1. Home
  2. Prezentacije
  3. Renault 5 E-Tech konačno!
Renault 5 E-Tech konačno!

Renault 5 E-Tech konačno!

743
19
Podelite sa prijateljima:

Renault je tokom Salona automobila u Ženevi, predstavio serijski kompaktni električni automobil Renault 5. Jedva smo ga čekali, verovatno zbog toga što smo od ranije znali da će se konstruktor pridržavati ideje retro dizajna, ali uz ponudu obećavajućih, savremenih parametara.

Renault 5, proizveden između 1972. i 1996. godine, bio je simbol malog urbanog hečbeka koji je mogao da ponudi stil, praktičnost i zanimljivu vožnju u različitim verzijama. Nije ga bilo posle 1996. godine, ali evo se sada vraća kao čisto električni mali električni automobil, spreman da se bori ne samo sa okolnostima koje karakterišu urbanu džunglu, to jest moderne gradove.

Sam dizajn je zasnovan na konceptu predstavljenom već 2021. godine i pridržava se retro-futurističke vizije koja izgleda veoma privlačno. Ugaoni farovi sa istaknutim dnevnim diodama u svetlima za maglu, zajedno sa uspravnim zadnjim svetlima i istaknutim felnama predstavljaju vezu i bude asocijacije na prethodnu generaciju Renaulta 5.

Kao i moderni Renault Clio, novi Renault 5 takođe ima ručku zadnjih vrata integrisanu u C-stub, stvarajući iluziju karoserije sa troja vrata. Međutim, za razliku od prethodnih generacija, novi Renault 5 će uvek dolaziti samo sa petoro vrata. Svojim crvenim detaljima podsećaće vas na legendarni i vreli varijetet s oznakom R5 Turbo, a koji će kasnije ove godine biti praćen nabrijanom verzijom Alpine A290.

Automobil meri 3,92 metra u dužinu, 1,77 metara u širinu i 1,5 metara u visinu, sa međuosovinskim rastojanjem od 2,54 metra. Novitet je tako čak i manji od postojećeg Renault Clija. Tehnička osnova je po prvi put platforma AmpR Small, ranije poznata kao CMF-B EV. Novajlija će dolaziti na točkovima koji integrišu felne od 18 inča, a zadnja osovina će nuditi nezavisno vešanje.

Kabina sa uspravnim šavovima na instrumentacionoj tabli ili ugaonim otvorima za provetravanje takođe predstavlja poligon na kom se vidi kako konstruktor pokušava da uhvati retro stil. Oblik sedišta takođe ima jednostavan i retro efekat, nudeći dvobojne presvlake ili panele na vratima. Prtljažni prostor će ponuditi zapreminu od 326 litara.

Ispred očima vozača je, međutim, moderan greben koji se sastoji od para ekrana. Digitalna instrument tabla može nuditi dijagonalu od 7 ili 10 inča, u zavisnosti od izabranog paketa opreme, centralni info-zabavni uređaj uvek nudi dijagonalu od 10,1 inča i radi na operativnom sistemu Google OpenR Link. Novina je digitalni asistent Renault, a čije srce čini veštačka inteligencija, takozvana AI.

Renault 5 će biti dostupan u nekoliko konfiguracija, a kupac će čak moći da bira između dve baterije različitog kapaciteta. Osnovna bi trebalo da ponudi 40 kWh i posledični domet do 300 kilometara, dok veće baterijsko pakovanje pruža kapacitet od 52 kWh, uz domet koji se graniči s 500 kilometara, u najviše optimističkoj varijanti. U zavisnosti od baterije, automobil može težiti 1.350 ili 1.450 kilograma.

U zavisnosti od baterije, možete birati između tri elektromotora, ali prednji točkovi su uvek oni koji su jedino pogonjeni. Motori snage 70 kw (95 KS, 215 Nm) ili 90 kW (120 KS, 225 Nm) mogu se kombinovati sa slabijim baterijskim pakovanjem.

Poželjnija baterija može da napaja elektromotor od 110 kW (150 KS) sa maksimalnim obrtnim momentom od 245 Nm. Upravo ova verzija će biti dostupna na početku proizvodnje, dok su druge u planu da osvanu nešto kasnije.

Sporo punjenje naizmeničnom strujom je moguće pri snazi od 11 kW, brzo punjenje jednosmernom strujom je moguće pri snazi od 80 kW (90 kW elektromotor) ili 100 kW (110 kW elektromotor). Punjenje obe baterije od 15 do 80 procenata na brzom punjaču trebalo bi da traje oko pola sata. Najslabija verzija neće podržavati brzo punjenje.

Zanimljiva karakteristika je prepoznatljiv logotip sa brojem 5 na haubi, koji se odnosi na usis vazduha, viđen kod nekih starijih modela Renaulta 5, koji služi kao indikator punjenja. Novajlija je takođe opremljen toplotnom pumpom, može da povrati energiju tokom kočenja, a nudiće i podršku za dvosmerno punjenje V2G/V2L, zahvaljujući čemu se automobil može pretvoriti u mobilnu rezervnu bateriju.

Najpristupačniji Renault 5 E-Tech bi trebalo da se prodaje po ceni od oko 25 hiljada evra. Proizvodnja simpatičnog automobila će se odvijati u Francuskoj.

