1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Kangoo 1.5 Blue dCi/95 Intens – Porodična priča
Renault Kangoo 1.5 Blue dCi/95 Intens – Porodična priča
32

Renault Kangoo 1.5 Blue dCi/95 Intens – Porodična priča

5.43K
32
Podelite sa prijateljima:

Tri godine nakon dolaska na svet trojki Berlingo/Rifter/Combo, Renault je najzad odgovorio novim modelom Kangoo, treće generacije. I vredelo je čekati, nikad bolji, ovaj porodični kvazi minivan prepun je kvaliteta i želje da se opet popne na presto.

Da vreme leti svima nam je jasno (pogotovo nama seniorima), ali da je prošlo već 14 godina otkako je lansirana druga generacija Renaulta Kangoo, teško je poverovati! E da, na sceni još od 2007. godine, pravi je dinosaurus među automobilima, u principu danas je trebalo da vozimo Kangoo 4, a ne Kangoo 3!

Zašto je Renaultu trebalo toliko vremena, đavo će ga znati, važnije od toga je koliko je novajlija uspeo nadoknaditi zaostatak za najboljim konkurentima u segmentu. Jer ovi su napravili takav kvalitativni skok poslednjim izdancima, da pred Renaultom zaista nije bio nimalo lak zadatak. Upravo zbog toga proizvođač nije štedeo znanja, mogućnosti i sredstava za njegov razvoj, posve razumljivo ukoliko se zna da ovakav tip vozila ima veliku popularnosti na evropskom tržištu, i da se pored putničke verzije mora voditi računa i o transportnoj, koja nadmašuje prodaju „civilne“!

Drugo, uzevši u obzir da su klasični poridični vanovi sve ređi (Scenicu i Espace su odbrojani dani), Kangoo i ostali predstavnici sve više ih zamenjuju, pa čak i velike karavane koji su isto tako u izumiranju. Ogroman ulog je dakle u pitanju, Kangoo je pored Clia i Captura jedan od najvažnijih modela za Renault. I taman kada je bio spreman ukrstiti koplja sa francuskim konkurentima ovi su mu se sklonili s puta, grupacija Stellantis objavila je da ukida prodaju svih SUS verzija Citroena Berlingo, Peugeota Rifter i Opela Combo Life!

 

Drugim rečima putničke varijante (transportne za sada ostaju u katalogu s dizel i benzinskim agregatima) od početka ove godine ponuđene su kupcima isključivo s električnim pogonom, što se odnosi i na veliku braću: Citroen Spacetourer, Peugeot Traveller i Opel Zafira Life. Razloge treba tražiti u ekološkom malusu koji je upravo stupio na snagu, naime evropski organizam CAFE (Corporate Average Fuel Economy) svake godine nameće proizvođačima sve strože norme u vezi izduvnih gasova, ko ih ne ispoštuje rizikuje ogromne finansijske sankcije.

Radi se o opštoj, ukupnoj količini CO2 svih modela jednog proizvođača, zbog čeka su ovi prinuđeni ukinuti pojedine, odnosno elektrifikovati ih, kao što je to slučaj s gore navedenim. Ovakvom odlukom vrata ka prestolu širom su otvorena za Kangoo, iako bi se ovaj, nakon kvaliteta koje nam je već pokazao (letos smo vam predstavili benzinski Kangoo 1.3 TCe, malo kasnije i transportnu verziju), sigurno našao u samom vrhu.

Progres na svim poljima

Već na prvi pogled Kangoo 3 je vidljivo korpulentniji od bivšeg, što dokazuju i cifre. Duži je za čitavih 19 cm (4,49 m) i širi za 9 cm (1,92 m). Visina od 1,84 m ostala je neizmenjena (s krovnim nosačima), tim bolje jer tako bez problema ulazi u podzemne parkinge, često ograničene na 1,9 m.

Kao i kod prethodne verzije zadržana su bočna klizna vrata s obe strane, s tim da je sada ulazni otvor još veći, dok se prednja otvaraju pod uglom od 90°, čime je olakšan pristup potpuno novoj unutrašnjosti. Spoljašnji izgled isto tako je evoluirao, bez obzira što su opšte forme i dalje nalik velikoj kutiji za cipele.

