1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Nove Mazde CX-30 i MX-30 osvojile Red Dot nagradu za dizajn 2020.
Nove Mazde CX-30 i MX-30 osvojile Red Dot nagradu za dizajn 2020.
1

Nove Mazde CX-30 i MX-30 osvojile Red Dot nagradu za dizajn 2020.

185
1
Podelite sa prijateljima:

Dalja evolucija Kodo dizajna osvojila je dvostruko priznanje u godišnjem takmičenju za dizajn proizvoda. Mazde CX-30 (TEST) i MX-30 su osvojile nagradu „Red Dot: Product Design 2020“. Ovo je osma, odnosno deveta Red Dot nagrada u nizu za Mazdine Kodo modele.

Nove Mazde CX-30 i MX-30 su prepoznate i nagrađene na takmičenju „Red Dot: Product Design 2020″. Kompaktni SUV CX-30 i prvi Mazdin potpuno električni automobil MX-30 pridružuju se sve većoj listi nagrađenih Mazdinih modela dizajniranih u skladu sa filozofijom „Kodo: Duša pokreta“.

Nova Mazda CX-30 je drugi model japanske marke oblikovan evoluiranim Kodo dizajnom, čiji se koreni nalaze u tradicionalnoj japanskoj estetici. Oblikovanje svakog elementa prema principu „manje je više“ rezultiralo je čistim, prelepim površinama na CX-30 i donelo je potpuno originalan izgled u segment kompaktnih SUV crossovera.

„Japanski majstori su uvek cenili jednostavnost i čistoću oblika“, kaže Jo Stenuit, Mazdin evropski direktor dizajna. „Takav pristup je nadahnuo naše dizajnere da uklone suvišne elemente i stvore nešto dinamično, a opet elegantno, suzdržanog izgleda, ali životno. Ovako mi doživljavamo japansku estetiku – senzibilitet koji stvara automobile koji vam pokreću emocije“.

„Ovaj novi pristup rezultirao je originalnim dizajnom koji utelotvoruje proširenje izražajnog Kodo dizajna“, objašnjava glavni dizajner Mazde MX-30 Youichi Matsuda. „Spoljašnji deo je beskompromisno jednostavan kako bi naglasio lepotu čvrste mase, a dizajn kabine – sa uokvirenim krovom i freestyle vratima – otelotvoruje utisak lakoće dok proaktivno uključuje održivost kao jedan od elemenata za materijale u unutrašnjosti. Kako započinjemo period velikih promena, želimo da Mazda MX-30 pokaže ljudima da naši automobili i dalje mogu da pružaju užitak vožnje.“

Ovo su redom osma i deveta Red Dot nagrada za Mazdine Kodo modele nakon nagrada za novu Mazdu3 2019., MX-5 RF 2017., MX-5, CX-3 i Mazdu2 (jesen 2015.) i prethodne generacije Mazde3 2014. i Mazde6 2013. godine.

„Dobitnici Red Dot nagrade su dokazali da su stvorili odlične proizvode koji zaista zaslužuju nagradu“, rekao je profesor Dr. Peter Zec, osnivač i CEO Red Dot-a. „Proizvodi su osvojili žiri ne samo svojom estetikom, već i svojom funkcionalnošću. Dobitnici nagrada postavljaju nove standarde u svojim industrijama.“

Izvor: Mazda

(185)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Planirah da posle ove pandemije odem do saluna Mazde i pogledam uživo novu mazdu CX-30. U CX-3 pozadi nisam mogao da sednem (mesta ni za noge, ni za glavu) i pomislih, CX-30 je ipak „klasa iznad“ i tu sigurno ima značajno više mesta. Malo pre odem na sajt mazde, pogledam kataloge … Jeste da CX-30 ima „za broj veći“ Wb, ima i veću dužinu, ali, visina … Viša je samo pola centimetra od CX-3 🙂 Ne razumem, ako je CX-30 zamišljenja da bude „na pola puta“ izmedju CX-3 i CX-5, zašto joj i visina nije „na pola puta“ razlike visina… Pročitaj više »