1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Nekoliko fabrika Honde obustavilo proizvodnju zbog „sajber napada“
Nekoliko fabrika Honde obustavilo proizvodnju zbog „sajber napada“

Nekoliko fabrika Honde obustavilo proizvodnju zbog „sajber napada“

203
0
Podelite sa prijateljima:

Zvaničnici kompanije Honda Motor Co. su obavestili javnost da su bili prinuđeni da obustave proces proizvodnje u nekoliko fabrika širom sveta zbog napada hakera na informacioni sistem.

Proizvodnja je obustavljena u kompleksima izgrađenim u Ohaju i Turskoj, baš kao i u pogonima zaduženim za montažu motockala u Indiji i Južnoj Americi. Stručne službe japanskog proizvođača rade na rešavanju problema, izjavio je portparol Honde Hidenori Takejasu. Proces montaže vozila u matičnoj zemlji kompanije nije ugrožen, dok su ostale fabrike Honde nastavile s redovnim poslovanjem u Americi.

Prekidi u proizvodnji su ranije nastali zbog toga što su proizvođači bili prinuđeni na oubstave i slanje radnika kućama, usled pandemije novog korona virusa. Nakon što je utihula bura širenja zaraze, proizvođači su se posvetili ponovnom postepenom uspostavljanju ciklusa proizvodnje i obnovi pokidanih lanaca snabdevanja. Honda je u Americi nastavila s proizvodnjom od 11. maja, a planirano je ponovno pokretanje proizvodnje i u Velikoj Britaniji, što bi trebalo da se odigra u tekućoj nedelji.

Obnova proizvodnje u fabrici u Svindonu kasni dva dana u odnosu na izvorni plan, pa bi tako trake trebalo da se zakotrljaju danas, izjavila je medijima osoba koja je očito bliska s rukovodećim strukturama japanskog proizvođača.

Honda navodi da nema bojazni od toga da su napadači izvršili krađu podataka i da će uticaj napada na poslovanje kompanije biti mizeran. Glasnogovornik za poslovanje Honde na teritoriji Severne Amerike, je izjavio da čelnici nisu svesni da je došlo do „curenja“ bilo kakvih ličnih podataka, a da su redovne aktivnosti nastavljene u većini američkih pogona. Proizvođač automobila trenutno radi na „ponovnom uspostavljanju ciklusa montaže automobila i pogonskih jedinica u Ohaju,“ tvrdi Kris Abruces u elektronskoj poruci.

Godišnji proizvodni kapaciteti dve fabrike automobila Honde, a koje su smeštene u američkom Ohaju, iznosi 680 hiljada jedinica zbirno, što je više od polovine američke proizvodnje japanske marke. Ove fabrike su zadužene za sklapanje sedana Accord, kao i krosovera CR-V.

Slični problemi su nedavno pogađali i firme iz drugih industrijskih grana. Tako je u nedelju jedan profitni centar kompanije Singapore Technologies Engineering bio predmet napada, dok se prošle nedelje, na meti hakera našao i proizvođač brodova Fincantieri SpA, kada su invaziju preživeli serveri kompanije smešteni u Norveškoj.

Prošla godina je bila rekordna što se tiče hakerskih napada u Americi, što je dovelo do nužde utroška ogromnih 7,5 milijardi dolara kako bi se posledice istih anulirale.

Još da dopunimo vest da su organi kontrole kvaliteta proizvedenih vozila s oznakama Honde, zbog hakerskog napada, bili onemogućeni da pristupe kompanijskim računarima, što je otkriveno u zoru u ponedeljak.

AutoRepublika

(203)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments