1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Alfa Romeo Tonale 1.6 MJTD 130 DDCT Ti
AR test: Alfa Romeo Tonale 1.6 MJTD 130 DDCT Ti
56

AR test: Alfa Romeo Tonale 1.6 MJTD 130 DDCT Ti

4.01K
56
Podelite sa prijateljima:

Dinosaurusi (još)nisu izumrli

Iako nova Alfa Tonale daje prednost hibridnom pogonu, na veliku radost mnogih vozača u Srbiji u ponudi je i dobro poznat „praistorijski“ dizel 1.6 MJTD od 130 KS.

Nakon dve hibridne verzije 1.5 MHEV od 130 i 160 KS, a sve u iščekivanju snažnog hibrida iz kategorije PHEV od 280 KS, red je došao na Tonale dizel 1.6! Opa bato, kažete, najzad nešto normalno, da, ali negde na „brdovitom Balkanu“, dok u zemljama EU ovaj agregat nije više na ceni.

Dočepaše se vlasti (i to ne samo u senci) raznorazni ekolozi, pravi ili kvazi, te nametnuše neke nove norme i pravila, koje se ne odnose samo na automobilsku industriju! I dok se Evropa nešto kao „trti i guzi“ da dokaže kako ima lidersku poziciju, to jest da se brine o štetnim izduvnim gasovima i globalnom zagrevanju planete, drugi baš i ne haju previše na sve to, tako da će na kraju ispasti kako je evropska automobilska industrija sama sebi isekla granu na kojoj sedi.

Naravno ne dobrovoljno, uprkos glasovima upozorenja da se s masovnom elektrifikacijom vozila ide prebrzo, što je propraćeno ogromnim troškvima za prestrukturiranje proizvodnje i otpuštanjem radnika, birokrate iz Brisela gluve se za takve vapaje.

Na stranu što elektromobili nisu ni iz bliza tako „čisti“ kao što ih predstavljaju, još manje praktični i dostupni za veliku većinu vozača, kada jednoga dana budu preplavili tržište, mogu se opkladiti da će neko opet odlučiti kako ni oni nisu više „politički podobni“, kao što je to danas s dizel agregatima!

Još „do juče“ hvaljeni na sav glas zbog niže potrošnje i manjeg nivoa izduvnih gasova (FAP filteri), ovi su u mnogim zemljama imali privilegovan status, izražen kroz niže akcize na gorivo. Francuska i nemačka autoindustrija ih je toliko forsirala da smo svojevremeno dizel motore mogli pronaći i u najnižem, A segmentu, da bi par decenija kasnije postali totalno nepodobni, do te mere da su ih mnogi proizvođači kompletno izbacili iz ponude!

Lično, nadam se da ću poživeti još deceniju-dve kako bi video i debakl elektromobila, ne zato što mislim da su ovi neefikasni i loši, već zato što su nametnuti na silu, brutalno i prebrzo, bez da su urađene ozbiljne analize u vezi iskopina sirovina neophodnih za izradu baterija (litijum, kobalt, nikl), proizvodnje čiste električne energije (naglašavam čiste) neophodne za njihovu montažu i punjenje, kao i probleme u vezi reciklaže baterija!

Elem, biće kako bude, za sada nema savršenih pogonskih jedinica, što se odnosi i na dizel agregate, bez obzira na napredak koji je postignut u poslednjh desetak godina. A one „stručnjake“ iz Volkwagena, zbog kojih je i krenula afera „dizelgejt“ (sećate se muvanja s programima koji su lažno prikazivali nižu količinu izduvnih gasova) zaista bi trebalo prokleti, mada su ljudi samo pokušavali nemoguće, odnosno ispuniti (pre)strogo zadate norme!

Na stranu pogonske jedinice, vratimo se modelu Tonale, koji su u Alfi očekivali kao Mojsija, jer poslednji novitet datira još od 2017. godine. Drugim rečima, otkako je 2020. godine Alfa Romeo prestala s proizvodnjom sportskog modela 4C, ponuda se svela na duo Gullia/Stelvio, nedovoljno da bi se na njega gledalo kao na „ozbiljnog“ proizvođača.

Zašto je tako i ko je krivac, duga je priča, činjenica je da Alfa nije što je nekada bila, na žalost brojnih poklonika, računajući i moju malenkost. Retki su dakle trenuci kada imamo jedan novitet kod Alfe, no da su Italijani i dalje majstori dizajna u to nema nikakve sumnje.

