1. Home
  2. Testovi
  3. Mazda CX-30 2.0 Skyactive-X 180 – Mini revolucija
Mazda CX-30 2.0 Skyactive-X 180 – Mini revolucija
76

Mazda CX-30 2.0 Skyactive-X 180 – Mini revolucija

3.32K
76
Podelite sa prijateljima:

Novi kompaktni SUV CX-30 odnedavno poseduje dvolitarski benzinski agregat Skyactive-X, za koji Mazda kaže da je revolucionaran. U tehnološkom smislu tvrdnja stoji, a kako se pokazao u svakodnevnoj upotrebi proverili smo u jednosedmičnoj test vožnji.

Spadate u one koji su alergični na SUV/krosovere? Svaka vam čast, jer činjenica je da sve manje vozača odoleva čarima uzdignute karoserije. No mišljenje ćete možda promeniti nakon što se upoznate s novom Mazdom CX-30, čiji nizak profil pre podseća na jedan blago povišen hedžbek. Ovo se odnosi i na voznu dinamiku, uostalom CX-30 postavljen je na platformi Mazde3, od koje je paradoksalno kraći za 7 centimetara, po ugledu na međuosovinsko rastojanje.

A kad smo već kod dimenzija recimo da sa 4,4 metra dužine spada u kategoriju osrednjih krosovera, ispod njega je CX-3 (4,28 m) a iznad korpulenti CX-5 (4,55 m). Upravo koliko je neophodno da bi se obezbedio zadovoljavajuće prihvatljiv kompromis između gradske upotrebe i omanjeg familijarnog vozila, uz sve stilske elemente koji idu uz jednu modernu Mazdu. Kao takav, CX-30 privlači poglede i interesovanje, kao i u slučaju „trojke“ u njegovom stilu ima nešto posebno. Posve nebitno da li je to masivna prednja maska, s elegantnom svetlosnom grupom i haubom dugom kao upravo završena izolacija Covid-19, odnosno visoko podignuta i seksipilna stražnjica, jednostavno stil se dopao svim prijateljima i poznanicima koji su bili u prilici razgledati ga i voziti.

U poređenju s pre šest meseci testiranim CX-30 1.8 D, utisci su još pozitivniji, jer sam na test vožnju dobio snažniju verziju s naplacima od 18 cola (ranije  samo 16), u nekakvoj sivo-plavoj boji, gde se bolje distanciraju zaštite od crne plastike. Ukoliko je lice praktično identično kao kod Mazde3, to se ne može reči za ostatak karoserije. Za razliku od (pre)masivnog C stuba kod hedžbeka, kod CX-30 je  elegantniji, pre svega zahvaljujući ubačenom bočnom prozorčetu.

I zadnji deo je izmenjen, svetlosna grupa deluje nekako atraktivnije, uz nezaobilazni dupli završetak izduvne cevi. Pripadnost krosoverima pojačana je nešto većim odstojanjem od tla (17,5 cm), kao i navedenim plastičnim zaštitama donjeg dela vozila i na lukovima točkova.

Zaključak; CX-30 poseduje sve što treba da bi ukrstio koplja s brojnim konkurentima, koji su sve samo ne „mačiji kašalj“. Volvo XC40 (4,43 m) i Skoda Karoq imali su dobre dve godine da dokažu svoje kvalitete (i jesu), dok jedan Peugeot 3008 (4,44 m) žari i pali od samog pojavljivanja. O Mercedesu GLA (4,42 m), odnosno BMW-u X1 (4,44 m) i X2 (4,36 m) ne vredi trošiti reči, osim „beton“ reputacije poseduju neuporedivo bogatiju i snažniju gamu agregata. Srećom po CX-30, nakon samo dva slabašna motora Mazda je od nedavno ponudila i 2.0 Skyactix-X/180 ks, kao i integralni pogon, koji recimo Peugeot 3008 ne poseduje. Dovoljno ili ne za neki ozbiljniji plasman pokazaće vreme, pozabavimo se zato konkretnim kvalitetima i manama ove egzotične „Japanke“.

Najzad sloboda

Pre bezmalo 75 godina, francuski general, a nakon toga i prvi posleratni predsednik, Charles de Gaulle, u svom obraćanju odmah po oslobađanju Pariza izgovorio je čuvenu rečenicu „Paris outragé, Paris brisé, Paris martyrisé mais Paris libéré “ (u slobodnom prevodu Pariz je ponižen, utučen i namučen ali Pariz je slobodan). Da, da, nakon dva meseca stroge izolacije usled pandemije Covid-19, Pariz je napokon slobodan za cirkulaciju, na njegovim do juče avetinjski praznim bulevarima i ulicama ponovo se mogu sresti automobili. Za neupućene, izolacija je bila potpuna, totalna, bez posebne dozvole niko se nije mogao udaljiti kilometar od kuće, tako da su zajedno s nama i naši metalni ljubimci prespavali protekli period. Upravo zbog toga, test vožnja ove Mazde bila je pravi melem na ranu, bez obzira što sam se morao povinovati strogoj proceduri. Naime, nakon što je dogovoren datum preeuzimanja vozila, sledilo je nesvakidašnje „uputstvo za upotrebu“.

Randevu na parkingu Mazde četiri sprata ispod zemlje (ne u birou kao po običaju), s obaveznom maskom na licu, rukavicama, gelom za dezinfekciju i sopstvenom hemijskom olovkom! Isto tako „naoružan“, ataše za štampu odstupa svaki put kada napravim korak ka njemu jedan korak unazad, ne približismo se bogami jedan drugom na manje od dva metra! Čak ni ključ, u formi upaljača mi ne dade, nego sam se sam poslužio uzevši ih iz koverte smeštene u kutiju predviđenoj za tu svrhu.

Samo vozilo je oprano i sterilisano, s najmanje 24 časa otvorenim prozorima i krovom, kako bi virus imao vremena da se evakuiše… Ista priča prilikom povratka, koja zapravo i nije unikatna, čitavo francusko društvo u prvim nedeljama nakon „konfinacije“ (od francuske reči „confiné“, što znači zatvoriti, izolovati, ograničiti kretanje…) ovako funcioniše. Zaposleni u biroima su pozvani da nastave s radom od kuće, a ukoliko baš moraju da se pojave na radnom mestu, njihovi biroi su odvojeni minimum dva metra. Mnogo je teže obezbediti slične uslove u fabrikama, Renaultova postrojenja u gradiću Sandouville u Normandiji bila su zatvorena samo 24 časa nakon otvaranja, navodno zbog nedovoljnih mera zaštite.

