1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Nova Serija 7 iz BMW-a prija oku koliko i čmičak
Nova Serija 7 iz BMW-a prija oku koliko i čmičak
12

Nova Serija 7 iz BMW-a prija oku koliko i čmičak

7.20K
12
Podelite sa prijateljima:

Pre dva, tri dana smo iz nemačke kompanije BMW dobili priliku da vidimo zvanične tizere dolazećeg noviteta i otprilike istog dana smo i preneli najavu skorog debija električne perjanice među putničkim automobilima bavarske marke, Objava vizuelne animacije nove Serije 7, uz ranije dostupne informacije, po običaju je bila dovoljno inspirišuća redakciji ruskih Kolesa, kako bi priredili spekulativni, i rekli bismo verni render velikog nemačkog poslovnog sedana nove generacije.

Prva „sedmica“ se u gami marke iz Bavarske pojavila 1977. godine i taj model je nosio kodnu oznaku E23. Danas s proizvodnih linija silaze primerci iz šeste gdneracije (G11-G12), a oni su svoju premijeru doživeli tokom juna 2015. godine, uz restilizaciju četiri godine kasnije. Očito je vreme za predstavljanje novajlije, što znači da su prototipovi aktivni na drumovima već neko vreme, a stupci automobilskih novina su puni špijunskih fotografija (ako neko još veruje u „špijuniranje“).

Već na osnovu prvih fotografskih svedočanstava je bilo jasno da će nova Serija 7 poneti neke posve neobične detalje, dok se danas sa izvesnošću može reći da limuzina promoviše dizajn koji je donedavno bio nezamisliv za bavarski brend i koji je teško spojiv s atributima, poput odmerenosti, elegancije, dostojanstva, umerenosti…

Dok su putnički automobili iz baterijske linije marke Audi, zaista fantastično nacrtani i bude iskrene simpatije, dotle su Mercedesovi električni aduti dosadni, a BMW-ovi iskonski odbojni. Prednji deo novog sedana izaziva najžustrije reakcije negodovanja, barem vernih ljubitelja marke, koji nikako ne mogu da svare (još uvek) ni hipertrofiranu masku hladnjaka, a kamoli dvodelne svetlosne korpuse. Osećaj nelagode dodatno pojačava uzani gornji segment dnevnih svetala, dok su glavne jedinice montirane nešto bliže drumu.

Ako je na odlazećoj perjanici BMW-a pomenuta maska hladnjaka ocenjena nesrazmerno velikom, onda šta reći za ovu, koja je još masivnija? Utisak dalje pogoršava i dodatna LED rasveta instalirana kao pozadinsko svetlo rešetke hladnjaka. Sve to otprilike izgleda grozno koliko i histerično podbula zadnjica Dženifer Lopez (slika iznad), besramno utegnuta u uske helanke, kao da je tanka poput balerine.

Pogled na zanosne bokove (automobila, a ne neskladne latino-lepotice) otkriva izrazito ugaone površine pod staklom, posebno u zadnjem delu vozila, na koji način se bude sećanja na klasične „sedmice“, one koje su nosile oznake E32 i E38. Ručice za otvaranje vrata su sklopive, to jest nisu „u istom fazonu“ kao one na naprednom BMW-u iX-u (koji nije toliko napredan da bi funkcionisao na 800 volti kao ostali prestižni modeli na struju, već je zastao na 400V).

Zadnji deo vozila koje očekujemo na svečanoj premijeri tokom sledećeg meseca, još uvek nije prikazan na renderima, pa bi ovdašnji prikaz trebalo shvatiti s dozom rezerve, iako nije mali broj špijunskih fotografija prototipova. Na njima se vide uske zadnje signalne grupe s neobičnim elementima poput nisko smeštene lokacije za registarske tablice. Ovo će biti prvi put da ih vidimo na braniku Serije 7.

Ne bi trebalo da bude iznenađenja u pogledu organizacije prostora u putničkoj kabini. Validna su očekivanja koja idu u smeru reprize već viđenog kod ostalih električnih vozila marke, pri čemu konkretno mislimo na SUV s oznakom iX. Putnicma na zadnoj klupi će biti ponuđen veliki ekran od 31 inča, s oznakom 8K Theater Screen, i on će biti pričvršćen za krov limuzine.

Nova Serija 7 će biti predstavljena i kao konvencionalni, ali i kao električni automobil koji će tada nositi ime i7. Potonji će pokretati dva elektromotora, koji će na najpotentnijoj modifikaciji razvijati više od 600 konjskih snaga, otprilike isto kao kod modela iX M60. Najsnažniji benzinac će biti kršten kao 760i, i njega će pokretati poznati V8 uz asistenciju električnog agregata. Dakle, nova „sedmica“ ne može više da računa na motor V12.

Premijera, kako rekosmo, sledećeg meseca. Bože pomozi da grešimo u pogledu stila noviteta!

AutoRepublika

(7202)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Šta je ovo, Škoda Superb druge generacije samo mnogo ružnija.??? BMW pod hitno mora da nogira Domagoja Đukeca.Ako ih ova dešavanja oko Ukrajine ne unište, on sigurno hoće! Platite lijepo Pininfarinu i dosta više glupiranja.

BB

Ti bi bio unpravu da je kategorija kupaca kao prije 20 godina, ali novim kupcima je bitno da to ne može svako da kupi (ti i ja), tj. da je skupo i da je ekstravagantno. Očekuješ da baka prase ili neko drugo svinjče ima ukusa? Eno pogledaj X6, meni ružan i nepraktičan (i većini) ali je uspio kao model. To se sve svelo samo na novac i zbog toga taj dio civilizacije i propada….

Laki

Užas blagi ako legenda druma bude ovakva!Doduše BB je dobro rekao na sceni su neke nove vrijednosti i ukusi.

Balkanboj

Što se tiče raznih rendera, uglavnom nisu realni.
Ako BMW izađe sa gore oslikanim dizajnom slobodno može da zatvara liniju proizvodnje jer S i A8 brišu pod sa njim.

Flip

Brate, taj isto s8 gleda m760i-u i auspuh, ne seri Bukv

Iznogud Časni

Pile nakacilo sise, mada joj ove crvene tajice dobro staje…posto?

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
Iznogud Časni

Dje onaj stari Šeki da priča o hrdjavom 8===D sad? Čuj Neskladna….asti Gospe.

Mustang

prednji dizajn katastrofa, najružnija serija 7 u istoriji
ma kakvi, najružniji full size u istoriji
bmw kao da se ugledao na citroen c3, koji po meni čak i bolje izgleda od ovog čuda
mislim da je bmw na pomolu velikog fijaska i da će pod hitno raditi redizajn ako želi da spasi 7

Iznogud Časni

A jeste pederi 🤭’kraj vake 3.14čke vi gledate auto (hajd da je auto, neg bmw) 😁

Balkanboj

Nadjoh i ja neki „render“…

comment image

Nikola NP

Ovo DOBROOO izgleda !!! 👍👍👍

Veljko

Prelep auto, sedmica je masivna ladja. A ovima sto se nesvidja maska nek kupe fiata.