Na šta liči Tonale sada svi znamo, što me ne sprečava da istaknem nesvakidašnju i nadasve prepoznatljivu masku, kao i tanka svetla iz tri dela, koja neodoljivo podsećaju na nekadašnje modele SZ i RZ (Radster Zagato) iz osamdesetih godina. Zaobljena stražnica s isto tako orginalnom svetlosnom grupom deluje ujedno elegantno i snažno, sve u svemu po pitanju vanjskog izgleda, Alfa Tonale je tačno kakva bi trebalo da bude, zavodljiva i atraktivna.

Ni šira publika nije ostala imuna prema njoj, odmah po pojavljivanju, Tonale je osvojio titulu „Best New Design 2022“ u kategoriji kompaktnih SUV-ova, koji su joj dodeli čitaoci popularnog nemačkog časopisa „Auto Motor und Sport“.

Tim bolje po njih jer u segmentu je zaista „gužva pred golom“, pored nemačke premijum trojke koja uključuje Audi Q3, BMW X1 i Mercedes GLA, tu su Volvo XC40 i Range Rover Evoque, te brojni azijski i francuski konkurenti. Što se tiče spoljašnih dimenzija, Tonale spada među korpulentije bebe u segmentu (4,53 m), za neupućene, kao osnova je poslužio Jeep Compass, s tim da je kod Italijana platforma znatno izmenjena.

Pored poznatog dizela 1.6/130, benzinski blok u Tonaleu isti je kao kod Jeepa, dakle 1.5 Turbo, potpomognut električnim motorom od 20 KS, koji se napaja iz litijumske baterije kapaciteta 0,77 KWh. Tonale je tako prvi model proizvođača koji je na izvestan način elektrifikovan, pored spomenute jedinice nazvane 1.5 Turbo, tu je i verzija PHEV s pogonom na sva četiri točka, „navijena“ na 280 KS, uskoro i slabija od 190 KS. Sama proizvodnja se obavlja u fabrici Pomiligliano d’Arco pored Napulja, a kad smo već kod fabrikacije recimo da Tonale ima garanciju od 5 godina ili 200.000 pređenih kilometara.

 

Proverena mehanika

Ukoliko me pamćenje dobro služi, 1.6 MultJet po prvi put je ugrađen 2008. godine u Fiat Bravo, s tim da je od tada doživeo brojne izmene i poboljšanja. Već u startu se odlikovao tehnologijom modernijom od konkurentskog sistema common rail koji vrši jedno ubrizgavanje goriva po ciklusu, dok se MultiJet (JTD kod Fiata) može pohvaliti i do osam istih!

Više ubrizgavanja po ciklusu, barem teoretski, ima brojne prednosti, između ostalog obezbeđuje se niži nivo štetnih izduvnih gaova (bolje sagorevanje), bolje funkcionisanje hladnog motora i performanse u najnižem režimu rada, kao i smanjen nivo buke! Manje-više mogu se složiti sa svim navedenim, osim stavke u vezi buke, ovaj agregat je sve samo ne diskretan, posebno dok ne dostigne radnu temperaturu!

Nema greške, čim su mi ga dovezli, s distance od desetak metara čulo se prepoznatjivo brektanje dizela. Slično je i kada se smesti za upravljač, pravi šok nakon jednosedmične test vožnje „bešumne“ Astre 1.6 PHEV/180, kojom sam ga zamenio na istom parkingu.

Iskreno govoreći kada sam pre par meseci pročitao informaciju da se počinje s ugradnjom dizela verovao sam da je ispod haube poznati dizel bivše grupacije PSA 1.5 BlueHDi, iste snage. To mi je delovalo nekako logično, no Alfa, Fiat i Jeep još uvek se nisu „srodili“ s Francuzima, za sada nastavljaju da „furaju svoj fazon“…

Što da ne, iako se francuski dizel blok odlikuje kultivisanijim radom, u šta sam se uverio kada sam ga opet na istom parkingu zamenio za Peugeot 308 SW 1.5 BlueHDi/130. Kazem diskretniji ne i bolji, oba agregata spadaju u najperformantnije u segmenu s 300 i 320 Nm obrtnog momenta. Elem, pored buke mogu se osetiti i lake vibracije, sve u svemu italijanski blok ne spada u najprijatnije dizele koje sam imao prilike voziti.

Naravno da se zahvaljujući sistemu Stop&Start ugasi po zaustavljanju, no isti je spor i prodrma vozilo kada se agregat ponovo aktivira, te sam ga u gradskoj vožnji često isključivao. U vožnji na otvorenom putu može se reći da je agregat prijatan, no u visoke obrtaja ne ide rado, crveno polje počinje već od 4.500 o/min.