No manimo se Korone, da se podsetimo šta nam to nudi ovaj kompaktni SUV, za početak u unutrašnjosti? Rekao bih izvestan luksuz, ukoliko ne na nivou spomenutih premijum „dojčera“, ono za klasu iznad „generalista“ tipa Nissan Qashqai ili Peugeot 3008.

Nažalost ne i unutrašnji prostor, ukoliko bi ga trebalo porediti s poslednjim navedenim pre je bliži za broj manjem 2008. Naša Mazda na ovom polju nije nikakva referenca, ukoliko se na prednjim sedištima savršeno osećaju i izrazito korpulentne osobe, to nije slučaj na zadnjim. Gopođa Rajković, koja uprkos nepunih 1,6 metara ima naviku da suvozačevo sedište pogura daleko unazad (stavlja tašnu i ko zna šta još kod nogu, jer ukoliko je odloži na zadnju klupu izlaže se riziku razbijanja stakla na semaforu i krađi iste), onemogućila je tako našu ćerku da uđe i smesti se pozadi! Slično je i s sedištem iza vozača, posebno ukoliko je ovaj izdašnih dimenzija, što me navodi na zaključak da se uprkos 4,4 metra dužine CX-30 nije oslobodio principijelne mane manjeg CX-3.

Kao što rekoh na početku, veoma kompaktan krosover, namenjen paru bez dece, odnosno za omanju familiju s jednim do dva deteta nižeg uzrasta. O transportu treće osobe iluzorno je pričati, čak i ukoliko stane, zbog izraženog tunela mora putovati raširenih nogu. Logična posledica odluke da se međuosovinsko rastojanje smanji za 6 centimetara, uz motorni prostor u koji bi stao i jedan V8!

Moje ćerke ne pronađoše ni USB priključak (po njima neoprostiva greška), a kome je neophodan, najbliži dostupan je u boksu između prednjih sedišta. S druge strane, izduvi za vazduh između prednjih sedišta su za pohvalu, kao i prozori koji se spuštaju gotovo kompletno u vrata. Slična konstatacija odnosi se i na prtljažni prostor, iako na oko deluje korektan, cifre kažu da ima skromnih 430 litara, dok se recimo Škoda Karoq i više puta spomenuti Peugeot 3008 mogu pohvaliti s preko 500 litara. Obaranjem naslona dobija se maksimalno 1.406 litara, no površina nije potpuno ravna. U dnu ne pronađoh rezervni točak već samo pribor za krpljenje i veliki bas zvučnik Bose, ali sam stekao utisak da „ćopavac“ staje… U voženom primerku peta vrata poseduju električnu asistinciju, lepo, s tim da su spora i ne otvaraju se podvlačenjem stopala ispod branika.

A vozač?

Kao što se moglo očekivati, vozač i suvozač privilegovani su u CX-30. Drugim rečima, sve je na svom mestu, bez preterane želje Mazdinih inženjera da eksperimentišu s osnovnim postavkama. Na osnovu fotografija, ili ste možda i sami bili u prilici smestiti se za upravljač, možete se uveriti da je enterijer kod Mazde3 i CX-30 identičan. Deluje elegantno i umereno, po nekima previše strogo, kao da je cilj bio kopirati renomirane nemačke proizvođače.

Sam dizajn odlikuju ravne i duge linije, precizno urađeni detalji i elegantni tasteri. Obruč upravljača je velik, kroz njega pogled „puca“ na savršeno pregledne instrumente. Na prvi pogled reklo bi se da su klasične koncepcije, što i jeste slučaj s obrtomerom i pokazivačima za temperaturu rashladne tečnosti i gorivo, ne i sa brzinomerom. Ovaj je numerički, no toliko dobro imitira analogni da se mora dobro zagledati u brojeve i „kazaljku“, kako bi se to primetilo. Savršena kombinacija za „auto mamute“, koji ne žele nekakve numeričke instrumente i cifre.

Manje mi se dopao ekran na centralnoj armaturi, iako je lepo integrisan pri vrhu komandne table. Nepravilih formi (8,8 inča), nakačen je visoko, daleko od dohvata ruke, koja se ni ne treba ispružiti, već spustiti između sedišta, na središnju konzolu. Možda vam je poznato da ekran nije osetljiv na dodir, da bi se izabrala željena funkcija mora se poslužiti „džojstikom“. Što da ne, no sve se komplikuje kada se na brzinu želi ukucati adresa za satelitsku navigaciju, koja se bira slovo po slovo! Jedini način da se izbegne nepotrebno nerviranje je da se ubace sve neophodne adrese, ili, kao u mom slučaju, poslužiti se znatno bržim smartfonom.

Tek pred kraj test vožnje otkrio sam da se može osloniti i na vokalne komande, pod uslovom da ste sposobni pravilno ih izgovoriti. Moj francuski, s jakim balkanskim akcentom, putni računar nije uvek razumeo… Spomenuti džojstik smešten je na ekstremno širokoj konzoli između sedišta (u gornjem delu ima  tridesetak santimetara), koja u sebi skriva mnošto prostranih boksova i pregrada za odlaganje sitnica. Tapaciran, ujedno služi i kao široki naslon za laktove, podesiv po horizontali. Po ugledu na njega tapacirana je i centralna konzola, na kojoj pronalazimo četiri lepo integrisana otvora za vazduh.

Sama pozicija za upravljačem je savršena, bez obzira na gabarite vozača. U poređenju s Mazdom3 uzdignutija je za 10 centimetara, ali istovremeno i niža za 14 centimetara od CX-5.  Upravo kako treba! Sedište je dobro oblikovano i udobno, u našem primerku presvučeno je kvalitetnom kožom i sa svim mogućim električnim podešavanjima, računajući i nagib sedalnog dela.

Preglednost je korekna na sve strane (u svakom slučaju bolja nego li kod „trojke“), uz veliku pomoć brojnih senzora i kamera, koji omogućuju parkiranje u milimetar. Naviknut na „gurkanja“ prilikom parkiranja i nesavesne vozače koji vam se zalepe uz branik, mogu samo da pohvalim zaštite od crne mat plastike, znatno manje osetljive od ofarbanih delova karoserije. Nažalost, bokovi vozila su i dalje nezaštićeni, vrata susednog vozila dodiruju karoseriju a ne plastiku na pragovima.

