1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. DS prikazao crtež moderne verzije Citroenove legende
DS prikazao crtež moderne verzije Citroenove legende
2

DS prikazao crtež moderne verzije Citroenove legende

194
2
Podelite sa prijateljima:

U sklopu održavanja velike izložbe posvećene automobilima u filmovima Luja de Funesa, kompanija DS Automobiles je prikazala viziju savremene verzije letećeg DS-a viđenog u Fantomasu.

Nažalost, pomenuti automobil je na ovaj svet došao samo putem crteža za koji je zaslužan pariski studio DS Design. Predstavljanje te ilustracije se poklopilo s izložbom automoibla koja se održava u Nacionalnom automobilskom muzeju (Le Musée National de l’Automobile – Collection Schlumpf). Sudeći po tome da proizvođač nije izašao u javnost ni sa kakvim daljim pojedinostima o vozilu, verujemo da je razumno ne očekivati nikakvo metalno otelotvorenje istog.

Izložba je otvorena 5. aprila i navodi se da je počasno mesto na istoj zauzeo leteći Citroen DS koji je viđen u filmu  „Fantômas Raged“, ostvarenju prikazanom tokom 1965. godine. Marka DS se sama i dobrovoljno prijavila da ovako važan povod obeleži na posve neobičan način.

Zaposleni u pariskom studiju DS Design su se potrudili da savremenik letećeg filmskog automobila izgleda verno i aktuelno u današnje doba, pa su mu dodali krila i stabilizatore, baš kao kod originalnog vozila. Slikarska studija je posebno zanimljiva jer ilustruje pokušaj stilista premijum brenda da ponovo osmisli kultni automobil u modernom ruhu. Iako sam crtež ne može biti smatran nekakvom najavom u pogledu serijske proizvodnje, ipak je lepo videti „šta bi bilo, kad bi bilo“.

Inače, izvorni Citroen DS je na proizvodnim trakama proveo dvadeset godina, od 1955. do 1975. Ukupan proizvodni kontingent je zamalo dohvatio cifru od milion i po jedinica, a u doba premijere je to bio jedan od najnaprednijih automobila u smislu implementirane tehnologije. Podsedtićemo na sistem hidropneumatskog ogibljenja s prilagodljivim klirensom i automatsko ujednačavanje visine vozila. Model DS je više puta osvežavan tokom svog postojanja, a ponuđen je i kao kabriolet, ali i kao karavan.

AutoRepublika

(194)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Bilo bi lepo da Citroen ozivi svoj cuveni ID/DS u formi slicnoj originalu! Ali bez krila!

Svi koncepti letecih automobila zasnivaju se na sledecoj predpostavci:

„Svi drugi su glupi, samo sam ja pametan pa cu da preletim preko ulica i zastoja!“ Kada bi se u vazduhu naslo na hiljade ovako pametnih ljudi, pocelo bi njihovo sudaranje i padanje „po glavi stanovnika“! Ovakve eksperimente treba zabraniti!

Zoca

U filmu (ismevanje Bond-a)Fantomas je bolesnik

🤣🤣🤣