Po mom mišljenju problematičan je pre svega automatski menjač s dvostrukom spojnicom, koji za današnje norme poseduje skromnih šest prenosnih odnosa. Sve dok je vožnja „penzionerska“ korektno obavlja svoj posao, no čim se ritam pojača oseti se manjak „brzina“ i nelogično programiranje.

Naravno da mnogo toga zavisi od izbora programa vožnje, kao i kod ostalih Alfi kružnom sklopkom moguće je izabrati jedan od ukupno tri. U standardnom, ubrzanja su korektna (11 sekundi do 100 km/h), no čak i ovde menjač kasni da prebaci u viši prenosni odnos, što će reći da često zadrži angažovanje sve do 2.500 o/min, bez obzira što je pritisak na pedalu gasa umeren.

Prelaskom u eko režom „problem“ nestaje ali je agregat osetno „mekši“, i kao takav pogodan samo za gradsku vožnju, odnosno na putu po klizavoj podlozi, kako bi se izbeglo proklizavanje točkova. Kome je do performansi tu je i sportski program (oznaka „d“ kao dinamično), odziv na gas je evidentno ubedljiviji, no morate se pomiriti da angažovani prenos ostaje još duže aktuelan, što se manifestuje većom bukom u kabini.

Izborom ovog programa pod stopalom se odmah oseti priliv snage, turbo snažnije duva, ujedno oslabi i električna asistencija upravljača. Zaista su mi nedostajale ručice pored upravljača kako bih korigovao izbor menjača (nisu predveđene kod dizela), te sam ponekad posegnuo za samom ručicom, to jest prešao na manuelno menjanje, povlačenjem iste napred-nazad.

Izvodljivo ali zaboga neću se valjda maltretirati menjačem ukoliko je automatski i navodno inteligentan, dok manuelni ni nije predviđen. Uz odličan EAT8, koji ugrađuju francuski proizvođači, verujem da bi utisci bili znato bolji…

Priču o agregatu zaključujem konstatacijom da je dovoljno snažan za većinu vozača, ubedljiv prilikom međubrzanja, no pravi „Alfisti“ sigurno će poželeti više snage, jedan 2.2 MJTD, koji i dalje pronazimo kod Giulie i Stelvia, legao bi mu „k’o šamar budali“!

Rekao bih „sindikalni minimum“, no dobro, ovde se radi pre svega o jednom porodičnom i nadasve ekonomičnom krosoveru, performanse su u drugom planu. Vožnjom po putevima drugog reda i prigradskim autoputevima, gde je brzina ograničena na 90 i 110 km, potrošnja se lako spusti ispod 5 lit, da bi na autoputu porasla na 6,5 lit.

Po gradu se kreće između 7,5 i 8 lit, sve u svemu moj prosek iznosio je 6,8 lit, no kako dosta vremena provedoh u gradskoj vožnji, u povoljnim okolnostima može biti osetno niža. Ukratko, 1.6 dizel namenjen je pre svega vozačima koji prelaze ozbiljnu kilometražu, i ne pripadaju kategoriji seniora! Kažem ovo jer mu udobnost nije jača strana, Tonale je prilično tvrd, posebno kada je obuven u točkove od 19 i 20 cola (voženi s gumama dimenzija 235/45 R19).

Živa muka s njima, „felne“ su osetljive i nepilagođene penjanju po trotoarima, dodajmo na to i prevelik prečnik okretanja (čitavih 13,6 m), što dolazi do izražaja pre svega u gradskoj vožnji. Pored ogibljenja, tvrda su i sedišta, za uzvrat ponašanje na putu je besprekorno.

Tonale ima vrlo jak sportski naglasak s malim naginjanjem karoserije i brzim reakcijama na upravljaču, koji se pokazao veoma direktnim. I kočnice zu za pohvalu, kao što se može primetiti na fotografijama iz tradicionalnih felni s pet kružnih otvora proviruju ogromne crvene kočione čeljusti.

Na autoputu teško mu je pronaći veću zamerku, u konstatnom režimu rada agregat postaje diskretan, iako se pri brzini od 130 km/h vrti na (pre)visokih 2.500 o/min (za jedan dizel blok). Sistem za poluautonomnu vožnju, poslednje generacije, funkcioniše odlično, osim što održava željenu distancu s vozilom ispred, drži ga u sredini saobraćajne trake.