Normalno, cilj opravdava sredstvo, ravno podsečen zadnji deo, kao i bokovi, obezbeđuju maksimalni unutrašnji prostor. Ne samo za putnike već i robu, kao što rekoh dve prethodne generacija Renaulta Kangoo više su se prodavale kao dostavna vozila. Uostalom to i je i bila njegova prvobitna namena, tek nešto kasnije Renault i ostali proizvođači su ih adaptirali kao putničke verzije.

Realno, jedino je prednji deo neprepoznatljiv i transformisan, barokna prednja maska, s obiljem hromiranih površina, u aktuelnom je stilu proizvođača. Reklo bi se da smo ispred jednog znatno prestižnijeg modela, te iako spoljašnji izgled ne igra presudnu ulogu kod ovakvog tipa vozila, svakako je prijatnije imati nešto prijatno na oko…

Nemačka škola

Za razliku od spomenutih francuskih konkurenata, prilično personalizovane unutrašnjosti uz obilje raznih „kerefeka“ (zavirite samo u Berilngo, pa potom i Rifter koga karakteriše tzv. i-Cockpit), kod Renaulta Kangoo nema šale! Enterijer deluje strogo i uredno, bez nekog posebnog šarma, ali kao takav prestižniji je od Stellantis trojki.

Ko je bio u prilici smestiti se u jedan Captur ili Arkanu, zaključiće da je dizajn komandne table dobrim delom prekopiran od njih. Dobro, nema ovde toliko mekane plastike (zapravo nema je uopšte), uprkos tome deluje iznenađujuće dobro za ovakav tip vozila. Za upravljačem osećamo se bezmalo kao u putničkom vozilu, ergonomija je bez zameki.

Kao i sedišta i volan se podešava u svim pravcima, uz to lep je na oko i obložen kožom (u Francuskoj uz doplatu od 100 evra). Na dohvat ruke nalazi se uzdignuta ručica menjača, dok pogled „puca“ na velike i pregledne instrumente. Potpuno klasične koncepcije, s ekranom između za informacije s putnog računara i numeričko očitavanje brzine, ne mogu a da se ne dopadnu.

Dobro urađen posao, računajući i praktični aspekt, sve neophodno za duže putovanje ili posao staje u pregrade na vratima, boks između sedišta, policu iznad vetrobranskog stakla i veliki pregradak za rukavice ispred suvozača. Identičan je kao kod Captura, dakle funkcioniše kao fioka, tj. izvlači se iz centralne konzole. Ispod nogu suvozača je još jedan boks, gde je Renault stavio dizalicu za zamenu rezervnog točka, inače smeštenog ispod vozila, tj. prtljažnika (isto tako uz doplatu od 180 evra).

Na zadnjoj klupi, podeljenoj na dve trećine, prostora ima više nego li dovoljno za 2-3 odrasle osobe, bez obzira što sedišta nisu nezavisna kao kod spomenutih trojki. Sva sreća te je pod potpuno ravan, bez centralnog tunela, tako da putnik u sredini ne mora raširiti noge, dok su na konzoli između prednjih sedišta dva USB priključka i jedan za 12V.

Zaboravih da naznačim da postoje i napred, isto tako dva u boksu iznad instrument table, prevashodno namenjeni za punjenje smartfona postavljenog na specijalnom držaču. Može se po želji postaviti s leve ili desne strane, lako se „isčupa“ i prebaci gde vam više odgovara (opet opcija po ceni od 100 evra).

Predviđen je još jedan USB priključak na centralnom ekranu od 8 inča, no ovaj je povezan sa multimedija sistemom. Za kraj poglavlja rezervisan je prtljažnik, jedna od važnijih stavki za famijarni van. Naravno da je ogroman, konkretno širok je 1,15 m, u dubinu ide i do 1 metra, dok do police koja ga pokriva ima 1,1 m.

