1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen T-Roc je najprodavaniji automobil u Evropi!
Volkswagen T-Roc je najprodavaniji automobil u Evropi!
19

Volkswagen T-Roc je najprodavaniji automobil u Evropi!

3.29K
19
Podelite sa prijateljima:

Posle neobično dugo vremena jedan Volkswagenov model uspeo je da se probije do titule najprodavanijeg automobila u Evropi na mesečnom nivou. 

U julu je na Starom kontinentu prodato 866.038 automobila, što je za 100.000 vozila slabiji rezultat naspram jula prethodne godine, što dovoljno govori u kakvom se lošem stanju nalazi evropsko tržište.

Zaključno sa sedmim mesecom ove godine je dostavljeno nešto manje od 6,4 miliona četvorotočkaša. To predstavlja pad prodaje od čak 13% u poređenju sa ionako lošom prošlom godinom. Zapravo, evropsko tržište vratilo se na nivo iz 2020. godine, u doba kada je zbog karantina na većem delu kontinenta prodaja gotovo u potpunosti stala…

Plug-in hibridi su, čini se, izgubili zamajac u ovom delu sveta, jer je u julu ubeležen pad od 22%. S druge strane, EV modeli nastavljaju da beleže rast isporuka (+20%), i činili su ukupno 10% od kumulativne prodaje u Evropi tokom jula.

Kada je reč o zasebnim modelima, u julu je najprodavaniji bio Volkswagenov T-Roc. Ovaj nemački SUV je stigao do liderske pozicije pre svega zahvaljujući odličnom plasmanu na domaćem terenu. Ukupno je tokom jula u Evropi prodato čak 18.938 primeraka, uz rast od 15%.

Iza njega ostali su Dacia Sandero (16.632, -19%), kao i francuski šampion Peugeot 208 (16.317, +51%). Na četvrtom mestu je Toyota Yaris koja je uspela da se probije do 14.923 kupca, uz pad od 21%, dok je petoplasirani Dacijin Duster sa 14.920 upisanih registracija i manjom od 21% naspram prošle godine.

Plasman Model Broj registracija Razlika u odnosu na 2021. godine 
1. Volkswagen T-Roc 18.938 +15%
2. Dacia Sandero 16.632 -19%
3. Peugeot 208 16.317 +51%
4. Toyota Yaris 14.923 -21%
5. Dacia Duster 14.920 -21%
6. Fiat 500 14.859 +20%
7. Hyundai Tucson 14.389 -3%
8. Volkswagen Golf 14.374 -26%
9. Opel Corsa 13.992 +12%
10. Kia Sportage 12.698 +37%

Interesantno je da među deset najpopularnijih ima čak četiri pripadnika SUV segmenta, kao i da su među najprodavanijih dva modela iz programa Dacije. Pozicija Peugeota 208 i Opel Corse još jednom demonstrira koliko je Stellantis pogodio sa plasmanom ovih vozila.

Fiatov šarmantni 500 nastavlja da briljira i pokazuje da mu godine ništa ne mogu. Međutim, valjalo bi napomenuti da je među ovih gotovo 15.000 dostavljenih jedinica ujedno i 5.000 električnih primeraka.

Među najprodavanijim modelima u Evropi nema nijednog automobila iz premijum klase, a izostali su i nekadašnji bestseleri poput Renault Clija, Škode Fabije, VW Pola…

AutoRepublika 

(3285)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

19 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

T-Roc sam kupio u oktobru 2019 godine. Motor 3 cilindra, 1,5 litara, 150 KS, 240 Nm. To je Golf u drugoj odeci. Zbog povecane visine enterijer je prostraniji a ulaz-izlaz laksi nego kod Golfa. Dizajn je uspeo, zvanicno se registruje kao limuzina ali lici na SUV. Kao i Golf, T-Roc je po velicini na granici izmedju gradskih i putnih automobila – sa 4,28 m dovoljno je mali za grad i dovoljno je udoban za duza putovanja. Oslanjanje pruza zadovoljavajuci komfor, kompromis izmedju komfora i stabilnosti. Licno bih voleo mekse opruge. Motor je benzinac, potrosnja mu je, na zalost, suvise velika… Pročitaj više »

moron

Taj 1,5 TSI 150 ima 4 cilindra.
Kao i 1,4 TSI 150. Ili 2,0 TSI 150. Svi oni su 4 cilindra.