Kao sto rekoh dobra mašina za duga putovanja, nažalost ne iskoristismo ga da skoknemo do mora udaljenog više stotina kilometara, retko ružno vreme za pred kraj jula odvratilo nas je od putovanja. Vozikah ga tako čitavu sedmicu po šumama i gorama u okolini francuske prestonice, kao i kroz polja zlatnog suncokreta, koji su mi ujedno poslužili kao dekor za fotografije.

Ubih tako dve  muve jednim udarcem, umesto da potrošim kamaru para u cvećari za jedan prelep buket suncokreta, „kupih“ ga gospođi Rajković onako usput… Kako ne bi bilo zabune ovaj Tonale nije nikakv „džip“ s kojim se može otisnuti u bespuća, niti poseduje integralni pogon, niti je dovoljno visok, jednostavno salonski krosover za asfaltirane i eventualno zemljane puteve.

S ukusom i stilom

Za upravljačem Tonalea evidentan je sklad između autentičnog stila Alfe i njene tradicije, s primesama najmoderenije tehnologije koja se danas podrazumeva. Komandna tabla je recimo koktel klasičnih formi i hi-tech detalja, teško da se nekome neće dopasti!

Na masivnoj centralnoj konzoli je dovoljno velik ekran od 10,25 inča (Alfa naime ne želi ogromne „televizore“), ispod kog su elegantni izduvi za topao/hladan vazduh, s retko lepim i kvalitetnim dugmićima za njihovo podešavanje (čitajte otvaranje/zatvaranje i smer vazduha), a još malo niže izdvojene funkcije klima uređaja, to jest grejanja.

Ako ništa drugo, barem su one direktne i jednostavne za upotrebu, jer na centralnom ekranu je meni dugačak kao gladna godina, treba vremena i volje da se pronađu određene funkcije, kao što je izbor dekorativnog osvetljenja kabine (pet boja). Instrument tabla je sa svoje strane zaista primer kako bi trebalo izgledati jedna numerička, opet se radi o suptilnoj kombinaciji tradicije i digitalne tehnologije.

Smešteni ispod  dvostrukog „kačketa“, savršeno imitiraju klasične isntrumente s kazaljkama, uz još gomilu važnih i interesantnih informacija, kao što je napon baterije, temperatura ulja, pritisak turbo punjača, obrtni moment…

Tonale je dakle moderan SUV, bogato opremljen, predviđen da funkcioniše u paru s vašim smartfonom, koji se može bežično napuniti na centralnoj konzoli između sedišta, potpomognut konekcijama Apple Car Play i Android Auto. Mnogima će biti mnogo važnije da u rukama imaju lep sportski upravljač s integrisanim dugmetom za startovanje motora s leve strane, koje se koristi levom rukom (palcem u principu).

Atraktivno, ali prođe bogami cela sedmica pre nego li sam po navici prestao tražiti kontakt se desne strane. Uvaljen u savršeno oblikovano kožno sedište sa snažnim bočnim osloncima i svim mogućim električnim podešavanjima, koje je ujedno grejano i ventilirajuće, vozač do nekih 1,9 m visine oseća se savršeno.

Sve što je vidljivo u unutrašnjosti deluje lepo i kvalitetno, kako na oko tako i na dodir, računajući i centralnu armaturu od mekane plastike, prošivenu koncem. Osim što deluje privlačno enterijer je i veoma praktičan, prostora za odlaganje sitnica ima u izobilju. Ni putnici pozadi nisu zapostavljeni, no Tonale se na ovom polju ne može nadmetati s tenorima u segmentu.

Prostora ima dovoljno za četiri prosečno korpulentne osobe i nihov prtljag, zapremina prtljažnika iznosi „lepih“ 500 litara, pa čak i malo više, što zavisi od položaja police koja ga deli po horizontali. Naravno da se nasloni obaraju i da je dobijena površina ravna, dok je u središnjem delu naslona otvor za skije i duže predmete.

U dnu već kao po običaju ne pronađoh rezervni točak, no prostora ima za jedan „ćopavac“, koji ne smanjuje ukupnu zapreminu. Tonale je u Srbiji ponuđen u tri  završna nivoa (Sprint, Ti, Veloce), s osnovnom cenom za benzinski 1.5 MHEV/130 i dizel blok od od 36.500 evra (barem tako piše na sajtu uvoznika za Srbiju, ukoliko u međuvremenu nije poskupeo).