Ukupna zapremina iznosi 775 l, no kada se ova skine povećava se na 1.200 l (dakle do plafona), uz to i dalje su sačuvana tri sedišta na zadnjoj klupi. Ukoliko i njima oborimo naslone u unutrašnosti se mogu transportovati stvari dužine 1,8 m, recimo 2-3 bicikla ili poveća komoda od tašte!

Opciono se može dobiti i suvozačevo sedište s preklopivim naslonom ka napred, kada u Kangoo staju i merdevine od 3 metra dužine, dok se maksimalna zapremina poveća na 3,5 kubnih metara! Ukoliko nešto ipak ne stane u njega može i na njega, Renault je predvideo praktične krovne nosače, dve paralelno integrisane letve lako se postave popreko (uz doplatu od 300 evra). Jedina zamerka u vezi prtljažnika odnosi se na ogromna peta vrata, da bi se kompletno otvorila treba imati barem metar slobodnog prostora pozadi.

Dizel po meri

Prvi kontakt s novim Kangoo imao sam letos, na test vožnju bila mi je ustupljena benzinska verzija 1.3 TCe/130. Kako je ovo najjači Kangoo u ponudi posve je normalno da ima i najbolje perfomanse (12,7 s do 100 km/h i maksimalna brzina od 183 km/h), što ne znači da ima i najveći obrtni moment! Razvija solidnih 240 Nm obrtnog momenta, što je ipak manje od 260 Nm, koliko ima voženi dizel 1.5 BluedCi, sa „samo“ 95 ks!

Pored njega uskoro će biti ponuđen i snažniji od 115 ks, uz 270 Nm obrtnog momenta. Navedimo i slabiji benzinski 1.3 TCe od 100 ks, no njegova budućnost je neizvesna, uzevši u obzir da je izbačen kod Meganea, odnosno da je zamenjen manjim i snažnijim trocilindarskim 1.0 TCe od 115 ks. Uskoro se iščekuje i 100 % električna izvedba (baterija od 44 kWh i motor od 102 ks), ostaje nada da i Renault neće, barem ne još par godina, ukinuti verzije sa SUS agregatima…

Dobro, kada smo i to rešili da vidimo šta zna i ume ovaj mali dizel u 1,6 tona praznom vozilu? Naravno da od njega ne treba očekivati čuda po pitanju performansi, ali zahvaljujući spomenutom obrtnom momentu vozi se lako, tečno, u čemu mu pomaže dobro odmeren šestostepeni ručni menjač. Naime, prvih 3-4 prenosa su relativno kratki, tako da nema nikakvih problema da se Kangoo „odlepi“ iz mesta. Jedino ne treba previše rano preći u viši prenos, ispod 1.500 obrtaja pod stopalom je „rupa“.

Ne treba ni previše dramatizovati u vezi 15 sekundi koliko mu je neophodno da ubrza iz mesta do 100 km/h, nije to prioritet jednog familijarnog kvazi minivana. Uostalom za upravljačem stiče se utisak da je osetno dinamičniji, tek pri višim brzinama i većem opterećenju poželeh snažniji agregat od 115 ks. Na auto-putu uverih se da je poslednji, šesti stepen, (pre)dug, no kao takav omogućava da se održi jednom postignuta brzina i štedi gorivo.

Pri 130 km/h motor se „vrti“ na samo 2.200 o/min, no da bi se ubrzalo mora se u stepen niže. Ne i dva, nema nikakve potrebe navlačiti ga u obrtaje, maksimalnu snagu razvija pri samo 3.000 o/min! Sva sreća te je ručica menjača prijatna za manipulisanje i precizno vođena, za njom se mora često posegnuti.

Sve u svemu pre nego li se uđe u najbržu traku poželjno je proveriti nije li u retrovizoru neka ozbiljnija makina. Kažem ovo jer iako sam se upustio u preticanje pri autorizovanoj brzini od 130 km/h, te ubrzao i do nekih 150 km/h, opasno sam iznervirao jednog vozača u BMW-u, koji samo što mi nije ušao u prtljažnik. Čak i pri ovoj brzini buka od motora je zanemarljiva (izolaciji kabinskog prostora posvećena je dužna paznja), tu i tamo se mogu čuti šumovi od vetra pri vrhu A stuba, verujem pre svega zbog masivnih krovnih držača.