AutoRepublika

(743)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

19 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

OK, lici na prvobitnu studiju. Bio bi to lep auto samo da mu je telo karoserije vitkije a stakla veca! Ovako izgleda suvise masivno i tesko! Cak su mu i tockovi preveliki za ovako mali auto. Kokpit je haoticna katastrofa! Sedista i obloge vrata sa staromodnim bukle-stofom??? Greska do greske!

Garbage

Malo su se zaigrali, ja sam za 25 kEUR očekivao bar ovu verziju sa 52 kWh pošto se Renault hvalio da će biti 30% jeftinije raditi R5 u odnosu na ZOE. Ispada da za 25kEUR imaš tek 40 kWh i to bez brzog punjenja. Taj ne smije niti primirisati nekom putovanju van grada pošto je čak iAC ograničen na samo 11 kWh. Pa ono Twingo sa duplo manjom baterijom ima 22 kWh punjenje te je pogodniji za put van grada od ovog osnovnog R5. Što znači da će jedina normalna verzija sa 52kWh i brzim punjenje biti barem 30 kEUR.… Pročitaj više »

Bungi

Začudo i ja kao amater imam potpuno isto mišljenje o ovom automobilu kao i dugogodišnji inžinjer u auto industriji.Smlaćen je sa svih strana,podsjećanje na prethodnika je namjerno i ciljano. Uhvatiti na emocije nekadašnje ljubitelje kultnog rendžo petice.To znači da će biti preskup, pretežak i sa malom autonomijom.Za iste pare moći će da se kupi duplo veći kinez sa duplo većom atonomijom.Jedino što neće imati izgled i naziv poznatog galskog pijetla.A to je jedna mala sitnica u životu koju ću moći da podnesem🤔.

Matija

Evo kako bi R5 mogao da izgleda kada bi se donja linija prozora spustila za 4-5 cm:

comment image

Za kompletan izgled trebalo bi spustiti malo i haubu ali to je puno posla.

Izmenjeno 2 meseci pre od strane Matija
Bungi

Već se vidi napredak.Luk točkova smanjiti barem za dva broja.Poprečnu crnu lajsnu na zadnjoj haubi spustiti u donju zonu u ravni sa donjom ivicom farova.Zadnje uzdužne lampe produžiti crnim trakama do krova kao kod orginalnog R5.Naglašeni luk zadnjeg točka i skrivena brava mi se nimalo ne sviđaju. Suvišni detalji.

Matija

Hoces manji obruc oko tockova – izvoli! 🙂 Dejan se umesao! Spustio je stakla, izbrisao crne obruce i auto vise nije SUV vec mala limuzina sa sportskim karakterom! Za novu kvaku pozadi nema vise mesta, zbog bordure oko zadnjih tockova.

comment image

Kitittelj

Jos kad biste mogli da mu „skinete“ ove donje plastike i auto malo spustite, blize zemlji, to bi bilo to!

Bungi

Hvala imenjaku, ovo već liči na auto:-)

Matija

Ovo je poslednje izdanje: Dejan je spustio haubu a ja sam korigovao borduru na vratima i skratio crnu plastiku na pragu.

comment image

Kitittelj

Sto bi reko onaj iz Crna macka beli macor – Nas viski (Reno) bolji od original!

Laki

Zar je tako teško napraviti „normalan“ kokpit?

Matija

Tesko je pronaci „normalnog“ dizajnera! 🙁
Nas narod lepo kaze: „s glave riba smrdi!“ To znaci, dok onaj gore ne lupi sakom o sto i ne drekne „hocu to!“ nista se nece dogoditi.
Pre neki dan smo ovde imali izvestaj kako je novi sef Audija, Gernot Dolner, preko noci smenio sefa dizajna. Taj covek tacno zna sta hoce!!! Ali to je, na zalost, retkost.

Laki

Hvala junače.

MRN

Na sam dizajn nemam primedbi.
Kao gradski automobil bi u EV segmentu mogao da ima smisla uz neku razumnu cenu, ali, mislim da je najavljena ulazna cena od 25 hiljada previsoka.

Renault Terminator🇷🇺Z

E ovo je Renault kakvog volim.Autićak je kao bombona,prelijep.I uz takav autićak ide struja.Poslije mnoooogo godina Renault je napravio normalan automobil,pun pogodak Renaulta.Mislim da će ovo biti najprodavaniji automobil u Evropi.Auto mi se baš sviđa.

M M

Divan mali auto, uzgred na baterije.
Pokidaće tržište, samo da cena bude iole normalna.
Sa Fiatom 500E, ovo će biti najpodavanije baterijaš vozilo u Evropi

Kitittelj

Meni dodje simpatican, ali nekako bre mnogo jje krupan, visok, deluje tezak za ovu klasu. Ne znam, mozda je uzivo drugaciji utisak.

Aleksandar

Rođaci. Što neko reče, biću iskren. Komentari koliko košta i šta bi bilo kad bi bilo su vrlo smešni. Pa ko nas srbe pita za nešto u autoindustriji. Ovo će neki matori keša iz zapadne Evrope da kupuje kao drugo ili treće vozilo svojoj ženi ili deci. Sećaće se sa setom kada je bio mlad i pre 30 godina vozio Renault 5. A možda i švalerci…

Matija

Ko nas pita – u pravu si. Mi ipak pricamo o svemu – znas onaj vici „bili Francuz, Englez i Amerikanac…“ 🙂