Za voženi Ti treba 39.000 evra, naravno bez brojnih i skupih opcija.  Detalje možete pronaći na sajtu uvoznika za Srbiju, ja ću ipak navesti nekoliko, kao što je paket s kožnim sedištima i odličnim hi-fi sistemom Harman Kardon (2.500 evra), paket Driving assistance (1.500 evra), spomenuti naplaci od 20 cola i kočne čeljusti Brembo (690 evra), panoramik krov (1.700 evra)…

Mnogo ili ne procenite sami, u svakom slučaju za te pare dobijate jedan od najprivlačnijih i najšarmantnijih SUV-ova u segmentu, ne i najprostraniji i najperformantniji! No, dizel agregata je sve manje u ponudi (ukoliko ih uopšte ima), tako da je na kraju sve stvar ukusa i prioriteta.

Da se razumemo, iako me ovaj Tonale nije oduševio, nije me ni razočarao, rado bih ga zadržao više narednih godina, sve dok dizele ne zabrane u Francuskoj! Navedene mane treba dakle relativizovati, moje previše osetljivo uvo i ostala čula su verovatno profesionalna deformacija ili sam se jednostavno „razmazio“…

Tekst i slike: Perica Rajković

Alfa Romeo Tonale 1.6 MJTD 130 DDCT Ti

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4,53 x 1,84 x 1,60
Međuosovinsko rastojanje: 2.636 mm
Zapremina prtljažnika: 500 -1.550 lit
Masa praznog vozila: 1.695  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/turbo dizel
Radna zapremina: 1.598
Snaga: 130 ks pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 320 Nm pri 1.500 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: automatski 6 prenosa

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 235/45 R19 (serijske 235/50 R18)

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,9 sec
Maks. brzina: 194 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: 55 lit
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,9/6,8 lit
Emisija CO2: 137 g/km

Cena

Cena testiranog u Srbiji od 36.500 evra

Dobre strane:

Dizajn, vozna dinamika, potrošnja, kvalitet i dizajn enterijera, oprema, prtljažnik

Loše strane:

Bučan agregat posebno pre nego dostigne radnu temperaturu, nedovoljno reaktivan automatski menjač sa samo šest prenosnih odnosa, prostor za putnike pozadi, (pre)tvrdo ogibljenje 
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 9
Enterijer: 9
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina:  8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 7 Ukupno 6,75
Pozadi: 6,5
Vozne osobine
Upravljivost: 8,5 Ukupno 8,5
Performanse: 8,5
Šasija
Ogibljenje: 8,5 Ukupno 8,5
Kočnice: 8,5
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7,5
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 6,5
Efikasnost: 6
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,75

 

 

(4005)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

56 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Prelepa Alfa. Najlepša u toj klasi. Za mene. 😊
Ali, ništa bez Fiata i njegovog drndavog dizela 😊 I „savremenog“ 6-stepenog AT-a.
Može da se kaže da je i skupa ako se poredi sa njenim nepremium rodjakom, ali, i da je veoma jeftina (maltene u rangu Dacie) ako bismo je uporedili sa nekim premiumom.

BB

Treba biti pošten pa reći da je Alfa i napravila prvi Common Rail sistem, i to je je trajalo dok nije došlo u ruke VW-u, a onda se razvalili ga i litav svijet ostavili bez, po meni, idealne tehnologije…
Naravno, nisu švabe same tu, već ko sluša odluke Brisela i večera mu je prisela…

M M

Moderni Common Rail sistem je prvi razvio za ozbiljnu upotrebu Bosch. Mnogi su radili na tome, ali bez ozbilnije pouzdanosti i uspeha, pa i Magneti Mareli. Da su to u Magneti Mareliju znali i mogli, ne bi prodali projekat BOSCH-u A prvi koji su taj sistem upotrebili su Alfa i Mercedes (rekao bi ubedljivo najhrabriji), i tada patili od velike nepouzdanosti i kvarova, a glavni razlog je bilo gorvo, koje nije bilo doraslo za taj sistem. I danas ako na sistemu ubrizgavanja piše BOSCH, računajte pogodak, a ako su neka druga slova, obično je na pomolu problem. Posebno dizne, a… Pročitaj više »

Cuore sportivo

Kakav crni boš, fiat, cuj boš ccc

Bungi

Ajde.? To znači da Subaru bokser dizel nije ništa valjao, Honda dizel ne valja, Tojota ne zna da napravi dizel, ne zna ni Mazda,…??? Podsjećaš me na gorštake u mom gradu, koji su se spustili sa okolnih planina i uskočili u lakovane cipele.Oni su ubijeđeni da je VW Pasat jedino i najbolje auto.Za bolje ne znaju.