Matija

Motor je gradjen po principima stadardizacije koju je uveo bivsi sef Ferdinand Pieh – svaki cilindar ima 500 kubika, po potrebi se mnoze. Kasnije generacije T-Roca dobile su 4 cilindra. Razlog je jednostavan – smanjenje troskova! Objasnjenje: kod trocilindrasa liju se poseban blok i glava plus radilica i bregasta a kod cetvorocilindrasa koriste se isti blok i glava za 1,5 i 2,0 litara, samo se drugacije frezuju.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
moron

Znam za standardizaciju od 500 ccm ( npr i sadašnji yaris 1,5 i RAV 2,0 imaju isti promer I hod klipa, a oba motora I maksimalnu snagu razvijaju na 6.600 rpm), ali, prvi put čujem za 1,5 TSI sa 3 cilindra.
😃

moron

Sedeo sam u T-Rocu i T-Cross pre oko godinu-dve i to su tada bila meni klasična „stara“ VW vozila – savršene ergonomije.
Kod ovih savremenih skoro sve su komande „na dodir“ i to ne podnosim. Mislim da je čak i R-Roc nakon redizajna doživeo tu (meni negativnu) promenu.
Inače, mogu da se složim sa tim što navodiš kao prednosti tog vozila, forme.
Za potrošnju ( pa i po gradu ) mislim da je saglasna snazi motora, tezini vozila, kao i uvećanoj čeonoj površini.

Matija

Potrosnja – VW deklarise mnogo nizu potrosnju u gradu, 6,7 lit., jednostavno laze!

moron

U to vreme je deklaracija bila samo po NEDC, a to je bilo baš nerealno.

s mile

Dobro bre Matija 😉

…. uživamo u tvojim stručnim komentarima, poznaješ materiju. Zašto nas ne obraduješ nekom subotnjim testom npr tvog T Rocka…. cenim da bi bio veoma kvalitetan tekst…

pozdrav

BB

Podržavam peticiju 😉👍

moron

Pridružujem se „zahtevu“ 😊
Peki nas je ionako „izradio“ za test ove subote iza nas 😊

BB

Čim sam pročitao naslov, sjetio sam se tvog izbora. Izgleda da zna šta je u trendu 😉

TheStig

1.5 tsi nema 3 cilindra nego 4 i uvijek je imao 4. A Troc je kvazi vozilo. Iskreno obzirom cime se bavis i imajuci u vidu godine i iskustvo koje imas zadnje vozilo koje bih ocekivao da vozis je Troc. Prva karakteristika svih vozila iz vw grupacije je tvrdoca. O tome sam pricao milion puta. Najvise tom tvrdocom obiluju skode pa golfovi. Jedino vozilo koje sam vw pravi a da valja je Tourareg.

Roki

Čim se ti baviš kad ti je T Roc kvazi vozilo? I šta voziš, majke ti?

TheStig

Ne pada mi na pamet da s tobom ulazim u diskusiju. Sve sto sam rekao u vezi svakog wagena stoji jer su svi kvazi vozila, a ne samo Troc. Ja vozim masinu nad mašinama. Toliko.

Roki

Ma da, ti si očigledno neka egzotična duša s malo pameti i s dugim jezikom.

TheStig

Egzoticniji, sarmantniji i pametniji od tebe…wagenosektaš 🤣

J4ZZ3R

Testirao sam T Roc i slažem se da je neverovatno tvrd, poput kočije… Takođe me je neprijatno iznenadila plastika na nivou Pola, a daleko od Golfa VII (sa osmicom nisam imao dodira)

DUDE

Dacia Sandero i Fiat 500 … NEPOBEDIVI ! 🙂

moron

Možda biste mogli da napravite analizu za C segment za Evropu, za prvih 6 meseci 2022, pa da vidite koliko je dodatno pao „kralj klase“ ( iznad proseka pada klase ) ili „češka kraljica“ ( oko dva puta u odnosu na prosek pada klase ) ili koji Azijat je za taj period dospeo na drugo mesto u Evropi