Ništa nije kao pre

Prva test vožnja nakon „dekonfinacije“ (obrnuto od „konfinacije“) donosi i nekoliko iznenađenja. U želji da spreči masovnu upotrebu gradskog transporta, i time poveća rizik od povratka epidemije, vlada je donela odluku da se u „špicevima“ (ujutu i pridveće od 16 do 19h) smeju prevoziti samo zaposleni, uz potvrdu poslodavca o radnom vremenu. Osim toga, navrat-nanos gradske vlasti (isto su postupile i prigradske, s više desetina opština) donele su odluku o zatvaranju jedne kolovozne trake na gotovo svim bulevarima u korist biciklista.

Konkretno, odvojena žutom farbom i plastičnim stubovima, ove trake žele stimulisati upotrebu dvotočkaša (zabranjene za skutere i motocikle), opet u cilju smanjenja gužvi u metrou, nažalost nauštrb automobilista. Još gore, zabraniše kompletno cirkulaciju  automobila i na par principijelnih avenija, navodno privremeno, no poznavajući želju aktuelne gradonačelnice Anne Hidalgo da definitivno protera motorna vozila iz Pariza, verujem da će tako ostati zauvek…

Elem, uprkos merama, cirkulacija je i dalje slaba, a sve zbog lagane i postepene „dekonfinacije“. Grad svetlosti, koji u velikoj meri živi od turista, barova, restorana, muzeja, pozorišta, hotela, butika…, izgubio je dušu, sve je zatvoreno do daljnjeg! Svetski poznata boemska četvrt Montmarthe (ujedno i najviša tačka grada)  gde se na centralnom trgu tiskaju nebrojeni slikari i turisti, zvrlji prazan, u iščekivanju nekih lepših vremena. Prizor koji se nije mogao videti ni u vreme okupacije od strane Nemačke 1941. godine. Vozikam se tako bez uobičajenih gužvi, u želji da ostvarim rekordno nisku gradsku potrošnju, što mi i polazi za rukom. Nepunih 8 litara, dok bi u „normalnim“ okolnostima i jačim gužvama sigurno bila viša za 2-3 litra…Tako otvaramo novo poglavlje, prevashodno vezano za ovaj talentovani agregat.

Po starinski        

Ispod poklopca motora pronalazimo od ranije poznat atmosferski blok od dva litra, s tim da je za ovu priliku značajno usavršen. Već na prvi pogled iznenađuje koliko je dobro izolovan i „ušuškan“, ne zbog buke koju oslobađa, već kako bi što brže postigao radnu temperaturu i tako smanjio termalne gubitke. Najvažniji njegov deo naziva se SPCCI, (Spark Controlled Compression Ignition) ili u prevodu “Kompresiono paljenje kontrolisano svećicom“. Znači dilema je otklonjena, svećice i dalje postoje, ali ovaj agregat ima kompresioni odnos od 16,3:1, koliko imaju i dizel motori. Ukratko, pri malim opterećenjima radi s veoma siromašnom smešom benzina i vazduha koja se stvara u cilindru i sabija na visok pritisak. Istovremeno, dok traje proces kompresije, ubrizgava se vrlo mala količina smeše bogate gorivom koju pali svećica, čime se povećava pritisak i temperatura u cilindru te lako pali glavna, siromašna smeša. Teoretski, ovako je postiže čistije sagorevanje i veća efikasnost. S druge strane, kada se jače nagazi na gas i od motora zahteva veće opterećenje, prelazi u režim rada kao i svaki normalan benzinac.

Za rezultat imamo agregat koji razvija solidnih 180 ks, i obrtni moment od 224 Nm, pri 3.000 o/min. Mazda navodi i da je ovo nekakav mikrohibrid, te da motoru preko starter-generatora na 24V stiže pomoć, što mi je ostalo pomalo nedefinisano… U svakodnevnoj upotrebi njegova uloga pre se manifestuje u vidu diskretnog i pravovremenog delovanja Stop&Start sistema, a ujedno i neutrališe cimanje (a-cup) prilikom promene prenosa. Motor se ugasi i pre totalnog zaustavljanja, odnosno brzo i neprimetno se pokrene na pritisak pedale kvačila. Njegova dikrecija je zagarantovana, bez obzira na režim rada nivo decibela u kabini je primerno nizak. Nema ovde turbo efekta kao kod većine konkurentskih agregata, dakle ni naglih i snažnih ubrzanja. Treba se malo navići na atmosferski blok i snagu potražiti u višem režimu rada, s druge strane, u svakodnevnoj upotrebi, oduševljava dobrim odzivom na gas u najnižim obrtajima. Motor iznenađuje elastičnošću, ne negoduje ni kada se nađe ispod 1.500 o/min, te se recimo pri brzini od 70 km/h može se voziti u poslednjem, šestom stepenu prenosa. Žele li se ubedljiva ubrzanja i sigurna preticanja, podrazumeva se da je neophodno sići par stepena prenosa niže, što je uostalom pravo zadovoljstvo. Kratka ručica menjača retko je prijatna i precizna, dok se agregat rado penje u obrtaje, sve do bezmalo 7.000 o/min.

Na prvi malo duži izlet nakon dva meseca, ujedno i test vožnju, uputili smo se kod prijatelja u vikendicu, stotinak kilometara izvan Pariza. Interesantna maršuta bez auto-puta, s dosta krivudavih i slabo opterećenih „route nationale“ i „departementale“ (putevi drugog reda). Idealno za proveriti potrošnju, kao i voznu dinamiku, u oba slučaja CX-30 nije nas razočarao. S laganim stopalom na gasu, ovaj blok može se zadovoljiti s nepunih 5 litara, upravo kao jedan savremen dizel slične snage. Konkretno, uz poštovanje ograničenja između 50 i 110 km/h, putni računar pokazao je u jednom pravcu prosek od 4,8 litara, odnosno u povratku 6,4 litra, ali uz „navlačenje“ u visoke obrtaje i znatno dinamičniju vožnju.

Posve izvodljivo, sav „utegnut“, krut i relativno nizak, ovaj krosover odlično podnosi maltretiranja u vidu nagle promena pravca i nebrojene kružne tokove, kada zadnji kraj kontrolisano počinje da proklizava. Bez obzira na gume dimenzija 215/55 R18 i relativno tvrd trim, udobnost nije narušena, čak ni po lošim zemljanim putevima. Tek da se zna, uz ovaj agregat ponuđen je i integralni pogon, za koji Mazda Srbija naplaćuje 2.500 evra, koliko treba i za automatski šestostepeni menjač.

Narednih dana isterasmo ga i na auto-put, gde se isto tako pokazao u dobrom svetlu. Iako nije „eksplozivan“,ovaj agregat osetno je ubedljiviji od slabijeg 2.0 Skyactiv-G122 ks (u Francuskoj nije ponuđena verzija G-150). Lako i brzo pogura do prohibicijskih brzina (maksimalna brzina preko 200 km/h), no zbog nebrojenih radara brzo se ograničih na 130-140 km/h, kada obrtomer ne prelazi 3.000 o/min. Ništa lakše, prilagodljiv radarski tempomat poslušno održava zadatu brzinu i distancu s vozilom ispred.

Rezime i cene

U ovakvim okolnostima benzinski SUV/krosoveri rizikuju da popiju „tonu“ goriva, ne i CX-30 Skyactiv-X, koji se zadovoljava s nepunih 7,5 litara, koliko je i iznosila prosečna potrošnja nakon 1.000 kilometara test vožnje. I dalje nešto više nego li kod dizela slične snage, koji ova Mazda zapravo ni nema. Trenutno u ponudi je ubedljivo slabiji 1.8D od 112 ks i 270 Nm, koji me nije oduševio ni perfomansama ni potrošnjom. Osim toga, dizel je i skuplji, tako da se Skyactiv-X prosto nameće.

Početna cena za veoma dobro opremjen završni nivo GT iznosi u Srbiji 25.490 evra, odnosno 27.090 evra za GT-Plus, što više-manje odgovara ovde predstavljenom. Ukoliko se doplati i za nekoliko paketa kao što su Sound (savršen hi-fi sistem Bose s 12 zvučnika), Style (prilagodljiva LED prednja svetla, snažno zatamnjenja zadnja stakla, crne lakirane obloge B stubova…), Luxury (kožna sedišta, električno podesivo vozačevo sedište s memorijom u 8 pravaca) i Safety (nadzor okoline vozila za 360° s 4 kamere i upozorenje na bočni saobraćaj napred i pozadi), cena se popne na oko 30.000 evra, no i dalje ostaje veoma konkurentna.

Sve u svemu ukoliko i nije savršen, CX-30 zaslužue dužnu pažnju, posebno kada je pokretan ovim agregatom. Dopadljivog izgleda, temperamentan, ekonomičan i u ekološkom smislu čist, ujedno je znatno jeftini od takozvanog premijuma. Zna Mazda da napravi  dobar automobil kad hoće…

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Mazda CX-30 2.0 Skyactive-X 180

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV/krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.395/ 1.790 / 1.540 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.655 mm
Zapremina prtljažnika: 430-1.406 l
Masa praznog vozila: 1.368  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ atmosferski benzinski
Radna zapremina: 1.998 cm³
Snaga: 180 ks pri 6.000 o/min
Maks. obrtni moment: 224 Nm pri 3.000 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 6/M

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/55 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 8,5 s
Maks. brzina: 204 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 51 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,6-7,4 l/100 km
Emisija CO2: 105 g/km

Cena

Testiranog modela u Srbiji 27.090 evra

Dobre strane:

Dizajn, kultivisan i prijatan agregat, vozna dinamika,  kvalitet enterijera, preglednost instrumenata i ergonomija, menjač, cena

Loše strane:

Prostor na zadnjoj klupi, zapremina prtljažnika, i dalje relativno skromne performanse,  multimedia sistem/GPS u zaostatku za konkurencijom
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 8
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,75
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8,25
Performanse: 8,5
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7,5 Ukupno 8
Potrošnja: 8,5
Menjač
Preciznost: 8,5 Ukupno 8,5
Efikasnost: 8,5
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 8

(3319)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

76 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Ponovo radi bioskop, konačno! Bravo Peki!

Balkanboj

Videh juče u mom selu jednu bordo CX-30. Atraktivno izgleda. Još ako se vozi kako i izgleda (a Peki reče dinamično), može se oprostiti manjak mesta pozadi (deca su još mala) a benzinski motor je meni plus (posebno ovakav kako ga je mazga zamislila).
Btw, znam da se u Bgdu kradu ženske tašne iz kola na bulevarima dok se čeka zeleno, ali nisam čuo da je neko razbijao stakla zbog toga… Cccc

Peki

Cuj, svi moderni automobili zakljucavaju se po polasku, kako maznuti tasnu ili nesto drugo ukoliko se ne razbije prozor? Ovo ti je ko dobar dan u Francuskoj ( i ne samo u Francuskoj), kada sam sam u kolima i vozim po gradu gledam da nikada ne ostavljam nesto od vrednosti na suvozacvo sediste. Vise nasih poznanica ostalo je bez tasni i laptopa zbog toga, obicno se krade odvijaju dok se stoji na crvenom svetlu ili u guzvama. Dva tipa na skuteru, onaj pozadi lomi cekicem staklo, dok zrtva dode sebi od praska i soka, torba je nestala. Ukoliko pokusa da… Pročitaj više »

Don

Boško, pozovi Pekija da se vrati iz Vrancuske, vidiš da je luda zemlja. Ak je kći bila pozadi, sta ce joj torba naprijed kad kći može da cuvA?
8 litara u gradu praznom sa start i stop sistemom? Bogme , voli da cuga.

Balkanboj

Boško?

TNT

Code name meni upućen…

Peki

Don to se zovu dobre navike. Tasna se ne stavlja na zadnje sedite, niti se nosi pozadi, na ledima. Moja supruga je uvek ima napred, na stomaku, posebno u metrou ili busu. Pre par godina sam radio na recepciji u jednom velikom hotelu sa 4 zvezdice (da da sta ti vrede diplome kada imas blizu „sest banki“ a ostao si bez posla), ubio sam se od objasnjavanja turistima da ne mogu izaci iz hotela s otvorenim torbama i novcanicima u zadnjem dzepu. Uprkos tome, cesto su se nakon setnje i razgledanja Pariza vracalili izbezumljeni bez papira i stvari od vrednosti.… Pročitaj više »

Don

Krivo sam razumio onda,mislio sam da ti kći sjedi pozadi pa može da stavi torbu izmedju njih dvije (kćerke) na zadnjem sjedalu tako da se napravi mjesta, no opis je ionako bio da se slikovito kaze kako auto unatoč dimenzijama nema mjesta ni za prosječnu žensku čeljad . Za držanje stvari ispred sebe, to mi je nesto jako poznato, mama moja to radi al zato od komocije nema ni slova neg je u sjedalu Ala fetus.

TNT

@Don, po njegovim opisima iznetim u komentarima na ovaj članak, tamo je isto kao ovde – možda čak i bolje, neke od tih stvari se čak ni ovde ne dešavaju. Možda svi zajedno odemo u FR?

Don

Nemremo, zeza nas starosna dob fasovali bi ko on, ajmo u Srbiji uz granicu sa hr otvorit zabavni park(ne vasar), unosan je biznis .

TNT

Oćemo onaj za odrasle, sa pevaljke i „pevaljke” na sat, ili misliš na onaj gde može i porodično? Ima još vojske po Moroviću, možda nas i oteraju ako se „zaigramo”.

Don

Ma jok, nešto kao irrland , ukucaj i gugl. Mala.investicija a velika zarada.

Balkanboj

Peki, stakla se daju rešiti folijama. Zatamnjene, a mogu i bezbojne (ako zakon ne podržava). Em su UV zaštita, em zaštita pri eventualnom lomu stakla od povređivanja staklićima (ostaje staklo u komadu).

Peki

Da, znam, ali na privatnom vozilu, ne na onima koja dobijam na testiranje 🙂

kola

uh jbte u francusku ko na divlem zapadu teksasa arizone jute americke. nemacka i austrja je ipak obecana drzava bez dalje. ljudi vi se bas sastali ko poklonici japanskih marki. palite se medjusobno oko skupih poluproizvoda a sreca da bar nepadate na americke baterije i kamioncice

moron

„veoma kompaktan krosover, namenjen paru bez dece, odnosno za omanju familiju s jednim do dva deteta nižeg uzrasta“ Ne znam da li mi ova konstatacija zvuči tužnije kada se dovede u vezu sa spoljnim dimenzijama ili sa cenom vozila. Moraću svakako da odem da je „pogledam“. Prostor unutra. Što se dizajna tiče, sve mi je i pomozi Bože, osim onih prenaglašeno velikih plastičnih obrva blatobrana. Ono su (za moj ukus) zajebali za medalju. Instrument tabla deluje prelepo. Motor – veoma poželjan. Ostvarena potrašnja za tu snau, a i Pekija, uslove u kojima „tera“, odlična. Bazni paket (bazna cena), neprimeren 2020.… Pročitaj više »

Peki

Ne gubi vreme, neces stati na zadnju klupi! Tvoj „crv“ je avion za CX-30, negde pronadoh i da je taj tvoj 1.5 ekonomicniji od 2.0 Skyactive-X…

moron

A, ne, ako budem živ, ujutro „palim pedale“ i pravac salon Mazde 🙂 Inače, pošto mi sin reče da mu se sve više dopada kako se CRV lepo vozi, lepše i lakše od Fiata, ali da Fiat, kada mu se stisne gas, prosto poleti, a ovaj ništa, sinoć probah u dva navrata da ga „impresioniram“ ubrzanjem CRVa, ali, on oba pute reče da Fiat to ipak radi bolje (posle, pri parkiranju u garažu, videh da mi je bio uključen eco mod, dugme je odmah pored dugmeta za isključenje start-stop- sistema, a to stalno najpre ugasim, pa sam možda pre tog… Pročitaj više »

TNT

Dobrodošao u klub vozača SUV / krosovera! Par saveta – nemoj da dozvoliš da ti se CRV sumnje uvuče u glavu, povodom performansi CR-V – a, lako ga je ubaciti a teško izbaciti. Pozitivno u celoj situaciji je što ti se sin zainteresovao za to – ulazi i njemu benzin u krvotok polako. Glede performansi, da te „utešim“ – najvažniji razlog zbog koga sam nabavio TAG je bio ubrzanje nakon stajanja na naplatnim rampama auto-puteva. Vozim svoje (omanje) kamionče, stanem; krenemo ja i heč / limuzine / karavani u isto vreme, a meni izgleda kao da stojim dok posmatram kako… Pročitaj više »

moron

🙂
Hvala za reči utehe 🙂

Don

Ukratko, zajebo si se :-)))

TNT

I pored svega što sam napisao, dok god mi deca ne odu od kuće sigurno, a možda i nadalje, ja ništa sem SUV više ne kupujem.

Balkanboj

Nije se moron zajeb’o, nego nije razradio motor pa još uvek ne sme do crvenog da ga potera…

moron

Don, Da, zajebao sam se … Za sada, izvesno utoliko što u salonu Honde i pri testnoj vožnji nisam primetio da su zadnja vrata nekako „šuplja“ … Bar takva „šuplja akustika“ postoji kada zadnja vrata zatvaram u mojoj garaži … Ista „šupljost“ kao kada u toj garaži zatvatam vrata yarisa. Tanki japanski lim i lagana vrata … Opet, da nisu tako škrtarili, kako bi drugačije postigli da „moj“ CRV sa AWD bude teži od „mog“ 500L samo 111 kg (koji je, realno, sa 1.533 kg za 417 cm dužine nekako pretežak). U preostalim mojim očekivanjima me za sada nije razočaravo.… Pročitaj više »

Don

Vala, lično ne mislim da si se zajebao, neg sam sažeo komentar druga Boška koji je izgleda ovih dana u izolaciji gledao sabrana djela druga kastra:-), komprimirao u tri riječi da se pouka izvuce. Jebga, godine nose svoje, nemre se više brže limuzine gurati , sad idu autobusi i kamioni ali paz vako deder, sa starošću dolazi i manjak refleksa i koordinacija pokreta, to ‘s prvo osjetit na parkiranju :-)).

Don

Mada, kad gledam komentar druga Boška, kontam: suv= nemoš ga brzo vozit, jer je težak ,velikih dimenzija,itd; nemoš ni uštedite nista jer pije ko smuk; kad kočiš moram 100 godina prije stisnut kočnicu jer valja tu masu zaustaviti a onda te oplete bočna sila itd; nemoš gume kupit moraju one za kamion pa jedan set dodje i 600€ bar a kad ih moraš mijenjat osjetiš kako su „lagane“; ne vidiš djecu malu iz svog sjedišta koje pješacima izgleda kao vozač krana; da bi bio agalan po pravcu bar, mora da imas motorcinu a takav troši pun k goriva, izbacuje pun… Pročitaj više »

TNT

Pazi @Don, kako si krenuo, eto tebe sa argumentima za kupovinu električnih sokoćala – ako uđeš u taj tabor, traži drugog partnera za Tropical Island u Moroviću, prestaću da se družim sa tobom 😀😀😀

Don

Heheh, jok ja,fuj,pljuc,pljuc,pljuc.
Tako, sad kad sam obavio taj ritual da prozborim koju. Naime,samo sam sumirao tvoje zaključke i odlučio da neću SUV u svoju butigu, osim ako nije crveni.
Ima da pokrenemo biznis , ja sam dao ideju, ti lokaciju, a Peki će pare.
Jedino ne znam koju funkciju moronu da damo?!?

TNT

@Don, vezano za SUV – to je maltene kao iz vica za crnkinje – ko jednom proba, više se nazad ne vraća – izuzetak je Zveki, koji je shvatio vic ali je mislio da se odnosi na marku, ne na klasu automobila. Videćeš šta će i @moron da piše za neko vreme. Probaj mesec – dva da voziš isključivo neki SUV / krosover – nakon toga će ti “bacanje na pod” i gimnastika koju sprovodiš pri izlasku postati problem. Visina i lakoća pristupa prtljažniku čine svakodnevni život lakšim. Svidela ti se polica u IKEA-i dok si išao da kupiš neku… Pročitaj više »

Don

Vidim se samo u stelviju jer on može da se vozi, neću reci Ne, da ne bih završio u suv na kraju. Ostale stvari ne prevozim, naručim preko neta i dostave mi u kuću, sto da se mučim. U ikei ne kupujem .
Jest, dobar je za dišu . Dakle, Peki, davaj pare!:)
3milje godišnje zarade samo od ulaznica…
Ne znam taj vic, kako ide?

Don

Drug marusic bi ti odgovorio glede pitanja fiata, nekako ovako: solidnost izrade pokazuje i činjenica da je masa ovog vozila zamamnih 1533 kg. Pa Fiat dakle , solidniji od Honde. 🙂

moron

Pa, kod Fiata se baš zato barem vrata zatvaraju kako Bog zapoveda 🙂 Pri zatvaranju, ti ih povučeš/gurneš (zavisno da li si u kolima ili van njih) i „pustiš“ na 15-20 cm „pre kraja“ i ona će inercijom nastaviti da se kreću i uvek će se uspešno zatvoriti „na drugi zub“. Zato jer su vrata „solidna“. Teška. I sve to uz lep zvuk. „Pun zvuk“. Kod Honde sam najpre mislio da niko od nas ukućana ne zna da zatvori vrata, jer su skoro uvek ostajala na prvom zubu. Posle sam shvatio da je to možda ipak do mase vrata i… Pročitaj više »

TNT

Dok deca ne traže evian, u redu je. Za vrata – mene su prodavci u MB svojevremeno ubeđivali da se na B klasi vrata ne zatvaraju dobro jer MB ima odlično zaptivanje, pa je to zbog kompresije; na višim klasama se malo otvori prozor kada su vrata otvorena kako bi se to izbeglo. Možda Honda dobro zaptiva, a FIAT ćorak? Ozbiljno, ne fali tome ništa – lim kod JPN automobila jeste tanušan spram germana, ali zašto je to (sem subjektivnog i drugačijeg osećaja koji si iskazao) zaista problem?

Don

Preko 2 EUR flaša , možda natjera stomak da proradi ali zbog minerala pazi na bubrege, stvara kamenac, a to ti je, vjeruj, gore od žgaravice. Uostalom, voda se ne pije dok se vozi, pekiju sam hiljadu puta objašnjavao, al je jednom i sam napisao da je skoro fasovao sudar zbog flaše, a lijepo sam mu govorio ….zato ljudi prave držače za case u centralnoj konzoli. Case, ne flase, zapamtite to ljudi, već jednom. Trebaš pit? U redu, zaustavi vozilo i Loci iz te 1.5 l flaše, al jok dok voziš , te zbog toga flasi nije mjesto ni u… Pročitaj više »

Lola

Ček dok se razrade, kod mene je tako bilo sa suvozačevim vratima prvih par meseci nakon kupovine. To što kažeš samo prvi zub hvatao.
Još kad dugo stoje na suncu …
Bukvalno vazduh ih vrati natrag …

moron

🙂

Don

„A, ne, ako budem živ, ujutro “palim pedale“…baš me zanima, preživi li drug moron i diže li prašina kod mazdinog salona.

moron

Ne brini, mada je kiša, daće Bog 🙂
Valjda.

Don

O,evo ga Kinez, Lee yen chuga!
Zar je par kapi jače ? Nista nas ne smije iznenaditi. 🙂

moron

Don, nije bilo „par kapi“. Bio je i kraći pljusak u par navrata … Srećom, u salonu mazde nisu proveravali koliko sam bio suv ili mokar kada sam ušao 🙂 Ljudi razumno pretpostavljaju da im u salon ne ulaze biciklistički zgbubidani da se samo sklone sa kiše … Moram da priznam, bilo je za mene idealno (iako sam bio iedini posetilac ). Za vreme mog boravka prodajni savetnik je imao tri veoma duga telefonska razgovora sa klijentima, tako da sam mogao maltene na miru da demontiram one mazde … Čovek nije primetio čak ni to da sam maltene ležao „ispod“… Pročitaj više »

TNT

Usput, kada već ideš tamo, zašto si odbacio CX-5?

moron

TNT, CX-5 je veoma korektno vozilo u svojoj klasi i danas sam ga ponovo na miru „premerio“ (primerak Takumi Plus G194 AT AWD od 39.710 ). Niko neće pogrešiti ni ako ono izabere. Ne verujem da će mnogim potencijalnim kupcima to da znači, ali, bez greške, u CRVu pozadi ima više mesta (meni, za moju „bolest u glavi“, to puno znači ). A rekao bih da materijali enterijera u ovom Takumi Plus paketu odlični. I da je završna obrada fantazija. Čak i ona Takumi Plus „koža“ nekako deluje „kožno“ ( za CRV sam davno izrazio jaku skepsu, mada me svi… Pročitaj više »

TNT

Da, ponekad zaboravim da nisu svi „pacijenti” kao ja, pa da kola biraju par meseci…

орангутан

Дешава се … . 2013-те сам месецима гледао свашта, прочитао интернет 3 пута, пробао све што је могло да се проба (углавном SUV) по више пута, био потпуно уверен да желим опет SUV 4х4 са ручним мењачем, одем да пробам и (претходни) СХ-5, који ми се не свиде уопште, саветник ме буквално умоли да пробам 6 2.2 АТ, одлепим и вратим се следећег дана са најбољом женом на свету, и купих га … резултат – 5 одличних година, прошао у задовољству добар део Европе, и да, жена која сад са новим, мени бољим, аутом каже … али шестица … .… Pročitaj više »

Don

Kad je moron ušao u reno clia na zadnja sjedal, a ja jedva izašao uz pomoć vatrogasaca , onda za ovu mazdicu nemoj da brineš ,još će trampit crva za nju 🙂

J4ZZ3R

Bukvalno mi se svi automobili Mazda dopadaju… Sem CX30 (a ime mi je debilno) . Kao sto rece kolega MRN one ogromne siroke plastike su mi kao za traktor, eto kombi u najboljem slucaju…

Sto se mene tice 3008 je daleko bolji izbor

D_C

hmmm, nije mi bas jasna poenta ovog modela i sta konkretno Mazda zeli da postigne sa 2 krosovera koja ne zadovoljavaju potrebe prosecne porodice u pogledu ponudjene kolicine prostora, a i koji barem mojem oku izgledaju vrlo slicno. Koliko vidim na fotografijama, kasete za sitnice nemaju nikakav vid obloge, samo je gola plastika da stvari mogu bolje da cangaraju. Iako se to da lako srediti u kucnoj radinosti ipak predstavlja minus kada se auto ‘isprobava’ u salonu. I narusava Mazdine pretenzije prema necemu vise premijum. Mazda je sa ovim dzojstikom ocito probala da skine Audijev MMI ali je ‘zaboravila’ da… Pročitaj više »

Peki

I ja brisem te fleke od drzaca za GPS na mom privatnom automobilu jer nemam ugraden! Ma druze ovde puca staklo i za kutiju cigareta, ej 10 evra kostaju!!! Na vidljivom mestu u kolima se nista ne ostavlja, uprkos tome poslednji koji su mi obili, tek da provere sta ima u njemu, bio je jedan Fiat 500X valjda pocetkom godine. Naravno dobro parkiran ispod ulicnog osvetljenja i zgrada okolo, nikada ne ostavljam automobile u nekoj mracnoj ulici. To sa uljem je posebna prica, generalno Francuzi voze dobre automobile, relativno nove, ali ima brate krseva od po dvadesetak godina, piske ulje… Pročitaj više »

moron

D_C
Za ovo ( „Motor sa svojih 225Nm podseca na neka davno prosla vremena. Mislim da bi se mozda direktno mogao uporediti sa VW 1.5TSI, Hondinim 1.5, Renault 1.33 u najjacoj verziji ili tako necim.“ ), mislim da je dovoljno pogledat obrtne momente motora koje si pomenuo, pa i one koje nisi ( Fiatov 1,33T ) i da je tu u najbitnijem delu odgovor na Tvoje pitanje. I rang lista. Znam ko ima najmanji moment …

Balkanboj

Mislim da su mnogi zaboravili kako izgleda dobar benzinski atmo motor i ulenjili se sa turbo dizelima (ili turbo benzincima).
Atmo možeš voziti po gradu na malim obrtajima bez trzavica, na leru ne znaš da li postoji, a kad ga poteraš u obrtaje milina… Potrošnja od 8 litara (po gradu) za 180ks iz 2 litra zapremine je odlična, dizel te snage/zapremine u istim uslovima možda, ali možda, troši litar manje. Na otvorenom putu troši kao i svaka moderna naftarica.

D_C

Od tvoje tri gore navedene konstantacije dve mi nisu bas najjasnije. – Voziti po gradu bez trzavica: to najvise zavisi od menjaca. Vozi automat i neces imati potrebu ni da znas na kojim obrtajima radi motor. Apsolutno ne razumem zasto bi imanje ili nemanje turba dovodilo do bilo kakvih trzavica? – Na leru ne znaš da li postoji: Opet ne razumem kakve ovo veze ima sa imanjem ili nemanjem turba? Imao sam i atmosferske i turbo motore za koje ovo gornje i vazi i ne vazi a u danasnje vreme motor ne bi trebalo ni da radi na leru. –… Pročitaj više »

Balkanboj

Ok, voziti po gradu malim brzinama na malom broju obrtaja i pri stani/kreni tempu je, koliko sam primetio, na benzinu manje naporno, nekako tečnije. Automatski menjač tu apsolutno radi pravi posao. Turbo tu ne znači ništa, dizel je taj koji je me nervira. – opet nema veze sa turbom, a lično ne volim da gasim motor jer mi tad ne radi klima (prihvatljivo mi je start/stop sranje samo s proleća i jeseni a i tad me nervira). Teranje u obrtaje je verovatno bolest, posebno ako je na benzinu sa sportskim auspuhom/izduvom. Turbo je verujem odlična stvar, i sam bih najviše… Pročitaj više »

moron

Gledam ponovo ove silne fotografije enterijera. Sve to deluje veoma lepo, i od jako skupih materijala. Moram da im odam priznanje. Za vizuelni doživljaj. Videću kakav je i taktilni …

Ali, kada pogledam onu fotografiju podvozja pozadi, zadnji izduvni lonac, popreko, uh, već znam (pre nego i zavirim uživo u gepek), koliko je kod te mazde duboka rupa za smeštaj rezervnog točka. Bože dragi …

moron

Bio sam do saluna mazde … I mislim da je potpuno na mestu ona rečenica iz Pekijevog testa koja mi je „zaparala uši“ ( “veoma kompaktan krosover, namenjen paru bez dece, odnosno za omanju familiju s jednim do dva deteta nižeg uzrasta” ). Ovo vozilo je duže oko 9 cm od 2008 i ima veći Wb za 5 cm, ali, prostor za putnike je pozadi svakako dosta veći kod 2008 (za noge i za glavu). Ja, telesno proporcionalan koliko i „pas jazavičar“, pozadi mogu da smesim glavu u 2008 ( „knap“), ali u CX-30 „ni pod razno“. Dosta tu meni… Pročitaj više »

Peki

Napisah ja u testu da bi ga po pitanju unutrasnjeg prostora pre trebalo porediti s 2008 nego li 3008…

moron

Peki,
Tačno je. Baš to si napisao. I dok nisam seo u ta kola, nije mi bilo jasno zašto si to napisao. Sada razumem.

Петко

Ако тако гледате онда и Тојотин CH-R је само за парове без деце или са малом децом, јер и у њему нема бога да напред седи дугајлија, а да онима назад буде удобно.
Него да ли би @Peki мога да уради тест неког хибрида (идеално нове Corolle 2.0 или Prius-а)? Код мене таксисти дижу у небеса Prius (нешто више Auris TS због већег гепека). Али би било интересантно мишљење неког са толиким искуством као Пеки.

Унапред хвала

J4ZZ3R

Cx30 i mozes da kupis ako imas koje dete, ali CHR apsolutno ne mozes i to ne zbog nedostatka prostora, vec nedostatka svetla i pogleda. Pre dve godine mi je bio u finalu izbora za novi veci aitomobil pa sam otisao sa starijim sinom koji je tada imao 11 godina. Sin sedne pozadi, ja ostanem napolju i vise ne vidim svoje dete, a on ne vidi napolje jer mu je pored glave, umesto stakla lim. Donja linija c stuba se prerano zavrsava i ide ka nebu kako bi skratila vizuelno automobil i naglasila kupe liniju. Deca se osecaj kao u… Pročitaj više »

moron

Lepo si to opisao za CHR. Bez greške.