BB

Nije to, nego kad vide Tuareg, vele: u jbt, koliki Golf! 😜😂🤣😂🤣

M M

O čemu ti to života ti?
Znaš ti šta je BOSCH dizna, pumpa, senzori, regulatori, elektronika…..???
Ovaj natpis BOSCH možeš naći od Jadrana do Japana, od južnog do severnog pola.
Kad to vidiš u Hondi ili Subaru, znaj da nešto vredi. Kad vidiš DENSO MAGNETI MARELI DELPHI i sl, obično piši propalo

Bungi

Eto, neka ga ti znaš.A kad si ti to imao prilike da skidaš dizne na japanskim dizelašima i čitaš nazive proizvođača.???

Kitittelj

A sta kao nije ;)?

Zoca

To je Fiat zbog poslovicne nestasice para prodao Bosh-u…

Lazar

Modern common rail systems, although working on the same principle, are governed by an engine control unit, which opens each injector electrically rather than mechanically. This was extensively prototyped in the 1990s with collaboration between Magneti Marelli, Centro Ricerche Fiat, and Elasis. After research and development by the Fiat Group, the design was acquired by the German company Robert Bosch GmbH for completion of development and refinement for mass production.

https://en.wikipedia.org/wiki/Common_rail

Garbage

Pa Bosch je alfa i omega za dizel motore, ima pravo M M. Niti je Alfa niti Mercedes razvio common rail – oni su ih samo prvi uveli na tržište. Čak i kod VW pumpa dize tehnologije, nije VW radio injektore već Siemens (problematične) i Bosch mnogo pouzdanije. Za Japance neznam tko je radio komponente ali nekako sumnjam da je Subaru radio injektore, turbinu ili išta drugo od ključnih komponenti dizel sustava.

MRN

Koliko li je vlasnika VW-a bilo „zavijeno u crno“ zbog tih dizni… Moj jedan klijent je sa Passatom već na oko predjenih 60 hiljada km imao dva puta otkaz dizni. Popizdeo načisto. Naravno, sve je morao da plati tada i svog džepa … I od besa posle toga iz svoje firme prodao sva vozila koja je imao sa VW znakom … Sve. I prešao na Hyundai. Nije bila ista klasa, naravno. Ali, kasnijih godina mi je često u šali govorio dsa je šteta što se to sra..e sa VW-om i diznama nije ranije desilo. Jer bi ranije prešao na korejska… Pročitaj više »

Garbage

Da pričalo se puno o tome prije 15 tak godina. Passat je imao Siemensove dizne, cini mi se piezoelektrične dok je Golf V koristio Boschove elektromagnetske sa kojima je bilo puno manje problema.

Lazar

Garet radi turbine za VW a Mitsubishi turbine su za japance

Suki

Hvala Peki 👍👍👍👍👍

Bungi

Samo šest prenosnih odnosa🤔Lično mislim da je to više nego dovoljno za jedan dizel.Postoje getribe i sa 7,8 i 10 brzina.Što je više dijelova, veća je vjerovatnoća kvara.

MRN

Pa, ako je za VW do juče bilo dovoljno i pet za manuelni uz dizel, onda je ovde šest stepeni puna šaka brade.
Uostalom, mazda danas koristi 6AT uz obične benzince ( sa I bez MHEV ), dok kod hibrida (običnih i priključnih) to koriste mnogi.

Branko

Pa benzinci imaju veći upotrebljiv raspon okretaja od dizela, pa lakše “trpe” manje brzina od dizela. Mada je 6AT danas za dizel pomalo arhaično, ali ništa strašno.

Matija

Dizel ima veci obrtni moment i moze da vuce vec na lergasu. Mnogo bolje trpi niske obrtaje nego benzinac. To je dovoljan razlog za manje stepeni prenosa.

'79 DeVille

To je delimično tačno. Moderni turbo benzinski motori proizvode veliki obrtni moment na niskim obrtajima. Ali je raspon od min to Max obrtaja mnogo veći nego kod dizela. Dizel ima veći obrtni moment od benzinca ali je radni opseg dosta uzak.

MRN

Slažem se

M M

Čudi me ovako velika potrošnja na ovoj Alfi
2L skoro više od sličnih vozila. Možda je menjač glavni krivac.

Peki

Nije to velika potrosnja, ipak se radi o jednom SUV, to je samo realna potrosnja, pojedini proizvodaci mnogo vise lazu! Uostalom i Alfa navodi 6 lit (5,9 tacno), da sam ga vozio u povoljnijim uslovima verovatno bi prosek bio tu negde… Uzmemo li za primer Peugeot 3008 1.5 BlueHdi/130 EAT8 mozemo se uveriti da je niza tek za par centilitara.