Uzevši u obzir lošu aerodinamiku potrošnja je posve prihvatljiva, u zavisnosti od brzine na auto-putu kreće se između 6 i 7 l. Znatno manje troši u vožnji po regionalnim putevima, bez problema zadovoljava se s manje od 5 l. Naravno u jednom opuštenom ritmu kakav mu i priliči. Jer iako se u krivinama preterano ne naginje i ljulja, ipak treba uzeti u obzir visoko težište i masu vozila, na čemu će vam biti zahvalni putnici, posebno pozadi.

Nema dakle brige, ukoliko ponašanje na putu i nije bog zna kako dinamično, svakako je sigurno. Pored efikasnih i snažnih kočnica Kangoo može da računa na sve elektronske sigurnosne sisteme, kao kod znatno prestižnijih modela kuće. Podsetiću vas i da je postavljen na novoj platformi, pozajmljenoj od Scenica 4, dok je prethodni Kangoo bio postavljen na platformi Scenica 2, iz 2003. godine.

Pohvale zaslužuje i oprema, sve što se poželeti može ponuđeno je u serijskoj opremi ili uz doplatu. Neću vas opterećivati detaljima, pre svega jer je cena i dalje nepoznata za naše trzište. U voženom Intense (najviši završni nivo) pronađoh recimo automatski klima uređaj s dve zone podešavanja, karticu „slobodne ruke“ (samostalno otključavanje/zaključavanje čim se udalji od vozila), kameru za vožnju unazad s senzorima napred i pozadi, GPS i ekran od 8 inča s medija sistemom Easy Connect, grejana sedišta, kožni upravljač, snažno zatamljena bočna stakla, aluminijumske naplatke od 17 cola…

Cena je, naravno, znatno viša od nekadašnjeg Kangooa, u Francuskoj počevši od 24.900 evra, pa sve do 27.400 evra za voženi model. Jeftiniji je za 500 evra od snažnijeg 1.3 TCe/130, odnosno skuplji za 1.000 evra od slabijeg 1.3 TCe/100 ks. Po mom mišljenju vredi, osim što je prijatan dizel je znatno ekonomičniji, računajte da u proseku troši oko 1,5 litara manje od benzinske braće, pa i do 2 litra, u zavisnosti od okolnosti. Cene se odnose na francusko tržište i više-manje su na nivou više puta spomenutih trojki, pre nego li su ukinuti SUS agregati. Renault Srbija praktikuje znatno niže, verujem da će na našem tržištu Kangoo biti jeftiniji za najmanje 3-4 hiljada evra…

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Renault Kangoo 1,5 Blue dCi/95 Intens

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Minivan
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.490 x 1.920 x 1.840 (s krovnim nosačima) mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.720 mm
Zapremina prtljažnika: 775 – 3.500 l
Masa praznog vozila: 1.620 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbo dizel
Radna zapremina: 1.461 cm³
Snaga: 95 ks pri 3.000 o/min
Maks. obrtni moment: 260 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: M6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/55 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 15 s
Maks. brzina: 164 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 54 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,6- 6,4 l/100 km
Emisija CO2: 146 g/km

Cena

Cena u Francuskoj za 1.5 BluedCi/95 od  25.900 evra

Dobre strane:

Moderan stil, unutrašnji prostor, vozna dinamika, prijatan agregat, potrošnja, sofisticirana oprema

Loše strane:

Znatno viša cena, klupa u drugom redu umesto nezavisnih sedišta, skromne performanse
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 7,75 
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 7,5 
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 8,5 
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,75 
Pozadi: 7,5
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8  
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8 
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7,5 
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 7,75 
Efikasnost: 7,5
Cena
Prihvatljivost:
Ocena: 7,75
Agregat TCe 100 TCe 130 Blue dCi 95 Blue dCi 115*
TECHNIČKE KARAKTERISTIKE
Motor 4 cilindra, turbo benzinac 4 cilindra, turbo dizelaš
Zapremina (cm3) 1 333 cm3 1 461 cm3
Snaga
(ks – o/min)
100 pri
4 500
130 pri
4 500
95 pri
3 000
115 pri
3 750
Obrtni moment
(Nm  o/min)
200 pri
1 500
240 pri
1 500
260 pri
1 750
270 pri
1 750
Menjač Ručni s šest brzina
Pogon Na prednje točkove
Masa praznog vozila (kg) od 1 475 do 1 616 od 1 577 do 1 688
PERFORMANSE
0 do 100 km/h (s) 14,5 12,8 15,1 12*
Maksimalna brzina (km/h) 168 183 164 175*
POTROŠNJA I NIVO CO2  WLTP NORME
Mešovita (l/100 km) 6,7 – 6,8 6,7 – 6,9 5,4 – 5,6 5,4 – 5,6
CO2 (g/km) 151 do 154 152 do 156 142 do 146 143 do 154
Malus 2021 (€) u Francuskoj 650 do 898 740 do 1 074 240 do 330 nepoznat
GARANCIJA
Trajanje 2 godine, neograničena kilometraza

CENE U FRANCUSKOJ (iskazane u evrima) 

Zen Intens
Benzin
TCe 100 BVM6 24 900
TCe 130 BVM6 27 900
Dizel
Blue dCi 95 25 900 27 400

(5425)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

32 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Peki, pa kako smeš objaviti na AR test vozila sa ubrzanjem od 15 sekundi? Prosto, čitajući komentare, nemam dileme da „to nije naš nivo“ 😀
Teško da je moglo gore. Ah, da, da je nešto sa 3 cilindra, „leteo“ bi sa AR ako je do komentatora 😀
P.s Sve pohvale za navođenje cena nekih od opcija. To je novost 😀

Pomponije

Kad me neko pita za porodični automobil, meni kroz glavu odmah prođu Kangoo, Berlingo, Caddy…

Suki

Hvala na testu. Dobro pogodjeno auto za ciljanu grupu ljudi. Baš ću se otići prošetati do salona da ga vidim.

Kittitelj

Imenica auto, skraćeno od automobil je muskog roda, ne srednjeg.

Iznogud Časni

Paz vako, iznosimo neoborive činjenice: prvi srpski rijecnik je od vuka Karadžića koji je kopirao rijecnik bosanskog jezika. Srpski rijecnik je star nekih 150 godina, 200-300 godina mladji od bosanskog Riječnika. Vukov još piše Rijecnik, ne recnik, mlijeko ne mleko Itd. Tada, krajem 19. Vijeka kad , po izjavi srpskih velikana koju imas na jutjubu, i mi postadosmo narodom, 95% stanovništva Srbije je bilo – nepismeno. Das Auto. Srednji rod . Ko bi rekao. U Srbiji sto ides istočnije ljudi ne znaju jezik, moraju da ga uče. Ista situacija je i sto ides zapadnije od Bosne, jesi došao do zagorja,… Pročitaj više »

Kittitelj

Pozdrav druže Stiže. E pa ovako, ja sam iz Srbije, iz Niša konkretno, i sve se slažem, mada mi je manje jasan tvoj „elaborat“ na temu srpskog jezika, ali ok. U srpskom zvaničnom jeziku je auto muškog roda, a ako hoces iz nemačkog, da jeste srednjeg roda, das auto, učio sam nemački godinama pa poznajem i taj jezik, tako da, sve se slažem, ali u srpskom auto, još jednom je muskog roda.

Bungi

Iznogude, „lupaš k’o Maksim po diviziji“. Vuk je uzeo ijekavsko narječje srpskog jezika za svoj rječnik.I ptice na grani znaju da ne postoji švajcarski,austrijski nego njemački jezik kao što ne postoji američki,kanadski,australijski,novozelandski već samo engleski jezik.Nema nikakvog bosanskog jezika ima srpski jezik ijekavskog narječja.Mani se više ovih pseudonacionalističkih lupetanja, ovo je portal za ljubitelje automobila.

Suki

Hvala.

bocca

Ako si u Srbiji teško da ćeš ga videti u salonu. Na zvaničnom sajtu Renoa taj automobil još uvek ne postoji. Nadam se da grešim.