Петко

Мени код CH-R највише смета што се при излажењу из аута, са задњег седишта, увек удари у тај спуштени стуб. Баш треба да се сагнеш, да не кажем поклониш, да не би лупио главом. Споља је леп, али унутра није функционалан.
Уосталом нисам заинтересован за њега, већ за нову Corolla 2.0 или Prius, зато питах да ли @Peki могао да направи приказ неког хибрида.

moron

Петко,
Priduružujem se apelu, mada, ne sećam se da je Peki do sada testirao toyotu na VG ili AR, tako da verovatno ima razlog za to. Pretpostavljam da mu nije dostupno na test pod istim uslovima kao i sve ostalo što uobičajeno testira

Don

Redizajnirana djulija,Peki.

Peki

Da to moze, kod Fiata su znatno razumniji, da ne kazem velikodusniji. Treba samo da vidim da li su je dobili u voznom parku i da li je ovaj uopste otvoren. Ne zaboravi tek od preksuta pocinje drugi talas ukidanja raznih zabrana, trenutno ne rade barovi, restorani, hoteli, muzeji, pozorista, teretane, diskoteke, parkovi i plaze su i dalje zatvoreni… Znam da Nissan i dalje ne daje vozila na testiranje (imao sam rezevisan novi Note), kao ni DS, Opel, Citroen… Jedva sam namolio sefa voznog parka kod Peugeota da mi u sredu ustupi 3008 Hybrid od 300 ks.

Peki

Atase za stampu kod Toyote France me poslao u Srbiju ili Japan. Kaze ukoliko radite za medija u Srbiji traziste test vozilo tamo ili idite u sediste u Japan, oni (dakla Toyota France) daju automobile na test francuskim novinarima. Amen! 🙁

moron

Pošteno od Toyote 🙂
A, Giulia? Gde ideš po nju ? 🙂

s mile

Ja samo da pitam, ima li mogućnosti da tvoje testove objaviš u FR… mislim, ako se nama sviđaju, a sviđaju nam se, ali naravno ostaje pitanje … kome ga dati da objavi…..ili tu ima neki drugi problem….

Peki

U FR, kao i bilo gde drugde, mogao bih napraviti svoj sajt, sto sam svojevremeno i razmisljao. Samo na francuskom bi bilo komplikovano, kako zbog samog jezika (kada preskocih skolu i vreme za ucenje jezika, nikada to nije kako treba, ja sam ovde dosao s 30 godina i nisam znao reci bonjour) i prevelike konkurencije. Ovde to rade velike redakcije, par puta sam spomenuo kako sam kratko radio kod Auto Plus (francusko izdanje Auto Bilda), ali ne kao „novinar“, vec „convoyeur“, sto ti dode kao decko za sve (ide po test vozila, pomaze novinaru i fotografu u realizaciji testa, kao… Pročitaj više »

moron

Peki
Pa, dobro, ako bude ta vrsta „odlaska“, za tebe, umesto naslova: „Napustio nas je naš Peki… „. može da ide naslov „Upokojio nam se Peki …“ 🙂

Don

auuu, nemoj tako pesimisticno dragi druze Peki. Reko sam ti, pukni jutjub kanal, ionako snimas slike, pa snimi i video, moze i mute tje bez glasa, stavis titlove na nasem i francuskom, onako uopcene, cure nek prevedu tih par stranica teksta, malo edituj videa i eto, malo po malo skupice se raje na kanalu. Moj mali gleda neke matore barabe kako snimaju videa za klince tj testovi video igara, pa ti videi imaju stotine hiljada pregleda, kapne im lova, a posto je tebi maticna zemlja Francuska, kapnuce vise od reklama…malo po malo, probaj, nista ti ne fali…snimaj i izlete, kratke… Pročitaj više »

TNT

???

Peki, nije mi baš jasno – misliš na ono što nas sve čeka “na kraju balade”, na prestanak pisanja uopšte, ili na rastanak sa AR?

Peki

„Kraj balade“, nazalost… Godine su tu, jos malo pa cu svako jutro da se zahvaljujem Bogu sto sam jos na ovom svetu 🙂

Don

Koje godine, u naponu snage si,tako mator a takva baraba :-)) treba se svaki dan zahvaljivati…nemoj čekati kraj balade (ko da mi znamo kad će kraj doći). Ev’ pogledaj Čvorović a, idalje špijunira a tek onaj mrn, taj svaki dan na biciklo ide i sa 5 banki na ledjima. Pa obojica bi u biznis sa sve parkovi i sva čuda, sa so mange. :)))

moron

🙂

TNT

Nemoj pogrešno da me shvatiš, ali sam odahnuo nakon ovog komentara. „Kraj balade” je jedino izvesno što imamo u ovom životu, ali realno imaš ti još bar dvadesetak ili tridesetak godina da se zlopatiš i mučiš, zajedno sa svima nama. A kada na fotografijama vidim tvoje ćerke, siguran sam da ćeš otići sa velikim osmehom zadovoljstva zaostavštinom – sve ostalo je kada „podvučeš crtu” potpuno nebitno.

s mile

Ovo što je DON predložio, podržavam. Youtube kanal, priču imaš, titlovanje na drugi jezik, ambijent i devojke začine video klip…to si usavršio….

pa pogledaj ko je sve na auto sceni, na nekom tamo engleskom, trange frange, mađari, rumuni, slovenci… svakodnevno mi iskaču preporuke….

imaš godine, ali one nose i ozbiljnost, određenu publiku…. veruj mi, svaki početak je težak… ali mislim da imaš sve za ovaj posao….

isti klip, titlovi na francuskom, engleskom…ili kako već odlučiš

xtrimi

Odličan test, vozilo i ne toliko, nekako te povišene verzije običnih automobila mi ne pašu. Karavani su mi nekako bolji za te prerade. Valjda sam navikao da džip ima karavanski oblik pa mi to deluje kao manje svetogrđe 🙂 Inače kakv je to mild Hibrid motor? Ako se dobro sećam prvi SKYACTIV motori su umesto baterija i startera imali kondenzator i startovali su se alternatorima. Kondenzator se kao lakše puni prazni lakš je od baterije (tako je valjda tada bilo). I drugo pitanje da li je tačno ( a negde sam čuo ili pročitao) da ti X motori prvih par… Pročitaj više »