M M

Peki,
čitam testove samo selektivno i povremeno.
Ovde me zanimao tekst sa aspekta što se pominjao u naslovu dizel motor 1,6 MJ, inače ne čitam obično. Pa sam sa prvih par slika mislio da je obična Alfa C segmenta. A ono SUV-ić, koji me ne zanima ni za k*****c. Em SUV em Alfa, a u kombinaciji cirkus.
Čekam SUV Ferari. Taj ću test rado pročitati, kad bude 🙂

Zoca

A Alfa je dosta teza od Pezo-a.

MRN

Molim te, prosvetli nas, koje to „slično vozilo“ troši oko „dva litra manje“?

M M

Nisam pratio. Čitam samo selektivno.
Nisam video da se radi o SUV-iću….
Eto koliko znači ekologija današnjice. Prave gov***na koja troše +2L, a pre se zaglave.
Vidiš gde smo stigli??

MRN

Stigli smo „u savremenost“, u moderno doba 😊

BB

Bilo koje, koje ti voziš 🤣😂

Lazar

Odličan test Peki ! Ono što ja očekujem od Alfe je da mi srce zaigra svaki put kad joj se približim a da ubrzano disanje počne onog trenutka kad je upalimi krenem … Sa mojim Stelviom Ti se to i dešava ali čini mi se da je testirani Tonale ipak više deo neke racionalnije računice … design je na nivou , ali motorizacija je više za račundžije a ne za hedoniste . Uostalom kompletna EU gama Tonale-a osim onog najjačeg PHEV nema veze sa ushićenjem. Nova uprava lagano migrira Alfu u neke nove vode , gde ima možda više kupaca… Pročitaj više »

MRN

Koliko je to „malo troši ulje“ u nekim jedinicama mere ?

Pratim Fiat forum preko 7 godina i nikada nisam pročitao ni jednu vest ili post u tom smislu vezano za Fiatov 1,3T.

Lazar

Na 10.000 Km je potrošio 1 litru. U Stojanovi kažu da hoće da potroši dok se razradjuje i da onda stane. Istina je da nismo merili dinamiku te potrošnje …žena ga je vozila prvih oko 8.500 Km e onda sam ja seo i malo ga produvao do mora i nazad , gde svakako imao preticanja u punom gasu uzbrdo itd. Posle mora sam skontao da je šipka za ulje montirana na čepu i pogledao sam ulje i odmah otišao do servisa jer ga je bilo na kraju šipke. Sad sam ih naučio kako da to prate pa ćemo videti. Sve… Pročitaj više »

BB

Ta količina je u okviru normalnih vrijednosti na 1000 km za VW 1.2 TSI 😜

MRN

Baš si zao čovek … 😊

M M

Svaki Fiat benzinac danas troši motorno ulje. Razlog je opet „ekologija“, kao da smanje otpre u motoru, jer u benzince sipaju ulje za dizele 5w-30 ACEA C2. Nije ni čudo…. Sjebu tak o i motore i katalizatore. A ovo C2 upravo služi da kad troši ulje, kao ne ošteti katalizatore i DPF. Malo morgen.
Ludo vreme

MRN

U većinu savremenih motora baš odavno ide motorno ulje 0W-20 ili 0W-16.
Čak je i davno eutanizirani Fiat 500L na takvo ulje „prešao“ sa fejsliftom iz (valjda) 2016. godine.
Ja se začudim kada vidim da neki nov automobil danas ima deklarisano ulje viskoziteta 0W-30.

M M

Zato i jeste sve kako jeste
Ja bi rekao da se SUS ubaja na svaki način….
Ako bi Rusi prodrli u trulu tvorevinu EU, moožda i dođe do renesanse….
Inače, jašišeć ti magare po Novom BGD-u
🙂

MRN

😂😂😂

Lazar

Upravo su mi to sipali Selenia 0-20W

MRN

1 dcl motornog ulja ne 1.000 km je zaista „ništa“.

Zoca

The Italian job

Aleksandar Zlatković

Nisam neki stručnjak, ali mi je čudno to što je veoma mali međuosovinski razmak, s tim da je auto dug 4,5m. Cena izuzetno visoka.

MRN

Taj Wb je uobičajen u SUV C segmentu kod vozila te i slične dužine.

Aleksandar Zlatković

Hvala za informaciju. Ni jedan Tonale ne videh u mom Nišu, verovatno zbog visoke cene.