Suki

U Danskoj sam.

BB

Auu, tamo su baš golemi porezi na auta…

Suki

Da, jesu. Ali ovdje čovjek stvarno nema problema da kupi auto.

Iznogud Časni

Prvo, jebes konkvest. Drugo, evo ti, kad sjedneš u auto, od glave do krova imas barem 40 cm ako ne i vise. Koji je razlog da se ova vozila rade toliko visoka?! Treće, 28000€, 10 000€ viša cijena od Tipa karavan dizel (doduše srbijanska cijena), ima li ovakva koncepcija opravdanje za tih 10 k €?! Vjerujem da je tipov gepek duži od ovog. Sta je sa dobloom? On je nekad harao segmentom pod Fiat profesional. Inače, gledao sam Fiat se, jebeni 500l, dizelce 95 ks košta 23000€, fabriku treba zatvoriti, ti poluproizvodi su uzasno skupi, a vidimo da iz turske… Pročitaj više »

Horhe

Ovo vozilo je prevashodno razvijeno kao pikap vozilo. Otud i potreba za visinom, neki standard je 3 kubika tovarnog prostora, što se lako dobija visinom. Putnička verzija je tu došla kao nusprodukt tj narod tražio i dobio.

Branko

“ Renault Srbija praktikuje znatno niže, verujem da će na našem tržištu Kangoo biti jeftiniji za najmanje 3-4 hiljada evra…” Bojim se da neće dugo. Dobio sam info da Renault ukida Renault Nissan Adria i prebacuje distribuciju na privatne distributere. Za Srbiju jedan veliki EU distributer vozila, za Hr i BiH drugi. To automatski znači rast cijena, jer su kancelarije u vlasništvu proizvođača nekad “pumpale” brojke na račun profita. Tavares to ne prihvaća…🙄

www

Kakvo je moje iskustvo sa Renault Nissan Adria, možda ih treba i ukinuti.

BB

Pa pričaj nam…

www

Trebalo je da za, prilično plaćenu navigaciju u Kadjar- u, dobijam 3 godine update, ali zadnja je iz decembra 2019 godine! Na mail-ove poslate Renault Nissan Adria u kojima sam tražio obrazloženje zašto ih nema, dobijam idiotske odgovore tipa kako Renault konstantno radi na unapređenju. Na moj zahtev da dotična osoba me više ne vuče za nos već da mi prosledi kontakt njenog nadređenog ili filijale u Francuskoj, nema odgovora. Na njihov 0800 broj se vrti stalno ista poruka da su svi operateri zauzeti. Ovlašćeni serviser kaže ja na serveru vidim istu verziju mapa kao i vi i da je… Pročitaj više »

BB

Pa to je još i dobro lako je Iznogud prošao sa navigacijom…

M M

Druže, da si malo pismeniji znao bi se update mapa i aplikacija na R Link 2, radi izvan servisa. Imaš sajt https://renault-connect.renault.co.uk/software-upgrade/r-link2 Jednostavo skinš aplikaciju na komp, ubacis fleš u USB na automobilu, onda u komp i startuješ aplikaciju i ako ima update skineš BESPLATNO. Vratiš u autombil u USB i on automatski krene da radi update. Samo mora u to vreme da se ne gasi motor. I sve odk imaš besplatan update ili čak dok tvoj softver u autu ima update. Ukoliko imaš softver u automobilu koji se može, zameniti (razlika kao Windows 10 i 11), da time dobiješ… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
Yankee

Konji su mnogo lepi. 🙂

BB

Ako bih ga poredio sa Berlingom (2017) koji vozim mogao bih izdvojiti pluseve i minuse: + Sviđa mi se onaj držač za telefon može se koristiti kao navigacija (kod Berlinga imam Mirror Screen funkciju ali na mom je to teško sranje, treba biti i model auta, i model telefona i aplikacija i zemlja-jer nije otvoreno za sve zemlje da bi se to prikopčalo. Samo jednom sam u trial modu prikopčao neku navigaciju i ništa drugo) + Instrument tabla mi je dobra, možda malo previše ozbiljna kao kod Caddy-ja, ali uglavnom dobro to izgleda, pogotovo ono drvo (ne možemo tražiti da… Pročitaj više »

DUDE

Sve je ovo lepo, ali Dacia Jogger LPG, sa prtljaznikom od identicnih 700 litara, startuje na tacno 50% cene Kangoo-a 1.5 dizel.
Dakle, dva Jogger-a za jedan Kangoo.

moron

Koliko znam, lepo opremljen Jogger TCe 110 ( onakav kakav će da se prikazuje na svakom testu) kao petosed dobacuje skoro do oko 18.000 kao petosed („Extreme“ benzinac je 16.490+boja 460+park. senzori 320+navigacija 290+rez. toćak 120+grejanje pr. sedišta 160).

Da ga uzmeš potpuno „klot“, šanse nema da bi koštao 50% od cene ovog Renoa.

Bungi

Za tri klase bolji od prethodnika!Najčudniji su mi ljudi koji kupe ovaj model pod Mercedesovom značkom i plate 30% skuplje.?Gdje vam je pamet napaćene duše.???

Matija

Kao prvo, prikaz Renaulta Kangoo je veoma detaljan i sadrzajan, informacija je kompletna! Zahvaljujem autoru! Sada nekoliko reci o samom vozilu: Ovakva vozila namenjena su dostavi, tj. transportu robe, i zanatlijama. To je razlog zbog cega je ovaj auto tako visok i zbog cega ima tako slabe performanse. U odnosu na prave putnicke limuzine svi motori koji ovde stoje za izbor su skromni po snazi. Njihov izbor ima za cilj da vozaca „inspirisu“ na sporiju voznju a time na smanjenje troskova goriva. Osim toga manje brzine su pozitivan faktor bezbednosti – auto sa visokim tezistem zahteva sporiju voznju Da bi… Pročitaj više »

BB

Iz perspektive Berlinga: Ima kraći prenosni odnos na mjenjaču pa ga to čini sve lidno bržim u gradskim uslovima, daleko se brže uklopim u saobraćaj negobranije sa Fokusom koji je imao sličan motor (1.6 HDI). Sa tim Fordom sam platio kaznu za 142 km/h na auto putu, baš mi je bilo krivo jer me mi se taj presretač podvukao pod gepek i ja ubrzao da on može da prođe, a on šupak… E onda sam rekao: obaveza oprema tempomat i hands free pozivi telefona (ta dva komada opreme su presudila da ne kupim Oktaviju koja je trebala biti 50% skuplja… Pročitaj više »

peki

Tacno je sve sto si napisao, ali u modi su klizna vrata 🙂. Svojevremeno su bila ponudena samo s jedne strane pa su konkurenti poceli da se nadmecu te su ubacena i s druge, pa je to postao „standard“ za putnicke varijante. U vezi teretnih je druga prica…

Horhe

Interesantno je da kada hoćeš teretni sa dvoje bočnih kliznih vrata (ne sećam se koji proizvođač) , ta doplata košta kao Svetog Petra kajgana.

xtrimi

Meni je fascinantno da tek 2021 godine neko u auto industriji pogledao kroz prozor i video da ljudi kače mobilne telefone u vozilima tako da mogu da ih vide ( gledaju u navigaciju ili štagod)i da je to sada implementirano kao fabrički nosač. Poseban bezobrazluk je da to košta 100e. Pre ovoga ako se dobro sećam to je imao uP! od wv ili Škodin derivat. Mislim da je auto industrija totalno zastranila i nikako da krene napred. Ali dobro obiće se to nekada o glavu pa ćemo videti šta će biti daje. Test je odličan slike fenomenalne i pohvale za… Pročitaj više »

BB

zato što su htjeli da ti ruknu navigaciju za 1500 € (koju ćeš imati problema sa updateom). A sada nosač, kad je već tu, stave cijenu skoro kao i telefon, ali dovoljno nisko da ti to prihvatiš…

Rikošet

Kod Renaulta najbolje uvijek dolazi na kraju…