1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda želi da se takmiči u premijum segmentu s Lexusom
Mazda želi da se takmiči u premijum segmentu s Lexusom
0

Mazda želi da se takmiči u premijum segmentu s Lexusom

214
0
Podelite sa prijateljima:

Svojevremeno smo analizirali potrebu japanskog proizvođača automobila Mazde da nastupi u segmentu luksuznih vozila, odnosno da oživi ideju o premijum brendu Amatiju. Pride smo pre malo više od godinu dana objavili u rubrici Zanimljivost dana, i priču o prvom premijum četvorotočkašu Mazde. Sada smo u prilici da, nakon utisaka koje smo prikupljali tokom testova savremenih modela Mazde, prenesemo i oficijelne potvrde o tome da japanski proizvođač planira da s novim sedanom s imenom Mazda6, i zvanično uplovi u klasu luksuznih brendova.

Novitet će doći bogatije upakovan i pogonjen turbo motorima. Kako bi se opravdalo korišćenje (nigde definisanog i olako korišćenog) atributa „premijum“, kompanija iz Azije je razvila novu platformu koja je prilagođena izradi vozila s uzdužno (longitudinalno) postavljenim motorom i zadnjim pogonom, što zvuči kao „pogodak u centar“.

Prvi model koji će nastati na ovoj arhitekturi jeste krosover Mazda CX-60, a njegov debi je zakazan za Dan žena, odnosno 8. mart. U međuvremenu, ovo su informacije povezane s temom, a koje su već javne.

U razgovoru s novinarima iz redakcije britanskog Autocara, Džeremi Tomson je s mesta direktora poslovne jedinice Mazde koja funkcioniše na Ostrvu, izjavio da marke nema nameru da se nadmeće s nemačkim premijum brendovima, što smatra bespredmetnim pokušajem, ali je siguran da bi imala šta da pokaže u tržišnom okršaju s japanskim „parnjacima“ iz te lige.

Nama to govori da je reč o Lexusu, kao azijskom luksuznom brendu koji se nudi širom sveta. Upravo to je proizvođač za kog se Mazda nada da će propatiti usled planova uprave kompanije iz Hirošime. Jasno, nismo zaboravili ni Inifiniti, a ni Acuru, ali te marke ni nude svoje proizvode na četiri točka na Starom kontinentu, pa Džeremi Tomson sigurno nije ni mislio na njih, s obzirom da je pričao s pozicije evropskog menadžera.

Tomson veruje da su najbolje preporuke za uspešan nastup u segmentu luksuznih vozila: kvalitet automobila, dizajn i bogata serijska oprema. Upravo na ovim poljima bi prema zamislima, Mazda trebalo da nadmaši japanske takmace. Pored toga, u Hirošimi se bave i razvojem game elektrifikovanih modela, bez kojih nema budućnosti na tlu našeg kontinenta. S tim u vezi treba reći da će do kraja naredne godine Mazda uvesti u ponudu pet konvencionalnih hibrida, uz još isto toliko aduta iz segmenta PHEV (dopunjivi hibridi), kao i još tri čisto električna modela.

AutoRepublika

(214)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments