1. Home
  2. Vesti
  3. Adios: Chevrolet Trax & Buick Encore
Adios: Chevrolet Trax & Buick Encore
0

Adios: Chevrolet Trax & Buick Encore

146
0
Podelite sa prijateljima:

General Motors nije vlasnik Opela već neko vreme i lista onih modela koje je nemački gigant prodavao „preko bare“ pod značkama brendova poput Saturna, Chevroleta i Buicka postaje sve kraća. Za ovo izdanje priče s one strane Atlantika, nam je najpoznatiji duel modela Chevrolet Trax i Buick Encore, kao onog koji će u penziju na kraju godine, a reč je o prepakovanim konfiguracijama modela Opel Mokka.

S izuzetkom nekoliko dizajnerskih izmena i naravno motora, Trax, Encore i Mokka su zapravo bili identični krosoveri i prodavali su se s relativno dosta uspeha širom sveta. Opelov model prve generacije je debitovao 2012. godine, Buick je stigao godinu dana kasnije, a Chevrolet 2014. godine. Mokka je onda dobila drugu generaciju pre dve godine dok su američki rođaci nastavili da prodaju originalni model pošto, kao što sada saznajemo, nisu predviđeni u dugogodišnjim planovima General Motorsa.

A koliko su bili popularni na američkom tržištu? Encore je bio taj koji je preporodio Buick i posle dužeg vremena privlačio uglavnom mlađe kupce, što se pokazalo kao velika prekretnica za brend sa reputacijom da privlači samo penzionere. Pronašao je 102.402 kupca tokom 2019. godine, a baš je uspeh Encorea naterao General Motors da ponudi i njegovu jeftiniju alternativu pod imenom Chevrolet Trax. Iste godine kada je Buickov model oborio sopstveni rekord, to je uradio i Chevrolet sa 116.816 uglavnom zadovoljnih mušterija.

I zbog čega je onda usledio postepeni pad protekle godine? Krivac za tako nešto je sam General Motors, koji je debitovao s parom atraktivnih krosovera (Chevrolet TrailBlazer i Buick Encore GX). Krasio ih je poželjniji dizajn i modernija tehnologija.

Ali, kolege sa sajta GM Authority kažu da kompanija trenutno razvija par naslednika koje možete da vidite na priloženim fotografijama. Oni bi trebalo da dele platformu sa spomenutim modelima TrailBlazer i Encore GX, ali istovremeno da pružaju niži krov sa sportskim duhom.

Nećemo ih svrstati u klasu „kupea s četvoro vrata“ jer to zapravo i nisu, već ćemo ih smestiti u glavu kao „samo alternativu za mlađe kupce, one kojima je stil bitniji od praktičnost. Proizvodnja modela iz ove priče će biti kompletirana do kraja godine, što nam govori da ćemo duševne naslednike verovatno videti kao krosovere za 2023. godinu.

Ne sumnjamo da niko sigurno neće ni primetiti da ova dva krosovera više neće biti deo postavke američkih izložbeno-prodajnih salona, ali moramo da odamo priznanje barem Encoreu. Ako ništa drugo, tokom jednog kratkog perioda je smanjio prosečnu starost Buickovih kupaca na one koji još uvek nisu u penziji, a to je podvig koji nijednom drugom modelu brenda nije pošlo za rukom tokom poslednje tri decenije.

AutoRepublika

(146)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments