1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Planovi Porschea su ambiciozni, agresivni i električni
Planovi Porschea su ambiciozni, agresivni i električni

Planovi Porschea su ambiciozni, agresivni i električni

1.23K
2
Podelite sa prijateljima:

Stručnjaci iz nemačke firme Porsche su sumirali rezultate koja je entitet ostvario tokom prethodne godine i zatim su predstavili strategiju razvoja. Odmah treba reći da je Porsche tokom prošle godine postavio novi prodajni rekord, pa je tako isporučio 301.915 vozila u dvanaestomesečnom periodu o kom pišemo. To je bilo prvi put u istoriji da obim isporuka premaši cifru od 300 hiljada vozila, na koji način je oboren pređašnji rekord iz 2019. godine (280.800 primeraka) i to za 7,5%. Najveće tržište Porschea je kinesko (96 hiljada vozila) pa onda američko (70 hiljada).

Na listi bestselera dominiraju krosoveri Macan (88.362 otprema) i Cayenne (83.071 prodaja), na koji način je nastavljena tradicija, iako je trend njihove tražnje već u silaznoj putanji. Eletrični  Taycan (41.296 komada) se probio na treće mesto s dvocifrenom stopom rasta, ostavivši iza sebe model Panamera (30.220 isporuka), ali i porodicu modela 911 (38.464 primeraka), koja je postavila sopstveni prodajni rekord. Najmanje traženi modeli Porschea su oni iz asortimana s oznakom 718 (20.502 realizovanih četvororotočkaša).

Logično, Porsche je danas profitabilniji nago ikada i kompanija je za 2021. godinu iskazala dobit od 4,04 milijardi evra, što je za ogromnih 28% više no lani. Poslovna dobit je ojačala sa 14,6% na 16%, pa je uprava ohrabrena ovakvim postignućima rešila da pripremi Porsche AG za izlazak na berzu, nezavisno od koncerna Volkswagen, a sve s ciljem jačanja tržišne kapitalizacije društva. Zato je predstavljen i dugoročni plan elektrifikacije.

U tom duhu je potvrđen drugi električni model u gami Porschea, a to će biti primerak naredne generacije krosovera zvanog Porsche Macan, dok je uveliko poznato da se prototip primerci ovog modela testiraju na drumovima. Premijera baterijskog noviteta sledi 2023. godine Ovaj Macan će biti postavljen na modularnu platformu PPE, a ona je razvijena u ortakluku s ljudima koji platu primaju od Audija.

Za 2025. godinu je najavljena i premijera novih pulena iz porodice Porschea 718. Da li ste sumnjali da će i oni biti električni? Do tada bi čisto električna i plug-in vozila nemačke marke trebalo da okupiraju oko polovine prodajnog kontingenta Porschea.

Glavni dugoročni cilj germanskog konstruktora je da udeo elektrifikovanih vozila u ukupnom prodajnom portfelju, izdigne na 80% do 2030. godine To bi značilo da će i Cayenne kao i Panamera, pogonsku energiju čuvati u baterijama a ne u rezervoaru. Ipak, Porsche 911 ostaje kao poslednji Mohikanac (sa motorom s unutrašnjim sagorevanjem), a kompanija nema planove da ikonu ikada predstavi s električnim pogonom.

Ali, zato će 911 dobiti hibridnu tehnologiju. Bogu hvala, bez opcije dopune iz spoljnog izvora. To znači da će novi Porsche 911 posedovati omanju bateriju i relaivno kompaktnu električnu asistenciju koja neće značajno uticati na masu kultnog četvorotočkaša. Za sada se ne zna kada će biti premijera ovakve modifikacije 911-ice.

AutoRepublika

(1231)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Vlažni! Imal kablova? Prevoze li ova Pola u brodovima još, pitam za vatrogasca?!

S mile

Sa odličnim dodatkom u profitu, a sve zahvaljujući bitnom poskupljenju svih automobila, za nikih 20-30%. Svi proizvođači su u debelom plusu. E sad, sra I kako će raditi sa viškom para.. A ima ga

Sve su do osetili kupci, po svom džepu.

Meni je interesantno da kupci prihvataju taj skok cena, i dalje kupuju u istoj meri….