J4ZZ3R

Moram da se pobunim protiv ove izjave “ A one „stručnjake“ iz Volkwagena, zbog kojih je i krenula afera „dizelgejt“ (sećate se muvanja s programima koji su lažno prikazivali nižu količinu izduvnih gasova) zaista bi trebalo prokleti, mada su ljudi samo pokušavali nemoguće, odnosno ispuniti (pre)strogo zadate norme!“. Nisu oni pokušavali ništa nemoguče, nego su leposekli krivine, lagali i krivotvorili… i sto je najgore oni i danas proizvode dizele, a PSA, FIAT, Reno i slični su masakrirali svoju ponudu

MRN

I ja mislim da se tada radilo o zakasnelom odricanju VW-a od PD tehnologije kod TDI motora i nesposobnosti VW-a da blagovremeno razviju i obezbede motore koji bi bili usaglašeni sa Euro 5 normama. Ništa drugo. Nisu na vreme reagovali i na vreme krenuli u razvoj tehnologije koju nisu imali, a to su mislili da reše prevarom. Kao što i danas kasne sa razvojem platformi sa EV vozila, ali to ovaj put i na vreme shvataju, a boje se ovaj put da varaju, pa zato ovih dana i čitamo da VW i Audi ulaze i dilove sa kineskim firmama koje… Pročitaj više »

BB

Sketili se kad su dva broda izgorjela…

M M

Nisu Nemci VW nešto zakasneli ili da nisu imali CR „tehnologiju“. Mnogo je složenije napraviti auto sa PD injektorima, nego li CR. Za PD treba ozbiljna mehanika, sa 100 problema u konstrukciji. Jednostavno, kad ekloški više nisu mogli, odustali su od PD. Poenta je što SR daje veći dijapazon spektra i sekvenci ubrizgavanja i većeg pritiska goriva (kasniji modeli) Ovo CR bi i mi mogli da ugradimo u neki automobil, jer je jednostavno mnogo lakoradniji. Problem je postojao u pouzdanosti CR sistema, u to vreme, kao i dostopnog dizel goriva. Meercedes je se tada gadno obrukao sa CR sistemom, pa… Pročitaj više »

Zoca

A da su Italijani uradili takvu prevaru ili neko sa Balkana, Svabe bi …..

M M

To dizelgejt i ostalo zajebi…. VW auti su išli ko vetar, kao što bi ga ja u manjem stejdžu čipovao. Ustvari, to je bio pravi auto za prave ljubitelje KS, Nm, auta i vožnje. Taj auto je uvek imao viška KS od deklarisanih, i svaka im čast na tome

A za dizelgejt me zabole k****** Eno ti Tamića, Zastavica, i raznih krševa se s njima dizelgetiši

Pri tom nisam uopšte VW ljubitelj.

Lazar

Ko podržava prevarante i lopove je i sam znaš šta …uhvaćeni su na delu i šta sad tu još ima da se doda i komentariše ? Priznali su sve i platili oko 18 milijardi dolara samo federalnim vlastima USA i sad im treba advokat „M M“ da ih brani ??? Možeš jedino reći da si ti voleo te motore iako su bili pravno gledajući neuskladjeni sa zakonom ali prevara je prevara. Mogli su možda i drugi da idu tako dobro da su kršili zakone , razmisli i na taj način, PD je smišljen davnijeh dana u Nemačkoj , služio je… Pročitaj više »

Kitittelj

Jesu isli ko vetar, slazem se, od Golfa 4 TDI sa crvenim slovima nista „brze“ nije postojalo… Takav osecaj brzine i ubrzanja nisam nigde drugde osetio.

'79 DeVille

Lista nedostataka je poduža tako da je bilo kakav hvalospev neprikladan.

Rikošet

Peki hrabro je s ovim autom sići s asflata 🙂 srećom pa bi bilo suho kad si se slikao… Pored jedne Giulie ovo izgleda baš nedovršeno, neprirodno naštiklano i jedva motorizovano s dizel blokom, koji se, istina sa samo 100 KS ugrađivao i u Opel Corsu. Zamisli dođeš na skup Alfista gdje u jednoj 166-ice vatru bljuje neki 2.5 ili 3.0 V6 i udariš po gasu ovaj dizelaš 🙂 i pri tome kažeš – moj Tonale je baš lijep 🙂 Ili još gore od svega, da ti se upali ti se lampica za AdBlue, pa da moraš pred svima u… Pročitaj više »

Rikošet

I jedna molba za Redakciju – skinite nam s grbače ovu vještačku inteligenciju što ne da se tekst ispravi…