1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Rešetke hladnjaka s pozadinskim osvetljenjem kao novi modni detalj
Rešetke hladnjaka s pozadinskim osvetljenjem kao novi modni detalj
4

Rešetke hladnjaka s pozadinskim osvetljenjem kao novi modni detalj

800
4
Podelite sa prijateljima:

BMW, Rolls-Royce, Volkswagen, Škoda… Sve ove marke imaju jedno zajedničko obeležje, a to je maska rešetke koja se može osvetliti na određenim modelima, i to kao deo opcione ponude. Ali ovaj novi način izražavanja za dizajnere može predstavljati problem.

Do sada je postojao samo jedan način da se iskaže identitet jedne marke na prednjoj strani vozila: a to je bilo postizano kroz rad na linijama. Razvoj događaja u automobilskoj industriji je poslednjih godina bio impresivan i omogućen sve preciznijim alatima za dizajn i proizvodnim metodama.

Ubrizgavani kalupi, kompjuterskim programima potpomognut dizajn (Computer Aided Design – CAD) uvek „lakši“ i moćniji, veće mogućnosti u radu s polietilenom, odnosno plastikom, a pre svega pojava LED dioda za rasvetu, sve to je vodilo ka tome da se proizvođači takmiče u tome ko ima bujniju maštu. Čak i ako to ponekad izaziva neslaganja među kupcima i zajednicama automobilskih entuzijasta: velika maska BMW-a, novi logotipi koji su se u poslednje vreme proširili, dizajn novog Citroena C4… Sve su to elementi i pojave koje vode do žestoke rasprave.

Ali jednostavan dizajn njuške vozila više nije dovoljan. Proizvođači automobila su pronašli nov način da reafirmišu vizuelni potpis jedne marke, a to je pozadinsko osvetljenje.

I bi svetlo…

Svetlosni potpis, vidljiv tokom dana i noći, je već omogućio većini automobila da naprave iskorak. Ako je bilo, a bilo je veoma komplikovano prepoznati o kom modelu automobila se radi tokom susreta noću „osamdeset i neke godine“, sada svaka marka, da ne kažemo svaki automobil ima svoj svetlosni potpis. Nekada je velika većina svetlosnih grupacija napred bila pravougaonog oblika.

Sada je čest slučaj da pogled na svetlosni potpis budi agresiju, obrve su se dobro naborale, kao da žele da potvrde svoju moć, ne uspevajući često da i zaista pod haubom generišu toliku snagu koja bi idšla uz takav stil rasvete.

Preteći i upečatljiv stil. Sada su tu i LED svetleće trake tamo „gde im mesto nije“

Problem je, opet, taj što proizvođači počinju da se vrte u krug sa svetlosnim potpisima. Sve njuške današnjih vozila, uz nekoliko izuzetaka (Mini, Fiat…), slede istu ideju: farovi su sve više i više suženi i razvučeni, i u obliku slova V se „spuštaju“ prema, ponekad vrlo impozantnoj rešetki.

Rekosmo, nekoliko proizvođača je pronašlo metod koji se ističe. Bezbrojna LED svetla, koja su neke enterijere već transformisala u prave noćne klubove. Da li su diskoteke zatvorene? Nema veze za stotine vati kojim raspolaže moj muzički sistem Bang & Olufsen, Bose ili Focal… Diodne instalacije i neonska atmosfera čine trik.

I „magija“ s LED trakama se tu ne gasi, svedočimo kako je BMW grupa, na primer, ponudila pozadinsko osvetlje na rešetki hladnjaka.

Putnička kabina Mercedesa ili dvorana Versajske palate?

Rolls-Royce se uhvatio teme stvorivši LED rešetku koja se pokazala previše intenzivno u vreme dizajniranja. Iz straha da ne oslepe druge vozače (i iz bojazni da im se ne uskrati mogućnost homologacije), engleski inženjeri su morali da preispitaju svoje odluke.

Rešetka sa pozadinskim osvetljenjem koja se našla na putu do BMW-a na nekoliko modela. Minhenska grupa nastavlja da osvetljava sve: rešetku, ali i logotipe sedišta!

Pri vrhu sedišta je umetnuta i svetleća oznaka modela, za slučaj da vas zvuk motora ne informiše o tome non-stop

Dodatno i pomodarski osvetljen nos vozila nije ekskluzivno rezervisan samo za najprestižniji deo game nekog modela. Moguće je dobiti svetlosnu traku koja povezuje dva fara Volkswagena Golf. 8. Tako imamo „jednostavan“ dodatak u vidu LED dioda, koji omogućava prepoznatiljivost nemačkog kompaka između hiljada vozila na drumu noću.

U Škodi na primer, električni krosover Enyaq takođe će imati pravo na opcionu masku sa pozadinskim osvetljenjem. Argument diva iz Mlade Boleslav je prihvatljiv. Potrebno je odati počast češkoj tradiciji kristala. Tako će Enyaq imati sjaj čaše od dragocenog staklastog materijala.

Problem troškova i zakonska ograničenja

Širenje LED dioda izvan vozila neizbežno dovodi do problema sa zakonskom regulativom. Nedavno je Rolls-Royce bio taj koji je morao da povuče određena vozila zbog osvetljene čuvene statue Duha ekstaze, koji je Evropa smatrala neusklađenim sa zakonskim okrivrom. U obrazloženju odluke je naveden jednostavan razlog, a tiče se svetlosnog zagađenja.

O ovome smo već doneli izvanredan članak, ali da podsetimo da su mnogi oftalmolozi već istakli ulogu LED u degeneraciji mrežnjače ljudskog oka. Da li će istraživače jednog dana saslušati Evropska komisija? Kao što je često i bio slučaj kod „inovacija“, postoji trenutak kada se političke moći probude i pokušavaju da izbegnu zloupotrebe (često kada je već kasno), postavljanjem zakona i standarda.

Nije loše podsetiti da postoji i drugi problem sa umnožavanjem LED dioda u, i na vozilu. U slučaju nesreće, pa čak i jednostavnog čukanja na parkingu, računi za popravku branika nafilovanih senzorima i sada LED diodama prosto eksplodiraju.

A sa njima i premije osiguranja koje prate istu uzlaznu krivu. Ne zaboravimo, takođe, da se raspravlja o životnom veku LED dioda u automobilu i da je on, prema ADAC-u, mnogo kraći od onoga što se deklariše. A kada je LED na bloku neispravan, mora se zameniti čitav blok…

AutoRepublika

(800)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Uvijek sam se užasavao kamiona sa mali milion svjetala koji šljašte kao božićna jelka. A tek šljašteći automobili u Japanu, strava i užaš, jedno i drugo zajedno.Brrr!

Risto

Kao da ih dizajnira večiti zamenik gradonačelnika, sve šljašti, blešti, sija, svetluca, osvetljavaaaaa……………..

Laki

Golfova „neonka“ je ocajna spas je ako se može isključiti!

Branko

Turbo…folk! 🤮