xy godina. Ma nema Dacija u Splitu, to dovezu ovi istočno od raja kad dođu a onda ih… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
Peki

Cuj stari, Dacija Sandeto je peto vozilo po prodaji u Hrvatskoj, u svim segmentima 🤣🤣🤣. Toliko o bacanju u more… Drugo, pentranje po skelama je drugarska pomoc, kuzis, ima nesto sto se zove pomoc prijateljima, kada im je frka, nema radnika ili su na drugim gradilistima. Isti ti prijatelji ti onda ucine bilo kakvu uslugu, ofarbaju gajbu, plate veceru, ustupe kljuceve od vikendice ili provedu sa mnom pola dana pomazuci mi da uradim fotografije nad kojima ti posle balavis! Za tvoju informaciju u penziji sam od pocetka godine no otvorio sam nedavno i firmu za pruzanje raznih usluga, zabole me… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Nemoj da te Hasan i orangutan vide kako vježbaš.

Iznogud Časni

Taj dildo 45 k eura

Iznogud Časni

Ma jok, za iste pare stelvio pa ti vidi. Neg, za 40 eura nekad si mogao 25l dizela , šta nekad do prije 10 dana, sad jedva 18. 2.3 dizel…nema dalje, valja meni dildo ciklo kupit..😵🤧

Peki

Cuj stari u Splitu kamenovan autobus Dinama, zasto bre, pa Dacija ne pravi buseve…🤣

Iznogud Časni

Iz istog razloga zbog kojeg pas liže jaja.

Stex

„Mnogo muzike za malo para“ to se odnosi na Dačija automobile.
Moto Dačije je „Svako ima pravo da vozi novi automobil“

moron

Možda je to nekada dačiji bio moto. Danas nije. Da joj je to moto što ti kažeš ne bi Dačija za Sandero u prethodnoj godini od inicijalna tri paketa opreme ukinula donji i srednji, niti bi deo stabdardne opreme najvišeg paketa prebacila u opcije ( automatski klima uređaj), niti bi svim kupcima Sandera namentula obavezu doplate za metalik boju. Da je Dačiji stalo da motorizuje i kupce manjeg budžeta, tada bi se i u Srbiji nudio onakav Sandera koji je u Nemačkoj manje od 9.000, jer bi takav i sa carinom i porezom kod nas mnogo manje koštao od onoga… Pročitaj više »

Peki

Mozda malo manje muzike ali sada znatno harmonicnije, kvalitetnije, nije vise turbo folk…😉

DUDE

Peki, hvala na testu. Kad vidim 30+ komentara za manje od 12 sati, znaci da auto izaziva ogromnu paznju.
Da se ne lazemo, Jogger Eco-G je sve sta jednom normalnom porodicnom coveku i treba u zivotu.
Za 15.000eur kupis nov auto sa ogromnim gepekom (700 litara u varijanti sa 5 sedista) i sa dvojnim pogonom (benzin+LPG).
Kako cena benzina samo sto nije otisla u nebo (uskoro ce na 200 dinara, garant), jasno je da ce LPG uskoro biti majka mara.

moron

Pre mesec-dva, jedan vlasnik LPG dacie, koji je letos kupio novog Logana TCE (ne ECO-G ), svoj izbor je ovde obrazložio ovim rečima ( obrati pažnju na njegov zaključak-pitanje na samom kraju: „I onda stvarno ne razumem zasto bi iko uzeo eco g.“, koja sledi iz svega što je prethodno naveo): „Stari logan, koji imamo, nekim cudom ima pribliznu potrosnju i na tng i na benzin. Ugradio Lovato sekvent. I rec servisera je da ako ima prevelike razlike da nesto tu nije u redu. Letos kupljen nov Logan Comfort, 1.0 tce. Bez plina. Odlucih da ne uzmem eco g, je… Pročitaj više »

moron

Peki,
koje su sve kod vas ralike u opremi izmedju Extreme i Extreme + ?
Vidim da je u DE razlika cene 800 evra. U FR je 500 ?

Peki

u Francuskoj su dodali za Extreme + prednje senzore za parkiranje, za mrtav ugao, GPS za sve evropske zemlje i rezervni tocak (osim za verziju s plinom).

Rikošet

Kad se automobil kupuje na „metar i kubik“ kao ovaj nema šta drugo očekivati u vozačkom smislu osim da bude klada… Ne pada mi napamet da vrijeđam potencijalne kupce ovog automobila, jer onaj koji na prvo mjesto stavlja prostor, sedam sjedišta i činjenicu da kupuje novo vozilo i ne očekuje možda da mu uz to za 15.000 eura spakuju i dinamiku jednog BMW-a, ali isto tako ne mogu da se otmem utisku kako je većina olako prihvatila činjenicu da su tri cilindra osnažena turbom dovoljna za automobil ovog formata. Jogger naprosto plače za jednim 1.5 dCi motorom, koji je po… Pročitaj više »

Balkanboj

15k eura je dosta para za polovni automobil. Posebno na Balkanu. Tu se ljudi lome za polovni do 7, 8 hiljada i to na kredit. A dati za polovni 15k, koji je star uglavnom 5 godina, gde te čeka gomila troškova i servisa, gume, kočnice… A u kalkulator nije ušao kasko jer je to bacanje para. A svako oštećenje, ono sitno, nije ispod soma eura. Mnogo je kume.

Evo ja sam prvi u takvoj velikoj dilemi.

Rikošet

A slušaj. Evo jedne kalkulacije nov Jogger polovan sedomsjed da ne bude da pričam samo u „prazno“. Dakle karkiram sve. Treba mi automobil sa sedam sjedišta sa plinom. Ne mogu da idem ispod Euro 5 konfiguracije. Imam 15.000 Eura budžet. Sa Joggerom ću sve da potrošim i da dobijem nov automobil… Plan mi je da 10 godina ne mijenjam taj automobil… Da Joggera vozim tri godine i barem 50.000 km godišnje dilema bi mi bila manja. Uzeo bih nov automobil, koji bi tri godine bio u garanciji i gdje bi svi njegovi novi djelovi došli do punog izražaja… Ali balkanaska… Pročitaj više »

moron

Peki,
a šta kažu dostupni „press materijali“ o audio sistemu ove Dačije ( ili Sandera ) ?
Pretpostavljam da nije „Alpina“ od 280W kao u mom prastarom 500L ( ni od 370W kao u verziji „Beats Edition“ ), ali, šta koristi Dačija u ovde testiranoj verziji ili u Extreme+ nivou opreme ?

'79 DeVille

Confort? Nasoj nepismenosti nema kraja. Tuga da obuzme.